Reserapport - KI-student
Lärosäte: Bond University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Emma Viktoria Aqvilin
E-postadress: emma.aqvilin@stud.ki.se

Innan avresa

Jag var tidigt i programmet sugen på göra utbytesstudier. Jag hade tidigare bott perioder utomlands och hade fått blodad tand för livet utanför Sverige. Jag såg ett utbyte som en möjlighet att dels fördjupa mina kunskaper och samtidigt få nya nyttiga erfarenheter vad gäller språk , kultur, insikter och nya kontakter. Vi fick en rad olika alternativ att söka till men Bond university och Australien var det som lockade mest men jag ansökte även till andra universitet.

Jag hade tidigare studerat och bott i landet och visste till viss del var det innebar, och det var något att längta tilllbaka till. Bond University var även ett universitet som lockade lite extra då jag efter research förstod att det var ett högt ansett universitet med hög kvalitet på utibildningen. Även Australien kändes intressant då det är ett land i framkant inom det fysioterapeutiska området. Jag hade från första början faktiskt ingen aning om vilka andra i min klass som ansökt utan kände att det skulle bli bra vilka det än skulle bli eller om jag skulle åka själv, jag skulle ju trots allt förhoppningsvis träffa andra klasskompisar och vänner i Australien. När jag sedan fick reda på att det var Markus och Christofer som skulle vara mina resekompisar från klassen kändes det extra kul.


Det var en del fix med ansökan till mellan KI och Bond University med mail och dokument fram och tillbaka, men jag upplevde att det var en smidig process med en tydlig och god kommunikation sinsemellan.  När ansökan var godkänd och klar bokade vi flygresa. Vi bokade resa dit i god tid innan kursen började då vi ville ha tid till installera oss i Australien. Killarna åkte på julafton och jag åkte på nyårsafton då biljetterna var betydligt billigare än i mellandagarna. Är man flexibel kan man hitta billigare biljetter men det är trots allt på andra sidan jorden så biljetterna ligger mellan 7000- 12 000 tur och retur beroende på resdag, restid och flygbolag. Att tänka på innan du bokar biljett är att lägga upp en plan för hur länge du kan vara borta, när du måste vara tillbaka till KUA-praktik, examensarbetesopponering osv. Ett tips är att önska KUA-praktik på en av de senare veckorna vilket ger dig mer tid att resa efter kursavslut i Australien. Du kommer fortfarande ha egenarbete med andra kurser och examensarbetet under den tiden, men eftersom du kan styra arbetet självständigt så kan du med framförhållning skapa dig ledig tid att resa. 


Jag ansökte bara om turistvisum då det tillåter dig att stanna i landet under max 3 månader vilket var tillräckligt. Detta visum kostar ingenting. Det går även att ansöka om studentvisum om man vill stanna längre samt ha möjlighet att arbeta extra under studietiden (20 timmar/v) detta kostar en slant, men det kändes i detta fallet inte nödvändigt. Du hittar mer information och ansöker om visum på "australia.gov.au". Jag tog inga extra vaccinationer inför resan.

Ankomst och registrering

Väl på plats i Australien blev jag upphämtad på flygplatsen av Markus och Christofer som redan var på plats med sin hyrbil. Har man ingen som kan hämta så finns det Uber, taxi och tåg att ta till Gold Coast, därifrån kan man den lokala bussen eller en Uber till sitt boende. 

 

Någon dag efter min ankomst mötte vi upp med ”Penny” en av lärarna som visade oss runt på vårat campus ”Bond Institute of Health & Sport” där vi sedan skulle ha alla våra lektioner. Sedan åkte vi till Main Campus (som ligger 5-10 min bort med bil) och fixade våra studentkort, parkeringstillstånd samt kikade in biblioteket, gymmet och andra faciliteter. 

 Vi började skolan lagom till att vi kommit över ”jetlaggen” och landat i den nya dygnsrytmen. Första dagarna var det introduktion, genomgång av kursplan samt presentation för klassen. Vi hade turen att ha en ”gammal” fysioterapeutstudent från KI i våran klass som läste hela programmet på Bond, hon tog väl hand om oss de första dagarna och hade förberett klassen på att det var tre svenska studenter som skulle anlända.

Ekonomi

Det var inga extra kostnader i form av vaccinationer eller visum, turistvisumet är helt gratis. Dock kostar både flygresa, boende och mat en del i Australien vilket kan vara bra att tänka på innan man bestämmer sig för att åka. Kostnaderna är i många fall likvärdiga Sverige vad gäller mat, restaurangbesök, nöjen etc. men behöver man samtidigt exempelvis betala för boende i Sverige så kan det bli dyrare än vad man först planerat. Jag hade en del sparpengar undanlagt sedan tidigare och det kan vara bra att spara i hop en buffert inför resan då man samtidigt vill kunna “leva och njuta ” och hitta på roliga saker när man väl är där (vilket man verkligen vill!). Du kan också ansöka om merkostnadslån hos CSN där du kan få extra lån för högre levnadskostnader och för köp av flygbiljett. Mer information hittar du på CSN´s hemsida. Spartips i vardagen väl på plats är att precis som hemma ha med sig matlåda, snacks och kaffe till skolan. Vilket de flesta i kursare i klassen också hade.

Boende

Jag ordnade boende på egen hand. Eftersom jag har bott i Australien tidigare och hade bra koll på vart jag ville bo så blev det enklast så. Jag ville väldigt gärna bo precis vid stranden då jag surfar och samtidigt ville bo i ett lite lugnare område. Jag hittade ett boende I “Mermaid Beach” som var ett jättemysigt och bra område. Detta innebar dock att jag fick lite längre resväg till skolan vilket jag ändå tycker var värt (ca 15-20 min i bil ) Att kunna surfa innan skolan , ta en kvällspromenad vid stranden sätter guldkant på vardagen om man säger så! Jag hyrde in mig hos en Australiensk kille som var superhärlig! Jag hittade hans annons via “Flatmates.au” där man kan skapa en profil med en kort presentation på vem man är och vad man söker och hitta annonser på rum/ lägenheter. Det går även att leta boende på “Gumtree.au” som är Australiens motsvarighet till Blocket. Jag ordnade mitt boende ca 1,5 månader innan jag skulle vara på plats.Jag hade ett eget rum + toalett med bra standard och tillgång till hela lägenheten+ uteplatser och betalade 240 Dollar / vecka. Detta är i det dyrare laget om man är student, men helt klart värt för en kortare tid. Det går att hitta billigare boende längre från stranden och närmare skolan för runt 150 dollar / vecka som exempelvis killarna gjorde. Områden som jag skulle bo i om jag flyttar tillbaka är Mermaid Beach, Nobbys Beach, Miami, Burleigh beach, Burleigh Waters och Varsity Lakes. Men som sagt det beror på vad man prioriterar och har råd med, men räkna med mellan 150-250 Australiensiska dollar/ vecka.

Stranden som låg 200 m utanför min dörr

Studier allmänt

Vi fick studiematerial via mail för förberedelse inför kursstart. Inför varje kursavsnitt utförde vi ett obligatoriskt förberedande Quiz, detta gjordes via Bonds studentportal. Quizen var inga problem att klara så länge man läste på innan, de fick även göras om obegränsat med gånger. Dock registrerades det hur många försök man gjort så helst ville man klara det på få försök. 


Vi läste kursen på 50 % medans övriga kurskamrater läste dubbelt så mycket med en annan kurs pararellt. Mitt helhetsintryck över studierna på Bond var att det var väldigt hög kvalitet. Det märktes att det fanns gott om resurser i form av lärarkompetens, studiematerial, lokaler och kvaliteten på föreläsningarna. Wayne Hing (huvudförfattare till ”The Mulligan Concept”) var programansvarig lärare och en riktig “legend” som hade mycket respekt från eleverna, han var en av våra lärare genom MSK II. Lärarna genomgående väldigt kunniga, professionella och det var alltid en bra stämning under lektionerna. Trots att det var seriöst och en hög nivå på undervisningen fanns det alltid utrymme för skämt mellan lärare och elever vilket var uppfriskande och uppskattat bland studenterna. 

 

Under lektionerna fanns det gott om lärarresurser vilket skiljde sig från vad vi var vana i från Sverige. Våra klasskamrater var väldigt målmedvetna och ambitiösa men också väldigt lättsamma och välkomnande. De fick oss att känna oss som ”hemma” i klassen redan efter någon dag och var hjälpsamma vad gällde alltifrån studiefrågor till frågor kring livet utanför klassrummet. 


För att bli fysioterapeut i Australien läser man först en bachelor inom ett annat område, exempelvis ”Exercise Science” ”Biomechanics” eller ”Kinesiology” och sedan läser man till ”Doctor of Physiotherapy” som en påbyggnad vilket var det programmet våra kursare läste. Detta gjorde att det fanns en stor variation på bakgrundskunskaperna i klassen vilket jag upplevde som intressant och givande. Det var spännande att jämföra med våran utbildning på KI där vi läser till fysioterapeut från dag 1. Att tilläggas är att många i klassen kom från andra länder än Australien vilket också gjorde utbytet i väldigt internationellt. 

Det var emellanåt en del plugg hemma då man gärna ville komma förberedd till de olika avsnitten, samtidigt gäller det även att komma ihåg examensarbetet samt uppgifter och deadlines från Sverige. Men bara man planerar och strukturerar sitt studerande samt håller koll på alla datum så är det inga problem.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Vi läste kursen MSK II - Musculoskeletal Therapy II som var en kurs inriktad på muskuloskeletala tillstånd, behandling samt introducerande manuell terapi för hela ryggen.Kursen var uppdelad I PBL- ”Problem Based Learning” samt metodik som varvades med teoretiska föreläsningar inom varje avsnitt.”PBL”- avsnitten hade vi en gång per vecka det var upplagd med olika ”casestudies” där vi satt i grupper och diskuterade olika patientfall inom det aktuella avsnittet vi hade en specifik vecka, exempelvis kunde vi ha ett patientfall med ”Whiplash” under en av veckorna med cervikalryggen.  I gruppen tilldelades vi olika roller vecka till vecka ex. ”sekreterare,” ”protokollförare” eller ”ordförande” ”researcher”. Där diskuterade vi symptom, undersökning, behandling samt rådande forskning och evidens, vi fick därefter jobba med dessa fallen till nästkommande vecka. Detta var ett bra tillfälle att dels öva på engelskan, förmågan att leda samt att dela olika erfarenheter hur det såg ut i respektive länder. 


Under metodiken var det både undersökning och manuella mobiliseringstekniker som lärdes ut. Jag skulle tro att det kan liknas vid ”Ortopedisk Manuell Terapi 1” det vill säga en utökning av de tekniker vi lärt oss under grundutbildningen på KI. De tekniker som applicerades och lärdes ut var ”Mulligan”, ”McKenzies” och ”Maitland”.Själva metodiklektionerna gick till ungefär som vi är vana vid på KI, enda skillnaden är att det fanns mer lärarresurser och därför mer möjlighet till feedback. Jag upplevde att vi under kursen gick mer på djupet vad gäller teori och metodik än vad vi har gjort i Sverige. Jag skulle säga att kursen var en repetition + fördjupning i hela avsnitten av ryggen vilket jag tycker var jättebra! 


Vi examinerades genom ett teoretisk skriftligt prov och en praktisk examination. Det skriftliga provet var ganska klurigt och jag rekommenderar att studera ordentligt till det. Det som jag upplevde var svårast var att förstå detaljerna i frågorna, vad de sökte efter ,samt tidsbristen. Den praktiska examinationen gick till ungefär på samma sätt som vad vi var vana vid från på KI och kändes bekant, lärarna var stöttande under examinationen hade överseende med att vi inte hade engelska som modersmål. Vi fick även mycket material och ”case” att öva innan på vilket hjälpte och gjorde att examinationerna inte kändes så farliga! Vi fick även ett betyg bedömt på våran prestation under PBL- timmarna vilket  grundades på vårat deltagande i diskussion, vårat resonemang, kunskaper och förberedelse. Där fick vi olika betygsgrader från 1-4 vilket var lite kul och motiverande till att kämpa lite extra!

Språk och kultur

Språket kom man in i ganska fort. Jag hade till fördel bott och studerat i Australien tidigare och tyckte det inte kändes så främmande, vi har ju också turen att ha bra engelskakunskaper med oss från grundskolan och gymnasiet och jag upplever att man kommer långt på det.

 Det var relativt lätt att hänga med under föreläsningarna, det jag upplevde var mest utmanande var att prata och förstå de medicinska termerna på engelska då det innebar en del helt nya glosor. Dock kom man även in i det ganska snabbt och det värsta som kan hända är att man får fråga, googla upp en glosa eller råkar säga fel, vilket faktiskt inte är så farligt! 

Exempelvis kunde PBL- timmarna ibland vara utmanande där vi skulle diskutera olika case, resonera kring problem och detaljerat och nyanserat förklara hur man tänker med en samtidig professionell framtoning. 


Utanför skolan var det inte så svårt att göra sig förstådd och träffa nya vänner, vi fick höra av många att vi pratade väldigt bra engelska och att de inte hade några som helst problem med att förstå oss. Kulturen i Australien är väldigt ”easy going” folk är öppna, välkomnande och härliga! Det känns som det alltid finns något att hitta på oavsett intresse, både vad gäller fritids- och sportaktiviteter eller nöjen. 

I klassen var det många studenter från olika delar av världen bland annat ifrån Kanada, USA och Nya Zealand det var god sammanhållning. Vi umgicks mest med de studenter som var från Kanada som bjöd med oss på mycket nöjen och umgänge!

Fritid och sociala aktivteter

Under vardagarna var det emellanåt mycket plugg och dagarna gick helt åt till studierna, då vi samtidigt gjorde examensarbete fanns det alltid att göra! Både före och efter skolan gick jag ofta ut och surfade eller gick till gymmet på Main Campus, som förövrigt var supefint! Varje torsdagskväll brukade vi ett stort gäng i klassen gå till ett ställe och äta 5 dollars burrito + dryck vilket var en rolig veckotradition. 

På helgerna försökte vi hitta på roliga aktiviteter och resor, vi åkte ofta iväg med vänner på hike-, camping- eller surfresor i närliggande områden till bland annat Sunshine Coast och Byron Bay. Jag hade en kanadensisk vän som hade bil vilket gjorde allt väldigt mycket enklare! Att ha tillgång till bil skulle jag säga är ett stort plus, då det ger en frihet att vara spontan och rörlig samt utnyttja tiden till max. Markus och Christofer hyrde en skruttig bil som kostade några tusenlappar att hyra under hela perioden och vi delade på bensinen. Bil är att rekommendera för att även kunna ta sig till och från skolan, handla mat osv. och det finns många olika hyralternativ beroende på budget. Det andra alternativet är att bli bra vän med någon i klassen som har bil och som bor åt samma håll, det går också bussar som går relativt ofta till och från de större bostadsområdena så det är inte katastrof om man inte löser bil. Men som sagt en fördel om man vill vara spontan även på helgerna. 


Jag rekommenderar att passa på att resa och upptäcka så mycket som möjligt, även efter kursens slut. Har man inte varit i Australien tidigare så ska man försöka se klassikerna: Stora barriärrevet, Fraiser Island och mina favoriter Byron Bay och Noosa Heads! Även Sydney och Melbourne är definitivt värda ett besök om man vill uppleva stadslivet. Jag skulle rekommendera att flyga till det destinationer som ligger lite längre bort alternativt hyra en bil och ”roadtrippa” längs östkusten nedåt. Det finns enormt mycket att göra och se, det är bara tiden och pengar som sätter gränsen. Vi hade ca 2 veckor efter kursens slut till att resa vilket var underbart!

Sammanfattning

Jag hade ett enormt roligt utbyte på alla sätt, både ur professionellt och personligt perspektiv. Det var jätteroligt att studera på ett så högt rankat universitet som Bond University och med klasskompisar från hela världen. Kursen var väldigt lärorik och utvecklande och en kurs jag idag inte skulle vilja vara utan. Den gav mig en djupare förståelse och kunskap kring anatomin, biomekaniken och olika behandlingsalternativ för hela ryggraden och även en inspiration och motivation till att läsa vidare efter examen. 


Jag är tacksam över att jag fick åka på utbyte och representera KI och studera en kurs på Bond University. Våga utmana dig själv, ta dig utanför din ”comfort zone” och ta chansen att åka på utbyte på ett toppuniversitet. Jag har tagit med mig massor av nya kunskaper, erfarenheter, vänner och kontakter inför framtiden! Hör gärna av dig via mail om du har några fler frågor eller funderingar!