Reserapport - KI-student
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Stina Brånstrand
E-postadress: stina.branstrand@stud.ki.se

Innan avresa

Jag ville ta tillvara på möjligheten att se hur sjukvården kan se ut i ett annat land. Jag hade aldrig varit i Asien förut och var nyfiken på dess kultur. Singapore var då ett bra val då engelska är det språk som används mest. Jag hade även hört från bekanta som gjort utbyten i Singapore att de hade trivts väldigt bra och gillade staden. 


Det gick lätt att söka utbytet från KI. Att skicka in papper för utbyte i Singapore var man tvungen att göra väldigt tidigt, minst 8 månader innan. Det var en del pappersarbete med hälsodeklaration, blodprover och vaccinationer. Bra att leta fram vaccinationsboken och om man känner en läkare privat kan man spara lite pengar på att på hälsointyget skrivet av dem. Kan också tipsa om att man på venhälsan kan testa sig grattis med blodprover för Hep B och C samt HIV. Jag fick komplettera med blodprov på serelogi för genomgången Chickenpox.

Ankomst och registrering

Min kursare och jag flög ner med Quatar airlines, och kom fram ett och ett halvt dygn innan kursstart. Vi sov lite på flyget och lyckades ändå ställa om dygnet ganska snabbt. Det var skönt att ha en dag för att hinna fixa praktikaliteter som sim-kort, MRT-kort (kollektiv trafik) och leta upp vart sjukhuset låg. 


Första dagen träffades alla på National University of Singapore (NUS), där man registrerade sig och fick en kort introduktion. Eftersom jag hade min första placering på Singapore General Hospital (SGH) fick jag därefter åka dit för att registrera mig även där och få en kort introduktion. Därefter fick jag veta vem jag skulle ha som handledare på placeringen. Då det visade sig att min handledare var iväg de första dagarna fick jag istället gå med en annan läkare. Alla var hjälpsamma och trevliga. På SGH fick man fylla i ett kort formulär om hygienrutiner och senare även göra en ”Mask fitting” detta gick smidigt.

Ekonomi

Största utgiften för oss var boendet. Vi fick flytta runt lite och bo på olika ställen och under de två månaderna la vi totalt 12000 kr. Mat däremot var väldigt billigt, ofta 20-40 kr på Hawker centers, det är food courts och de finns överallt. Deras kollektivtrafik så kallat MRT med tunnelbana och olika bussar fungerade väldigt bra, man köpte ett MRT-kort och vi åkte på reskassa. I Singapore har de Grab, det är som Uber och är billigare än taxi. 


Tips är att söka stipendium! Ta i god tid reda på vilka sökperioder olika stipendier har och söka många olika. Det är tyvärr tidskrävande men så uppskattat med lite extra bidrag i reskassan!

Boende

Boende var lite knepigt och vi bodde på 3 olika ställen. Vi gick med i två facebook-grupper ”Svenskar i Singapore” och ”FindYourRoomInSG” där vi skrev till olika personer och även gjorde egna inlägg. I Singapore är det olagligt att hyra ut mindre än 3 månader samt att hyra ut via Airbnb. Då vårt utbyte endast var 2 månader och vi båda inte hade så mycket tid att leta boende inför resan bodde vi de första två veckorna på ett hostell. Hostellet låg väldigt nära SGH vilket var väldigt smidigt för mig. Därefter fick vi ett boende i tre veckor via fb-gruppen ”FindYourRoomInSG”. Det var ett rum i en condo där man hade tillgång till gym och pool. När vi var på plats hörde vi om andra som hyrde via Airbnb och de sista tre veckorna bodde vi i ett rum i en annan condo som vi hittat på Airbnb. Det kändes lite osäkert att endast ha boende för ett par veckor fram åt gången och stundtals kunde det kännas stressigt att hitta boende men så här i efterhand var det också lite roligt att bo i olika stadsdelar. Tips är att se till att det finns air-condition vilket behövs i värmen!

Studier allmänt

Läkarstudierna i Singapore är antingen 6 år eller bachelor + 4 år. Därefter gör de 1 år som House Officer. De har då 3 olika placeringar på 4 månader vardera, de önskar placering och det bestäms utifrån betyg. Efter House Officer blir man Medical Officer och man kan då söka residency/ training (motsvarande svenska ST) som man söker på sjukhuset. Vissa kanske får direkt men många gör rotations (6 månader vardera) då de är på olika kliniker i väntan på att få sin residency. De flesta specialistutbildningar är 6 år.


Det är en tydlig hierarki inom sjukvården och det gäller att kalla rätt person Doctor eller Professor. Samtidigt var de som jag träffa väldigt snälla och hade överseende när man kom som utbytesstudent. Exempelvis på avdelningen var det final year students och House Officers som gick prepreround tidigt på morgonen. De läste då på vad som hänt under natten och gick runt och prata med alla patienter. Därefter kom Medical Officers och Residents för preround, då de gick runt till patienterna och studenterna och House Officers drog då fallen och svarade på frågor. Sist kom professorn och då gick hela skaran runt för rounds, då samma procedur upprepades. Jag tyckte att det kunde kännas väldigt tidsineffektivt och ffa jobbigt för studenterna och House Officers att börja så tidig, men samtidigt hade studenterna då en tydlig arbetsroll och uppgift.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Obstetrics & Gynaecology på SGH 3 veckor 

Väldigt varierande och rolig placering. Jag satt med på olika mottagningar, gick med på ronder på avdelningar och var med på operationer. Det finns ett kvinnosjukhus i Singapore, KK Women´s and Children´s Hospital, som tar stora delen av obstetrik och gynekologi, men om det var komplicerade fall eller patienter som samtidigt hade ex. hjärtsvikt ville man ha nära till andra kliniker och därför följdes de då på SGH. Jag fick därför se lite mer ovanliga och spännande fall på SGH. På operation fick jag även vara med och assistera vid kejsarsnitt och olika gynekologiska operationer. Mottagningarna var specialiserade, ex. graviditetsdiabetes, infertilitetsproblem eller onkologi och min handledare var angelägen om att jag skulle få se många olika fall så därför fick jag vara med på olika läkares mottagningar. På mottagningen fick man mest lyssna och titta på när läkaren undersökte, men de var alltid välkomnande och intressant att få en inblick i olika typer av mottagningar. 


Emergency på SGH 3 veckor

Jag fick en huvudhandledare som var professor och en Medical Officer att följa. Jag fick deras scheman och fick därefter pussla ihop när jag skulle gå med vem. Jag gick dag-, kväll- och nattpass vilket jag själv valde då jag tyckte det var roligt att se. Mina handledare var även schemalagda på helgerna men då fick jag alltid ledigt. På akuten kunde det precis som i Sverige variera hur mycket det var att göra. Det fanns ambulansmottagning och även platser med högre övervakning och jag fick gå fritt emellan och de tipsade ofta om det kom något spännande patientfall eller statusfynd. I Singapore delar man inte upp akuten i medicin, kirurgi eller ortopedi utan alla kommer till samma akutmottagning. Jag trivdes på den placeringen och fick se många fascinerande fall. 


Otolaryngology på NUH 2 veckor

Här var jag mest med på mottagningar. Varje professor hade en operationsdag men på grund av kort placering och en helgdag var jag bara med på en operationsdag. Även här gick jag med olika läkare på deras mottagningar där de specialiserat sig med inrikting mot ex. onkologi, hörselnedsättning eller barn. Mottagningsdagarna kunde kännas långa när man mest satt bredvid men ändå bra då man ofta kunde se på skärm när de undersökte med öronmikroskop eller fiberskop.

Språk och kultur

Majoriteten pratar engelska, dock har de en dialekt ”singlich” som var lite svår att förstå i början. De har även utryck då det ofta lägger till –la på slutet av meningar. Det kan vara påståenden eller frågor. De säger också ofta ”can can” som betyder ungefär ja, ja det låter bra. Människorna vi mötte var alltid väldigt trevliga och hjälpsamma. Det är fascinerande hur snabbt  Singapore har utvecklats till den moderna storstad det är idag. Det är ett väldigt rent och tryggt land!

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades inga sociala aktiviteter för utbytesstudenter. Under mina placeringar träffade jag andra studenter både de som pluggande i Singapore och andra som gjorde utbyten. Vissa träffade jag även utanför sjukhuset då vi hittade på saker tillsammans.  Min kursare hade andra placeringar och träffade där andra studenter och på så sätt lärde vi känna många nya vänner. Det finns mycket att upptäcka i Singapore, allt ifrån marknader, museer, att vandra i djungel och häftiga rooftop barer! Efter placeringarna hade vi två veckor innan examen och vi passade då på att resa runt i Asien. 

Sammanfattning

Jag tyckte utbytet i Singapore var jätteroligt! Praktiken var lärorik och spännande att se hur sjukvården fungerar i ett annat land. På fritiden fanns det också mycket att göra och upptäcka i Singapore och det var lätt att resa runt till andra länder över en långhelg. Dessutom är det ju tropisk värme och smidigt då det i princip är lika varmt dygnet runt och året runt. Tips är att alltid ha med både solkrämen och paraply, det kunde komma plötsliga kraftiga regnskurar som drog över snabbt följt av strålande sol. Jag kan varmt rekommendera att åka till Singapore på utbyte!