Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de València
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Greta Wester
E-postadress: greta.wester@gmail.com

Innan avresa

Att studera psykologprogrammet på KI har inneburit att jag för första gången i mitt liv har gjort, och gör, samma sak i fem stycken hela långa år. Jag cyklar samma sträcka varje dag (trampar man på ordentligt vid centralen hinner man med alla gröna ljus utan att behöva stanna), köper mitt kaffe på samma ställe (Jorpes är både godare och billigare än Jönsan) och skriver mina anteckningar med samma (nåväl, likadana) tuschpennor (svarta 0,4mm från Stabilo) på olinjerade KI-block från bokhandeln. När möjligheten om utbyte erbjöds såg jag det som en chans att skaka om min bekväma vardag och bokstavligen talat utforska okänd mark. 

Jag valde att åka till Valencia i Spanien av tre anledningar: klimatet, språket och att det fortfarande ligger relativt nära Sverige. I efterhand kan jag även säga att det är otroligt bekvämt att åka till ett land inom EU: bara en sådan sak som att i princip alla svenska telefonabonnemang har samma kostnad inom EU de tre första månaderna utomlands och att man inte behöver något okänt vaccin eller något visum. Jag upplevde att informationen från båda universiteten var bra om formulär som behövde fyllas i och skickas in och datum som behövde passas. Eftersom vi var den första kullen som åkte till Valencia var det däremot väldigt knappt med mer praktisk information om tillexempel boende, kurser och dylikt - vilket såklart är förståligt. 

En sak som man bör vara medveten om om man åker som psykologstudent är att man kommer behöva vara med från terminsstart i Valencia, och att detta krockar med i princip hela ArbOrg2. Vi fick möjlighet att göra den kursen på distans, vilket vi såklart var tacksamma för men som inte var optimalt då det är en väldigt praktisk kurs som är svår att tillgodose sig för från ett annat land. Det var även lite påfrestande att studera den kursen under de första veckorna i Valencia då det är mycket annat som pockar på ens uppmärksamhet. 
Den sista bilden jag har från Sverige innan avresan - ett ledsamt avsked från min hund.

Ankomst och registrering

I ankomstmailet från UV Valencia finns alla datum och min uppfattning är att man inte behöver komma innan det första uppropet - utan det finns tid att fixa allt och landa efter det (speciellt eftersom man gärna vill stanna och få så mycket gjort av ArbOrg-kurserna i Sverige som möjligt).

Lite korta fakta i övrigt: 
  • Man erbjöds en fadder som visade oss runt första dagen - men efter det såg vi inte mycket av honom. Jag antar dock att det skiljer sig från person till person. 
  • Vi träffade mycket vänner genom "Valencian workshops" som man bjöds in i via mail så jag rekommenderar att gå på dessa!
  • Man kan signa upp sig på spanskakurser som man får superrabatterade via universitetet (från 4000kr till typ 600kr) via centre d'Idiomes. Jag tyckte min spanskalärare var superbra och var väldigt nöjd med kursen!
  • Som alltid: gå på aktiviteter i början så du lär känna folk! Det finns tillexempel massor av kurser i allt från aerobics till vindsurfing till styrketräning som man erbjuds superbilligt via universitetet. 
Tapas dag 3 i Spanien med några av de som skulle komma att bli mina bästa vänner i Valencia

Ekonomi

Spanien är ju generellt billigare än Sverige - men låt dig inte luras av detta och tänka att man kan äta vareeeeeenda lunch ute som vi gjorde de första månaderna för SÅ billigt är det inte. Generellt kan du få en smörgås + dricka + kaffe för typ 4€ men ska du ha lite finare mat får du också betala för det. Alkohol är såklart billigare än i Sverige så passa på att dricka dig otörstig, hehe. Skämt åsido - här kommer lite konkreta tips på att leva billigt i Valencia:
  • Ta med ett par springskor och jogga/träna på utegym i Turian (parken som går runt längs med staden) alternativt träna på någon av kurserna som erbjuds via universitetet.
  • Bo i rum i delad lägenhet (och betala inte mer än 350€/månaden för detta).
  • Om du som jag är veg: åk och köp MASSVIS med tofu på den asiatiska supermarketen vid tågstationen (affären heter Hiper Asia och de har tofublock för 0,8€ styck!) 
  • Åk på resor runt i Spanien via Erasmus (mycket billigare än att resa själv).
  • Ta med lunch själv trots att man blir lockad av att köpa på Universitetet.
  • Köp äpplen och apelsiner och dylika frukt/grönsaker som de odlar lokalt istället för typ avokado och mango som de importerar (även miljövänligt). 
Jag dricker drinken agua de Valencia för något av ett överpris.

Boende

Eftersom jag bott tillsammans med min sambo i fyra år var jag väldigt sugen på att bo på egen hand. Via hemsidan uniplaces hittade jag livets mysigaste lilla lägenhet som låg på (ja, bokstavligen talat PÅ) ett tak med en takterass som i princip bara användes av mig ungefär 5km från campus och väldigt nära stadskärnan. Där trivdes jag så bra! Lägenheten kostade typ 650€/mån, vilket anses ganska dyrt där nere. 

Den vanligaste och billigaste boendeformen var annars att hyra ett rum i en delad lägenhet. Du kan hitta rum för mellan 250€ och 350€ i månaden och detta antingen via andra hemsidor (som tex uniplaces) eller facebooksidor som "Erasmus life Valencia". Det finns jättegott om sådana rum så har man lite is i magen skulle jag rekommendera att man hyr rum via vandrarhem de första veckorna och besöker olika lägenheter (och de som kommer bli ens framtida rumskamrater). 

Ett tredje alternativ är att hyra in sig på ett av studentboendena - tex Damia Bonet (googla!). Fördelarna med detta är att det är fräscht, enkelt, man kan få sitt eget rum och det finns bra ställen att studera på. Nackdelarna är att det är förhållandevis dyrt och har ganska mycket regler (tex att kommer folk och hälsar på kan de ej bo hos en). 
Mitt boende!

Studier allmänt

Jag skulle faktiskt säga att studierna i Spanien inte riktigt höll samma kvalitet som på KI - och en stor anledning till detta är att man har scheman, precis som man har i gymnasiet, med när man har ett visst ämne men inte vad man ska göra på den föreläsningen eller lektionen. Man vet alltså inte om det kommer någonting som man verkligen vill vara med på eller om det är någonting som man kan läsa själv hemma - och dessutom tar lärarna närvaro. 

Alla kurser börjar i januari och tenteras i slutet av maj/början av juni. Klarar man inte tentorna finns ett uppsamlingstillfälle en månad senare - men man kan även höra med lärarna i god tid om det är okej att få ta omprov på distans ifall man inte skulle klara det så att man inte måste vänta med att köpa hembiljett tills man vet om man klarar tentorna eller inte. 

En sak som jag dock gillade var att det inte var lika medicinskt och kliniskt som på KI utan lite "flummigare". Jag kan ibland sakna det perspektivet på KI - även om jag för det mesta gillar KI:s stil med evidensbaserat rakt igenom. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Skolpsykologi:
+ Väldigt engagerad lärare 
+ Intressant med studiebesök!
+ Mån om att även ha ett internationellt perspektiv och inte bara fokusera på det spanska systemet

- Inte alltid så pedagogisk lärare
- Tentan handlar väldigt mycket om att förstå det spanska skolsystemet
- De kanske värsta ppt:sen jag sett i mitt liv (läraren skriver på väldigt svår/tung men inte korrekt engelska så man får verkligen jobba med att försöka förstå vad han menar ibland). 

Deontologi: 
+ Hade verkligen vissa intressanta inslag - tillexempel diskuterade vi om man i framtiden kommer behöva programmera moral pga AI! Sånt är ju megafascinerande! 

- Nästintill för enkel - det var ett väldigt lugnt tempo på denna kurs jämfört med vad vi är vana vid på KI. 

Psykologiska interventioner:
+ Fantastisk lärare som är väldigt påläst men samtidigt ödmjuk! Lärde mig jättemycket av honom!
+ Man får lära sig massor om saker som vi inte lär oss på KI - typ systemterapi och gestaltterapi som jag tyckte var superintressant!

- Börjar innan terminsstart så man måste komplettera det man missat från början
- Läraren var även väldigt spansk = typ alltid sen och väldigt rörig med vilka ersättningsuppgifter man skulle göra osv. 

Alla kurser hade en stor tenta på slutet och under terminens gång presentationer och grupparbeten som examinationer. 

Språk och kultur

Man får ta undervisningen på spanska men då krävs det att man är i princip flytande - så jag kan varmt, varmt, varmt rekommendera att läsa kurserna på engelska och istället ta en kurs i spanska. Som jag tidigare nämnt så erbjuds det spanskakurser för väldigt rabatterade priser via universitetet som jag tyckte höll en väldigt hög nivå - så jag kan varmt rekommendera dem! 

Den största kulturkrockan är nog att allt är mer obrytt i Valencia. Vi hade lärare som konsekvent kom 15-30 minuter sent till sina lektioner och ingen verkade tycka det var konstigt. I universitetsbiblioteket jobbar typ 10 tanter men ingen kan hjälpa en utan de sitter bara och pratar med varandra. Jag såg under mina 4,5 månader inte heller en enda person springa till bussen. 

Somsagt så var det svårt att vara vegetarian i Spanien och i princip omöjligt att äta veganskt. Om du beställer en "bocadillo vegetal" (smörgås med grönsaker) så se till att nämna "sin pescado" (utan fisk) också - annars ingår tonfisk i detta. DOCK så finns några magiska livsmedel: Mercadonas guacamole och hummus!!! Magiskt! Jag åt nog utan att överdriva 2kg av detta i veckan! 
Min kille som är flytande i spanska fick hjälpa mig med spanskaläxan via skype.

Fritid och sociala aktivteter

Valencia är en av de städer i Europa som tar emot flest utbytesstudenter så det finns enormt mycket aktiviteter som man kan göra. Det finns flera grupper och organisationer som heter typ "Erasmus life Valencia" och dessa finns både på instagram och facebook. Organisationerna har ingenting med själva Erasmus-stipendiet att göra utan heter så bara för att locka utbytesstudenter men via dem ordnas alltifrån beerpong-turneringar till resor till utflykter och picknickar. Jag var personligen inte så involverad i dessa men det är absolut ett sätt att lära känna mycket människor. Var dock beredd på att mycket kretsar kring alkohol. 

Valencia är också en stor stad så alla "vanliga saker" finns - tillexempel om du vill åka iväg eller jag som gillar att köra crossfit hittade en crossfitbox som jag tyckte var kalasbra! Jag äter också främst veganskt (även om det var väldigt svårt att hålla på i Spanien - många tror att tonfisk är vegetariskt) och hittade både vänner och aktiviteter via ett vegancafé som ordnade små workshops i typ hur man gör sin egna veganska ost osv. Så jag kan verkligen rekommendera att passa på att göra de intressen som du känner att du inte riktigt har tid för i Sverige - det är högst sannolikt att den aktiviteten finns! 
På besök på albuferan en söndag i maj

Sammanfattning

För att summera så hade jag en solig, rolig och (har tyvärr inte en tredje sak som rimmar) spännande tid i Spanien. Det var fantastiskt att få lämna januarislasket och sitta på en takterass i ett ljust Valencia och få bryta av den vanliga vardagen helt. Jag träffade urgulliga människor och jag lärde mig om den spanska kulturen. Jag som är 175cm och blond har aldrig känt mig som en sådan VIKING (jag är längre och till stor del även starkare än de flesta spanska män) men jag tyckte ändå att mitt hem i Valencia verkligen kändes som hemma när jag bodde där. 

Nu när jag ska börja termin 7 är jag verkligen SUGEN på att plugga på KI igen - och det tror jag verkligen är tack vare den energiboost jag fått av att bo utomlands i våras! Rent yrkesmässigt tror jag min största lärdom är att det finns saker med mindre evidens som ändå är intressant att kolla på som psykolog: att allt inte behöver vara manualbaserat och fyrkantigt.

Jag lämnar paellans hemstad med ett varmt hjärta, med så mycket av Mercadonas guacamole i magen att den nästan rinner ut genom öronen och med insikter om mig själv och hur jag vill leva mitt liv som jag inte hade tidigare. Tack för möjligheten att åka! Eller om du funderar på att åka: åk!!!
Vänner ute på klubb