Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Newcastle
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Emelie Linnea Arvidsson
E-postadress: emelie.arvidsson@stud.ki.se

Innan avresa

Det var väldigt mycket att ordna inför resan, vi skulle kontrollera alla våra vaccinationer (inklusive barnvaccinationer), ah en hälsokontroll, skriva i vår ekonomi inför vårt utbyte, samt när allt detta var klart söka visum. Vaccinationerna var bra att starta med tidigt då det tog lite tid att få koll på alla dessa. Jag hade inte sparat alla barnvaccinations-datum så jag betalade en vaccinationsbyrå att helt enkelt ta serologi för de vaccinationer de krävde. Det viktiga tyckte jag var att ta tag i allt tidigt, vi började så fort vi kunde (runt början av oktober) då vi behövde vänta på värduniversitetet att ge grönt ljus att starta, och jag fick mitt visum ca 2 veckor innan jag skulle åka, precis innan jul. Informationen var dålig från UNE och KI, vi fick ta reda på det mesta själva, så det bidrog till stressen. Lite svettigt men det löste sig till slut! 

Ankomst och registrering

Vi var på plats 2 dagar innan det datum som vi var tvungna att vara där, vi hann tyvärr inte skriva T9 tentan eftersom den var senarelagd just det året vi åkte. Så vi åkte så fort alla obligatoriska moment på T9 var färdiga. Det var bra att komma fram någon dag tidigare så vi hade tid att komma på plats på boendet och så. Första veckan var bara föreläsningar vilket var bra för att börja lite lugnt. Det fanns inget arrangerat på plats för att välkomna oss studenter, efter någon dag fick klassen veta att vi var utbytesstudenter. Förvirringen berodde nog en del på att de hade slått ihop en del klasser så alla kände inte varandra i klassen. Men de var väldigt trevliga och tillmötesgående även om det var lite strul med att fixa vårt praktik-kort (ungefär motsvarighet till SLL kort hemma). 

Ekonomi

Australien har ungefär samma prisbild som Sverige, men det är lite billigare med kaffe och att gå ut och äta. Det som jag upplevde den osoftaste kostnaden var alla vaccinationsavgifter samt hälsoundersökningen som kostade jättemycket trots att den var i min mening simpel. La minst 15.000 på vaccinationer, hälsokontroll, lungröntgen, flygresa, visumansökan mm. Vi bodde mitt i stan med andra studenter för ca 6500 i månaden, rätt saftigt men o andra sidan hade vi 5 min till stranden. Hade inte bott där mer än en termin dock, var många människor att dela med och dyrt. Kan rekommendera att söka egen lägenhet, även om det är lite krångligt ibland och kan ta lite tid. Räkna med att göra av med en hel del pengar om du vill resa under de 2 veckornas break. Men det är värt varje krona, Australien är underbart vackert och kul att utforska!

Boende

Bodde somsagt i stan. Rekommenderar att söka annat boende än studentboende, dyrt och stökigt. Bo inte vid sjukhuset, finns ingenting där utan som utbytesstudent ska man helst bo i centrum där det finns mer att göra tkr jag. Vi tog buss till sjukhuset varje dag, det funkade absolut bra, var inte försenad en enda gång, men det kan vara lite märkliga människor som tar buss. Plus att det var väldigt dyrt, ca 50 kr per dag ToR. De norska tjejerna hade bil, det är snabbare och trevligare men lite krångel med att parkera kring sjukhuset. 

Studier allmänt

Bra utbildningssystem där nere, ganska lik tankegång kring patienter och vård som i Sverige. Hunter regionen som Newcastle ligger i är fattig, vilket gör att man får se patienter man inte hade sett hemma. De som tjänar bra har privat vård vilket gör att du får se de lägsta samhällsklasserna på sjukhuset. Gillade utbildningen där, det var bra variation på praktik och teori. De är tillmötesgående mot utbytesstudenter överlag. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI
Jag gick pediatrik-kursen och gyn och obstetrik i Australien. Jag gick också SVK i Australien. 
Pediatriken hade klinik i form av cases där man fick ta status på en patient med lärare och berätta vad man fann. Vi hade mottagningsbesök på olika specialiteter. Vi fick också gå på avdelningen några dagar obligatoriskt och resten frivilligt. Vi hade en vecka barnkir där vi var på operation. Det icke kliniska bestod av studentledda föreläsningar om pediatriska ämnen, seminarium och föreläsningar (första veckan). 
Obstetriken och Gyn hade klinik i form av cases liknande pediatrikens upplägg. Vi hade mottagninsbesök. Vi hade avdelningsplaceringar. Vi hade också en vecka gyn och obstetrik-operation där vi fick hjälpa till vid ex. kejsarsnitt och gynoperationer. Vi fick också 4 shift (varav ett nattpass) på förlossningen där vi fick hjälpa till vid vaginala förlossningar. 

Jag tyckte undervisningen var bra och jag lärde mig mycket, men man får mindre ansvar än i sverige och får iakkta mer i Australien. Det är mer hirarki. 

SVK jag valde var onkologi och general paediatrics. Jag spenderade alla dessa veckor med att vara på avdelningen och gå med på ronderna. Det var mer enformigt upplägg då det inte var någon officiel salundervisning eller seminarium, men man fick mer tid på kliniken istället. Jag lärde mig mycket även om det var lite förvirrande då vi började med denna placeringen och således inte fick en guidning av någon lärare eller liknande med vanlig undervisning utan fick lära oss på plats. Det hade varit bättre att börja med den officiella kursundervisningen för oss utbytesstudenter. 


Språk och kultur

Den engelska dialekten tar lite tid att vänja sig vid men går ändå rätt fort. Då Australien är ett väldigt västerländskt land var det inte så många kulturkrockar jag kom över. De är lite mer relaxed där, men samtidigt är sjukhus-hierarkin ibland mer påtaglig än hemma. De har också en annorlunda kvinnosyn vilket jag tyckte var lite märkligt. Men överlag ett mycket trevligt land att jobba som läkare och att bo i! 

Fritid och sociala aktivteter

2 veckors ledighet under terminen ger bra möjligheter att se landet. Vi åkte till Melbourne, Tasmanien samt bilade Sydney-Brisbane på dessa två veckor. Det fanns dock inga aktiviteter för utbytesstudenter, men det finns en utbytesförening som är kopplad till universitetet. Jag kände mig lite för gammal för den men tror många trivdes där. Det finns en underbar track att gå på längst kusten i centrum som var superhärlig för promenader. Det finns också gym men de var dyra och ganska små. Newcastle är en väldigt trevlig stad tyckte jag, bra restauranger, 3 jättefina stränder där man kan surfa och bada (dock var det svårare att surfa där som nybörjare än jag upplevt någon annan stans så jag gav upp efter flera försök). Hela Aussie har väldigt bra kaffe och Newcastle är inte ett undantag. Drack kaffe jämt och åt ute en hel del eftersom det ändå ofta är märkbart billigare än Stockholm. Man får samma mat + dricka för som endast maten i Stockholm skulle jag säga. Att så få har hört om Newcastle tyckte jag var en fördel då det inte är alls turistigt, det känns mer som en genuin Australiensk stad. Man kan åka in till Sydney med pendeltåg på 2 h, och det kostar på riktigt ca 30 svenska kronor enkel väg. Så, stande är bra för en termins utbyte!

Sammanfattning

Kan absolut rekommendera Newcastle som stad! Hade jag gjort om det hade jag kanske engagerat mig mer i något på fritiden, men o andra sidan är vädret och staden så chill att man alltid har något att göra. Jag badade massor!