Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Stephanie Ammerman
E-postadress: stephanie.ammerman@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har alltid varit en person som tycker om att . Under gymnasiet åkte jag som utbytesstudent under ett år och jag valde att göra min första universitetsutbildning i USA. Nu, 27 år gammal och gift med tryggt liv i Stockholm, varför skulle jag vilja åka på utbyte? Mitt enda tanke var varför inte. Jag har ett tryggt liv i Stockholm, det är dags att utmana mig själv lite och få ännu mer uppskattning för KI. Det är lätt att man slutar uppskatta det man har och jag ville åka ut i världen och testa mina kunskaper för att bekräfta för mig själv att jag vet vad jag håller på med.

När det kom till att välja vilken ort jag skulle till ville jag till det bästa när det kommer till kvalitet och säkerhet att jag får jobba kliniskt. Listan över orter vi kunde åka till var lång och jag hade deltagit i flera internationella dagar arrangerade av Odontologiska Föreningen som gav mig mycket information inför mitt utbyte. Istället för att välja efter vad jag trodde om landet gick jag till personen som visste bäst, Calle, och frågade var jag ska resa om jag vill göra mycket kliniskt. Hans svar var Tromsö och det var då jag bestämde mig - jag ska till Tromsö! 

Jag fick åka med min bästa vän, Reija, och det var skönt att ha det stödet och någon som kunde påminna om allt vi behövde göra. Direkt när vi blev antagna fick vi mejl från ansvarig på UiT som välkomnade oss och svarade på alla frågar vi hade. Eftersom vi skulle till Norge var det inget speciellt vi behövde tänka på, jag tycker nästan att vi hade det lite för bra innan vi åkte för helt plötsligt var det dags.

Ankomst och registrering

Vi fick veta att vi förväntades att vara på plats fredag 1 mars och att vi skulle börja gå med klassen följande måndag. Torsdag 28 februari tog vi våra fullpackade resväskor och åkte till Arlanda. Vi tycker det var perfekt att vi fick en hel helg att förbereda oss inför skolstart.

Innan skolstart fick vi båda en vänförfrågan på facebook av en av våra nya kursare och två minuter senare hade vi blivit tillagda i vår kurs facebook-grupp, ett gäng på ca 20 personer som svarade på lite frågor jag ställde i gruppen inför utbytet. 

Dagen efter vi anlänt gick vi nervösa till tann-bygget och träffade den internationella koordinatorn för tandläkarporgaremmet i Tromsö. Vi fick information om allt möjligt: schema, föreläsningar, hur kliniken är organiserade och vad som förväntas av oss. Vi fick sedan träffa klinikchefen som tog oss på en rundtur genom hela byggnaden där vi fick hälsa på säkert 60 olika anställda och det uppskattades att han tog sig den extra tiden för att vi skulle känna oss välkomna. Han visade vårt omklädningsrum och var vi hämtade klinikkläder där han fick bekräfta 3 gånger att jag fick ha vilken väg som helst på min överdel. De visade kårrummet där det fanns ett kylskåp och flera mikrovågsugnar vilket var en lättnad då jag hört att norrmän endast äter mackor till lunch, vilket stämde men jag kunde äta varm lunch. På tann-bygget måste man ha en liten bricka för att ta sig in överallt vilket vi fick av vaktmästaren. 

Den internationella koordination tog oss till lite olika ställen på campus där vi fick våra IT-konton registrerade och våra student ID-kort utskrivna. 

Klassen tog emot oss med öppna armar. Redan första dagen åt vi lunch med klassen i deras kårrum och de hjälpte oss med allt och därför behövde vi inte söka oss till något fadderprogram.

Ekonomi

Tromsö är dyrt och det värsta var att ryktena var sanna - en pizza kostar på riktigt 200kr. Jag tänker att jag ska försöka dela upp kostandena lite för att göra det enklare. 

Kostnader

Boende: 4700NOK/månad
Busskort: 420 NOK/30 dagar
Mat: ca 500NOK/veckan- jag köper mycket mat!
Gymkort: 960NOK/3 månader
Flygbiljett: 2700kr för tur och retur i SAS plus med två resväskor och tillgång till loungen. 

Boende

Jag betalade 4700NOK för mitt studentboenden: 10kvm rum med eget badrum och delat kök med 22 personer. Deposition på 5000NOK som betalades tillbaka efter jag flyttat ut. Jag valde att lägga 1500NOK på att inreda mitt rum med matta, kuddar och lite pynt för att jag skulle känna mig hemma under min tid borta. 

Flyg

Vi köpte flygbiljetter runt jul då SAS hade en rea där jag lyckades hitta flygbiljetter för 1000kr per person i SAS plus direkt till Tromsö. Det inkluderade två väskor var, lounge, smörgås och dryck på flyget. Även hem köpte vi flygbiljetter under en rea men valde att boka om för att komma hem några dagar tidigare och betalade ca 1700kr per person i SAS plus men det var billigare än att förlänga vårt boende i Tromsö för att kunna stanna några dagar extra när biljetterna var billigare. Vi fick under hemresan två resväskor var, tillgång till lounge i både Tromsö och i Oslo där vi passade på att äta många måltider och duscha. Helt klart värt det! Mitt bästa tips är att hålla koll på när det är reor och boka då, man sparar mycket pengar. 

Vi lagade all mat själva. Det vegetariska och vegansk utbudet i Tromsö var inte bra och dubbelt så dyrt som det är i Sverige. 

Gymkort

Vi betalade 960kr för 3 månader på Kraft sportcenter - gymmet på campus. All utrustning fanns och det var ett generöst utbud av gruppträning. Utsikten när man sprang på löpbanden eller tränade på crosstrainern var fantastisk och ville man köra cross training fanns det också. Bastun var ur funktion i några veckor vilket var synd men annars riktig bra gym!

Mat

Vi åt ute typ 1 gång under vår tid i Tromsö. Det var både pga priserna och det dåliga utbudet av vegetariska rätter. Vi åkte istället till köpcentrumet Jekta och handlade mat där det fanns flera olika matbutiker. Grönsaker är dyrt och det vegetariska utbudet är dåligt och dubbelt så dyrt. Jag gjorde mycket linsgrytor med krossade tomater och buljong. Min man fick komma upp med vegetariskt när ha hälsade på så min frys var alltid fylld med vegetariskt protein.

Det finns en app som heter mattillbud med materbjudanden samlat så man kunde se vilka butiker som hade erbjudanden. Ibland hade butiken Spar 10kr-vecka vilket innebar att massvis med mat kostade 10NOK! Jag åkte ut flera gånger och passade på. I Norge har de sockerskatt och därför är godis och läsk extremt dyrt vilket var positivt för mina tänder men då är 10kr veckorna bra för då fanns det billigt godis och läsk.

Busskort

Vi hade appen tromskortet där man köpte busskort och hade det digitalt i telefonen. Studentpris 420kr/30 dagar. Jag köpte två 30-dagars kort. Under maj månad gick jag mycket både för att spara pengar och för att det var perfekt motion. Det finns även enkelbiljetter för 31NOK. 

Boende

Tromsö har samskipnaden vilket är en organisation som hjälper studenter med mat, boende, träning och allt man kan tänkas behöva hjälp med! Genom samskipnaden kan man söka studentboende men det går också jättebra att söka eget boende via privata marknaden. Det finns flera facebook-grupper om man önskar söka eget boende. 

Efter vi blivit antagna till Tromsö Universitet fick vi en länk till samskipnaden där vi kunde söka boende. Mitt bästa tips är att registrera sig med en gång om man är intresserad av Tromsö, man får fler ködagar och man kan alltid tacka nej om man inte reser till Tromsö sen. Vi sökte samtidigt i september och valde Breivika som första och Örndalen som andra och sen var det bara att hålla tummarna. 

Breivika: Baracker som ligger på campus där man bor totalt 48 personer och delar på två kök. Eget badrum och lite dyrare. 
Örndalen: Boende där man var 4 rum som delade på ett kök och två badrum. Vi skulle dock behöva ta buss 20 minuter på morgonen. Lite billigare än Breivika. 

När beskedet om boende damp ned i November fick jag en chock - Min vän hade fått Breivika och jag Örndalen. Jag ringde Samskipnaden med en gång och berättade att vi fått olika boenden trots att vi skrivit i ansökan att vi ville bo tillsammans. Efter två minuter var det löst och jag fick rum i Breivika. 

Breivika studentboende

Breivika, barackerna, fängelset, bunkern - kärt barn har många namn och vårt studentboende kallades för många olika saker. 

Vi betalade 4700NOK i månaden och det var en deposition på 5000NOK som vi fick återbetalt efter vi åkt hem. 

Studentrummen var 10kvm och hade ett litet badrum som hade plats för toalett, dusch och handfat. Väggarna var otroligt tjocka, jag hörde aldrig mina grannar och kunde därför kolla på Netflix sent på kvällarna utan dåligt samvete.

Jag glömmer aldrig första dagen och jag stod i köket med ren panik. Köket var KAOS och jag stod och räknade på hur mycket det skulle kosta att bo på hotell i 3 månader istället. Köket var alltid kaos men det var i köket vi skapade de flesta minnena. Att dela kök med 22 andra personer gjorde att man aldrig behövde vara ensam, vi hade TV och soffa i vart kök och kände jag mig ensam gick jag upp dit och väntade på att någon av mina nya vänner skulle komma så vi kunde äta middag tillsammans eller ha filmkväll. På söndagar hade vi VR-dagar där jag låg och krälade på golvet för jag blivit skrämd av ett spöke i ett av skräckspelen jag alltid skulle spela. Vi bjöd över vår kursare redan första veckan när det var dags för final i Melodifestivalen och trå gånger hade vi fest i våra två kök där det var fyllt av människor och jag fick vara DJ och kände mig som en rockstjärna. 

Gymmet låg runt hörnet vilket var perfekt för min vän som tyckte om långa varma duschar och bastu då vårt varmvatten inte gick att lita på. Jag hade aldrig problem men jag duschar också ljummet. 

Jag älskade Breivika och de vänskapsrelationer jag fick under den tiden men barackerna var en temporär lösning som hotas av att rivas hela tiden och därför kan det finnas en stor chans att de inte finns kvar när det är dags att söka. 



Studier allmänt

Odontologistudenterna höll till i en egen byggnad på campus - Tann-bygget. 

Föreläsningar

Vi fick välja själva om vi ville gå på föreläsningar och seminarier. 
Då vi inte läser alla kurser samtidigt så kunde de ha föreläsningar vi redan haft. Vi gick på några föreläsningar men då vi inte hade tillgång till canvas kunde vi inte komma åt föreläsningarna och valde därför att studera det mesta hemma inför de kurser vi hade på hemmaplan. 

Kliniken

På kliniken var vi i en grupp om 7 personer och 1 handledare och 1 tandsköterska som vi hade under alla kliniska tillfällen. Vi alla hade ett tilldelat bås som vi ansvarade för att det fungerade som det skulle och var påfyllt. Vi hade 5 patientpass i veckan, alltid på samma dagar och därför visste vi att tex tisdags förmiddagar hade vi alltid patienter. Några av passen kunde vara reserverade för ORT eller PED där vi inte bokade in egna patienter, annars var det fritt att boka in vilken behandling som helst. På torsdagar fanns det protetik-specialist på sal och därför försökta jag alltid boka in mina protetikbehandlingar på torsdagar ifall vi ville ha en specialists åsikt. 

Vi fick patenter utdelade och ansvarade själv för att ringa in och boka in våra patienter i våra tidböcker. En stor skillnad var dock att receptionen kunde boka in patienter om vi hade fått avbokningar och hjälpte till att boka om ifall att det skulle behövas vid tex sjukdom. 

Journalsystemet är opus vilket var lätt för oss som hade haft samma på KI och vi fick skriva allt på svenska. Röntgen var dock en stor skillnad då vi var vana vid digital röntgen hemma i Sverige och helt plötsligt skulle vi använda analog röntgen, något vi inte ens visste fanns längre. Det tog några gånger med hjälp av sköterskan innan jag förstod hur jag skulle göra men alla var alltid hjälpsamma.

I bölrjan av passet efter man spritat och förberett var det dags för samling/briefing där man tillsammans med gruppen och handledaren gick igenom dagens patienter. Här gällde det att vara förberedd, kunna redovisa alla steg i behandlingen och kunna svara på varför man väljer att göra som man planerat. Jag hade alltid med mig en bok där jag skrev ned allt så jag var förberedd vilket jag fick beröm av min handledare att jag var.

Efter varje pass fyllde man i en loggbok där man skrev vad som gått bra och mindre bra, sedan fick man betygsätta sig själv och handledaren läste igenom och gav en bedömning baserat på hur det gått. Bedömningen kunde skilja sig mycket mellan grupperna då handledarna har olika krav.

Det är inte alls lika strängt med tider i Tromsö, ibland kunde jag dra över och istället för att stressa mig sa min handlare att jag skulle ta min tid och att hon var kvar tills jag blev klar vilket gjorde att jag slapp ta in min patient extra bara för att tex. ta avtryck.

En vanlig vecka

Måndag 
Förmiddag - Föreläsningar
Eftermiddag - ORT eller vanligt klinikpass 

Tisdag 
Förmiddag - Klinikpass, boka in vilken patient som helst
Eftermiddag - Föreläsningar

Onsdag
Förmiddag - Klinikpass
Eftermiddag - Föreläsningar 

Torsdag
Förmiddag - Klinikpass 
Eftermiddag - klinikpass

Fredag
Föreläsningar hela dagen

Kurser på hemmaplan

Vi läser fortfarande kurser i Sverige som ska tillgodoräknas efter hemkomst. Detta innebär att vi dokumenterade allt vi gjorde under utbytet och fortsatte skriva på examensarbetet.
Vi skrev två tentor medan vi var i Tromsö - en i bettfysilogi som gjordes via canvas och pedodonti som vi skrev i en liten skrivsal med två tentavakter. Vi behövde inte göra något inför tentorna utan vi hade meddelat i Sverige att vi ville skriva de under utbytet och sedan fick vi mejl från den ansvarige i Tromsö om plats. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Vi lästa inga speciella kurser under utbytet utan vi var med i undervisningen och på kliniken och detta motsvarar de kurser vi läser på termin 8 hemma i Sverige.

Kurser vi hade hemma i Sverige som jag kommer söka om tillgodoräknade

Att utvecklas till tandläkare 4 (3hp), 2TL026 (fortsätter från föregående termin)

Informationen om vad som skulle tillgodoräknas i AUTT var bristfällig. I dokumentet vi fick av KI stod det att vi fick allt tillgodoräknat utan att behöva göra något extra under utbytet. Vi fick dock reda på att vi förväntades skicka in en powerpoint om teamsamverkan och en av oss skulle presentera vilket var svårt för mig att göra så både jag och min samarbetsstudent var på utbyte och kunde därför inte göra powerpointen då vi inte kom åt någon information om patienten. 

Barn- och ungdomstandvård (22,5hp), 2TL028 (fortsätter från föregående termin)

Vi hade specifika pass med PED och ORT och skrev och dokumenterade all PED och ORT vi gjort under utbytet för att kunna tillgodoräkna. Vi fick med ett specifikt dokument som vår handledare i Tromsö fick skriva under.


Examensarbete (30hp), 2TL043 (fortsätter från föregående termin)

Vi fortsatta som alla andra hemma och jobbade bara på distans. 


Klinisk odontologi 5 (10,5 hp), 2TL030

Då vi behandlade alla möjliga olika patienter har vi dokumenterat vad vi gjort och komma söka om tillgodoräknande. Under mitt utbyte gjorde jag några "kurskrav": En krona, en endo och en bro. Jag gjorde även excaveringsprovet.

Språk och kultur

Norge är Sveriges kusin som man märker är släkt med en men fortfarande är lite konstig. Språket skiljer sig men jag kände absolut inte att det var ett hinder. Första dagarna var man lite förvirrad men det kändes som att alla förstod allt jag sa och jag hade lite svårare att förstå de. När det var dags för att åka hem blandade jag norska och svenska och än idag använder jag vissa norska ord. På kliniken var det jätteskönt för de flesta termer är likadana och min handledare såg på mig när jag inte förstod och använde då ett annat ord tills jag var med på noterna. 

Det finns några ord som var bra att veta:

  • Rar - konstigt, så när det säger att det var en rar tand betyder det inte att den var söt. 
  • Trenger - behöver.
  • Lukk - stäng, perfekt när man vill att de stänger munnen för de förstår inte stänger. 
  • Tannpleier - Tandhygienist 
  • Trekke - dra, så ska man dra ut en tand säger man trekke en tand. Det står även trekke på dörrar och det betyder dra, det misstaget har man gjort...
  • Lomme - ficka, så man mäter lommer
  • Ködd - skämtar, något som är viktigt om man är sarkastisk som jag.

Vi umgicks för det mesta med norrmän och det var inga konstigheter. Den största kulturchocken var nog att de äter mackor till lunch och kallar Professor Dumbledore för Professor Humlesnurr...

Fritid och sociala aktivteter

Tromsö är perfekt för den som älskar naturen - men även för mig som föredrar att vara inomhus var den en bra stad!

Naturen är helst magisk i Tromsö. Jag glömmer aldrig när vi gick ur flygplatsen och jag såg bergen i Tromsö, en syn jag aldrig tröttnade på! Redan första helgen gick vi ut och jagade norrsken och vi fick se hela himmelen lysa upp i grönt, rosa och lila ljus och där stod vi och skrek för det var så fint.  I Tromsö kan gå på tur, hike i bergen, åka skidor, tälta - allt sånt där frilutsmänniskor gör. Även jag passade på att gå på tur i Tromsö vilket är upplevelser jag aldrig glömmer.

Vi åkte Hurtigruten till Lofoten där vi valde att gå på tur för att ta oss till djävulsporten. Jag trodde jag skulle dö pga av min höjdskräck, jag grät och hade panik men bilderna jag kunde lägga upp på instagram gjorde det hela värt det. Vi gick på tur i Tromsö också, ännu en gång innehöll den panik och tårar men jag förstår varför människor som inte har höjdskräck gör det.

Det finns så mycket aktiviteter i Tromsö, vi åkte på öppethus och fick prova hundsläde och klappa valpar. När min man hälsade på åkte vi och matade renar och fick selfies med sociala renar. Tromsö känns som en studentstad, utelivet är jättebra med flera klubbar där man kan dansa eller sjunga karaoke. Det fanns även storgata camping, något jag trodde var en riktig camping men visade sig vara det coolaste minigolfstället någonsin. Där arrangerade de quiznight vilket vi deltog i och slutade med att vi hamnade på en mittenplacering men lyckades ändå vinna presentkort för mer minigolf. Vi deltog och vann äggjakten som arrangerades på campus av DRIV under påsken. 

Vi umgicks mycket med norrmän under utbytet vilket blev naturligt då vi såg varandra dagligen och det var lätt att kommunicera. När man bor med 44 andra personer är det också lätt att hitta vänner. Vi hade paradise hotel kvällar, filmkvällar, bakade tillsammans och gick på promenader. Vi umgicks med våra klasskompisar och våra korridorsvänner och det blev mer festande under mitt 3 månader långa utbyte än vad jag festat de senare 3 åren. Vi hjälpte till och arrangerade en temafest på skolan där alla odontologistudenter var inbjudna, temat var superhjälte och jag gick därifrån som vinnare av bästa utklädnad - ett pris jag försökt vinna i flera år i Sverige. Jag och Reija arrangerade även en mellokväll för våra kursare hemma i vårt kök redan första veckanoch såg till att försöka hitta vänner. Varje vecka fick vi mejl med aktiviteter i Tromsö men det blev mest att vi hittade på det våra vänner ville göra. 

Jag hade jättelätt att hitta vänner i Tromsö och kände mig aldrig ensam!
17 mai

Sammanfattning

Är du osäker på om du ska åka på utbyte? ÅK!!!!! Det värsta som kan hända är att du väljer att åka hem men tiden står stilla hemma och man kommer tillbaka och är en ny människa. Jag uppskattar KI och min utbildning samtidigt som jag saknar Tromsö varje dag. Jag valde att åka på ett utbyte där jag fick jobba mycket kliniskt och jag har inte ångrat mig en enda sekund trots att jag hatar kyla och snö. 5 patientpass i veckan och vänner som alltid låter glada pga det norska språket. Jag är jättenöjd och rekommenderar alla att åka. Nu vet jag att jag har kunskapen och teorin för att kunna jobba var som helst i världen och med den säkerheten tackar jag för mig och ser fram emot mitt sista år på KI.