Reserapport - KI-student
Lärosäte: Aarhus Universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Höst- och vårtermin 18/19
Namn: Gabriella Lang
E-postadress: gabriella.lang@outlook.com

Innan avresa

Varför jag ville åka


Jag lär mig och växer så otroligt mycket av att resa och få testa på att bygga upp ett nytt liv på en ny plats. Detta var min främsta motivation för att ansöka om ett utbytesår – något jag är otroligt glad över att jag gjorde.


Utöver detta hoppades jag på att få en insikt i ett annat sjukvårdssystem och en annan vårdkultur. Jag ett stort intresse för politik och har tidigare pluggat management och ekonomi. Någon gång i framtiden hoppas jag att använda det intresset för att bidra till att göra den svenska sjukvården bättre. Utöver de rent personliga motiven var därför ytterligare en motivationsfaktor för mig att få lära känna ett nytt sjukvårdssystem och förhoppningsvis kunna plocka på mig lite best practices att ta med hem.


Information från Aarhus och KI


Informationen från Aarhus universitet var i stort bra och de frågor jag hade fick jag snabbt svar på av kursledare/internationell handläggare på Aarhus. Tänk dock på att nästan alla utbytesstudenter till medicinutbildningen i Aarhus kommer till deras termin 11 (vår termin 10) och nästan all medicinspecifik info är anpassad därefter. Vid frågor som gäller någon annan termin, hör bara av dig till din termins ”kursusleder” eller deras internationella handläggare.

Desto svårare tyckte jag att det var att få en överblick över de olika krav som finns från alla delkursledare på KI, och alla dokument som KI vill att man ska fylla i. För mig klarnade det betydligt efter att jag fikat med en äldrekursare som tidigare gjort ett utbyte till Aarhus samma termin, och efter att jag fått fatt på en checklista av KIs fenomenala internationella handledare.


Jag började alldeles för sent med att kontakta alla olika instanser på KI, vissa är långsamma på att svara, vissa hänvisar vidare och om saker kör ihop sig kan det ta evigheter att få svar. Det är lätt att underskatta storleken på KIs byråkrati. Räkna med att ett svar från Aarhus tar 2-3 dagar och att processen från fråga till svar/möte med rätt person på KI tar 3 veckor. Processen för mig att boka in en VC-vecka på annan tid än den planerade krävde 4 olika personers inblandning och en av dessa var på semester. Lärdomen från detta är: ring istället för att mejla. Och får du inte svar från rätt person, åk ändå och hoppas att det löser sig. Det gör det oftast.


Låt inte ett initialt avslag skrämma dig


Efter min nominering och efter att jag skickat in mina betyg till Aarhus så fick jag avslag på min ansökan, eftersom att jag ansågs obehörig. I Aarhus är utbildningen 12 terminer, och termin 6 på KI motsvarar i stort sett termin 7 i Aarhus – som i deras system är första terminen på masterutbildningen. Det gör att standardkravet från Aarhus är att man ska ha en kandidatexamen (eller i alla fall 180 ECTS i medicin) för att få börja deras T7. Situationen löste sig efter att det kollat av situationen med ”kursusleder” på deras T7 som gjorde ett ”undantag” för mig. Jag tror att risken finns att samma sak med ett initialt avslag kan hända även för nästa student som söker, kom då ihåg att ansökningsfolket bara följer standardreglerma och att allt med stor sannolikhet löser sig bara frågan kommer till ”kursusleder” som verkligen värdesätter utbytesprogrammet och tycker att nordiskt samarbete är viktigt.


Du blir kontaktad av din fadder


Under sommaren blev jag kontaktad av min fadder som hade en faddergrupp med tre utbytesstudenter. Hon gav oss lite allmän info om hur man bäst tar sig runt i Aarhus och fanns tillgänglig för att svara på frågor. Det bidrog verkligen till känslan av trygghet att ha en go-to person att fråga när jag undrade något.


I ansökningsprocessen till Aarhus så blir du inbjuden till att ansöka om universitetets boende. Räkna inte med att få något. Läs mer om detta under boenderubriken.


Se till att önska praktikperiod och praktikplats så snart du fått ditt antagningsbesked! (Läs mer om detta under rubriken ”kurser”)

Ankomst och registrering

Introduktionsveckan


Jag kom till Århus någon dag innan introveckan började då man måste registrera sig på deras international office innan föreläsningarna och aktiviteterna startar. Första dagen mötte jag upp med min fadder och de två andra utbytesstudenterna hon också var fadder med, vilket var en trevlig introduktion.


Introduktionsveckan innehöll lära känna varandraövningar, ölande och föreläsningar om allt från praktiska ting (cykelregler, universitetets it-system, dansk kultur etc). Under introveckan anordnas också en dag med danska myndigheter för att möjliggöra registrering i Danmark. Introveckan är en tid när många letar nya vänner – ta vara på den chansen!


Presentera dig för de andra studenterna


Be din fadder att se till att någon bjuder in dig till din termins facebookgrupp och lägg gärna upp en post där du presenterar dig. Särskilt om du är på en av de terminerna som inte tar emot särskilt många utbytesstudenter. Jag var den enda utbytesstudenten på min termin och på så sätt får de andra studenterna en heads up om att du kommer.


Om du åker på termin 6 (vilket motsvarar semester 7 i Danmark) så är sannolikheten stor att du kommer börja med en stor välkomstföreläsning av kursusledern. Ta då chansen att räcka upp handen för att presentera dig. Det är lätt att känna sig ensam i mängden och att jag presenterade mig gjorde att så många fler kom fram och hälsade på mig.


Danskt personnummer och husläkare


Under introduktionsveckan anordnar universitetet en dag med danska myndigheter då man får lämna in papper för att registrera sig som boende i Danmark. Därigenom får man ett danskt personnummer och en husläkare. Utan ett danskt personnummer kan du inte få tillgång till deras journalsystem, vilket gör det väldigt svårt att göra praktik som läkarstudent.

Ekonomi

Jag gick plus på mitt utbyte jämfört med Sverige i och med Erasmuspengarna. Kostnaden för utbytet beror främst på hur dyrt boende du får och på växelkursen som under min termin var riktigt dålig. Jag hade väldigt tur och fick ett studentrum för ca 2400dkr.


Mat är dyrare i Danmark, men å andra sidan äter de bara mackor till lunch. Även kollektivtrafiken är billigare än hemma och de flesta cyklar. Med ett rejsekort som du kan använda för all kollektivtrafik i hela Danmark blir kollektivtrafiken billigare och det går att köpa månadskort såväl som engångs och 10 gångsbiljetter till rabatterat pris med appen Midttrafik.


Ett billigt och praktiskt sätt att få tag på en cykel är från företaget Swapfiets (swapfiets.dk). Med studentrabatt kostar det 150dkr per månad. De levererar cykeln till dig och de kommer och hämtar den och reparerar den utan extra kostnad om något skulle gå sönder.


Om du flyttar in i ett kollegium (studentboende) se om du kan hitta en facebookgrupp för det. Ofta säljer studenter som flyttar ut sina möbler billigt där. På så sätt slipper man kostnaden för att transportera sina möbler. Därutöver finns ett IKEA och flera second handbutiker. Danmarks motsvarighet till blocket heter den blå avis och hittas på www.dba.dk. Därutöver finns flera facebookgrupper för folk som säljer och ger bort möbler bl.a. https://www.facebook.com/groups/givesbortaarhus/


Om du åker innan termin 7 välj att ta utbytet som ett Erasmusutbyte och inte som ett NordPlusutbyte för att maxa ditt utbytesbidrag. Om du åker från termin 7 och framåt så tänk på att du bara kan få ett Erasmusutbyte, så om du vill göra fler utbyten så kan det vara värt att ta det som ett Nordplusutbyte. 


Tänk också på att söka helårsCSN om du kan. Det är betydligt svårare att flytta hem till Sverige än att flytta till Danmark – och det tar en evighet för försäkringskassan och skatteverket att komma fram till att du är svensk igen. Kom ihåg att du måste ansöka både till försäkringskassan och till skatteverket för att bli folkbokförd och ha tillgång till svenska välfärdssystemet igen (t.ex. tandvårdsbidrag).

Boende

Mina första dagar bodde jag på hostel, därefter en vecka med ”start up housing” på brandstationen och därefter 4,5 månader i studentkorridor. Det gick hur bra som helst!


När du blir antagen till ditt utbyte så får du fylla i en massa formulär online på Aarhus universitets portal, där frågar de också om du är intresserad av deras bostadsförmedling Aarhus Housing och frågar efter boendepreferenser. Räkna inte med att få boende genom Aarhus housing. Jag och flera andra utbytesstudenter fick det inte.


Jag fick mitt boende genom Aarhus vanliga studentbostadsförmedling: https://ungdomsboligaarhus.dk/


Registrera dig på den sidan så snart som möjligt. Enligt reglerna måste man egentligen vara vanlig dansk student för att få använda sig av den. På det antagningsbesked jag skickade in till dem så stod det tydligt att jag var utbytesstudent, men det gick bra ändå. I slutet av juli blev jag erbjuden ett rum i studentkorridor genom deras boendegaranti för ca 2400dkr/månad.


Om man erbjuds bostad enligt boendegarantin har man ingen egen valmöjlighet att önska hur man vill bo, utan man får ett erbjudande som man kan tacka ja eller nej till. Om man istället har fler ködagar och använder sig av det vanliga sättet så kan man med hjälp av dem välja mer själv. Kom ihåg att tidsfristen du har för att svara på om du vill ha boendet eller inte bara är ett par dagar, så se till att kolla mejlen!


Jag rekommenderar varmt att bo på kollegium (studentboende) i studentkorridor. Det var ett bra sätt att få vänner och träna danskan. Vi åt gemensam middag två gånger i veckan och det arrangerades pubar, fester och gratis yoga där jag bodde.


Om du inte får ett boende i tid så finns också start up housing som erbjuder boende i rum på brandstationen och i husvagnar en bit in i oktober. Biljetterna till de bostäderna släpps den 1 augusti och det är viktigt att vara inloggad på sidan precis då de släpps då de säljer slut på några timmar. 


Mer info om start up housing finns på: https://www.studenterhusaarhus.dk/projects/i-wish-i-knew-about-aarhus/housing/startup-housing

Tips om fler sätt att hitta bostad och länkar till hemsidor och facebooksidor som förmedlar boende finns på: https://international.au.dk/life/locations/housing/auhousing/erasmus-mundus-joint-pgr/

Studier allmänt

På många sätt var studierna i Danmark och Sverige lika varandra. Relationen med sjukvårdspersonal och lärare är lika informell som hemma. Nedan är några skillnader: 

  • -         Terminen består av två delar. Ena halvan består av ett teoriblock och andra halvan av ett praktikblock, därefter har du en tenta. I vilken ordning du läser blocken beror på vilken grupp du hamnar i

 

  • -         Under praktikperioden är du på samma klinik hela tiden. Det är betydligt fler studenter per avdelning än på KI, på min klinik var vi 10 studenter. Du har betydligt mer strukturerad undervisning på kliniken än hemma med bedsideronder, seminarier och praktiska övningar. Här har KI mycket att lära.

 

  • -         Närvarokravet under praktiken ligger på 80% och praktikdagarna är kortare. Istället för fokus på närvaro ligger fokus på att man ska genomföra alla de moment som anges i en loggbok du får. T.ex. ta 5st artärgaser, sätta 5 st PVKer, skriva x antal epikriser. Även det föredrar jag framför KIs system där det verkar vara viktigare med närvaro än vad man faktiskt får göra.

 

  • -         Systemet med læsemakker, alltså pluggkompis. På KI har det varierat hur och med vilka jag pluggat med inför tentor. I Århus pluggar nästan alla i par med en och samma pluggkompis som de blivit tilldelade under en tidigare termin. Om ens pluggkompis skulle ta ett studieuppehåll så hittar man en ny, och det söker de flesta efter genom att skriva ett inlägg i terminens facebookgrupp. Vem du pluggar med är alltså lite mer formaliserat än hemma. Jag hittade en tjej som behövde en ny pluggkompis och när hon gjorde sin praktik på Grönland och under jullovet så hakade jag på ett annat læsemakkerpar.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag läste som alla andra på semester 7 kursen Inflammation (som motsvarar stora delar av T6) och kursen Professionsspor 1 som är som en blandning av PU och praktiska färdigheter. Precis som PU så läses den som en strimma över terminen.


Upplägg


Terminen inleddes med två introduktionsveckor, därefter hade jag 7 veckors praktik på infektionsmedicin på Århus universitetssjukhus. Därpå följde teoriblocket på 7 veckor och därefter jullov med inläsningsperiod och tenta. Under introduktionsveckorna hade vi ett moment som kallades för kliniskt körkort, bli inte rädd för det. Det är ingen examination, utan det enda som krävs är att du dyker upp och deltar i övningarna.


Praktik


Under praktikveckorna får du ett schema där det står om du ska vara på mottagning, på avdelningen eller ha bedsideundervisning. Du får en loggbok med moment som du måste ha underskrifter på att du har utfört för att ha rätt att gå upp och skriva tentamen.  Under praktikperioden har de också temadagar med radiologi, klinisk mikrobiologi och klinisk immunologi. Semester 7 är Århusstudenternas första kliniska termin och jag upplevde att jag hade goda förkunskaper och var bättre tränad i kliniskt tänkande än de flesta av mina kursare.


Teori och tentamen


Teoriundervisningen liknar i mångt och mycket undervisningen hemma med föreläsningar och seminarier. Kursen examinerades med en tvåtimmars multiple choiceexamen som gjordes med egen medtagen laptop. Dyk upp i tid - registrering tog längre tid där än det gör hemma och jag cyklade vilse.


Istället för lärandemål som hemma så finns en lista med sjukdomar man förväntas kunna. Tillsammans med gamla tentor ger det en god bild av vad man förväntas kunna. Jag klarade mig bra med svensk kurslitteratur och internet – du behöver inte köpa den rekommenderade kurslitteraturen.


Tentan betygssätts enligt det danska betygssystemet, vilket i sin tur kan översättas till A-F, där E är det lägst godkända betyget. Jag är en medelmåtta på KI, pluggade nog snäppet mindre där än hemma och fick ett B i inflammationskursen där.


Dermatologi


Det enda som semester 7 på Århus saknade som finns under T6 på KI är dermatologi. Detta löste kursusledern och en dermatologiprofessor genom att utforma en egen dermatologikurs åt mig. Under drygt 2 veckor av mitt teoriblock så fick jag läsa dubbelt och göra praktik på dermatologisk avdelning samtidigt som jag läste in teorin. Det var två tuffa veckor, och otroligt schysst av dem att fixa åt mig. Kursen avslutades med en muntlig tentamen på professorns kontor.


Rekommendationer


  • 1)      Mejla kursusledern i god tid innan utbytet och be om att få vara på en klinik i Århus, annars riskerar du att få pendla långt till sjukhus i andra städer. Eftersom att man är på en och samma klinik under hela praktikperioden, så kan det vara värt att fundera på om du har någon särskild klinik du vill vara på. Jag önskade infektionsmedicin då det dels är brett och det dels var den del av utbytet jag var mest rädd att jag skulle få svårt att tillgodoräkna.


  • 2)      Be om att få vara i den grupp som börjar med praktikblocket och slutar med teoriblocket. Det är lätt att bli en i mängden under storföreläsningarna och genom att börja med praktiken så hamnar du naturligt i en mindre grupp där det är lättare att få vänner.


Tillgodoräknande:


För att kunna tillgodoräkna mig hela internmedicinkursen hemma behövde jag utöver tentan för Inflammation och min specialtenta i dermatologi göra infektionstentan och OSCEn hemma, vilket jag gjorde under T7. Därutöver behövde jag göra en extra praktikvecka i geriatrik på sommarlovet, en primärvårdsvecka innan vårterminen slutade och ha ett individuellt möte med min PU-mentor. 


I och med att det tog tid med tillgodoräknandeprocessen var jag tvungen att söka dispens för att få börja T7, vilket jag fick. Kom ihåg att lämna in dispensansökan i tid!


Kom också ihåg att få intyg för dermatologikursen, ta kopior av ditt schema och din loggbok och få dem vidimerade för tillgodoräknandeprocessen på KI. Loggboken lämnar du in vid tentan och utan den har du inget att visa upp för KI. Du kommer även behöva be Århus att skriva ut ditt transcript of records som de skickar ut per email, sätta en till signatur med penna ovanpå den signatur som redan finns printad och sedan posta den till dig: KI vill ha originalunderskrifter på allt. 

Språk och kultur

Det gick förvånansvärt snabbt att lära mig förstå danska, att prata så danskarna förstår är ibland fortfarande en utmaning. Innan utbytet fick jag ett mejl från kursusledern där han skrev att det var viktigt att jag kunde kommunicera med patienterna från dag 1. Det var skrämmande och det kunde jag såklart inte – men det gick bra ändå!


Tips för att lära sig danska


Innan jag åkte lyssnade jag en hel del på danska podcasts och såg på danska tv-serier. Det rekommenderas starkt som ett sätt att komma in i hur danskan låter. När man har gjort det och har lärt sig de vanligaste orden som är helt annorlunda så gick det snabbt. 


På plats i Århus valde jag att ta en kvällskurs i danska riktad till personer som pratar andra nordiska språk på Lærdansk (Danmarks motsvarighet till SFI). Det är jag glad att jag gjorde. Jag hade en riktigt bra lärare, fick fler vänner, och även om jag inte hade behövt göra det för att klara danskan så gjorde det att jag lärde mig än mer än jag annars hade gjort.


Kulturella skillnader


Matkulturen i Danmark skiljer sig genom att de inte äter varm lunch, istället äter man mackor. Alkoholkulturen är än mer påtaglig i den danska studentkulturen än den svenska. I studentkorridoren fanns en ölkyl där ölen kostade 3dkr styck.


Jag har verkligen kommit att uppskatta den danska frispråkigheten. Folk säger vad de tycker. Det är mindre inlindat, mer rättframt och mer okej att sticka ut och vara som man är. Inställningen till auktoriteter är lite mer avslappnad och folk gör lite mer som de vill bara det funkar. Folk är lite mer chill än i Sverige. Jag tyckte det var uppfriskande

Fritid och sociala aktivteter

Under introveckorna anordnas aktiviteter för nya studenter. Ett bra ställe att lära känna folk i början är Studenterhuset som anordnar pubar, sociala aktiviteter och utflykter.


Jag engagerade mig i Århus motsvarighet till spexen på KI: Medicinerrevyen, som består av ett potpurri av sketcher och musik. Det inleds med en skrivarperiod där man tillsammans brainstormar och skriver ihop förslag till akter samtidigt som man dricker öl och umgås. Därefter sker auditions till bandet, till ensemblen på scen och man rekryterar personer till allt från koreografi och produktion.


Det mesta finns om man skulle vilja. Det finns sportklubbar, vinterbad är en stor grej och jag vet några utbytesstudenter som gick med i en kör. Jag gick på gratis yoga på mitt kollegium och engagerade mig lite i ett politiskt ungdomsförbund (där folk generellt sett var lite yngre än i Sverige). Jag umgicks också rätt mycket med Århus Burning Man community. Fråga din mentor om tips på vad just du är intresserad av!


Jag rekommenderar verkligen att bo i ett kollegium med andra studenter. Haka på klassens pubrundor och håll utkik efter aktiviteter i facebookgrupperna. Gå med i din termins facebookgrupp så snart du kan, presentera dig för de du möter och var inte rädd för att ta initiativ till aktiviteter eller fråga om du får följa med på saker. Och som jag skrev tidigare, be om att få vara i den grupp av klassen som börjar terminen med praktikblocket, där det är lättare att få kontakt med andra studenter än vad det är under storföreläsningarna.


I början innan terminen kom igång fick jag en god vän genom en internetdejtingplattform. Det var superbra – andra gången vi sågs erbjöd han sig att köra möbler från Ikea!

Sammanfattning

Jag är otroligt glad att jag åkte på utbytet! Jag är så nöjd att jag planerar att åka tillbaka för ett till utbyte under T9. Kanske ser jag min framtida karriär i Danmark. Arbetsmiljön är bättre, lönen mycket högre och vården håller hög klass.


Jag har fått se fler sätt att göra saker på och kommer ta med mig best practices hem. Det finns faktiskt sjukhus där väntetiden på akutmottagningarna inte är flera timmar, där dubbel journalföring inte sker i samma utsträckning, där platsbrist inte är ett enormt problem och patienter kan läggas in på rätt avdelningar med rätt kompetens. Det kändes absurt att Århus tog emot flera patienter från sjukhus i Stockholm under tiden jag var där, och jag fick flera frågor om vad som inte funkar i Sverige.


Den första konsultationen med en patient som är på väg in till en akutmottagning sker typiskt sätt via telefon i Danmark. Det gör att rätt specialist har möjlighet att plocka på sig rätt patient redan innan han eller hon kommer in, och är hur smart som helst! Deras primärvårdssystem där alla har en fast läkare gör också att kontinuiteten blir så mycket bättre, men de större vårdcentralerna som finns i Sverige gör att läkare har lättare att lära av varandra.


Jag har fått se fler sätt att ta anamnes på. I Danmark är de betydligt noggrannare när de frågar om symptom från olika organsystem, och jag är övertygad om att de därmed fångar fler symptom och snabbare kommer fram till rätt diagnos. Jag har också insett vikten av att ronda tillsammans med de sjuksköterskor du arbetar med, något vi är bättre på i Sverige.


Jag är övertygad om att min tid i Danmark kommer göra mig till en bättre läkare. Som person har det gjort mig modigare. Ta chansen att åka du med – och tveka inte att kontakta mig om du har några frågor!