Reserapport - KI-student
Lärosäte: Shanghai Jiao Tong University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

När Shanghai presenterades som ett alternativ för utbytesstudier fanns det ingen tvekan att jag skulle söka. En av världens största, om inte den största staden i världen, full av kultur, puls och internationell anda. Det var säkert att det skulle bli en upplevelse som inte fick missas. Eftersom vi var de första studenterna att åka på det här utbytet fanns det inte mycket information och tidigare erfarenheter att luta sig på. För mig var det en del av charmen, vi fick möjlighet att påverka mycket men det var också en viss osäkerhet kring hur allting skulle gå till under vistelsen. 

Tips för innan avresan: Innan jag sökte utbytet gjorde vi en detaljerad plan över hur vi låg till med studierna, patienterna och vad som skulle krävas för att bli klar i tid för examen. Det underlättade för mig och för lärarna att se att jag var lämplig för nominering. Planera dina patientbehandlingar och informera alla patienter om att du ska åka, samt förklara vart de kan vända sig vid akut behov under tiden du är borta. Det kan vara en bra idé att ta hjälp av din handledare och studievägledarna för att få hjälp med din plan för att se att den är genomförbar. Under ditt utbyte kan du få vissa saker tillgodoräknade, få klarhet i vad som krävs för det under utbytet samt vilka kurskrav du har kvar. Vi skapade ett Excelldokument för varje kurs vi hade under den perioden, skrev in vad varje ansvarig lärare gett oss för mål under varje kurs och vilka kurskrav som resterade. Under terminens gång checkades krav av och allt som gjordes på plats dokumenterades i skrift och med bilder i största möjliga mån. 

Inför utbytet i Shanghai måste du söka visum, ansök om det i tid. För att visumet ska kunna godkännas krävs ditt antagningsbesked från universitet i Shanghai i orginalformat. Det måste skickas från Shanghai till skolan i Stockholm med post, vilket tar lite tid. Du får Single-entry visa när du ska studera, det innebär att du egentligen inte kan åka ut ur Kina alls om du har för avsikt att åka tillbaka (inkl. Hong-kong). 

Eftersom jag hade ett heltäckande skydd sen tidigare behövde jag inga mer vaccinationer innan resan men standard är att behöva fylla på grundskyddet samt komplement mot japansk encefalit, tyfoid och kolera. Rekommendationerna är att om du ska vistas på landsbyggden behöver du allt ovanstående men i storstäderna är det inte lika viktigt. Det är ganska dyrt med vaccinationer och en utgift som bör räknas med i resebudgeten. 

Många i Shanghai har begränsad engelska. Det innebär att det kan vara svårt att kommunicera med exv. personal på flygplatsen, taxichaufförer. Det var intressant att även att våra charader som kändes självklara föll platt, det kan bero på att vi har helt olika vanor att beskriva olika saker med rörelse. Vi gjorde lappar med alla viktiga adresser (till hotellet, skolan, ikea etc.) dit du skulle kunna vilja ta dig i början. Viktigt att dessa är med kinesiska tecken. Vi hade med oss dem på telefonen genom hela utbytet, något som underlättade otroligt mycket. 

Du kan behöva diverse appar för att underlätta första tiden: 

VPN – Vi använde oss av ExpressVPN och Astrill. Kan med fördel laddas ner innan avresa.

SmartShanghai – Samlar information om restauranger, event, allt möjligt. 

Översättningsapp – Pleco

MetroShanghai – visar alla stationer och hur du ska byta för att komma dit du vill så snabbt som möjligt. Tunnelbanan är väldigt välfungerande och sträcker sig i stort sett över hela staden.

Sherpa’s – beställa hem mat. 

Alipay – betalningssätt i Kina, kräver ett kinesisk bankkonto. Från den appen kan du också beställa mat och taxi

Wechat – chatt och betalfunktion.

Du behöver inte bära runt kort eftersom du kan betala i stort sett allt med wechat eller alipay. Det har även en swish-funktion som är smidig mellan kompisar. 

Det är viktigt att inte glömma att Shanghai och Kina är ett hårt kontrollerat land än idag. Det innebär att du inte kan använda Facebook, Google, Instagram, Whatsapp utan VPN. Appen som används för att kommunicera istället för dessa är WeChat, den funkar bäst utan VPN. Den är kontrollerad av regeringen, alltså är det inte OK att skriva vad som helst här, det är inget som du behöver oroa dig för men det kräver en viss medvetenhet. Du behöver skaffa dig ett kinesiskt bankkonto och kort innan du kan använda Alipay och wechat. Det är det första du bör göra, dagen efter du kommer fram.

Ankomst och registrering

Enligt vårt schema skulle terminen börja med en vecka preklin som vi hade utryckt önskemål om, för att bekanta oss med deras system och material. Tyvärr så skedde det en miss i kommunikationen och det som kallades för preklin visade sig vara en dags introduktion till de olika avdelningarna, lärarna, voluntärstudenterna etc. Det behövdes men vi planerade vår vistelse så att vi hade en vecka innan preklin för att lära känna staden och införskaffa allt vi behövde. Du kan egentligen anlända någon dag innan preklin börjar och sedan utforska staden efter introduktionsdagen, alltså resterande tid den veckan bestod av fritid. Vi blev tilldelade kontakt med två voluntärstudenter som hjälpte oss med allt som telefon, metrokort, matkort på sjukhuset och WeChat/Alipay. Vi skaffade kinesisk bankkort samt egna klinikkläder och gymkort. På sjukhuset arbetar de med klinikrock och egna kläder under. Vi köpte några uppsättningar av tröjor och byxor för att använda som klinikkläder under rocken. Dessa tvättade vi hemma i boendet.

Ekonomi

Shanghai är ett något uppdelat samhälle, det finns generellt två sätt att leva på. Ett internationellt och ett lokalt. Det finns mycket exklusiva restauranger och ett stort utbud av DYR och dålig internationell mat där du betalar detsamma som i Sverige, eller enklare kinesisk mat för allt ifrån 10kr, blandad kvalité och kan vara svårt att veta vad du äter. Jag skulle försöka gå på rekommendationer från kompisar som vet vilka ställen som är bra, speciellt i början. Generellt går det att leva billigare i Sverige, men det beror på vart du handlar, går du till de stora butikerna kommer du få betala näst intill detsamma som hemma. Vi tog ut ca 13 000kr i RMB innan vi åkte. Det behövs i början för att betala taxiresor, mat, deposition för boendet innan vi skaffade lokala bankkort. Lägenheten har begränsade matlagningsmöjligheter men frukost kan du köpa och laga under vardagarna. Lunch åt vi nästan alltid ute på restaurangerna som ligger omkring sjukhuset. Boendet kostade ca 20.000/mån och universitetet betalade halva, det resterande ska sen betalas i cash.

Boende

Vi fick välja om vi ville att universitetet skulle hjälpa oss med boende eller inte. Vi kollade en del själva men kom fram till att boende skulle bli väldigt dyrt att ordna på egen hand. Universitetet erbjuder ett boende på ca 10 min gång från sjukhuset vi jobbade på, vilket var väldigt bekvämt. Dock en bit från det ’centrum’ som vi var i mest på fritiden. Det går lätt att ta sig dit med metro, taxi eller med el-scooter. Det kan vara svårt att få tag i en bra scooter men om du träffar människor som kan systemet och har kontakter kan det underlätta annars är som sagt taxi och metro utmärkta för att ta sig runt i stan. Boendet fungerade bra. Rummen var relativt nya, fräscha och möblerade men utan kuddar, täcke, tallrikar, bestick etc, det köpte vi från IKEA samma kväll som vi anlände. Lägenheten har tvättmaskin, vilket är mycket bra då du måste tvätta dina klinikkläder själv. Universitetet hjälper till med en del av hyran, så din kostnad sänks betydligt om du väljer att ta boende via universitetet. Personalen kan inte engelska men med översättningsapp och adresslappar går det bra. De hjälper gärna till att boka Didi (taxi), beställa mat etc.

Studier allmänt

Utbytet i shanghai bestod endast av kliniska kurser. Vi arbetade tillsammans med professorer och andra studenter. Skolsystemet skiljer mycket från det som vi är vana vid. Först läser varje student 4 år teori med 1 år efterföljande praktik på en klinik som påminner om det som vi kallar för VUX. Det är sedan möjligt att fortsätta sin utbildning med två år praktik/forskning för att få en Masters degree. Vill studenten sedan vidareutbilda sig finns möjligheten med en post grad examen på totalt 10 år. De flesta studenter som vi arbetade tillsammans med läste sin post grad utbildning. På kliniken var kulturen väldigt annorlunda våran egen. Studenterna arbetade som assistenter till professorerna, med en viss del delegerat arbete. Patienterna bokade tid själva för sina besvär, tiden sattes till FM/EM och först till kvarn fick hjälp. Det innebar att vissa patienter kom till kliniken redan klockan sex på morgonen för att få hjälp klockan åtta. I byggnaden fanns det olika avdelningar för olika specialiteter och i receptionen på bottenvåningen fanns ett stort apotek där samtliga mediciner kunde hämtas ut på recept direkt efter besöket. Patienterna visade mycket respekt för ansvarig tandläkare och det var ofta som kommunikationen skedde över huvudet på patienten och direkt till dess anhöriga som var med vid besöket. Ingen sekretess att tala om, patienterna hade med sig sina egna journalhandlingar i pappersform och allt kunde diskuteras framför de tre patienter som väntade på sin tur väntade inne/strax utanför behandlingsbåset. Patienterna behandlas med ett tänk som motsvarar våra akutbehandlingar, det som är mest allvarligt behandlas först, alltså läggs ingen tid att diskutera OH eller profylax. Tandläkarna är extremt skickliga och effektiva, vi förundrades dagligen över mängden patienter som kunde behandlas framgångsrikt. Hygienen skiljer mycket från det vi är vana vid, varje bås spritades ungefär en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen med en borste ur en gemensam tvätt hink. Generellt var det även en mycket hög arbetsmoral, ingen i teamet gick på lunch eller avslutade dagen förrän samtliga patienter var behandlade.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Protetik: Vi blev tilldelade varsin professor á 2v i taget. Här påbörjades vårt kliniska arbete och till en början auskulterade vi 1v innan vi fick arbeta mer hands on. Det hölls föreläsningar med jämna mellanrum som vi erbjöds att vara med på. Föreläsningar var till stor del på kinesiska men i de fall en internationell professor höll i dem gick vi med och kunde lära oss mycket om nya metoder och teorier. För att kunna hålla koll på vad vi gjorde dokumenterade vi så mycket som möjligt med bilder och skrev anteckningar. Vi gav våra professorer ett dokument där de kunde signera allt vi hade utfört i slutet av vår tid på avdelningen. Det här är endast hur vi valde att göra, det fanns inga rekommendationer från KI så kom på ett sätt som fungerar för er. Fråga alltid om du får ta bild, vissa patienter vill inte. Dokumentation med patientens samtycke. 

Oral kirurgi: Efter fyra veckor på protetik-avdelningen flyttade vi till avdelningen för oral kirurgi. Här observerade vi på kirurgernas praktiska arbete där det visade oss avancerade behandlingar som TMD-kirurgi, Opex och LKG-rekonstruktioner etc. Efter ca 1v beslutade vi i samråd med vår studievägledare att det var lämpligt att vi föryttades till en annan avdelning som arbetar med enklare extraktioner och allmän kirurgi. Det passade oss bättre kunskapsmässigt. Efter önskemål kunde 2v oral kirurgi omvandlas till 2v vid endodonti-avdelningen där vi fick arbeta mer självständigt med egna patienter. 

Onkologi: Under vår tid vid den här avdelningen samarbetade vi med läkarstudenterna. Vi var här 1v med ronder varje morgon tillsammans med ansvariga professorer och studenter. På eftermiddagen fick vi observera avancerade operationer.Här var vi med om avlägsnande av små och stora tumörer på både barn och vuxna. Det var mycket spännande fall och behandlingar men vi ansåg att det var för avancerat för att vi, utan mer djupgående förkunskaper, skulle kunna ta till oss av kunskapen. 

Endodonti och restaurativ behandling: Under våra sista veckor i Shanghai arbetade vi på endodonti-avdelningen. Till en början askulterade vi vår ansvariga professor under två veckor. Vi fick se allt från enklare konsultationer till mer avancerade specialistfall. Vi hade möjlighet att observera apikalkirurgi via en kamera i det mikroskop som användes, det var mycket givande.Vi fick plasttänder för att rotfylla, ungefär som på Preklin. Efter att vi hade utryckt vår önskan om att arbeta mer klinisk med egna patienter blev vi ihop parade med varsin doktorand. Vi arbetade sedan under 2 veckor med dessa studenter som kunde hjälpa oss med språk och assistans vid behandling. Här fick vi behandla egna patienter självständigt (endo, restaurativt och viss protetik). Det var en nödvändighet att arbeta tillsammans med en kinesiskt student eftersom all journalföring och kommunikation var på kinesiska. Vi presenterade behandlingsförlag som godkändes av ansvarig professor innan behandling kunde påbörjas. Vi var noga med att dokumentera allt som vi ville ha tillgodoräknad och som gick med bilder, daganteckningar och signaturer för att visa ansvarig lärare på KI. Detta var ett väldigt bra system som jag hade önskat fler veckor av.

Språk och kultur

Shanghai och Kina har en påtaglig skillnad både i kultur och språk. Engelskakunskaper bland lokaltbefolkning och medarbetare på skolan är begränsad. Professorerna pratade engelska till viss del och det möjliggjorde att vi kunde framföra önskemål och diskutera arbetet på kliniken. Universitet i Shanghai valde ut professorer åt oss med erfarenhet av att arbeta internationellt. Assistenterna och tandsköterskorna kunde sämre engelska eller ingen alls. I staden över lag är det ganska svårt att ta sig runt på engelska, då hjälper det att ha en översättninsapp nära till hands. Det finns stora skillnader kulturellt och det måste man vara beredd på, det är en del av charmen. Jag rekommenderar alla som åker till Shanghai att sätta sig in i både historia och kultur. Landet är idag styrt av kommunistpartiet och det påverkar både dig och samhället i helhet. Det finns många brister i hur landet behandlar sina invånare. Begränsad yttrandefrihet och mycket korruption genomsyrar samhället.

Fritid och sociala aktivteter

Redan innan vi åkte hade vi fått kontakt med personer som bodde i Shanghai genom gemensamma vänner. De hjälpte oss mycket på plats med allt praktiskt vi inte förstod och med att skapa ett sammanhang som vi trivdes i. Shanghai är en av världens största städer och i den internationella delen, som är väldigt stor finns det många mindre communities. Grupper som består av människor från Shanghai, andra delar av Kina och resten av världen. Det finns en stark samhörighet mellan de individer som lever här och vi kände oss mycket välkomna och snabbt som en del av gruppen vi umgicks i. Shanghai är en ”nattstad” och det finns alltid saker att upptäcka och göra. Samhället är mycket tryggt och det finns ett utryck som säger ”om du tappar bort din telefon kommer den ligga kvar precis där du lämnade den, tills du hämtar den”. Det är ett ställe som alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat och jag rekommenderar alla som har möjligheten att åka hit att göra det.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med utbytet och rekommenderar alla att åka om möjligheten presenteras.