Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universiteit Leiden
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

Varför Utbyte?

Jag har alltid velat studera utomlands då jag älskar att resa och spendera tid i andra länder och kulturer. Så att ta valet att åka iväg var inte så svårt. Det enda som höll mig tillbaka lite var alternativet att skriva uppsatsen men i slutändan följde jag magkänslan som sa att jag ville ta denna möjlighet och att det skulle ge mig värdefulla erfarenheter för livet. Jag ville få influenser från andra länder och kulturer och visste att det skulle jag få delvis genom ett annat universitet men även genom att träffa andra studenter från hela världen.


Varför Leiden?

Av de länder som fanns att välja mellan var Nederländerna det land jag tidigare inte bott eller rest mycket i och då jag ville uppleva något nytt tilltalade Nederländerna mig därför. Universitetet i Leiden var också det universitet som verkade ha störst variation av kurser och framför allt kurser som inte erbjuds på KI. Det jag tyckte var mindre bra var att Nederländerna har relativt liknande kultur som Sverige och personligen vill jag ha så mycket kulturkrockar som möjligt men Leiden verkade som en väldigt mysig stad med mycket studenter från hela världen och i och med kort besök av Nederländerna sen tidigare visste jag att det var ett intressant land.


Om tydligheten inför utbytet.

Jag tyckte att hela processen med utbytet var väldigt jobbigt med en konstant känsla av att jag glömt något viktigt. Det var svårt att hålla reda på allt som kom sporadiskt och så många papper att skicka in hit och dit att man tillslut glömt vad man gjort och inte gjort. Jag rekommenderar att skapa någon slags struktur och ordning i allt. Kanske en mapp med allt samlat med anteckningar på vad som gjorts och när. Hjälp finns och processen i sig är inte allt för svår men det är mycket att göra och komma ihåg så att ha koll på allt och inte stressa upp sig kan bli en utmaning. Väl i Leiden så är universitetet oerhört bemötande och strukturerat så var lätt att komma igång och ha koll på föreläsningar och ta del av information men att vara med på deras webbgenomgångar för nya studenter är att starkt rekommendera.

Ankomst och registrering

När ska du åka?

För studiernas skull räcker det med att vara där precis vid skolstart men de håller OWL week en vecka innan som jag rekommenderar starkt att delta i! Det ska man boka och betala för innan, jag fick information på mail. Det var där jag träffade alla de studenter som jag sedan spenderade terminen med så missa inte om du kan! Man får också då faddrar som är bra att ha resten av terminen för frågor. De informerar då också en massa om universitetet, visar en runt, hjälper en hyra cykel, visar bra matställen, hjälper att skaffa universitetskort mm. Nackdelen är att missa en vecka till i Stockholm i och med att terminen i Leiden överlappar med Arbets och organisationspsykologi 2 men det var det värt. Blev en del möten online med handledare samt kompletteringsuppgifter för missade seminarium men en del kunde jag göra innan avfärd vilket är bra att göra. De har under denna veckan innan även bra information hur man använder deras webbsidor, blackboard och liknande som annars kan vara krångliga att förstå. Plus att OWL week var väldigt rolig och de hade en avslutande stor fest med alla studenter.

Ekonomi

Priserna är i stort sett liknande som Sverige men boende är dyrare skulle jag säga. 500-700 euro per månadnför studentboenden. Alkohol är däremot billigare! Matlådor är ett alternativ men micro finns inte på alla studentplatser så kall mat kan va ett alternativ om du inte vet att det finns micro. OBS! där det finns micro så stänger de oftast tillträdet tidigt. Att äta på universitetets matsalar är däremot mycket billigare än KI:s matsal. Soppor, sallader, mackor och varm mat finns för mycket bra studentpriser. Samma sak gäller kaffe i automater. Ca 6-7 kr för en kaffe eller latte.


För cykel är Easy fiets ett bra alternativ och man hyr cykel för 10 euro/månad. Man kan lägga till försäkring för 2 euro/månad eller 2 euro/ månad för ett extra lås. Jag rekommenderar att skaffa försäkringen men inte låset för försäkringen täcker stöld (om den är låst) så då är man helt säker och slipper betala 2 euro/månad för ett tungt lås att släpa på. Jag hyrde även en väska att sätta bak så sparar man på ryggen liten om man har mycket packning.


Studentgymmet är sjukt bra och billigt! Massor av roliga klasser och flera gym för riktigt bra pris. Inklusive pool så man kan simma på två ställen. Jag köpte ett halvår innan skolstart (fick mail om info) men man kan alltid köpa på plats eller under OWL veckan. Man kan köpa för tre månader också vilket många kompisar gjorde då de sen när vädret blev bättre hellre ville va ute. För er som bosätter er i den Haag finns det ett gym där också man kan få tillgång till för extra liten summa. Va ca 100 kr extra för ett halvår bara. Man får också under OWL prova på kurser en dag gratis. Kortet man kunde köpa i början av OWL veckan (kommer inte ihåg vad det heter men är för olika rabatter) köpte jag inte och behövde inte. Enligt mig slöseri på pengar.

Boende

Jag var för sen med att ställa mig i kön till universitetets bostadskö. Jag ställde mig i kö och betalade innan sista dag MEN det är first come first serve som gäller och det fanns inga kvar till mig i Leiden tyvärr. Jag försökte hitta via Facebook sidor som Housing in Leiden (finns många att välja mellan) men inget napp. I mellandagarna blev jag däremot erbjuden en studio i den Haag för 575 euro, eget kök och bad, så tog den i desperation. Det är något jag ångrar då även om Leiden endast är 12 min bort med tåg så blir man mer avskild från de som har 5-10 min cykeltur mellan sig och enkelt kan vara spontana för aktiviteter PLUS att tåg kostar en massor.

Försök om möjligt att få boende i Leiden eller utanför men med cykelavstånd så att ni slipper detta och ställ er i kön nu! Jag skulle rekommendera studentkorridor då det blir mer socialt och roligt. De kompisarna jag hade som bodde i studentkorridor va de mest nöjda. Se också upp för lurendrejeri då många försöker utnyttja desperata studenter med skitiga boenden, dåliga kontrakt mm. Var försiktiga. SEA housing är att föredra, enda nackdelen är att kön kostar 5000 kr och man måste skriva kontrakt till början eller mitten av augusti utan möjlighet att flytta tidigare om man inte hittar ersättare enligt regler vilket för studentrum är väldigt svårt men man kan ju försöka.

Studier allmänt

Strukturen på alla kurser är väldigt lika. 5 ECTS är en föreläsning i veckan på 2 h och endast tenta där en del är 40 flervalsfrågor och andra delen ca 3-5 öppna frågor. 10 ECTS i regel är hälften föreläsningar (2 h/vecka) som examineras med samma slags tenta som nämnt ovan och sen andra hälften är en workgroup i veckan som kan se olika ut beroende på kurs. Workgroups är obligatoriska men föreläsningar valfritt (viktigt för tentorna dock) och finns för det mesta (i stort sett alltid men med unika undantag) att se online. Mycket bra för den som missar eller vill se föreläsningar igen inför tentaplugg. Vissa föreläsningar kan vara sega då föreläsare pratar långsamt, tips är då att använda funktionen som sätter hastigheten på 1,2 eller högre. I och med att det inte är mycket lektionstid så blir det inte en naturlig plats att träffa kompisar på så jag rekommenderar OWL week samt att engagera sig i studentlivet, se nedan. Tentorna hålls i mitten av terminen samt i slutet under en 1-3 veckors tentaperiod och man kan se på alla kurser i förtid vilka dagar och tider alla föreläsningar kommer vara samt när tentan är så man kan planera. Det var ett skönt system för mig då jag efter mina första två tentor i mitten av terminen fick 10 dagars ledigt utan några studier att tänka på. Något vi aldrig får på KI. Men det beror helt på vilka kurser du går och när de har tentor. I allmänhet var tentorna enkla. Kan man föreläsningarna och har läst de artiklar som krävs och skummat lite i boken så räcker det väl. Jag hann knappt läsa i böckerna men klarade mig högt över medel ändå genom att kunna föreläsningarna bra.

Jämfört med KI är det mer strukturerat i och med att alla kurser följer samma struktur med scheman i god tid, vilket är skönt men inte lika varierande som på KI vilket ibland kan kännas mindre roligt. KI är mycket mer praktiskt lagt och LU mer teoretiskt dock med liknande mentalitet som KI och forskningsfokuserat. För mer aktiva kurser är de på 10 ECTS bättre för de har workgroups där man får engagera sig i materialet mer och använda sina kunskaper och reflektera mer. Förelänsingarna är i stort sett bara att mata in fakta och inte mycket tid för diskussioner men väldigt intressanta föreläsningar enligt mig som ändå var tankeväckande och givande. Jag hade velat ha mer föreläsningar dock.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Sexologi

Sjukt intressant kurs! Något vi inte får på KI men med upplägg liknande med biologiska och evolutionära aspekter, diagnostisering, prevalens och behandling för de olika diagnoserna enligt DSM 5 samt jämförelse med DSM 4. De går igenom alla de sexuella diagnoserna från DSM .Nackdel var att föreläsningarna hölls av olika lärare varje gång i stort sett och därav ibland tappade den röda tråden och några var mindre förståeliga än andra. Fördel va att det var olika föreläsare med olika bakgrund och professioner så man fick en bred bild. 5 ECTS så struktur enligt ovan med en tenta. Tips är att inte stirra sig blind på biologin och könsorganens alla delar med namn. Helheten med diagnostisering enligt DSM kände jag var det som genomsyrade tentan. Lite likt KI. Rekommenderar denna kursen starkt då sådan problematik är vanligare än man tror och kan spela stor roll vid mental problematik och vi som psykologer behöver ha en bred kunskap om olika diagnoser för att kunna hjälpa våra framtida patienter på bästa sätt.


Cross-cultural psychology of health an illness

Min favoritkurs! Ger en bred bild av kulturens påverkan på människor när det kommer till perception, tendens att söka hjälp, ta emot hjälp, behandlingar, tolkning av sjukdom. I dagens samhälle blandas kulturer mer och mer och jag tycker det är otroligt synd att KI inte täcker detta område mer då vi alla lär komma i kontakt med människor från icke svensk kultur i framtiden och hur vi bemöter och tolkar dem påverkas så mycket av vår kultur och hur de reagerar och tolkar oss påverkas av deras. Jag hade gärna tagit fler kurser i detta område då denna 5 ECT kurs endast täcker en mindre del men föreläsningarna väcker intressanta tankar och man börjar resonera på ett nytt sätt. Otroligt lärorikt. Även denna följer samma struktur och tenta som nämnt ovan för 5 ECT kurser.


Diversity at work

Också en intressant 5 ECT kurs som fokuserar på arbetspsykologi med diversty som fokus. Här fokuserar man mycket på främst etiska skillnader samt könsskillnader. Det var ingen bok för denna kurs utan ca två artiklar per föreläsning man ska ha läst och föreläsaren tog upp de flesta av dem plus några till på föreläsningarna. Rekommenderar starkt att läsa dem alla (men fokusera på helheten) inför tentan. De han går igenom på föreläsningarna täcker den viktiga informationen ni behöver inför tentan. Det bästa med denna kursen var att det var en riktigt bra och strukturerad föreläsare som var intressant och rolig att lyssna på och som hade en bra röd tråd som gjorde det enkelt för en att plugga till tenta samt hänga med.


Social psychology in organisations

Detta är en 10 ECT kurs som hade föreläsningar en gång i veckan på 2 h men även en work group en gång i veckan på 2 h. Halva betyget var tenta så som på de andra kurserna och hälften var work group där man bedömdes utifrån närvaro, medverkande i diskussioner samt en egen hållen lektion där man skulle presentera två artiklar och skapa en diskussion samt workgroup baserat på dessa och tillhörande föreläsning och bokkapitel. Arbetsgruppen var det mest givande enligt mig med intressanta diskussioner och alla grupper gjorde roliga övningar då de höll sina lektioner. Kursens innehåll överlappade lite med Diversity at work men var ändå intressant. Denna gick jag endast på vissa föreläsningar men kollade på dem online och tycker att föreläsarna var bra men pratade lite långsamt, öka då hastigheten på webbföreläsningen. Arbetsgrupperna var de som verkligen gav någon och skapade dessutom gemenskap bland andra elever vilket var roligt.


Inga av kurserna ovan var allt för svåra och jag ångrar inte en enda av dem. Kan man föreläsningarna och läser litteraturen så ska det gå bra. Att alla föreläsningar fanns att se igen på webben gjorde det mycket enklare att lära sig materialet så man kunde lyssna och ta in på föreläsningarna live och sen via webben anteckna och bearbeta informationen mer.

Språk och kultur

Att studera på engelska kändes inte så svårt i och med att många böcker och alla artiklar vi läser på KI är på engelska. Man blir snabbt van och tänker inte ens på att det är på engelska, speciellt eftersom man pratar det konstant med kompisar hela tiden dessutom. De flesta föreläsarna är bra på engelska, vissa med lite annorlunda uttal men inga problem och i Nederländerna pratar alla bra engelska mer eller mindre.

Ibland var det vissa i mataffärerna som inte var lika bra på engelska och inte förstod vad det var för vara jag letade efter men då tog jag bara fram google translate och för det mesta var det nederländska ordet så likt det svenska så jag hade nog gjort mig bättre förstådd på svenska.


När det kommer till holländska så är det mycket likheter med svenskan, tyskan och danskan och genom att läsa kan man gissa sig mycket men förstå då de pratar sjukt svårt med deras uttal. Jag gick ingen kurs men vissa gjorde och lärde sig nog en hel del. Jag kände bara att det inte var en prioritet. Kulturen är väldigt lik den svenska men de är kanske en aning mer öppna och raka. Holländarna är väldigt sociala och gillar att gå ut för en öl efter jobbet på någon av alla de mysiga pubarna. Dock så finns det en liten avskärning mellan holländarna och utbytesstudenterna men om man är öppen för kontakt med dem är de öppna för kontakt med er.

Fritid och sociala aktivteter

Jag rekommenderar att gå med i en studentorganisation för att få ett rikt och roligt studieliv. Det finns massor med barer och saker att göra i Leiden utan studentorganisationer men blir roligare och mer interaktioner med studenter om man engagerar sig i en organisation. Jag gick med i både Leiden United och ESN. Leiden United är en grupp med målet att integrera utländska studenter med nederländska studenter och är en perfekt grupp för de som vill träffa lokala studenter och lära sig mer om Leiden och Nederländerna. De tar en avgift på ca 500 kr för medlemskap men då placeras man sen i en grupp so träffas ett tiotal gånger under terminen för middagar (gratis) på olika studenthus runt om i Leiden. De anordnar också en hel del fester och event samt man kan få en kontaktperson att träffa då och då för att träna hollänska eller bara prata. Rekommenderar starkt! ESN kostar endast ca 150 kr för medlemskap och de anordnar en massa fester, resor, aktiviteter och finns vid Plexus där de varje torsdag serverar toast vid lunch för en liten peng. Hade många roliga fester med dem och de anordnar ibland öl provning. Öl provning är också något som är populärt att göra utanför universitetet och finns massor av alternativ för de som gillar öl.

Utöver studentorganisationerna jag nämnde finns det fler och de presenterar sig alla under OWL veckan eller de första veckorna genom att besöka föreläsningar. Sedan finns det massor att göra runt om i Nederländerna och allt ligger en enkel tågresa bort. Amsterdam är nära och har tåg under hela natten på helgerna så är enkelt att festa där och ändå sova hemma. De flesta tog många weekendturer där de åkte runt till olika städer i landet och drack öl mm. I Leiden ligger allt en cykeltur bort så skaffa cykel på något sätt och ta dig lätt runt till fetser, föreläsningar, barer, mysiga restauranger och allt som finns att erbjuda. Leiden är en av de mysigaste städerna jag sett då sommaren börjar närma sig (och jag har rest en hel del). Att sitta och fika eller ta en öl/glas vin vid kanalerna då de klätt alla broar med blommor är idylliskt.

Sammanfattning

Utbytes påverkan på mina studier och yrkesroll

För mig vad kursen Cross-cultural psychology of health and illness revolutionerande för mig då den fick mig att inse att det är vad jag vill jobba med i framtiden och jag har haft kontakt med en klinik i Nederländerna för att eventuellt praktisera där nästa sommar. Jag har verkligen uppskattat alla kurserna jag gått och att få lite nya insynsvinklar på saker och ting både genom universitetet men också genom de studenter jag träffat. Jag har insett skillnader inom psykologyrket mellan länder både när det kommer till utbildning men också vad gäller yrkesutövande. Bara mellan Danmark, Sverige och Finland verkar det finnas stora skillnader. Jag har träffat studenter från hela världen som hjälpt mig med en bredare syn på psykologyrket men även världen i sig och jag tror att det kommer hjälpa mig i min yrkesroll när det kommer till kontakt med olika patienter men även olika medarbetare. Jag har också lärt mig att uppskatta KI då jag märker att vi får en väldigt bra utbildning här och stora befogenheter i vår roll som psykologer i Sverige men också insett det KI saknar och som jag behöver hämta utifrån. Det har som förväntat varit en fantastisk erfarenhet och gett mig vänskapsband och kontakter för livet.