Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Cardenal Herrera CEU
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Marta Lindblad
E-postadress: marta.lindblad@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har älskat Spanien sedan barndomen och därför ville jag åka just dit. Innan jag slutligen bestämde mig för att åka dit läste jag de reseberättelser som fanns på nätet och också passade på och åkte till Valencia ett år innan för att lära känna staden. Under min vistelse besökte jag CEU Cardenal Herrera Universitetet.

Ankomst och registrering

Ankomstdatum är flexibel och du får välja/önska den själv. Det viktigaste är att närvara i Valencia minst 90 dagar. Vi fick inte någon introduktionskurs utan lite information om schemat och regler på universitetet. Jag åkte till Valencia en dag innan studiestart, detta eftersom jag har redan varit i Valencia ett par gånger innan utbytet och kände staden. Vi fick inga faddrar, men studenterna i Valencia var vänliga och hjälpsamma. Jag tycker att introduktionen är bättre på KI, att få se och känna universitetet och kliniken innan man kör igång. Vi fick inte introduktion på kliniken, information om vilka rutiner de har och journalsystemet, utan fick direkt en patient. Det gick bra, men det var stressigt.

Ekonomi

Man får ett resebidrag från Erasmus redan innan utbytesstudierna börjar. Jag sökte också ett bidrag och lån vid utbytesstudier från CSN, detta utöver mitt vanliga studielån/bidrag. Man får planera ekonomin innan avresan och räkna ut för varje månad. Priserna på bostaden är lägre i Valencia jämfört med Stockholm, medan mat kostar ungefär lika mycket som i Sverige. Lägg undan några tusenlappar för eventuella extrakostnader, som tex 30 euro som man lämnar in för en skåpnyckel och får det tillbaka efter återlämningen av nyckeln. Universitetskortet kostar ca 15 euro. 

Tågbiljetter 

Man kan köpa 10 st tågbiljetter ”Bono Transbordo zona AB” för 15,50 euro för att kunna åka till och från Seminari-SEU som ligger lite utanför staden eller skaffa ett månadskort. 10 st tågbiljetter säljs direkt i automater på de flesta tunnelbanestationer, medan månadskortet kan man endast göra vid huvudkontoret och det tar en vecka innan det blir klar. Du behöver ta med sig en kopia på passet, ett foto i passformat, en kopia på universitetskortet (för att få 15% rabatt). En blankett ska också fyllas på plats. Ansökan ska lämnas till huvudkontoret vid Angel Guimera tunnelbanestationen och kostar 5 euro. Sedan kan man fylla på månadskortet för 58,30 euro för zon AB. Jag köpte månadskortet och tyckte att det var värt.

Valenbici

Det är ett offentligt hyrcykelsystem. Ett års abonnemang kostar ca 27 euro och man kan hyra cykeln för 30 min, därefter kommer extraavgift. Kortet ska köpas separat, t ex på en tunnelbana station och registreras via hemsidan. Det tar ca en vecka till din registrering är klar. 

Boende

Det är relativt enkelt att hitta bostad via tex www.fotocasa.es eller andra spanska sidor. Jag ville dock inte riskera att skriva på kontraktet via nätet, utan att se lägenheten själv och valde att hyra bostaden via www.airbnb.se .Tandläkarhögskolan ligger inte centralt, utan en bit utanför Valencia, området heter Moncada och tågstationen Seminari-SEU, tunnelbana linje 0 och 1. Lägenheten jag hyrde (en trea) låg i Burjassot och kostade ca 550 euro/månad. Det tog mig ca 6 min med tunnelbanan till skolan, vilket var ganska smidigt tidigt på morgonen eller sent efter en eftermiddagsklinik. Ju mer central desto dyrare bostaden är. 


Tips! Välj bostaden nära tunnelbanan, resan från stan till skolan tar ca 25 min.

Studier allmänt

CEU Cardenal Herrera Universitetet är stort och fint, med mycket uteplats för att ta en solpaus och umgås med andra studenter. Matsalen och kontoret där man ska fixa sitt universitetskort ligger intill andra byggnaden där man har teoretiska studier och kliniken. 


Tandläkarstudenter i Valencia läser mestadels teori de första 3 åren och har färre kliniktider än studenterna på KI. Alla studenter vet om Karolinska Institutet och att den är högst rankad. Det var trevligt att höra :) . Utbildningen är fullbetald av studenter och alla instrument (tom röntgenhållare) inköpes av varje student för sig själv. Alla korridorer bevakas med kameror. 


Det finns olika lärare på kliniken och relation mellan student - lärare beror på vilken lärare det handlar om. Man pratar ”du” formen med alla lärare och patienter. Den formella ”usted/Ni” kan användas till de äldre patienterna för att visa respekt.

Allmänt om klinik 

Man blir placerad två och två och får 2–3 patienter varje klinikpass. Kliniktider är 8–14 eller 15–21. Det är normalt att komma sent :), även av lärare. 


Datasystemet som används på kliniken är G5 och är ganska enkel att använda. Man skriver inte heller lika utförligt i journalen som på KI, utan kortfattad om vilken behandling som gjordes. Terapiplanering görs på plats och ges till patienten och lärare för underskrift. 


Spanska hygienrutiner skiljer sig från svenska. Handsprit och plastskydd finns inte på kliniken. Det är därför bra att ta med sig ett par stycken handsprit och eventuellt ytdesinfektion. Alla instrument är privata och inköpes av varje student, men vi som kommer från Karolinska Institutet får låna allt från skolan. Man får gå till sterilen inför varje behandling och be om instrument, tex ett undersökningskitt eller tänger för extraktion. Ringar, smycke, nagellack och klocka är helt ok att ha kvar på kliniken. 


Tips! Om möjligt, försök att undvika få kliniktider på måndag förmiddag eller fredag eftermiddag då risken är stor att patienter inte kommer just då... 

Mat 

I skolan serveras god mat som består av 3 rätter för ca 5 euro. Utöver lunchen kan man köpa baguetter, fika och jättegod kaffe. Skolan har också automater med vatten, kaffe och mat/snacks på varje våning ifall cafeterian är stängd. Det finns också en mataffär Mercadona ca 3 min gångväg från skolan i fall man vill köpa mackor eller salladen där. 


Tips! Nästan alla matbutiker, så som tex Mercadona har juicepress maskiner för apelsinjuice. Det är godaste apelsinjuice jag har någonsin smakat.

VUX

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Vi fick läsa följande kurser: 

Odontologia Legal (Legal dentistry) 

Det är en teoretisk kurs som handlar om radiologi och tandvårdslagar. Kursen godkänns efter att man närvarat ett visst antal timmar, deltagit i några quiz och gjort de obligatoriska inlämningsuppgifterna. Vi tyckte att kursen inte var speciellt givande på grund av att vi redan läst radiologi (så som strålmängd och hur man träffar rätt) och allt det juridiska gällde Spaniens rättssystem, vilket skiljer sig märkvärt från det svenska tandvårdssystemet. 


Practicum infantil II (PED) 

PED ges en gång/vecka och kliniktider är samma som för VUX pass, dvs 8-14 eller 15-21. De första 3 barnpassen gick vi i en grupp om tre personer/bås och fick inga egna barnpatienter. Därefter blev vi omplacerade, fick jobba två och två i eget bås och få barnpatienter. Spanien har inte gratis tandvård för barn och den spanska tandvården arbetar inte lika preventivt som i Sverige. Många barn har flertal djupa karies så att extraktioner och rotfyllningar är en vanlig behandling. Det var just tack vare min erfarenhet av utbytet i Valencia jag förstod hur bra barntandvården är ordnad i Sverige. Man vinner otroligt mycket på förebyggande åtgärder. En till märkvärdig skillnad är att barnen tas ensamma in på behandlingsrum. Föräldrar får stanna i väntrum. 


Practicum adultos II (VUX) 

Vuxen tandvård är precis som barntandvård inte grundad på prevention, utan patienter kommer med mycket karies och slitna bett. Lagningar, MIB och extraktioner är det som görs mest på kliniken. Panorama görs oftare än i Sverige. Kliniktiderna är 8–14 eller 15–21. Det är normalt med att patienter uteblir eller är sena upp till 40 min. Studenterna får jobba mer självständigt, dvs att färre arbetsmoment kontrolleras av lärare. 


I början av vår vistelse i Valencia fick vi 1 klinikpass/vecka som vi upplevde var alldeles för lite och vi kämpade till att få mer kliniktid. De sista 2 månaderna hade vi 2 klinikpass/vecka. 


Tips! Skolan ser till att ge det bästa för sina egna studenter. Erasmuser får tyvärr det som är kvar. Vårt tips är att köra på! Diskutera möjligheter som finns och föreslå möjliga lösningar på problemet. Vi fick mer kliniktid först efter att ha diskuterat om det med handledaren flera gånger. Man ska vara en diplomat :). 


Ortodoncia IV (ORT) 

ORT består av seminarium där 2–3 fall diskuteras varje gång. Studenterna får ett fall som de får gå igenom och förklara, samt föreslå en behandlingsplan. Läraren rättar till och vägleder. Alla patientfall är riktiga och man får se behandlingsresultat. Jag fick lära mig väldigt mycket av alla dessa patientfall då man är mycket noggrannare och har fler parametrar som tas upp jämfört med Sverige. Ett exempel är handledsröntgen för att gradera och se om en viss tillväxtpurt är över för önskad behandling. 


Implantología (Implantat kursen) Ej tillgodoräknas

Det var en frivillig kurs vi bad om att gå på. Det är en 1 års specialistutbildning för spanska tandläkare. Det var en spännande och lärorik upplevelse. Vi närvarade och assisterade specialisttandläkarna under operationsgång. Hygienkrav är mycket högre här än på VUX.

Språk och kultur

För att kunna åka på utbytet till Valencia krävs ett intyg på spanska B1-2 kunskaper. Jag läste inte spanska språket i skolan eller gymnasiet. För att hinna i kapp med språket började jag läsa spanskan 1,5 år innan utbytet. Först, på distans via Komvux, sedan åkte jag på en månads intensiv språkkurs i Valencia under sommar och sist men inte minst - kvällskurser på Instituto Cervantes Stockholm. 


I Valencia pratar man spanska och valencianska som är en variant av katalanska. Mitt tips till dig som ska åka till Valencia är att gå på någon kurs strax innan utbytet för att förbättra/fräscha upp dina språkkunskaper. En del lärare i skolan pratar engelska, medan andra bara spanska. Patienter pratar nästan uteslutande spanska/valencianska. 


Tips! Det finns spanska-engelska glosor på nätet gjorda av studenterna som pluggar i Spanien. Det blir direkt mycket enklare när man redan innan praktiken kan de flesta tandläkarorden på spanska. 


Valencia är en underbar stad och är Spaniens tredje största stad med ca 800 000 invånare i Valencias kommun. Det är en solig stad med massa apelsinträd och är belägen längst Medelhavskusten. Om jag fick välja igen att åka på utbyte så skulle jag välja Valencia. Den är en mix av spansk kultur, mat, fiestas, uteliv, fotboll och kulturutbudet.

Fritid och sociala aktivteter

Spanien är ett land där man älskar att festa och fira. Under de tre månaderna som jag var i Valencia firades det bland annat en av de största festligheterna Las Fallas som arrangeras årligen under mars månad och många andra aktiviteter och festligheter varje vecka, så som paella dagen. Las Fallas är en stor fest och flertal turister besöker Valencia under dessa dagar. Långt innan själva festen (som äger rum 15-19 mars) börjar folket hetta upp stämningen med olika aktiviteter som tex petards. Alla gator dekoreras med färgglada skyltar och centralt byggs upp flera meters höga statyer/monument av papper som gjorts för att göra narr med politiker eller kändisar för att sedan brännas natten till den 19 mars. Varje dag vid 14:00 körs Mascletas som är högljudda explosioner av hundratals petards. Den 17-18 mars sker en kostymerad evenemang. Varje natt avslutas med fyrverkeri. Den 19 mars ”brinner” hela staden då alla pappersstatyer/monument bränns. 


Tips! Ta med sig öronproppar :) för att kunna sova. Firandet börjar 1 mars och avslutas den 19 mars. Alla dessa dagar sker firandet 24h nonstop. 


Valencia har en central tågstation från vilken avgår bland annat snabbtåg. Man kan ta sig till olika storstäder som tex Madrid och Alicante. Dessutom kan man åka till små kuststäder för att sola och bada. Cullera, Tavernas de la Valldigna, Gandia, Salou är några städer som jag besökte med tågfärd från Valencia på ca 1-2 h.

Sammanfattning

Jag ångrar inte att jag valde att åka på utbytet. Det är en upplevelse som jag kommer minnas länge. Mitt tips till alla er som funderar på att åka till utbytet är att planera och strukturera långt innan. Det är bättre att hinna göra fler kurskrav på kliniken i Sverige för att sedan inte stressa för det i Valencia och njuta istället av kulturen och livet.

Universidad CEU Cardenal Herrera