Reserapport - KI-student
Bild tagen framför Eiffeltornet vid Place du Trocadero.
Lärosäte: Université Paris Descartes (Paris 5)
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Zeinab Chith
E-postadress: Zeinab.chith@stud.ki.se

Innan avresa

Från dagen då jag blev antagen till tandläkarprogrammet visste jag att jag ville åka på utbyte till Paris. Innan mina studier på tandläkarprogrammet hade jag redan läst en treårig utbildning på biomedicinska analytiker programmet. Även där hade jag chansen att åka på utbyte men av olika anledningar så gjorde jag inte det och sedan dess bestämde jag mig att om jag får chansen att åka på utbyte igen så ska jag åka.


Studierna började och åren gick och det var termin runt termin sex när all information kring ansökan började skickas ut som det blev aktuellt, det var väldigt tydligt med information från skolan och KI vad som gällde för att ansöka om platsen, bland annat motivationsbrev. När jag väl fått min plats hängde det mer på partneruniversitet att skicka information angående det administrativa som krävdes. All kommunikation med partner universitetet skedde över mail och till en början gick det mycket bra på engelska men ju närmare utbytet vi kom desto mer franska önskades i kommunikationen. 


Det krävdes ingen speciell vaccination inför utbytet till Paris men flertalet dokument behövdes skickas med, bland annat betyg (transcript of records), identitetshandlingar (kopia på pass och KI kort), Försäkrings intyg, intyg från skolan samt ansökan om resebidrag mm. 


Vår internationella handläggare var till stor hjälp och vi hade flera informationsmöten inför utbytet så det fanns alltid hjälp att få. Lite otursamt var det att vår handläggare slutade strax innan vi alla skulle åka iväg men vi hjälptes åt och fick hjälp från KI och vår utbildningsadministratör. 


Själv måste jag erkänna att sista tiden innan det var dags att åka så rörde det sig alldeles för mycket tankar i huvudet på mig, dels eftersom det var ett stort steg men också för att det var så mycket studier i skolan under den perioden då det var dags för inlämning av alla dokument och ansökningar. “Kommer jag hinna klart med mina kurskrav, kommer jag klara mig på den franskan jag kan, tänk om de inte blir bra? Hur gör vi med vårt examensarbete? Kommer det vara värt det?”. 


När jag hade allt administrativt klart och tentorna var avklarade och stressen hade lagt sig så var dessa tankar snabbt besvarade och jag bestämde mig för att jag skulle åka, trots att jag sedan långt innan verkligen ville åka så tvekade jag i en stund av stress och beslutsamhet. Nu i efterhand, inser jag att de tankarna inte ens var nödvändiga, men helt normala.

Ankomst och registrering

Vid ankomst till Paris hade skolan anordnat en kort introduktionsdag till mig och den andra studenten som också åkte till paris, vi fick träffa vår internationella handläggare på skolan, och fick där information angående vilket sjukhus vi skulle placeras på. Tandläkarhögskolan Université Paris Descarte 5, Faculté de Chirurgie Dentaire, bestod av en fakultet där alla tandläkarstudenter hade större delen av det teoretiska samt preklin men delades sedan upp i mindre grupper och placerades ut på 5 olika sjukhus/kliniker runt om i paris eller strax utanför. Jag och min partner från Sverige blev placerade strax utanför paris på Le service de médecine bucco-dentaire de l'hopital Louis- Mourier som ligger i Coloumb, ett område strax utanför paris som våra svenska studenter inte varit på innan. Vi var de enda erasmusstudenterna som blev placerade där under denna period.

Bild tagen från när jag besökte Eiffeltornet första gången.

Ekonomi

Innan utbytet ansökte jag om erasmus resebidrag, större delen av bidraget fick jag ganska snabbt, andra delen får man vid hemkomst och inlämning av denna rapport. Det fanns även möjlighet att ansöka om merkostnadslån hos CSN om man behövde det. Annars klarade jag mig ganska bra med CSN och lite sparpengar. Paris är dyrt, lyckas du hitta billigt boende så klarar du dig ändå ganska bra ekonomiskt. Ju tidigare du är ute med att fixa boende desto billigare kan du hitta. 


Tips för att hålla ekonomin:

  • Hitta billigt boende så är det mesta löst
  • Försök hitta boende som är möblerat så du inte behöver köpa så mycket till hemmet
  • I skolan kunde man ansöka om ett ”matsalskort” där du kunde få en lunch för ca 20 kr - fixa det tidigt så har du superbillig lunch varje dag i skolan
  • Undvik turistfällor - Paris är ju trots allt paris, oerhört turism attraktiv stad, försök hitta de autentiska franska matställen och caféer så klarar du dig undan de skyhöga priserna.
  • Laga mat hemma, gå ej ut hungrig!

Boende

Boende situationen i Paris var och är mycket svår, framförallt att hitta lösning på kort tid. Mitt tips är att tidigt bestämma sig om att åka, ansöka om plats på de olika studentboendena som finns. Vanligtvis skickar partneruniversitet ut en anmälningslänk i samband med registreringen, missa inte den och kolla att den inte hamnar i skräppost ;).


Det finns även en facebook grupp som heter ” Svenskar i paris” som är mycket bra för allt som du funderar över, boende, affärer, frisörer, flytthjälp, tips på uteställen, läkare, träffa nya människor och mycket mer den använde jag flitigt och hittade mitt första boende där.


Nedan följer en lista på olika förmedlingar och hemsidor där du kan hitta boende, eftersom utbytet inte sträcker sig över så lång tidsperiod så kan det vara svårt att få något via förmedlingar som inte är anpassade för studenter, därför tyckte jag att det var enklast att kontakta privat via facebook. Jag bodde första perioden hos en vän till mig som hjälpte mig söka boende, sammanlagt flyttade jag fem gånger i paris och det var nog den största negativa faktorn under mitt utbyte. Tillslut kontaktade jag skolan i paris för hjälp och det fanns då ett enda ledigt rum i Crous förmedling då en student lämnat sitt rum. Jag hade tur! Dit flyttade jag efter en månad. Inför den flytten behövde jag fixa med både elavtal och mycket annat administrativt arbete.


STUDENT BOENDEN

  • Svenskastudenthemmet.com 
  • Crous.com
  • Uniplaces.com 

ALLMÄNNA BOENDEN
  • Leboncoin.fr
  • Lodgis.fr
  • Flatlooker.com
  • Appartager.fr
  • PAP.fr
  • Lacartedescolocs.fr



Men det absolut bästa är att gå via facebook gruppen "Svenskar i Paris" och Cité studenthemmet. I Cités studenthem bor de flesta studenterna och det finns ett studenthem för varje land, på så sätt kan man få möjligheten att träffa andra studenter från alla olika länder och skapa en god studentanda.


Studier allmänt

Utbytet i Paris var främst klinisk så inga teoretiska kurser togs via universitetet utan vi hade våra kurser i Sverige på distans. Vi fick tentorna skickade till vår ansvariga handledare på partneruniversitetet och fick skriva tentorna där under bevakning. Likaså skrivandet av examensarbetet som jag och min partner hade delat upp under min utbytes vistelse.Som tur var så fanns det flera fantastiska bibliotek där man kunde studera, ett av mina favoriter var bibliothèque sainte geneviève vid Pantheon. där var jag ofta och studerade och kan verkligen rekomendera att studera på biblioteken i Paris. Just här var det superenkelt att skaffa sig ett bibliotekskort och få tillgång till allt. 


Vi blev placerade på Hopital Louis Mourier två heldagar dagar i veckan, onsdagar och fredagar mellan kl 08:00 och 18:00. Vi fick assistera studenter under den första månaden innan vi fick egna patienter. Det krävdes att vi mailade och pratade med ansvariga nästan varje dag för att få patienter och det dröjde väldigt länge innan vi tillslut fick patienter. Kommunikationen var svår och KI hade inte haft erasmus studenter på just detta sjukhus innan så de var lite osäkra på hur de skulle ta han om oss och våra förväntningar var höga.

Studenterna jobbar i par så till en början fick jag och min partner patienter tillsammans under fredagar. Onsdagarna var pedodontidagar eftersom skolorna stänger på onsdagar så de flesta barnen kommer till tandläkaren då, så onsdagar var alltså till för att assistera på pedodonti och akut tandvård. 


Efter en vecka separerades vi och fick samarbeta med en student från skolan istället, det blev mycket lättare att kommunicera med patienterna då. Där delades denna dag ytterligare upp så vi fick endast en förmiddag eller eftermiddag på fredagar att behandla patienter på.


Behandlingarna som utfördes var väldigt likt behandlingarna i Sverige, jag upplevde ingen större skillnad vad gäller restaureringar, extraktioner, rotfyllningar, protetiska ersättningar rent behandlingsmässigt, men nästan all tandvård blev akut tandvård, väldigt sällan talades det om profylaktiskt tandvård. Den största skillnaden var hygienen kring de olika behandlingarna, framförallt rutinerna kring endodontiska behandlingar. Generellt vad gäller hygienrutiner så är KI långt före och det var stor skillnad på vad man ser som hygienrutiner och aseptik.


Studenterna studerar i 6 år till tandläkare men sista året jobbar dom halvtid på skolan och halvtid på en klinik utanför så det blir likt en AT tjänst som de gör, detta gör att sistaårs studenterna är väldigt självgående och duktiga. Vi märkte snabbt att studenterna var väldigt självsäkra och självgående och hade stor erfarenhet även i de lägre terminerna. Teoretiskt och klinisk var vi svenska studenter mycket duktiga och fick ofta beröm för vårt kliniska arbete. 


Lärarna på kliniken fick inte tilltalas med förnamn som vi är vana vid i Sverige utan de skulle tilltalas med Madame, monsieur, Dr eller Professor med efterföljande efternamn. All kommunikation skedde på franska och allt vi gjorde skulle dokumenteras i en loggbok som sedan signerades av lärare i slutet av dagen. På kliniken fanns det ingen kölista för hjälp på sal utan man fick kalla på respektive lärare när det behövdes. Det fanns alltid en parodontologi lärare, en kirurgi lärare, en protetik lärare, en endodonti lärare och en pedodontist på plats.

Bild från biblioteket jag brukade studera vid. bibliothèque sainte geneviève.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Klinikkläder fick vi på sjukhuset, detta visade sig skilja sig beroende på vilket sjukhus man var på, vi fick inte använda de kläderna vi hade med oss från Sverige.


Inför varje klinikpass skulle man fylla i en materiallista och förklara för respektive lärare varför man behövde de materialen, vilken typ av behandling som skulle utföras och förklara varför man behövde anestesi och hur många ampuller. Efter det fick man en signatur på den listan tillsammans med antal ampuller anestesi som behövdes. Denna lista lämnades in till sterilen där sköterskorna plockade fram allt till dig och du fick sedan hämta en färdigpackad bricka med allt material. 


  • ORTODONTI - Studenterna läser ortodonti teoretiskt men utövar inte någon ortodontisk behandling på kliniken. Detta gör endast specialister. Vi fick följa några specialister under ortodontiska behandlingar där vi fick lära oss lite hur behandlingarna går till i Paris. De vanligaste behandlingarna som gjordes var på postnormala bettavikelser på barn under 16 år. 


  • PEDODONTI - Varje onsdag hade studenterna barnpatienter. Det kunde vara allt från undersökningar till rotfyllningar och extraktioner. Största skillnaden var nog att de inte har inskolning av behandlingen på samma sätt som vi hemma i sverige har. Barnen kunde ofta uppleva en mer traumatiserande och skräckinjagande miljö än den vi är vana vid. Det gjordes även många rotfyllningar på barn patienterna och metallkronor på mjölktänder. Early childhood caries var mycket vanligt och generellt så var det låg kunskap om sambandet mellan kost och karies hos föräldrarna.Jag fick assistera många intressanta fall, bland annat ett barn med ectodermal dysplasi som gjorde att han saknade många tänder och hade därför tidigt fått en protes. 


  • ENDODONTI - Aseptiken var största skillnaden. Annars användes samma principer, material och metoder som vi lärt oss i skolan. Studenterna fick använda mikroskop, även vi fick vid tillfälle använda mikroskop för att hitta kanaler. det var väldigt kul att få testa det. Ett stort frågetecken var varför de inte tog indikator röntgen, men det ansågs inte behövas, utan de använde sig bara av primär röntgen och apexlokalisator. Jag och min partner hade två egna patienter där vi fick utföra endodontiska behandlingar. 


  • KARIES – För kariesdiagnostik användes ICDAS skalan och allt över ICDAS 3 lagas. Lagningar gjordes med komposit material likt det vi använder i skolan, likaså glasjonomer. Många kariesangrepp var så pass djupa att de behövdes göras stegvis excavering med biodentin. 


  • PARODONTOLOGI – Parodontologiska patienter behandlas på samma sätt med mekanisk infektionsbehandling och läkning kontroller. Vid parod registrering lade man större vikt vid färg, struktur och konsistens på tandköttet vid varje tand. Detta skulle registreras noggrant. Jag fick vara med och assistera på en parodontologisk operation där vi tog vävnad från gommen och byggde upp fronten i uk. Mycket intressant. 


  • KÄKKIRURGI – Jag assisterade en käkkirurg ett flertal gånger och fick även vara med och utföra en op ex på egen hand. Vid extraktion utförs mycket separering redan från början, Jag fick extrahera mycket under mitt utbyte.


  • PROTETIK- Mycket avtagbar protetik görs generellt i området där vi var. Tyvärr fanns det inte patienter och tid för oss för att få göra någon egen protetik.



Efter mitt kliniska utbyte på Hopital louis Mourier har jag lärt mig framförallt att tro på mina egna kliniska kunskaper. Att op - exa samt att arbeta i mikroskop vid endodontiska behandlingar. Generellt tycker jag inte att de olika patient behandlingarna skiljer sig speciellt mycket från hur vi gör hemma i Sverige utan det är mest rutinerna som skiljer sig och materialet samt tillstånd på patienternas orala hälsa. Patienterna hade väldigt dålig kunskap om kariesrisk och sambandet mellan kost och karies. Detta gjorde att den mesta tandvården vi fick se var akut tandvård.

Språk och kultur

Det finns inget häftigare än att kunna kommunicera med människor på olika språk och faktiskt förstå varandra. Innan jag åkte på mitt utbyte till paris så hade jag läst franska på gymnasiet och högstadiet. Detta var dock ett tag sedan så jag tog en kvällskurs i franska på SU termin 7 för att fräscha upp mina kunskaper. Denna kurs heter ”muntlig språkfärdighet” och handlade mest om att lära sig förstå och kommunicera och få just muntliga färdigheter. mycket trevlig kurs som jag kan rekommendera att ta innan du åker iväg. 


När jag väl kom till Paris blev det en chock för mig för det var verkligen svårare än jag trodde, fransmännen talade så snabbt så att jag knappt hann med att förstå, ännu svårare att få fram något svar. Jag tränade på franskan genom att försöka klara mig själv när jag skulle beställa mat, frågade om jag uttalade saker rätt, frågade om vägbeskrivningar, pratade med studenterna i skolan men framförallt bara vågade säga fel. För engelska var det inte alla som kunde inte ens i skolan. På sjukhuset fick vi inte prata engelska, vilket var extremt svårt i början men efter ett tag så insåg jag hur mycket som sitter bara man försöker och vågar och man lär sig bäst genom att just försöka. Det blev mycket kroppsspråk till en början med patienterna också men man lärde sig vissa fraser som var säkra kort. Jag studerade även lite franska via OLS som är en online språkkurs som fanns tillgänglig för oss Erasmus studenter.

Bild på Eiffeltornet.

Fritid och sociala aktivteter

Det finns alltid ett stort engagemang av Erasmus studenter som bland annat anordnade fester och olika event men det är lite upp till dig hur engagerad du vill vara i det. Även här var det enklast att gå med i "Erasmus in Paris" gruppen på facebook. Eftersom jag och min partner från skolan var de enda Erasmus studenterna på vår institution var engagemanget väldigt lågt och studenterna vi arbetade med träffade vi en gång i veckan pga att vi alla var i olika grupper de olika dagarna. 


Paris som stad har så mycket att erbjuda och jag hade en lista på saker att se och göra redan innan jag åkte, här har ni några av mina tips:


DESSERTER

  • Pierre Hermes och la duree– macarons
  • Depot legal
  • Eclair du geni
  • Oldest bakery in Paris 
  • Rue du bac- gata med massa patesserie
  • Pralus -2nd arr
  • Le meurice ( dyrt men riktigt fancy)


BRUNCH

  • Eggs and co (st Germain)
  • Season 


MAT

  • Beau & fourt (OST)
  • Mama mia
  • Mamie burger
  • La felicita
  • Le marche des enfant rouge-fin uteservering.
  • Le bon marche- 6e arr (marche)
  • Dalmatin- pizza
  • Caldeaux Freddo- tryffel pizza
  • Al cartello- italienskt ställe
  • Boullion Chartier - väldigt fransk bistro
  • Chez Huguette - st germain de pres ( grodlår)
  • “Il était une fois dans le sud ouest"- Anka på Rue Gustave Faubert
  • Canard & Champagne - anka 


PLATSER

  • Jardin des plantes
  • Palais de Tokyo
  • Place du Trocadero
  • Grand Palais
  • Pantheon
  • Rue du martyr- Montmartre
  • Jardin du Luxemburg
  • Champs Elyse
  • Le Louvre
  • Pompidou - museum och rooftop
  • Båttur på la Seine
  • Bonne Marche
  • Notre dame
  • Skyline bar & lounge - rooftop
  • NELSON’S 
  • Atelier -lumieres
  • Foundation louis vuitton


ANDRA STÄDER

  • Vie du Lille
  • Lyon 
  • Bordeaux 
  • Marseille


Bild på La seine.

Sammanfattning

Ångrar jag mig? – Inte en chans! 


Att åka på utbyte var ett stort steg men det gav mer än vad det tog. Jag är så tacksam för att jag vågade ta det steget och åka på utbytet för jag hade högst troligt ångrat mig annars. Jag tror definitivt att det kommer påverka min fortsatta tid som student på KI men även min yrkesroll som tandläkare dels för att jag har fått möjligheten att träffa så många människor och öden som påverkat mig men även för att jag behövde klara mig på egen hand i ett främmande land på ett främmande språk och lära mig allt nytt och på så sätt växa som person. Jag har insett att man kan påverka så mycket mer av sitt liv än vad man tror och att vi alla lever samma liv men ändå så olika och i slutändan handlar det om hur du väljer att ta vara på det. Var öppen och våga för att vinna! 


Får du möjligheten att åka på utbyte, ÅK!!!

Bild på mig vid mitt favorit museum- Musée du Louvre.