Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Shadi Rahimi
E-postadress: shadi.rahimi@hotmail.com

Innan avresa

Jag valde att ansöka på utbytesstudier och spendera min åttonde termin i “The pearl of Africa”, Uganda.


Jag ansökte om just Uganda för att jag strävar efter att utmana mig själv, lära mig så mycket som möjligt kliniskt samt främja min personliga utveckling. Det finns många olika sätt att erhålla erfarenheter på och för mig är det främst när jag pushar mig själv till att bestiga utmaningar och oförutsedda situationer som jag inte är van med och tvingas ta mig igenom. Av denna anledning kände jag att det mest givande för mig kommer vara om jag bosätter mig i ett land som skiljer sig så enormt från vårt trygga Sverige, bemöta en helt annan kultur med andra förutsättningar och struktur i samhället.  
 
Ivriga och förväntansfulla, försöker jag och min kurskamrat och resepartner Ida strukturera upp alltifrån transport, klinikarbtete till boende och ekonomi månader innan resan skulle äga rum. Vi vände oss främst till studenter som tidigare varit i Uganda. Jag kände att informationen kring Uganda, både skolarbete, vad som skall tas med, kultur och bemötande, risker, möjligheter, boende och vad man ska förvänta sig som en utbytesstudent inte var tydlig. Då saker och ting går till så annorlunda och att man som européer enkelt kan bli lurad, är det av stor vikt att man är lite hårdhudad men främst har en god kontakt på plats som man kan lita på. Vi som är så vana med struktur och framförhållning i vardagen, insåg väldigt snabbt att denna resa kommer skilja sig enormt från vår verklighet och tidigare upplevelser. Det är inte alls så lätt att planera väsentliga saker som tex boende, när saker och ting i Uganda inte görs på samma sätt som i Sverige.  För varje dag resan närmade sig, steg nervositeten men samtidigt en extrem längtan och spänning. 


Lite tips på vad man ska tänka på innan resan:
  • Vaccination
    Vi besökte CityAkuten ca 4 månader innan avresa för att gå igenom vilka vaccin som behövs. Vi vaccinerade oss mot gula febern, rabies, meningit, tuberkulos, tyfoid och dukoral mot kolera. Alla ovanstående vaccin behövde egentligen inte tas men vi kände att vi ville ta alla som rekommenderades. Vi köpte även malariatabletter och myggmedel. Malariatabletterna Malarone var dyrare men det är verkligen värt att betala lite extra och slippa mardrömmar i tre månader. Vi talade även med Studenthälsan på KI gällande HIV-profylax som vi fick ta med oss.

  • Turistvisum
    Ansök i god tid innan avresa, vi ansökte ca 1 månad innan. Man får ett bekräftelsemail för ansökan men själva visumet utfärdas på flygplatsen i Entebbe. Det kostar 50 US dollar och är giltigt i 90 dagar. Vi ansökte om ett studentvisum som skulle kosta 20 US dollar, fast på plats sa dem att det inte gällde. Var alltid på den säkra sidan och skriv ut bekräftelsemailet som intyg på att du har ansökt. 

  • Gula Boken
    Denna får du där du vaccinerar dig och innehåller någon form av stämpel eller noteringar på vad du fått för vaccin och när. Denna uppvisas på Entebbe Airport och man får inte beträda landet om man inte har med den, då det påvisar att man har tagit vaccin mot gula febern.

  • Material från skolan
    Tillgången på material i kliniken på Makerere är ytterst begränsad och eleverna köper allt material på egen hand. Därför är det ofta slut på tex komposit, ZOE, GPA, röntgenfilmer, alginat, lokalanestesi, ets, bonding osv och man får arbeta med det lilla man har och improvisera en hel del. Till en början är det lite svårt att sätta sig in i det då vi är vana med att allt är lättillgänglig i Sverige och arbetar till fullo efter rutiner. Men man måste respektera och förstå deras situation och sätt. Eftersom jag och Ida ville utföra rotfyllningar, göra proteser och annat så tog vi med oss det material som behövdes för att kunna utföra behandlingarna på samma sätt som i Sverige.
    Rekommenderar att man tar med: handsprit och ytdesinfektion, handskar, munskydd, plastförkläde, lokalanestesi (både ampuller samt handtag för att minska risk för stickskador), kofferdamhållare samt kofferdam, klammer, håltagare, klammertång, KHX, matris, posterior komposit, alginat, silikon (om man ska göra partialproteser)
    I Uganda använder man oftast GPA fyllningsmaterial då dem inte har posterior komposit, så vi tog även med det samt pistolen till. 
    Skriv även ut alla blanketter som kan tänkas behövas redan i Sverige och ta med det, såsom blanketter för fyllningsprov eller exkaveringsprov, då det kan vara svårt att få det utskrivet på plats. 

  • Kontakt 
    Håll god kontakt med dem ansvariga från Makerere som kommer att motta er. Informera i god tid om vilket datum ni anländer och vilka datum som tentor kommer hållas, så de kan organisera sal och tentavakter. De anordnade även transport från flygplatsen i Entebbe till Kampala åt oss som vi betalade 250 kr för. 

  • Telefon 
    Praktiskt att ta med sig en extra telefon eller en äldre kontanttelefon som man köpa ett ugandiskt simkort till. Vi använde operatören MTN som funkade bra. Jag hade med mig kontanttelefonen utomhus och tog aldrig med min vanliga iPhone när jag gick ut då stölder är väldigt förekommande. 
Under mellanlandningen i Doha, Qatar.

Ankomst och registrering

Vi beslöt oss för att åka till Uganda 3 dagar innan skolstart för att hinna infinna oss i staden och i boendet. Vi flög med Qatar Airways och hade en väldigt bra 12 timmars flygtur till Entebbe.  På plats i Entebbe blev vi bemötta av många nyfikna ugandier och taxiförare som skrek ut "muzungo" vilket betyder "vit människa" på luganda. Vi åkte till Kampala via en nybyggd motorväg sk "Entebbe-Kampala Expressway" som tog oss fram smidigt på en timme. Vi var båda förbryllade över det gröna vackra landskapet fyllt med palmer, djungel och stora fält.  

Första dagen i skolan skulle vi möta upp koordinatorn för internationella program men hon dök dessvärre aldrig upp. Senare fick vi mycket hjälp av en annan lärare som var övergripande ansvarig för utbytesstudenter på klinik i Makerere. Hon visste inte om att vi skulle komma men när vi sökte upp henne hjälpte hon oss omedelbart och delade ut vi varsin klinikpartner för oss att arbeta med. Hon var den vi alltid vände oss till och henne vi informerade om våra tentor och andra funderingar.

Vi blev varmt välkomnande och bemötta av sistaårseleverna, en klass på ca 20 studenter som vi skulle spendera dessa månader med. Vi märkte tidigt att de hade höga förväntningar på oss och räknade med att vi skulle prestera, de trodde vi var "utvalda för att vi är bäst på KI". På så vis kunde vi känna lite press i början och när läraren ställde frågor till oss under samlingarna, då vi till en början inte hade någon aning om hur arbetar eller inte alltid förstod deras dialekt så bra. 
I och med att vi hade varsin klinikpartner lade lärarna ansvaret på att dem skulle visa runt oss och förklara hur allt går till. Därmed hade vi aldrig någon riktig introduktion utan tanken var att man skulle assistera sin klinikpartner och så småningom arbeta med sina egna patienter. Men eftersom att det var så många patienter så arbetade jag självständigt från första dagen, vilket var en stor utmaning då alla momenten som journaltagning, undersökning, terapiplanering och behandling skiljer sig markant från Sverige. Men att kastas in i det och göra sitt bästa genom att lösa varje situation med ett leende och positiv inställning tar en oftast långt. 




Bild ut mot gatan, tagen från bilen.

Ekonomi

  • Vaccin
    Vaccinationskostnaderna var höga, men stödet från skolans stipendium täckte det mesta. Den totala kostanden för vaccinationerna hamnade runt 7000 kronor. 

  • Visum
    Turistvisum kostade 50 US dollar och räckte för 90 dagar. 
  • Boende
    Vill man leva sparsamt så är Uganda den optimala platsen för detta, då man verkligen kan skära ner på kostnaderna. Man kan bo på Airbnb eller studentboenden för mindre än 4000 kr/månad.  Till en början bodde vi på ett Airbnb som var bra och trivsamt och kostade oss 5000/person per månad, problemet var att säkerheten var minimal och avståndet till skolan var långt, därför kollade vi runt på andra boenden. Därför kollade vi runt på andra boenden och fann ett som låg nära till skolan och innehöll medlemsskap till Kabira Country Club där det fanns gym och pool. Detta kostade oss 8000kr/månad. 

  • Måltider
    Den lokala maten var god och varierande bestående av grönsaker, ris, bönor, sötpotatis och annat man enkelt kunde odla. Varje lunch köpte vi "rolex", en klassisk ugandisk maträtt som såldes vid gatustånd i vartenda hörn. Det bestod av en bröd-liknande rulle sk "chapatti" och en omelett som man rullade ihop och kostade 3 kronor. Ville man inte ha lokal mat så fanns det ett stort urval av restauranger från alla världens hörn. Vi åt mycket på en libanesisk och mexikansk restaurang som kostade lite mer än 1kr, men fortfarande betydligt billigare än priserna vi är vana med.

Lokal mat

Boende

Man ordnar bostad på egen hand och kan bo på Airbnb eller studentboenden under en summa på 4000kr/månad. 
Till en början bodde vi på ett Airbnb som var bra och trivsamt och vi hade bokat det några veckor innan ankomst. Boendet kostade oss 5000/person per månad, problemet var att säkerheten var minimal och långt avstånd till skolan, därför bestämde vi oss för att kolla runt på andra boenden.  I Kampala är Uber och Bolt vanligast men då trafiken är extrem tar det väldigt lång tid att ta sig till skolan. Det andra alternativet var sk Boda-Boda motorcyklar men dessa är vi inte tillåtna att åka pga mycket hög olycksrisk. Under vår vistelse bevittnade jag tre olyckor med Boda-Bodas. Det bästa sättet att finna boende är genom "mäklare" via Airbnb.

Samtidigt sökte vi även efter gym i Kampala vilket det var begränsad tillgång till. Vi besökte flertalet gym men månadskostnaden låg på ca 2000/månad, då dessa oftast förbrukades av turister. Slutligen fann vi ett boende i ett lägenhetskomplex med vakter, gångavstånd till skolan, tillgång till Kabira Country Club som hade ett stort gym och en pool och låg ett stenkast ifrån en nybyggd galleria sk Acacia Mall med flertalet restauranger och en supermarket, kände vi att det var värt en månadshyra på 8000kr. Vi promenerade en sträcka på 15-20 min varje dag till universitetet och efter en lång dag i det heta klimatet, såg vi alltid fram emot att åka till Kabira för ett svalkande dopp i poolen följt av ett svettigt träningspass!


En bild från balkongen på vackra Kampala

Studier allmänt

Varje dag i kliniken startar med en uppsamling kl. 8 där läraren har en genomgång av olika moment eller behandlingar. Vid kl. 9 börjar själva klinikarbetet, men man kom sällan igång så tidigt beroende på om rummet med brickor och material var öppet eller om patienten hade dykt upp. Eftersom behandlingsbehovet var så stort och patienterna var många arbetade vi oftast självständigt med varsin patient. Vi hade kliniktider varje dag fram till 13:00, men man lämnade aldrig kliniken eller patienterna innan 16.00 och efteråt begav vi oss ofta till labbet. Till en början var vi ytterst utmattade efter en heldag i skolan, då man arbetade i ca 30 graders värme och utan lunch eller fönster, men detta blev man van vid efter någon vecka. Vi trivdes mycket bra i klassen och schemat för klinikarbetet, då man strukturerade klinikdagar efter behandling.  

 

Majoriteten av patienterna var över 40 år och promenerade långa sträckor från olika byar för att nå kliniken och för de flesta var det allra första gången de träffade en tandläkare. Om det regnade dök inte patienterna upp, för det blir så svårt att ta sig fram på vägarna. För de som åkte med bussen så betalde vi för transporten, även för att de skulle komma tillbaka till nästa besök.  Majoriteten var insjuknande i HIV och därmed läggs stor vikt vid att arbeta med stor varsamhet framförallt i arbete med kanyler och anestesi. 

 

Det kliniska arbetet överträffade alla mina förväntningar då jag både fick se och utföra mer än vad jag nånsin kunnat ana. Det gäller främst inom extraktioner, rotbehandlingar och avtagbar protetik. För varje gång kände jag mig mer säker i vad jag gjorde, för man utförde behandlingarna så pass många gånger och blev mer säker i att ta beslut. Innan jag åkte på utbytet så hade jag inte fått se mycket karies men under dessa månader har jag endast haft två kariesfria patienter. Jag fick även se en del slemhinneförändringar och cystor. 

 

Ofta var det slut på material och jag fick verkligen lära mig att arbeta med det lilla man har och göra mitt yttersta med det. Många självklarheter för oss i Sverige, såsom att arbeta med en fungerande borr, vattenavkylning till borren, ett sugsystem, material för torrläggning, ha hela instrument och speglar eller bläster hade vi sällan tillgång till. I Sverige överväger vi sällan hur många handskar vi faktiskt gör av med under en dag eller hur många alginatavtryck man tar tills man får ett optimalt resultat. Studenterna köper allt material själva och därför var utbildningen väldigt dyr för dem. Vissa behandlingar såsom partialproteser som krävde silikon för avtryck kunde därför inte utföras av studenterna då silikonet var alldeles för dyrt. 

Vi blev ofta ifrågasatta av både studenter och lärare varför vi konsumerar så många handskar eller munskydd under en dag, då dem själva använde ett par handskar för samma patient. Även om deras sätt, teori och rutiner skiljer sig mycket från våra måste man alltid respektera och vara ödmjuk gentemot detta, då det är anpassat efter deras förutsättningar och förmåga. Det är även lärorikt för oss att ta del av deras rutiner, som dem själva sa att "do it the ugandan way".  


Vi blev starkt imponerade av elevernas positiva inställning, trots att de har så begränsad tillgång till material så klarade de ändå av att slutföra arbetet med ett gott samarbete sinsemellan studenterna. Vi är så vana och tar för givet att allt material finns lättillgängligt i massor, man insåg snabbt hur vi tar saker för självklarheter, men att det endast är vår verklighet och vår vardag, men inte alls omvärldens.   


Bilder tagna från sterilrummet

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Varje dag i började med en föreläsning kl. 8 som läraren höll i, där de gick igenom specifika moment eller behandlingar inom ett visst odontologiskt ämne.  Måndagar hade vi pedodonti, tisdagar protetik, onsdagar MIB och parod, torsdagar och fredagar var det akut tandvård dvs främst extraktioner och endodontiska behandlingar. Vi trivdes väldigt bra med detta system, då det var tydligt och mycket smidigt att planera behandlingar. Det var även underlättande då läraren för respektive ämne alltid fanns på plats.
Genomgång av profylakisk tandvård under en outreach i Mityana.

Språk och kultur

I Uganda är de officiella språken luganda och engelska. I skolan talade alla engelska med varandra vilket var underlättande för oss.  Luganda har i sin tur många dialekter beroende på vilken stam man härstammar ifrån, därför talade många ugandier engelska med varandra.  Precis som med alla andra dialekter tar det tid tills man anpassar sig och uppfattar orden. De sa ofta att vi talar högt och snabbt, medan vi inte alltid förstod eller hörde vad dem sa. Efter någon vecka hade vi anpassat oss till språket och behärskade det alltmer.  


Uganda har en rik och färgstark kultur. De är ärliga med varandra och rakt på sak, uttrycker vad de tycker och tänker vilket var uppfriskande, medan vi är mer vana med ett mer "neutralt" och försiktigt förhållningssätt. Trots landets förutsättningar med en obefintlig infrastruktur och välfärd med en korrupt stat, upplevde jag ytterst sällan att folket var negativa, oroliga eller klagade på situationen. Jag blev verkligen inspirerad och berörd av den positiva och lättsamma inställningen hos folket, det gav verkligen perspektiv på vårt liv och tillvaro.  


En kulturkrock som vi upplevde redan första dagen var deras syn på tid och planering. För oss är det självklart att hålla tider, att vara på plats och förberedd efter en avsatt tid för annars går inte vardagen runt. I Uganda är det en betydligt mer tidsoptimistisk mentalitet i vardags- och arbetslivet. Ett konkret exempel var i skolan där kliniken startade kl. 9, sköterskor och lärare kunde dyka upp någon timme senare och patienterna var på plats vid kl. 10-11. På så vis kan det ta lång tid att få saker uträttade och tålamodet blir verkligen testat när det blir mycket dötid under dagarna. "Hakuna matata" brukar de använda flitigt och betyder "inga bekymmer" vilket verkligen speglade deras inställning och även vår mentalitet efter några veckor. Man tar helt enkelt itu med problemen när de dyker upp och tar dagen som den kommer, så löser sig allt så småningom med lite tålamod. Trots att det är en huvudstad med många turister, får man vara inställd på att många inte har sett en ljushyad människa tidigare och därav kommer man bli uttittad, folk kommer fram och röra en eller skrika "muzungo". Som med allt annat, är det bästa att bemöta det med ett leende och ödmjukhet.  

Uganda är ett relativ säkert land, men man behöver alltid lite sunt förnuft och inte gå omkring ensam på kvällarna eller inte ha värdesaker med sig. 


Kulturen, normerna, vardag- och arbetslivet och sättet de utför saker på, skiljer sig mycket från Sverige och är uppbyggt och format efter deras samhälle och förutsättningar. Därmed är det av stor betydelse att man alltid är ödmjuk och öppensinnad gentemot detta, både för att visa respekt och förståelse för deras kultur och det som är främmande för oss, men även för att vara mottaglig och lära sig så mycket som möjligt av dessa erfarenheter. 


Bild tagen under outreach.

Fritid och sociala aktivteter

Uganda är ett land med extremt vacker natur, växt- och djurliv. Vi hade en mycket lärorik tid i skolan och har fått utföra och se mycket, men har samtidigt tagit stor del av kulturlivet och njutit av landet och allt det har att erbjuda.  

  • Outreach
Innan vi åkte på resan hade vi skapat en insamling som spenderade på material till barnhem och till två stora outreaches vilket innebar att vi åker ut till byar och arbetade en heldag med att behandla barn. Detta gjordes inte genom universitetet utan på eget initiativ och samlade hop några tandläkare och en tandsköterskor och hyrde material samt bil för färden. Vi åkte 7-8 timmar från Kampala, mot gränsen till Södra Sudan och behandlade 200-300 barn under dagen. Då det utfördes akut tandvård blev det ca 30 extraktioner var/dag och många GPA fyllningar. Vi avslutade outreachen med att instruera barnen, ge profylaktisk vård och dela ut material.  

  • Nilen 
Den historiska floden Nilen rinner igenom landet. I städer som Jinja erbjuds det aktiviteter som tex forsränning och båtturer genom Nilen. Vi blev avrådda från att bada där pga. risk för parasiter, men flera vi lärde känna där hade klarat sig utan några problem.  


  • Jinja 
Vi besökte den populära staden Jinja två timmar från Kampala, där vi red på hästar längs Nilen och åkte ut med båt.  

 

  • Sipi Falls 
6 timmar österut från Kampala, på gränsen till Kenya ligger Sipi Falls. En perfekt plats för vandring i berg och nå olika vattenfall. Här fick vi även åka ut till en gård, plocka kaffebönor från buskar och små träd för att tillverka eget kaffe. 

  • Uganda Wildlife Conservation Education Centre
I Entebbe låg denna wildlife safari och var minst sagt en obeskrivlig upplevelse! Vi fick gå "bakom kulisserna" och mata vilda djur såsom elefanter, giraffer och babianer.  

  

  • Bwindi 
Bwindi är en populär, välbevarad nationalpark i sydvästra Uganda som förutom Kongo och Rwanda är den enda platsen på jorden där bergsgorillor lever kvar. Här får man möjlighet att ta del av deras habitat och se gorillans familjeliv i skogen. 
 
  • Safari i Murchison Falls och nationalparker 
Murchison Falls är en nationalpark kring ett vattenfall där man kan se "the big five" dvs afrikansk buffalo, leopard, lejon, noshörning och elefant. 
 
  • Kulturcenter  
Kulturcentret Ndere har föreställningar några dagar i veckan samt middag, där begåvade dansare uppvisar ugandisk och burundisk dans och sång.  
 
  • Restauranger  
Huvudstaden är fylld med olika restauranger, där man både får smaka traditionell ugandisk mat och restauranger från alla världens hörn med italiensk, asiatisk, libanesisk, fransk, persisk, eritreansk och mycket annat.  
 
  • Musik och fest  
Gillar man livespelningar och musik, har Kampala ett nattliv som aldrig sover med massa festivaler och uppträdanden.  

  • Matmarknad 
Älskar man frukt och grönt som jag, finns det stort antal matmarknader varje dag med goda, exotiska frukter och grönsaker. Jag rekommenderar dock inte att man går dit ensam, det bästa är att åka med någon som är från landet. De tar ofta överpriser när man inte är från landet och det är underlättande för språket. De brast ofta ut i skratt när man sa "no muzungo price please". 

 

  • Kabira Country Club 
Vill man unna sig en heldag framför poolen eller besöka gymmet är Kabira ett utmärkt ställe. Detta ställe ingick i vår hyra och det fanns ingenting bättre än ett svalkande dopp i poolen efter en heldag i kliniken och hettan! 


Uganda Wildlife Conservation Education Centre

Sammanfattning

Jag känner att dessa månader har varit det mest givande jag har fått erfara och har överträffat alla mina förväntningar både gällande hur mycket jag har fått se och utföra i kliniken, men även hur mycket jag fått växa som människa genom att ta del och bekanta mig med en så fantastisk kultur. 

Samtidigt upplevde jag flertalet gånger irritation och nästan ilska mot världen när jag fick alltmer insikt och bevittna världens orättvisor framför mig. Vi lever i ett sådant överflöde av materiella tillgångar och överkonsumtion, så mycket är självklarheter för oss och man tar för givet att det bara ingår i vår verklighet. Vi har oändliga möjligheter och resurser för att välja hur vi vill leva vårt liv och vilka vi vill bli, utan att ens inse att vår verklighet och välfärd är en lyx. Jag har verkligen fått bevittna hur ett lands geografiska läge avgör ett barns öde från stunden de föds och medför en framtid kännetecknad av orättvisor, enorm korruption, ohälsa, begränsad tillgång till kunskap och utbildning och bristande jämställdhet. Detta hade jag aldrig insett om jag inte åkt på detta utbyte och är så tacksam för denna möjlighet, då det har berikat mig på alla möjliga sätt. Jag tycker verkligen att alla som får möjligheten borde ta sin chans och åka på en sådan resa, för dessa erfarenheter går inte att införskaffa sig på annat sätt. Jag har haft äran att träffa fantastiska människor, både patienter och utanför skolan som har haft stor inverkan på mig och jag kommer definitivt återvända till Uganda för att arbeta och göra så mycket som möjligt för mina medmänniskor, 
Bilden tagen under en outreach i Mityana.