Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Sophie Kellman
E-postadress: kellman_sophie@hotmail.com

Innan avresa

Jag sökte utbytet till Tokyo Metropolitan University för att få chansen att upptäcka en helt ny stad med allt som hör till. Tokyo verkade spännande och kursen som en unik chans att utforska staden och kulturen på djupet. Jag upplevde inte att vi fick särskilt mycket information om möjligheten till utbytesstudier av universiteten, utan blev tipsad av vänner som valt att ansöka om utbytesstudier. Jag och flera av dom jag åkte med valde att vaccinera oss mot japansk encefallit trots att det inte krävs av något av universiteten. Det var dyrt men kändes som en trygghet när man åkte lite utanför staden. En bra sak att tänka på är att verkligen utforska möjligheten till stipendier i god tid.

Ankomst och registrering

Vi landade dagen innan det datumet vi fått för kursstart, och trots att det ändå fungerade bra hade det varit bra att ha några dagar extra innan kursen började. Vårt flyg var dessutom ordentligt försenat och vi riskerade att komma fram försent, men blev i sista sekund ombokade till ett tidigare flyg så att vi ändå hann i tid. Det hade alltså varit bra att ha mer marginal.

Ekonomi

Jag blev positivt överraskad av kostnadsläget då jag fått höra så mycket om hur dyrt Tokyo är. Allt är såklart relativt, men jag upplevde inte att det var så farligt. Maten varierar exempelvis en hel del kostnadsmässigt, men inte lika mycket kvalitetsmässigt. Man kan alltså äta god mat väldigt billigt om man vill. Det finns också en hel del bra mat på supermarkets och convenient stores som t.ex. 7eleven, och vi lagade en del mat hemma. Vi valde att bo väldigt centralt, nära Harajuku i princip mellan Shibuya och Shinjuku med gångavstånd till båda, och sparade på så vis en hel del pengar på transport då det ofta var dom områdena vi besökte för shopping och restaurangbesök etc. Vi valde också att bara ta tunnelbanan en del av vägen till universitetet och promenerade resten vilket vi sparade en hel del pengar på.

Boende

Vi bokade boende via Airbnb. Som sagt centralt beläget nära Harajuku. Standarden var helt okej, litet men mysigt och vi hade två våningsplan för fem personer. Vi betalade ca 10 000 var totalt och det kändes rimligt med tanke på standarden och läget. Att välja att bo centralt var ett av dom bästa besluten enligt min åsikt då vi hade mycket fritid och det var skönt att ha nära till allt samt att kunna ta sig hem om man var ute sent då tunnelbanan i Tokyo slutar gå runt midnatt och det saknas bra transportvägar efter det. Då var det skönt att kunna promenera hem.

Studier allmänt

Både studenter och lärare på universitetet var mycket tillmötesgående och hjälpsamma. Ibland fanns en del språkbarriärer såklart men jag upplevde att det gick bra ändå. Vi hade en kombination av föreläsningar på universitetet och studiebesök. Det var mer fokus på fysio- och arbetsterapeuternas arbetsområden men det var intressant och lärorikt att jobba interprofessionellt och såklart att lära sig mer om hur sjukvården fungerar i Japan. Under två veckor hade vi även fem amerikanska studenter i klassen vilket var väldigt roligt då det bidrog med ännu ett perspektiv. Det är mycket svårt att jämföra utbildningssystemen på KI och TMU då vi endast var 7-12 i klassen i japan och endast utbytesstudenter vilket innebär en stor skillnad i sig självt, men jag uppskattar undervisningen på båda universiteten på olika sätt. Jag upplever undervisningen på KI som mer interaktiv.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Kursen hade stor fokus på interprofessionellt lärande, samt hur den japanska sjukvården fungerar. Vi hade främst undervisning genom föreläsningar, ett par olika workshops och en handfull studiebesök. Kursen examinerades genom ett interprofessionellt skriftligt arbete på slutet av kursen med redovisning framför lärare och en stor grupp japanska studenter. Jag uppskattade att jobba interprofessionellt då jag anser att det var intressant och dessutom inte någonting vi fått göra tidigare. Det som var mindre bra var att det var väldigt lite för just oss sjuksköterskor då det kändes som att det mesta var riktat till och anpassat för arbets- och fysioterapeuterna.

Språk och kultur

Undervisningen var på engelska och det gick för det mesta bra även om alla lärare inte kunde språket jättebra. Även ute i samhället är det ibland svårt med engelska, och det lönar sig att vara förberedd med en del japanska fraser. Jag önskar att jag lärt mig mer innan själva utbytet då jag tyckte att det var svårt i början och det blev roligare att kommunicera med lokalbefolkningen när man kunde lite fler ord på japanska. Även enkla små ord och meningar uppskattades mycket, speciellt på universitetet!

Tokyo har ett utpräglat kösystem och man lär sig att titta ner på golvet i t.ex. convenient stores och på perronger för att se markeringar för var man får köa för att betala eller gå på tunnelbanan. Missar man detta blir man ibland artigt tillsagd att flytta på sig. På tunnelbanan gäller det att prata tyst men aldrig i telefon och att ha ryggsäcken på magen om man ska ha den på sig. Precis som i Sverige tar man av sig skorna när man är inomhus, men detta gäller även på en del restauranger, delar av universitetet och vissa studiebesök. Därför är det bra att alltid ha ett par strumpor i väskan i fall att om man inte redan har strumpor på sig.

Fritid och sociala aktivteter

En del sociala aktiviteter arrangerades på universitetet, t.ex. en välkomstfest. Andra sociala aktiviteter arrangerades av studenter och personal på universitetet som som sagt var mycket trevliga och hjälpsamma. Dom lät oss även ge förslag på vad vi ville göra och erbjöd hjälp att organisera dessa saker. Möjligheten till idrott och rekreation på universitetet var mycket begränsad. Gymmen jag kollade upp var ganska dyra och en sak att ha i åtanke är att tatueringar inte alltid är accepterade på varken gym eller olika former av japanska badhus. Det är alltid en bra idé att kolla upp i förväg hur det ser ut om man råkar ha någon liten tatuering eller så då man riskerar att inte bli insläppt. Ett tips för motion eller fritid överhuvudtaget är Tokyos parker! I t.ex. Yoyogi park är det populärt att jogga och det är ofta mycket folk där och en trevlig atmosfär på helgerna. Det är dock inte tillåtet att motionera i hela parken så det är bra att vara uppmärksam på skyltar och var lokalbefolkningen håller sig till när dom motionerar. 

Sammanfattning

Jag tror att den här kursen kommer hjälpa mig att kommunicera och arbeta med andra yrkesgrupper i framtiden, samt att vara uppmärksam på och lyhörd inför kulturskillnader när det kommer till hälso- och sjukvård. Att få studera en period på ett japanskt universitet är en ovärdelig erfarenhet jag alltid kommer ha med mig och TMU var mycket välkomnande och hjälpsamma genom allt.

Tokyo är en fantastisk stad på många sätt med sitt rika kulturliv, goda mat och vänliga befolkning och det är en upplevelse i sig att bara få vistas där i fem veckor. Det här utbytet är det bästa jag gjort under min studietid och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka.