Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Oslo
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Arthur Artlock
E-postadress: mail@arthurartlock.com

Innan avresa

Oslo var mitt förstahandsval och anledningen till det är många. Mitt intresse för tandvården i Norge uppstod i samband med att vi fick utbytesstudenter från Norge på KI när jag gick på termin sex. Språket, närheten till hemmet, naturen och intresset för att i framtiden kanske utforska Norge och den norska tandvården fick mig att klicka i Oslo som förstahandsval i min Erasmus Ansökan. 


Innan utbytesresan till Norge anordnades flera möten och informationsträffar där det bland annat informerades om boende, ekonomi, vaccineringar och tillgodoräknandeprocessen. Vår kliniska utveckling kontrollerades med våra handledare innan resan så att vi inte hamnar efter samt att vi ligger på bra nivå jämfört med andra på utbytet. För att besöka Norge och Universitetet i Oslo från Sverige behövs inga vaccinationer.

Ankomst och registrering

Dagen innan introduktionsdagen på Universitetet i Oslo landade jag i Norge och med en taxiresa tog jag mig till mitt boende sent på kvällen. När allting var uppackat och morgondagens kläder var framlagd så var klockan mycket, ca 01:00 och det blev inte mycket sömn på den natten då klockan 9 dagen efter började introduktionen på Universitetet i Oslo.


Skulle rekommendera att om man ska åka dagen innan att man landar lite tidigare så att man kommer igång med packningen och lägenheten i tid. På introduktionen på första dagen träffade vi den internationella koordinatorn som visade oss runt på tandbygget, på kliniken, klinikkläder och omklädningsrum. Koordinatorn hjälpte oss även att få keycards och inloggningsuppgifter samt introducerade oss till klinikhandledare och klasskamrater. På introduktionen får man verkligen all information man behöver, allt ifrån studentkort, biljetter och app till lokaltrafik till tips på bra restauranger och fik.


Redan på andra dagen började man på prekliniska arbetet där man var ca 2 veckor.

Ekonomi

  • Boende: Mitt boende i Oslo kostade ungefär 13000 kronor per månad och det var en AirBNB lägenhet som jag hyrde. Billigare boende är kan man hitta genom Universitet i Oslo men jag valde att inte göra det.
  • Mat: Priset på många varor är klart högre i Norge speciellt i Oslo.
  • Sociala aktiviteter är märkbart dyrare och trots de extra pengarna från CSN (lån) och resebidraget krävs det ändå en viss ekonomisk planering och sparande inför utbytet.

Boende

Jag valde att inte bo inackorderat med andra studenter på studentboende utan hyra en lägenhet själv med hjälp av AirBNB vilket resulterade tyvärr i en ganska hög hyra. Lägenheten låg centralt i Torshov som ligger 15 min promenad ifrån Oslo centrum och 10 min promenad ifrån Universitetet i Oslo. Lägenhet var på ca 25 kvm och hade allt man behövde under utbytets gång som tvättmaskin, mikrovågsugn och strykjärn. 


Månadskostnaden låg på ca 13000 norska kronor vilket motsvarar ca 15000 svenska kronor. Vi var 2 som delade på boendet vilket gjorde att det blev billigare såklart. Jag personligen skulle rekommendera att hyra en lägenhet själv om man som jag inte vill dela kök och/eller badrum med andra studenter.

Studier allmänt

Studierna på Universitetet i Oslo är inte mycket annorlunda än studierna på Karolinska Institutet, som utbytesstudent får du vara med på alla moment som hålls. Den teoretiska undervisningen är inte obligatorisk men väldigt lärorik och rekommenderar starkt då UiO förbereder speciella gästföreläsare under utbytesperioden som är väldigt intressanta. 


Innan klinikarbetet började var vi på prekliniska avdelningen där vi skulle preparera ett antal plasttänder under ca 2 veckors tid. Målet var att visa att ens kliniska färdighet ligger på en acceptabel nivå för att behandla patienter, vilket är ingenting att oroa sig för då vi från Karolinsk Institutet var mer än förbereda för den utmaningen. 


Kursen var delad i två grupper och varje grupp i flera mindre grupper på 4-6 studenter som hade var isn ansvariga handledare på kliniken. I UiO var klassen uppdelad i sex olika klinik-grupper där en lärare ansvarade för att handleda studenterna i gruppen oavsett vilken behandling som utfördes. Vid lite större och knepigare behandlingar fanns dock alltid specialister tillgängliga att konsultera genom att skriva upp sig på en papperslista. På samma sätt som på KI ringde vi och bokade in patienterna men behandlingsstolar behövde inte bokas då varje student hade ett eget. Om det var något man undrade över eller behövde hjälp med var lärare, sköterskor och kurskamrater väldigt hjälpsamma. Kliniktiden är lite mer än på KI med mellan 5 vuxpass i veckan.


Pedodonti och ortodonti hade vi ungefär 1 gång i veckan vardera och patienterna bokades då in av receptionen. 


Journalsystemet i UiO är SALUD, vilket tar lite tid att vänja sig vid och var lite av en chock i början, men med lite hjälp från tandsköterskor och kamrater klarar man det mesta. Röntgenprogrammet var en del av journalsystemet och sensorerna var analoga som scannades in i journalen på några sekunder. Detta upplevde jag vara bekvämare för patienterna med mjukare och tunnare sensorer men det kunde vara ett litet problem framförallt vid endodontisk behandling då man inte kunde se bilden direkt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Kurser motsvarande termin 8 på KI Det kliniska arbetet ligger i fokus på utbytet. 


I början gick vi ofta även på deras föreläsningar och andra icke-obligatoriska moment då de var så lärorika men när tentaperioden började närma sig fanns det inte lika mycket tid för detta och då la vi ner den tiden på att ta igen och plugga på de föreläsningar och demmor vi hade missat på KI samt plugga inför tentor. 


Pedondonti och Ortodonti: 


På UiO har dem ungefär 2 ped-pass och 1 ort-pass i veckan och dom kurserna tillhör 10 termin vilket innebär att man går med termin 10 studenterna på dom passen. Ped var alltid på måndagar och onsdagar och ort på fredagar. På Ped hade man 2-3 patienter per pass och oftast var det undersökningar eller fissurförseglingar men extraktion förekom också. I norge går hela skolklasser av barn av olika åldrar en gång om året till tandläkaren som en solaktivitet. 


Vuxentandvård: 


Under vårt utbyte hade vi 2-3 vuxentandvårdpass i veckan. Upplägget av passet var ungefär samma som på KI fast vi hade ingen reflektion efter passen. Man ansvarade för ungefär 10 patienter under sitt utbyte och behandlingarna varierade stort. Ett tips är att dokumentera noga med bra anteckningar och kliniska bilder vid protetiska behandlingar så att dessa kan tillgodoräknas som kurskrav när man kommer tillbaka på termin 9. 


Kirurgi/Parodontologi: 


På UiO hade vi utbytesstudenter 1 pass på käkkirurgiska avdelningen där vi tog emot 2 patienter på ett pass där vi fick assistera en käkkirurg. Det fanns också stora möjligheter att assistera parodoperationer då det opererades av flera parodonologer dagligen och assistans behövdes mer eller mindre alltid. Detta var väldigt givande samt utvecklande och är något jag tror jag kommer ha nytta av under Op-Ex kursen på KI.

Språk och kultur

Språket är absolut inget problem i Norge, speciellt i Oslo där norskan är lite mer tydlig. Norrmännen förstår bra svenska och det är även väldigt enkelt att förstå vad dem säger. Många lärare på universitetet är från Sverige och en stor del av undervisningen är därför också på svenska. Med andra utbytesstudenter var engelskan inget problem alls då allas nivå var väldigt hög. 


Kulturmässigt upplever man under detta utbyte den norska Nationaldagen den 17:e maj. Det var en stor chock och tyvärr har vi inte en motsvarighet i Sverige. I Norge var det stort firande med folkfest i traditionella dräkter, flaggor, ballonger, glada människor och långa parader.

Fritid och sociala aktivteter

Kåren anordnade flera medlemsaktiviteter såsom sittningar, grillkvällar samt utgångar på karaokekväll. Detta hjälpte en att lära känna och få bättre kontakt med sina klasskamrater. 


Redan under första månaden anordnade kåren ett besök till Tannlegehytten som är en stuga mitt i naturen utanför Oslo som man fick vandra genom snön i över en timme för att ta sig till. Väl framme det grillades, festades och bastades på norsk vis, får man chansen rekommenderar jag starkt att man följer med till Tannlegehytten. Vandringskläder, skidor och ryggsäck kan man hyra från Norges motsvarighet av ”Stadsmissionen” för en billig peng. Oslo är en otrolig charmig stad som måste utforskas till fots.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var mitt utbyte väldigt givande och utvecklande. Jag fick möjlighet att utveckla mina kliniska färdigheter och göra många patientbehandlingar inom odontologins alla ämnesområden. 


Trots få protetiska behandlingar som jag utförde på UiO tror jag inte att mitt utbyte på UiO kommer innebära att jag hamnar efter med patientbehandlingar under mitt sista år på KI. 


Väl ute ur KI och legitimation i handen tror jag att detta utbyte kommer göra mig mer öppen för nya idéer, behandlingssätt och sannolikheten att jag söker mig utomlands för ett par års arbete, speciellt i Norge har definitivt ökat efter detta utbyte. Utbytet på Universitet i Oslo har varit väldig givande och en riktig rolig upplevelse som jag kommer att minnas med glädje.