Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Isabella Micallef Nilsson
E-postadress: isabella.nilsson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har alltid velat åka till Australien och hade varit sugen på utbyte egentligen hela läkarutbildningen. Tyvärr så missade jag deadline för ansökningar men under sommaren 2018 fick jag ett mail om ett nystartat utbyte med Monash som kunde sökas, så jag sökte! KI kom inte med särskilt mycket information om utbytet, men det var som sagt helt nytt. Att det var vårterminen, Melbourne och hela terminen var väl det väsentligaste och det var det man fick veta. Monash information var okej men inte jättebra, medicin går efter ett annat schema än resten av universitetet och sen är man alltid på ena eller andra sjukhuset, aldrig på campus, vilket vi inte fick konkret information om. Vi fick heller inte veta vilket eller vilka sjukhus vi skulle vara på spontant utan fick fråga direkt. Både Monash och Australiensiska staten har minst sagt rigorösa scheman för vaccinationer och blodprover som man måste hålla koll på. För att få visum måste man göra en läkarundersökning hos en läkare som har en speciell legitimation (finns en i Stockholm) och lungröntgen. 

Ankomst och registrering

Vi åkte till Australien dagen efter vi tentade av termin 9 och hade ungefär 10 dagar på plats innan terminsstart vilket var jättebra, då fick vi tid att ordna med australiensiskt telefonnummer och gå på möte med gänget som var ansvariga för gyn, och försöka ordna bostad och så vidare. Monash har en International Student Orientation men eftersom medicin börjar mycket tidigare än alla andra kan man inte delta, och om det finns en fadderorganisation har jag inte kommit i kontakt med dem, antagligen av den anledningen. 

Ekonomi

Kostnadsmässigt är Melbourne ungefär i klass med Stockholm, förutom att det är billigare att äta ute. Avseende obligatoriska avgifter finns det en hel del, jag tror jag spenderade 15-20K innan jag ens hade åkt; alla blodprover, vaccinationer, läkarundersökning, röntgen osv måste man bekosta själv. KI disponerar ett resebidrag på 8K, och jag sökte ett antal stipendier och fick ett på 10K från Carl Erik Levins stiftelse. Tyvärr så har jag inga direkta tips på hur man håller nere kostnaderna som så, allt beror på hur mycket/vad man vill göra på fritiden och ens egna prioriteringar! Mycket kan man göra exakt som man gör hemma, dvs ta med matlåda och så vidare. 

Boende

Internationella handläggaren på Monash skickade en länk till oss där vi kunde ansöka om studentboende på campus i Clayton, mer hjälp än så fick vi inte. Eftersom jag och killen jag åkte med inte visste någonting om Melbourne eller hur kommunikationerna såg ut eller hur förorten campus ligger i var så valde vi att vänta med att söka, vi tänkte att det skulle vara trevligare att bo med andra, gärna lite lokala, så vi valde att boka Airbnb första tiden och sen börja leta när vi väl var framme. Vi hittade båda våra boenden genom en grupp på Facebook som heter Fairy Floss. Boendestandarden är som Stockholm, jag hamnade i Brighton East i ett hus jag delade med tre andra där jag stormtrivdes, det fanns en direktbuss till sjukhuset också så det var smidigt. Vi letade också via en hemsida som heter Flatmates, annars kan man hitta långtidsboende på Airbnb!

Studier allmänt

Man läser tillsammans med australiensiska läkarstudenter som går sitt fjärde år. Detta är deras tyngsta år på utbildningen, och de får betyg som påverkar deras framtida karriär så många av dem är rätt stressade, över lag är det annan stämning än på KI dels pga detta. Trots detta var alla jag hade att göra med extremt fina, trevliga och hjälpsamma. 

Hierarkin lever vidare i Australien på ett annat sätt än i Sverige, många specialister och överläkare är inte intresserade av studenter, jag har fått berättat för mig att en läkare sa till en student att hen inte ville att studenten skulle vara med på mottagningen, utan diskussion eller förklaring, vilket är rätt sjukt i och med att personen i fråga jobbade på ett universitetssjukhus. Många läkare, också de seniora, kan vara jättetrevliga men ibland kunde man bli rentav nonchalerad, vilket jag inte har upplevt mer än någon enstaka gång på sjukhus i Sverige. 

Jag tog uppehåll HT19 så jag kan inte säga så mycket konkret om hur det funkar med tillgodoräknande, det enda jag vet är att man måste pussla ihop terminen själv, men det verkar som att det kommer fungera!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI
Jag kommer ansöka om tillgodoräknande för hela termin 10. Jag läste reproduktion och utveckling i Melbourne, där det motsvarade 30 hp. 

Gynkursen var väldigt tung men riktigt bra. Man har mycket förväntningar på sig och mycket eget ansvar men man får vara med om jättemycket och lär sig hur mycket som helst. Vi hade en namngiven kontaktperson på kursen också, så om vi hade frågor eller funderingar fanns det en ansvarig person som visste vilka vi var, och det hjälpte. Monash har en kursplan för gynekologi som stämmer väl över med KIs, man hittar på deras hemsida! Vi hade olika mottagningar, birth suite, operation, seminarier, och en skriftlig och muntlig uppgift. 

Barnkursen var inte lika bra, sämre organisation och utan namngiven handledare, men för det mesta var kliniken bra och vi hade seminarier varje vecka med en senior barnläkare där vi gick igenom specifika, vanliga sjukdomar och patologier organiserade efter organsystem. Vi bytte "moment" varje vecka, så kunde ha en vecka på en klinik, en vecka på mottagningar, en vecka akut och så vidare. Examinationsmässigt hade vi skriftliga uppgifter och presentationer. Det finns lärandemål för denna kurs också som stämmer över bra med KIs, finns att hitta på hemsidan. 

Tentan på Monash är i november så vi tentar av kursen på omtentatillfället i Sverige. 

Språk och kultur

Undervisning på engelska och det gick bara bra, men jag pratar flytande engelska från början. Språkkurser erbjöds inte. Australiensare är väldigt öppna och trevliga, vi blev medbjudna på otroligt mycket saker och fick skjuts precis överallt (typ alla har bil), Melbourne var ungefär som hemma bara att folk är lite mer pratglada. 

Fritid och sociala aktivteter

Som sagt så arrangerades det mycket sociala aktiviteter för utbytesstudenter men i och med schemaskillnaderna deltog inte vi särskilt mycket, det går utmärkt bra att träffa folk ändå, alla studenter som jag hade med att göra var supertrevliga. Det finns all möjlighet till idrott och rekreation om man vill. Melbourne är en helt fantastisk stad med restauranger och strand och kultur och uteliv. När vi hade joinat klassen las vi till i deras kårs Facebookgrupp där det kom upp event och aktiviteter, det var bara att anmäla sig till det man var sugen på, Monash hade biokvällar och klassfester och allt möjligt. 

Sammanfattning

Mitt utbyte var helt klart bland det bästa jag har gjort under min tid på KI! Jag har träffat fantastiska människor, haft helt magiska upplevelser och fått uppleva ett sjukvårdssystem som har stora likheter men även stora skillnader mot den hemma. Jag uppskattar att vi i Sverige för en så bra dialog arbetskategorier emellan, och att hierarkin inom sjukhuset mer eller mindre har dött ut, jag tror verkligen hela vården, och inte minst patienterna, är betjänta av det.