Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Newcastle
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Jag har velat åka på utbyte sedan dag ett. Att åka på utbyte möjliggör att hoppa in i en annan kultur, en annan vardag på riktigt, inte bara som en turist. Jag började forska på olika alternativ redan under T1, och efter att ha varit ansvarig för "Get Inspired by an Exchange Student" -projektet, hade jag en bra bild på vad KI hade att erbjuda på den här fronten. Ärligt sagt, hade jag kunnat åka var som helst, men jag behöver säkert inte förklara, varför jag valde just Australien som första alternativ i ansökningsformulären. Själva ansökningsprocessen var enkel, och nomineringsbeslut kom någon gång i februari. Efter det började vi erövra det stora berget mellan oss och utbytet, som bestod av tusen olika papper som skulle fyllas i , avgifter på flera tusen som skulle betalas och miljon mejl som skulle skickas. För att åka till Australien, måste man ha intyg på vaccinationer, en hälsoundersökning för visumet, utdrag från belastningsregistren i Sverige och Australien samt visumanökan. Någonting som jag lärde mig under resans gång, var att man kan bara göra sitt bästa, då det mesta ligger utanför sin egen kontroll, framför allt vad gäller tidsramar. Som tur är, fick jag dela ångesten med en kurskamrat, vilket gjorde allting mycket lättare.

Ankomst och registrering

Vi anlände i Australien fyra dagar innan kursstart, vilket var lite tight; jag skulle rekommendera att vara på plats så att man har minst två vardagar innan man börjar. Introduktionsveckan var obligatorisk, vilket medförde att vi missade T9-tentan i januari. Väl på plats var alla vädligt vänliga och hjällpsamma.

Ekonomi

Att åka till Australien är dyrt. Jag skulle räkna med en kostnad på 10000 för all administrativt arbete innan avresan, inkl. vaccinationer och intyg, hälsoundersökning, visum och belastningsregisterutdrag. Det finns ingen större skillnad i priserna mellan Sverige och Australien; att shoppa är lite dyrare i Australien, medan bensin och restaurangmat är lite billigare.

Boende

Vi valde att hyra två rum av en man som de tidigare utbtesstudenterna hade tipsat om i sina reseberättelsen och bokade boendet innan avresan. Vi betalade 220 AUD/vecka för var sitt rum i ett hus som vi delade med nio andra studenter, dvs en an otroligt dålig deal, men slapp stressen över att leta efter boende väl framme, och kunde direkt börja njuta av det korta avståndet till stranden.

Studier allmänt

Studierna bestod av tre sex veckor långa block: valbara kurser, pediatrik och gynekologi&obstetrik samt två gemensamma föreläsningsveckor. I Australien var det mycket mer fokus på teori än praktik. Med det sagt, skulle jag ändå säga att om man visar intresse, finns det goda möjligheter att få se det mesta, och dagarna på sjukhuset var minst lika långa som hemma i Sverige (och ofta fika- och lunchpauset obefintliga). De flesta läkarna på sjukhuset var tillmötesgående, åtminstone om man var påläst i ämnet.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI
Women's, Adolescents' and Children's Health
Kursen bestod som sagt av tre olika block: SVK, pediatrik och O&G.
Man ska välja två valbara kurser inom pediatrik och O&G. Jag fick tilldelad allergi&immunologi och klinisk genetik, båda var bra kurser, men tror att kurser med avdeningsarbete eller kirurgi hade varit mer givande och allmännyttiga.
Pediatrik omfattade bl.a. specialtistmottagningsdagar, en barnkirurgivecka, pass på barnakuten och en vecka på neonatal intensivvårdadsavdelning. Därtill hade vi tutormöten, där vi tog anamnes och gjorde status på barn i små grupper och fick fedback efteråt, och seminarier varje vecka.
Under O&G var vi placerade på gynekologiska och obstetriska mottagningar, förlossning och kirurgi, och hade seminarier och liknande tutormöten varje vecka.
Under kursens gång skulle man samla ihop en portfölj med bl.a. case reports. Jag, och andra nordiska studenter, upplevde kursen som mycket krävande, och vi spenderade sista veckorna inlåsta i biblioteket. Examinationen bestod av en OSCE och en MCQ-tenta.

Språk och kultur

Det tog någon vecka innan man hade kommit in i det medicinska lingot, men annars upplevde jag inga större problem med språket. Samma gäller även kulturen; australienare är lite mer laidback och tycker mer om att ta kontakt med främlingar på gatan.

Fritid och sociala aktivteter

Newcastle är en stad med ca 200 000 invånare 2-3h norr om Sydney med fina stränder som lockar surfare över hela världen, och massor med kafeer och restauranger. Newcastle är dessutom en bra studentstad, med en society för utbytesstudenter också. Vi bildade ett tight utbytesgäng med norska och danska studenter, som vi umgicks mycket med. Vi var omgivna av andra studenter, inte minst de nio som vi bodde med, och det var alltid lätta att hitta sällskap till sina äventyr.

Sammanfattning

Terminen i Australien kommer jag minnas som min bästa under hela studietiden. Jag utvecklades mycket som en person, hittade nya sätt att leva liv, träffade otroligt många trevliga människor och blev nära vänner med några av dem. Dessutom fick jag en ny synvinkel på mina studier och medicin som en vetenskap. Jag kan varmt rekommendera att åka på utbyte, oavsett land!