Reserapport - KI-student
Ut på tur, aldrig sur! Bild tagen under en kort hike i ett litet spår nordväst om Westwood. Inte riktigt vad man tänker på när man hör LA, visst?
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Jacob Osbeck
E-postadress: jacob.osbeck@stud.ki.se

Innan avresa

Introduktion

Till dig som läser/ska eller vill åka på utbyte till USA: det finns hundratals reserapporter från studenter från KI som åkt på utbyte världen över. Min reserapport syftar inte till att vara störst eller försöka täcka alla detaljer om varje kurs, utan mitt fokus ligger på tips och lite guidning för dig som läser, som kan underlätta ansökan och vistelsen i LA. Orkar man inte läsa igenom hela finns därför rubriken tips under varje avsnitt, där de i fetstil är absolut viktigast. Med det klart så sätter vi igång!


USA är i mångt och mycket ett häftigt land, inte minst gällande medicin. Vem har liksom inte sett åtminstone ett avsnitt av Cityakuten eller Grey's Anatomy någon gång? Kompetensen, kulturen och pengarna - det finns mycket som lockar alla världens människor, så väl som kandisar, till att vilja uppleva och prova på den amerikanska sjukvården på något sätt. Inte minst för mig själv, som aldrig besökt den sidan av jordklotet tidigare, lockade det särskilt mycket. Därför ställde jag också in siktet förhållandevis tidigt under utbildningen, och även om kårlivet varit mer för glädjens än för meritens skull, var det tack vare just mitt engagemang som gjorde att jag, när de sista terminerna närmade sig, sedan fick ett glatt besked om en plats på UCLA via LINK!


Ansökan

Så fort beskedet kommer är det bara att tacka ja och sätta igång med förarbetet till utbytet, det kommer nämligen ta mer tid i anspråk än vad man tror. De internationella handläggarna är oerhört behjälpliga och i samband med antagningsbeskedet kommer även en handfull dokument som förklarar och vägleder en genom ansökningsprocessen, samt en checklista (liknande den från UCLA nedan). Ansökan till själva universitetet görs helt i egen person. Först får man anmäla sig som internationell student via en länk till UCLA:s hemsida, och efter detta får man från UCLA sedan mail med ett "Application Package". Där i finns ett samlat dokument med allt som ska skickas in och en checklista som ser ut så här: https://imgur.com/a/gEQpANU.


KI:s handläggare hjälper till med de flesta av dessa punkter, men de som är viktiga att komma igång med direkt, och som dessutom är ditt helt egna ansvar, består av:

- Betala "application fee" (står 450 dollar per elective men är 300 för oss från KI) och spara dessa nummer till formuläret handläggaren fyller i.

- Fixa ett rekommendationsbrev från en kliniker du hängt med.

- Göra språktest TOEFL eller bifoga engelskabetyg från gymnasiet med minst VG (kanske C?) till handläggaren.

- Skanna en passkopia.

- Göra och fylla i UCLA:s HIPAA-kurs samt MITS-formulär (sekretesstjafs) 

- Studentfoto-formulär (+ inskannat 2x2 passfoto till ditt ID-kort)

-  Immunization Form (IF). Viktigaste dokumentet av alla, just eftersom det tar överlägset mest tid och funderingar i anspråk.

 

Immunization form i punkter

- Boka tid till CityAkuten Vaccination direkt och säg att besöket gäller formulär för utbyte. Dessa har avtal med KI --> inga onödiga, extra avgifter för t.ex. tetanusboost.

- Gör och fyll bara i en PPD på formuläret (de nöjer sig med detta till en början). Om man ska söka en kurs som kräver E2-hälsoformulär, så som trauma, ta istället IGRA på en gång (slipper väntetid och flera besök för 2x PPD som är krav). Om man tagit BCG-vaccinet för TBC är det IGRA alt. en PPD + lungröntgen som gäller, oavsett kurs.

- Om det är fel säsong för influensa-vaccin, be SSK skriva att det inte finns just nu under den rubriken på lappen.
- Ta följande titrar och be om kopia: hepatit B, varicella. 

- Leta upp och ta med vaccinationskort. Om du saknar datum för MPR-vaccin, samt är född och uppvuxen i Sverige, kan du på egen hand fylla i datumen på IF baserat på när du ska ha fått det i skolan.

 

När alla dessa dokument är signerade och i sin ordning är det dags att se efter i kurskatalogen vad man skulle vilja läsa. Det är tillåtet att välja upp till tre kurser för sin utbytesperiod. Utbytet börjar vanligen måndagen efter IST-veckan, så efter att man hittat något som verkar intressant är det bara att maila kursadmin och fråga om de har plats på respektive elective från den veckan och framåt. När veckorna är klara och kursen ifylld på ansökan är det bara att skicka in hela paketet till respektive kursadmin.

 

Visum

För att komma in i landet behövs någon form av visum. Hur andra studenter gjort genom åren är lite olika, men enklast och billigast är helt klart ESTA. Man ansöker om ESTA på nätet och detta kan göras senast 72 timmar innan avfärd. Görs på https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ och kostar typ 130 kronor. Så länge man inte har dubbelt medborgarskap eller varit i de länder USA svartlistat (t.ex. Iran) fungerar ESTA utmärkt. Om någon från gränsbevakningen skulle fråga varför man ska in i landet, ange "business/observation" eller liknande (hände inte mig personligen).

 

Tips

- Så fort du blivit godkänd för ett elective, maila och fråga efter om det är något mer du behöver göra. Gör eventuella utbildningar och liknande direkt.

- Vid kurser som kräver E2-formulär (t.ex. trauma) behövs fingeravtryck, som del av s.k. "LiveScan". Detta kan göras på plats eller hos polisen på Kungsholmen och sedan skickas innan påbörjad kurs. Gör det i Stockholm, annars hinner du inte clearas och få behörighet. OBS! Denna formalia består även av ca 30 sidor som ska signeras.

- KI gör ingen skillnad på om utbytet är 8 eller 10 veckor långt, så oavsett måste det hela kompletteras med en kurs på motsvarande 3 hp. Välj kursen sexualmedicin (trevligare kurs, mindre arbete och den andra innebär uppsatsskrivande med deadlines under utbytet). Jag läste den andra.

- Ta flera kopior på elective-dokumentet (https://imgur.com/a/jTqnFFU) med KI-handläggarens signatur. Jag var snabb med att kolla om det fanns plats på en kurs, men innan allt var färdigt och inskickat hade platserna gått åt, så då saknade jag papper att skicka till annat val.

- Ta med dig en labbrock från Sverige. Många electives vill att man ska ha det, men ger ingen info kring det. Scrubs finns på sjukhusen för studenter och på fötterna går vanliga sneakers bra.

Ankomst och registrering

Efter stressblandad ångest av osäkerheten kring om jag gjort allt rätt och skickat in alla papper, AT-intervjuer och IST kom sedan dagen då det var dags att åka iväg. Jag valde att åka torsdagen efter IST, som var på tisdagen, så att jag skulle ha några dagar för att installera mig och spana in både sjukhus och närområde. Jag som försökte mig på den naiva idén att genomföra min LiveScan väl i USA (eftersom kursadmin sa att det enbart skulle ta några dagar) ville ha lite extra tid till detta, även om det senare skulle framgå att det tar rätt många veckor att få det registrerat. Skulle man ha något annat oordnat är lite extra tid ypperlig för att t.ex. träffa kursadmin och lösa eventuella problem eller kvarvarande frågetecken. Dessutom är det skönt att hinna ta sig en titt omkring, varva ner från eventuell jetlag och kanske inhandla lite matvaror. Jag vill dock även passa på att slå ett slag för att åka lite senare efter IST, eftersom en paus innan man flyger över hela jorden kan vara rätt välbehövligt.

 

Tips

- Inför vissa kurser ombes man göra en "mask fitting" för att prova ut ansiktsskydd att använda vid op och behandling av TBC-patienter. Detta kommer du förmodligen inte göra under din placering, så om du ombeds göra en sådan är det enklast är att gå en liten minikurs för "PAPR MaxAir700" på sjukhuset. Det sparar dessutom tid och typ 500 kronor.

- Ta med ID första dagen på varje placering, det kan behövas om man måste signera papper eller hämta ut något. Använd ditt pass (inte alla som accepterar körkortet).

Ekonomi

Kostnader

Mitt, och de flesta andras, ubyte till Los Angeles kostade ungefär 90 000 kr. Även om man egentligen skulle kunna pressa i stort sett alla utgifter rätt rejält känner jag personligen att man gärna vill hitta på roliga grejer, äta god mat och spendera pengar medan man är där. Det går såklart att hitta en husbil att bo i, helt skita i att köpa mat ute, skippa hyrbilen och bara spendera all sin vakna tid hemma eller på sjukhuset, men hur kul är egentligen det? Sen hjälper det förvisso inte att den svenska kronan var väldigt svag (som sämst 1 USD = 9,81 SEK) under mitt eget utbyte, och kanske sjunker ytterligare de närmsta åren. I vilket fall hade jag det väldigt bra i LA, och levde helt utan tänka på pengarna. Jag gjorde vad jag ville, åt vad jag ville, handlade vad jag ville och avslutade det hela med en roadtrip till SF och tillbaka.

 

Ungefär så här såg mina utgifter ut:

Boende (tre olika beroende på kurs): 23 000 kr

Transport (hyrbil 50 dagar + uber + parkering): 20 000 kr

Bensin: 2000 kr

Flygbiljetter: 5000 kr

Mat: 18 600 kr

Nöje (kläder, utflykter, roadtrip): 18 000 kr

Övrigt (vaccinationer, intyg, mobilabonnemang, gym etc): 3500 kr

 

Jag bodde på tre ställen, och för alla dessa varierade boendepriserna mellan 10-15 000 per månad. Bensinen var rätt billig men parkering på allmänna platser kostar oftast en slant (2-25 dollar), nästan oavsett tid på dygnet, och på Ronald Reagan kostar ett tillstånd cirka 800 kronor i månaden. På Harbor är parkeringen gratis. Om man inte vill betala för en hyrbil, och pressa ner kostnaderna lite, fungerar Uber och Lyft. Bil innebär dock en gigantisk frihet i LA, så att vara beroende av en app och begränsad till en resa åt gången låser in ens möjligheter lite, och är inte något jag rekommenderar trots kostnaden.

 

Vad det gällde mat så ingår det några mål på vissa placeringar, men för det mesta får man bekosta det själv. Eftersom jag inte äter frukost blev det att jag åt två gånger om dagen, och båda dessa gånger köpte jag mat. Snabbmat, som det finns mycket av, går som regel på runt 100 kr medan en riktig middag ute kostar runt 300 kr med dricks. Folk hade tidigare sagt till mig att USA är så himla billigt, men i Kalifornien och LA är det inte riktigt fallet. Praktiskt taget allt jag åt och handlade var dyrare än i Sverige, med undantag för vissa produkter, så som kläder. För mobilabonnemang utan bindningstids och bra med surf rekommenderar jag Mint Mobile, som beställs på nätet. Vad det gäller gym kan man gå till LA Fitness och säga att man bara stannar för en kort tid, så brukar de kunna lösa något erbjudande som blir typ 300 kr/mån och utan avgift.



Stipendium

Den tveklöst största och viktigaste anledningen till att jag kunde ha det så bra som jag hade det är stipendium, alltså ekonomiskt stöd till att genomföra utbytet. Jag satte igång mer eller mindre så snart som jag fick min plats och sökte sedan igenom alla stipendium jag kunde hitta, för att se om var och en kunde sökas om för just min situation. Från tidigare reseberättelser hade jag läst att de flesta fått stipendium på åtminstone 15 000-50 000, så möjligheterna kändes ganska goda. När det väl var dags för avresa hade jag dock fått beviljat stipendium för 92 700 kronor, vilket såklart gav en gigantisk skjuts i plånboken, och egentligen kunde betala praktiskt taget hela resan.

 

Följande stipendium sökte jag om och fick beviljat:

Stiftelsen Markussens studiefond - 5000 kr

Carl Erik Levins Stiftelse - 15 000 kr

Anna Whitlocks Minnesfond - 30 000 kr

Gustaf Söderbergs stiftelse - 7 700 kr 

Felix Neuberghs Stiftelse - 15 000 kr

Gålöstiftelsen - 20 000 kr

 

Utöver detta kan man, vilket är krav från många stiftelser, ta merkostnadslån för utbytet i sig (totalt 12 000 kr/mån) och resekostnader (ca 10 000 kr). Dessutom får man 6000 kr i bidrag från LINK/KI. Om jag hunnit hade jag också sökt Helge Ax:son Johnsons stiftelse, men den hittade jag lite för sent, så passa på att söka den om du har tid.

 

Tips

- Börja sök stipendier direkt. Det finns ingen anledning att vänta och vissa stipendium riskerar man missa om man väntar för länge. Om inte annat har man i alla fall möjlighet att, med gott om tid, söka samma stipendium flera gånger och slipa till sin ansökan vid avslag.

- Skaffa ett kreditkort, vilket som helst. Att hämta hyrbil blir flerfaldigt jobbigare utan kreditkort (kräver bevis på flygbiljett t/r som stämmer med datumen för bilen, pass, kortet man betalade med, ålder > 24 m.m). Det går dessutom inte att tanka med betalkort, utan du måste gå in och betala i butiken. Vissa bensinkedjor tillåter inte ens betalkort i kassan. Boka hyrbilen med kortet! Med vissa kort ingår även någon form av försäkring för bilen.

- Se till att ha försäkring, s.k. Collision Waiver, när du bokar hyrbil. Jag var med om att min bil skadades av andra vid två tillfällen, vilket jag slapp betala p.g.a att jag hade det. Bokar man via rentalcars.com i Sverige eller hyrbil24.se så ingår detta, men i USA måste man lägga till det vid köp. Jag hade lite problem med rentalcars, men deras support är öppet dygnet runt och löser allt åt en.

- Boka flygbiljetter, boende och eventuell hyrbil så fort du vet datumet för IST. Vid oro att få IST-rest kan man boka flyget hem några dagar innan omtentan. Prisskillnaden blir stor!

- Om du kör bil, glöm inte att validera din parkering (liten maskin som skannar p-biljetten) varje gång du handlar, kör till gymmet osv. Apparaterna står som regel intill kassan eller receptionen, och utan validering kan det lätt bli 500+ kronor i p-avgift.

Boende

Vad det gäller boende i LA så är det helt upp till en själv att fixa detta, UCLA hjälper alltså inte till över huvud taget. Genom åren har studenter hittat boende på många olika sätt och i sin tur bott i många olika stadsdelar, men de flesta har ändå försökt spara lite pengar med just boendet. Jag bodde precis bredvid sjukhuset mina första veckor, och skippade då hyrbilen för att spara pengar. När jag sedan flyttade vidare inför nästa placering skaffade jag bil samtidigt. Jag kan definitivt rekommendera att bo bredvid sjukhuset om man har en tids- och energikrävande kurs! Är man placerad på Olive View något kan man bo nästan var som, så länge det är någorlunda norrut, eftersom sjukhuset ligger utanför typ hela LA och tar en stund att köra till. Fördelen där är att man oftast åker i motsatt riktning rusningstrafiken.

 

Mina boenden

Min första två veckor var i Torrance, med eget rum och toalett i en liten villa i ett medelklassområde. Fem minuters promenadavstånd till sjukhuset, vilket jag utan problem gick både morgon och kväll (trots tveksamma miner från kollegor). Hörde emellertid från många andra att Torrance är säkert, och att mycket hänt genom åren. Använde Uber för att ta mig runt om det behövdes, men hade åtminstone lite snabbmatsställen och en mexikansk matvarubutik (rekommenderas) i närheten. Bokades via airbnb. Ganska dyrt, cirka 7000 för två veckor.

 

Därefter bodde jag fyra veckor i en lägenhet Malcolm Avenue, som utgörs av ett villaområde i utkanten av Westwood. Bodde i rum med egen toalett i en stor lägenhet i ett övre medelklassområde. Tyvärr extremt lyhört och värdarna gillade att tala högt och mycket på nätterna, så det var inte riktigt optimalt. Annars var de trevliga, bjöd på mat ibland och tog med mig på hike. För den sakens skull kan jag varmt rekommendera att prova vara inneboende hos invånarna! Under denna tiden hade jag hyrbil, och även om det fanns lite restauranger bara några hundra meter bort behövdes det för att ta sig till sjukhuset och affärer i närheten. Hittade på rotatingroom. Betalade ungefär 11 000 i månaden. 

 

Jag hade lite strul med överlappningen av mina boenden vissa dagar, inkl. när jag kom hem från min roadtrip efter UCLA-tiden. Som tur var träffade jag en amerikansk student som hade flera gemensamma placeringar med mig. Vi kom väldigt väl överens och hade det trevligt ihop, så när jag sen behövdes något ställe att bo några dagar var jag välkommen hem till hans sambo och honom.

 

De sista tio dagarna på UCLA spenderades helt själv i en lägenhet i Westwood. Jag hade turen att de andra som jag skulle dela lägenheten med inte var hemma då jag var där, så jag hade den praktiskt taget helt själv. Även under den här tiden körde jag hyrbil, inte minst eftersom jag hade kurs på Olive View som låg ca 45 minuter bort. Annars var det gångavstånd till Westwood Village och med mitt avtal fick jag låna en cykel att använda. Hittade på rotatingroom. Här betalade jag ungefär 5 000 för tio dagar.

 

Hitta och välja boende

Man kan med fördel leta efter boende på lite olika hemsidor. Jag själv hittade mina på airbnb och rotatingroom, som är en tjänst för folk som vill hyra ut till just läkare och läkarstudenter, men jag testade även olika Facebookgrupper för svenskar i LA och UCLA-studenter. Att hyra egen lägenhet är nästan otänkbart för de flesta, eftersom det ofta går på runt 25-30 000 i månaden. Ett eget rum, som inneboende, kostar å andra sidan som regel mellan 10-15 000 i månaden. Självklart varierar det sedan lite med var man bor och hur mycket tur man har, men de priserna gäller för det mesta. Det allra bästa är helt klart att dela med den/de andra som åker på samma utbyte.

 

Gällande var man ska bo så beror det lite på vilka kurser man ska läsa och på vilka sjukhus. Det har sagts att allt öster om Highway 110 är lite shady och eftersom rusningstrafiken i Los Angeles är både massiv (mellan typ 15-23) och fruktansvärd kan det vara skönt att försöka undvika denna så gott det går. De flesta sjukhus ligger ändå i västra LA, så skulle man vilja hålla sig till ett och samma boende med dessa två punkter i åtanke går det rätt bra ändå.

 

Kort om lite olika områden att bo i västra LA

Beverly Hills/West Hollywood - För den som gillar att gå ut och festa är WeHo hjärtat av LA:s uteliv, inte minst för HBTQ-rörelsen. Sprudlar av liv nästan dygnet runt, med mängder av hippa matställen och barer. I BH ligger även Cedars-Sinai. Acceptabelt för fotgängare. Dyrt, men ibland dyker det upp billigare rum och lgh i närheten av t.ex. CS.

Brentwood/Sawtelle - Även om storstadskänslan med höghus koncentreras till Downtown LA så finns det i detta medelklassområde åtminstone lite mer stadskänsla. Vissa delar går jättebra att promenera i, andra mindre. Allt finns inom några kilometers avstånd, passar bäst med bil. Varierande pris, men för det mesta någonstans i mitten.

Santa Monica - Något av ett LA-Mecka för svenskar, inte minst de som pluggar på Santa Monica College. Flashigt, turistigt och modernt. Väldigt gångvänlig, men också pris åt det högre hållet.

Torrance - Lite synonymt med hur stora delar av LA ser ut, d.v.s ett stort villaområde insprängt i storstadsmiljö. Fått ett uppsving senaste årtiondet och sägs vara ett rätt bra område. Ej gångvänligt men det mesta finn inom 5 minuters avstånd med bil. Billigare änden av spektrat.

Venice - Lite som Santa Monicas mindre välställda lillebror. Från början rätt fattigt men har blivit sjuk populärt de senaste åren, varför kvaliteten på boende varierar mellan extremt hög och ganska låg. Längst med Abbot Kinney Blvd finns ett upphav av små butiker med dyra indie-märken, barer med fräna hipsters och typ ekologisk glass. Gångvänligt utmed de stora vägarna, i övrigt villaområde. Pris både högt och lågt.

Westwood - Utgörs till stor del av Westwood Village, där Ronald Reagan och UCLA ingår (pulserar "uni life"). Just denna del är gångvänlig, studenttät och med mycket matställen. Väldigt mysigt! Som en egen liten by med allt man behöver, t.ex. fyra av de stora matvarukedjorna, apotek m.m. Pris varierar mellan högt och lågt, området bebos av mycket studenter så väl som "big shots".

 

Tips

- Viktigaste tipset i hela reseberättelsen: om möjligt, res och bo med den person som har samma utbyte som du själv. Att bo ensam är helt enkelt skittråkigt. Som två blir det billigare med boende, och att hitta på grejer blir både enklare och roligare för båda.

Rätt bra utsikt över Westwood från den skapligt stabila balkongen i lägenheten (sista boendet).

Studier allmänt

Den här rubriken ser nästan alltid likadan ut i alla reserapporter, och därför tänkte jag egentligen bara sammanfatta det amerikanska systemet lite grann.

 

Läkarstudent i USA

Amerikanska läkarstudenter läser egentligen två utbildningar: en 4-årig collegeutbildning och en 4-årig läkarutbildning på universitet. Under collegetiden kan de läsa lite vad som helst, t.ex. historia och litteratur, men för att komma in på "med school" krävs särskilda kurser, så som högskolebehörighet fungerar här i Sverige. Studenter som läser dessa kurser och engagerar sig, med sikte på att komma in på med school, sägs ofta gå en s.k. "pre-med". Det rör sig dock inte om något särskilt college eller program, utan innebär bara att personen lagt upp det så att kursplanen och schemat ska möta kraven på att söka till med school.

 

De två första åren av med school påminner om vårt preklin, medan de sista två nästan uteslutande består av electives och placeringar med lite insprängda utbildningsdagar. Innan läkarprogrammets slut ska man ha genomfört USMLE step 1, vilket kan jämföras med ett högskoleprov för läkarstudenter. Beroende på hur bra man presterar på detta provet får man en poäng vilken sedan används för att ansöka om ST. Ju högre poäng, desto större chans att få en intervju hos det sjukhus och inom den specialitet man är intresserad av. Till skillnad från i Sverige så söker man och får sin ST-plats redan innan man tar examen, för att sedan börja som intern (liknande underläkare/AT) direkt på den klinik där man fick tjänsten. Efter ST kan man sedan fortsätta med en sub-specialisering eller jobba som specialist/överläkare.

 

Lista med vanliga förkortningar: https://pastebin.com/AgjRsZXy

 

Tips

- Ha möte med din chief resident första dagen på varje placering och diskutera vad du förväntas göra och vad dina mål är. Om bådas förväntningar inte överensstämmer kan det bli rätt dålig stämning. Det är inget de kommer fråga dig om, så du måste ta initiativ själv.

- Inne på op-sal presenterar man sig och skriver upp sitt namn samt årgång på whiteboard-tavlan (finns i varje sal). Ska du scrubba in informerar du op-syrran och säger storlek på handskar, alt. hämtar själv. Steriltvätt sker med särskilda svampar som vi inte har i Sverige. Haka på operatören och kolla hur dem gör första gången.

- Du förväntas hjälpa till med perioperativt arbete, både innan och efter operationen. Håll ögonen öppna för vad du kan göra (t.ex. lyfta över patienten, hämta sängen efter op, koppla EKG) och i annat fall fråga folket på salen. Efter op är det välkommet att hjälpa anestesiologen ta patienten till uppvaket.

- Våga fråga! Det är väldigt mycket lättare sagt än gjort när man står med seniora attendings, men det är viktigt att vara rak. Om det är långa op, fråga om du får äta. Om det inte är självklart att du ska scrubba in, fråga operatören om du får osv.

- Försök läsa på om teamets patienter och deras sjukdomar, inte minst inför operation. Patofysiologi, anatomi och allmänna frågor kring patientens sjukdom/operation är typiska att få från operatörerna.

- Var beredd på stort antal förkortningar. Om du har en annan amerikansk student på samma placering, fråga om ni kan gå igenom en journal. Annars funkar Google förvånansvärt bra!

BruinCard - det enda beviset på att man ö.h.t har någonting med UCLA att göra.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

SU-SU320.02: Introduction to Trauma Patient Management

Plats: Harbor-UCLA, Torrance


Omfattning: ~75-90 timmar i veckan. 2 veckors placering (vanligen 3). 20-50 inneliggande patienter. 4-8 operationer eller ca 30 mottagningsbesök per dag. Varierande antal trauman (som också ingår i operationer). 


Schema: Det finns inga vecko- och helgdagar, enbart ett schema på tre dagar åt gången. Pre-call day är en vanlig arbetsdag, vilken börjar klockan runt 05.00, innan ronden, och sträcker sig till sent på eftermiddagen, typ 17.00. Du kan få gå tidigare om chief resident släpper iväg dig. Dagen efter är call day, som också börjar 05.00, vilken sedan pågår till 09.00 morgonen efter (studenter kan dock få gå vid 08.00). Resterande timmar på dagen, från 09.00 och framåt, är ledigt, s.k. post-call day. Därefter börjar kalaset om. Varje vecka får du som student ta en pre-call day ledigt.

Innehåll: Placeringen är ett sub-internship (in-patient), vilket innebär att fokus ligger på inneliggande patienter, och att du som student förväntas hjälpa dina interns med vad de än kan behöva. Detta betyder att du på morgonen när du dyker upp hjälper till att skriva ut listor och på dessa sedan skriva ner "Ins and Outs" (vätska in och ut över senaste dygnet - I&O) och annan info specialisterna vill ha nedskrivet för varje patient. Kl 06-08 rondar ni alla patienter och går sedan bort gemensamt för att höra nattens jourlag redogöra för alla patienter som kommit in, vad som gjorts och vilka som ska opereras av dagens jourlag. På dagarna finns det framför allt tre grejer du kan göra: stå med på traumalarm när dessa kommer in (främsta anledningen till placeringen), hjälpa chief och junior resident på op, eller ta kirurgiska konsultationsärenden runtom sjukhuset. Varje torsdag är det mottagning, där du får ta emot och sedan presentera patienter för chief resident innan hen tar en titt och gör sin bedömning. Mottagningen utgörs av ca 40 patienter som kommer samtidigt och tas om hand av NP's + interns allt eftersom, under bevakning av chief resident. På onsdagar varannan vecka är det M&M conference och grand rounds (utbildning i helsal med lite pimping). På M&M diskuteras gamla patienter, presenterade av residents, som det gått fel för; vad som hände, hur och vad man kunde gjort annorlunda. Det hela drivs av en modererande attending, som bl.a. grillar residenten lite genom att ställa frågor kring vad som borde gjorts och samtidigt driver diskussionen framåt.


Tankar: Eftersom den här kursen tidigare hyllats av flertalet studenter hade jag initialt rätt höga förväntningar. Efter mina två veckor måste jag dock påpeka att allt inte varit fantastiskt. Överlag rör det sig om en bra kurs, för den intresserade, men för den som inte har ett särskilt stark allmänkirurgisk läggning blir det lätt rätt segt. Kanske borde jag fattat det tidigare, men praktiskt taget alla traumakirurger på Harbor är ju allmänkirurger i botten, så över 90% av tiden, då det inte rör sig om några akuta trauman, är det lap-gallor och konsultera bukar som gäller. Listan är stor, och inte sällan är det rör det sig om 30-50 patienter. Mycket hänger dock också på teamet, och eftersom det byttes interns mitt under mina veckor kände jag att jag inte riktigt kom in i gänget (i andra vändan interns fanns en randande ortopedintern som var rätt bufflig, alltid sa nej till hjälp och skickade ner en på op så fort han kunde). Man hade ju dessutom läst om att det bjuds på skräpmat och häng med chief resident på call day, men just vår chief (Brian - extremt kompetent och trevlig i övrigt) var något ökänd just för att han nästan aldrig gjorde just något sådant. Med det sagt fick man se och vara med om en hel del häftiga trauman, patienter och erfarenheter - sådana som man aldrig sett i Sverige. Har man minsta lilla intresse av trauma OCH allmänkirurgi tycker jag definitivt att denna kurs är given.


Övrigt: Mat serveras på Harbor till frukost, lunch och middag. Som student får man 8 gratis mål per vecka att disponera fritt mellan dessa.


Tips: 

- Om du orkar, kör placeringen i tre veckor eller mer. Förmodligen får du lite bättre lagkänsla än jag fick (hänger dock också på vilket lag du hamnar i).

- Presentera dig och prata med alla, oavsett lag. Det är ibland 15 personer i rummet samtidigt, så det kan vara lättare sagt än gjort, men alla uppskattar att veta vem du är. Var inte heller rädd för att fråga om du får göra något särskilt, eller t.o.m gå hem tidigare på din pre-call day. 

- Om du vill vara extra duktig: skriv ner alla förband som används för omläggning av era patienter första dagen. Innan ronden börjar framöver, förbered genom att ta fram det som saknas i rummet redan innan ditt lag kommer dit. Detta kräver emellertid att man börjar ännu tidigare än 05.

 

SU-SU386.01: Pediatric Surgery, Ronald Reagan-UCLA

Plats: Ronald Reagan-UCLA, Westwood


Omfattning: ~60-70 timmar i veckan. 3 veckors placering. 4-12 inneliggande patienter. 4-8 operationer eller ca 15 mottagningsbesök per dag. 


Schema: Dagen börjar mellan 05.30-07.00, innan ronden, men beror helt på intern och hur mycket det är att göra. Operation och mottagning börjar runt 08-09. Vanligen slutar man vid 17.00, ibland senare, men vissa dagar kan det hända att man får gå tidigare. I just mitt fall slapp vi även komma in på helgen.


Innehåll: Denna placering är också ett sub-internship (out-patient), så fokus här ligger istället på patientmottagning, och att man åter igen förväntas hjälpa sin intern. På morgonen kan man skriva ut listor, anteckna t.ex. DIAPP (diet, infusion, antibiotics, pain och profylaxis) och I&O på dessa. Runt 07.00 börjar ronden med chief resident och då tittar man över alla patienter på listan. Därefter ges ofta en kort möjlighet till frukost innan operationer/mottagning börjar. Någon gång under dagen rondas patienterna en gång till med en attending. För det mesta spenderas tiden på op, men annars kan man skriva daganteckningar och om man frågar gå på konsultationer. Måndagar och tisdagar är det mottagning, antingen hela eller halva dagen. Då tar laget emot patienter som sedan presenteras för och påtittas av en attending. På tisdagar avslutas dagen med en 2-timmar lång konferens där man går igenom alla patienter som opererats eller behöver påtittas den senaste veckan. På onsdag förmiddag efter ronden är det utbildning för hela kirurgen och studenterna. Då bjuds det på stor frukostfika samtidigt som det är någon temaföreläsning eller grand rounds och M&M. 


Tankar: Även om dagarna på alla kirurg-kliniker är långa så var tempot på barnkirurgen betydligt lugnare, dels för att kursen hålls på RR (högspecialiserat, inte tillgängligt för allmänheten) och p.g.a antalet patienter. Även om det stundtals var 15 patienter på listan svävade det oftast kring 6. Därav blir det också ganska mycket op, inte sällan relativt långa sådana. Eftersom denna kurs är en s.k. out-patient sub-internship är fokus på mottagningen och att ta patienter där. Det kan vara lite svårt eftersom man inte har någon jävla aning om vad man ska göra eller fråga om, men oftast vill överläkarna följa med och göra allting själva. Då kan man lära sig och vara mer självständig till nästa gång. Alla anteckningar skrivs av den som tog patienten, d.v.s oss studenter och vår intern. Sammantaget är så gott som alla överläkare på barnkirurgen väldigt trevliga, snälla och oerhört sympatiska individer. Någon enstaka gång kan man bli pimpad (utfrågad) eller tillsagd, men allt är med gott uppsåt. Vår chief resident Neha, som f.ö. pluggade på Harvard och fick plats på plastik-ST på John Hopkins, hade det lite jobbigt personligen ett tag, vilket innebar att hon under en period gärna utsatte mig för diverse grillningar som var helt omöjliga att svara mot som utbytesstudent, allt medan min glada amerikanska studentkompis slapp undan. Inget ont mot Neha dock, hon var väldigt kompetent och ofta snäll samt förstående i övrigt - sa också åt oss att gå på andra operationer om vi ville. Vi skildes åt på goda grunder. Annars vill jag säga att det var en bra placering, särskilt för den som har ett barnkirurgiskt intresse. Bara att få gå på barnkirurgen på RR är i sig är rätt häftigt, eftersom man ganska ofta stöter på rätt ovanliga tillstånd, som inte riktigt dyker upp på barnkirurgveckan T10, så som ALD med cerebralt engagemang, CLE och diverse olika missbildningar (t.ex. flicka med sammanvuxen vagina, uretra och anus - s.k. "cloaca"). 


Övrigt: Mat får man bekosta själv, men runt 17.00 på eftermiddagen fylls ett kylskåp upp med mackor, dricka och lite godsaker nere på källarplan i motsvarande intern- och kandisrummet. Vissa dagar finns det även lite annan mat framme som man som kandis får ta av.


Tips: 

- Om någon ber dig presentera eller ansvara för en patient, stålsätt dig för att eventuellt presentera denna inför hela teamet. Notera att detta inte är en kort och enkel SBAR. Istället förväntas du presentera enligt något sånt här: https://imgur.com/a/9H8BqCs. POD# = vilken dag post-op det är. Shout-out till Sean, som var snäll att skriva ihop den här lappen till mig efter att jag från ingenstans ombads göra just detta!

- Med risk för att få en sträng chief resident kan det vara klokt att öva suturer. Det går bra att fixa ett kit på plats. Fokusera sedan framför allt på "simple buried sutures", möjligen även "subcuticular sutures".

 

EM-EM280.02: Emergency and Clinical Ultrasound

Plats: Olive View-UCLA, Sylmar


Omfattning: ~30-40 timmar i veckan, hälften studietid och hälften på klinik med ultraljud. 3 veckors placering (vanligen 2). Cirka 4-10 patienter skannade per dag.


Schema: Du får ett schema från kliniken, där står det vilka dagar i veckan som specialisterna håller i ultraljudsundervisning för studenterna. Övriga dagar förväntas du plugga, läsa på nästa kapitel och skanna patienter självständigt.


Innehåll: Till skillnad från de andra två kurserna så är denna kurs inte ett sub-internship. Den är inte heller i närheten av så tidskrävande som det är och kan vara på kirurgsidan. Upplägget är sådant att du får en hemsida med ett schema för kliniken och sedan tillgång till en stor drive-fil med ett Core Curriculum. I detta så finns hänvisningar till hemsidor, YouTube-klipp och andra resurser för att lära sig om ultraljud, uppdelat avsnittsvis på de olika organsystemen man kan undersöka. Tanken är att du ska läsa varje avsnitt själv och sedan ha ett s.k. "scan shift" med en specialist som har på schemat att lära ut ultraljud, där denne visar på patienterna på akuten. När passet är slut ska du sedan gå runt med apparaten själv och öva ytterligare, helt fritt. Målet är att du ska skanna 10 patienter per avsnitt (totalt 150 patienter) och lämna in en log på detta, men egentligen spelar det ingen roll för dem om du gör detta eller inte. Dessutom är det kanske svårt att hitta 10 ögonlober att skanna, gentemot 10 bukar. Under tiden finns det också online-quiz på varje avsnitt, som du ska ha tagit dig igenom till placeringens slut.


Tankar: Den här kursen är nästan tveklöst den bästa jag läst på hela läkarprogrammet. Jag kan rekommendera den till alla som ska till UCLA. Det spelar ingen roll vad man ska jobba sen, ultraljud har man alltid nytta av. Även om det är väldigt slappt att ha så lite schemalagd tid så är den tiden man faktiskt skannar väldigt tidseffektiv. Alla lärare är extremt pedagogiska och väldigt duktiga på att lära ut. Dessutom tar sig alla, med något enstaka undantagsfall, verkligen tiden när de har sitt scan shift, och kan lägga fullt krut på att förklara fynd och metod väldigt grundläggande. Som ensam student, vilket jag oftast var, hade jag alltid 1on1 time och kunde fråga eller be om hjälp med precis vad som helst. Även när man har sina ensamma scan shifts brukar man kunna gå och fråga om någon kan hjälpa en och visa eller titta på något särskilt - oftast har de tid och vill hjälpa. Även utbildningen online är en bra och lättläst grund att utgå ifrån, där quizen funkar som bra komplement eftersom dem bara förhör en på relevanta frågor och bilder från olika patientfall. Dr. Chiem, som håller i kursen, har dessutom alla sina undervisningsklipp öppet ute på YouTube, så vem som helst kan titta på dem. Mot slutet av min placering hade MS3-studenterna undervisning i ultraljud vid olika typer av chock, där jag också fick närvara. Det uppskattades väldigt mycket av Dr. Chiem och hans kollegor och var väldigt roligt för mig att få prova på, så jag såg att jag faktiskt lärt mig något och kunde lära ut. Tack vare denna kursen känner jag mig rätt trygg med att göra ultraljud själv, typ på akuten, även om man måste fortsätta öva kontinuerligt. Jag känner också att jag har kunskap och erfarenhet som praktiskt taget alla av mina AT-kollegor saknar, vilken ofta kommer väl till användning. Dessutom gav den lite mer utrymme för att utforska LA samtidigt, trots att jag lärde mig väldigt mycket. Helt enkelt en grym kurs!


Övrigt: De fria passen kan göras både på Olive View och Ronald Reagan. OVH är en bra bit längre att köra, men fler och mer tacksamma patienter. RR ligger istället närmre och har inte riktigt lika många, eller lika intressanta, patienter - de som man skulle vilja/behöva skanna har oftast redan blivit det innan man hunnit fråga. Var alla undervisande scan shifts med specialist är beror på var denne jobbar för dagen och står i schemat.


Tips: 

- Läs den här kursen, typ.

- Presentera dig för läkarna på akuten där du är för dagen och fråga om de har något som du kan skanna. Om inte, be dem säga till dig om något skulle dyka upp.

Soluppgång över Harbor-UCLA medan en annan går hem efter avslutat jourpass.

Språk och kultur

Som svensk är man ganska van vid att använda svenska, och har med sig goda språkkunskaper från hela skolgången. Att tala fackligt, med medicinska termer och ibland om saker utanför ens kunskapsområde är dock betydligt svårare än lite löst snack. Det kan lätt hända att man fumlar med vissa ord samt att man känner att ens person och kunskaper inte riktigt görs rättvisa, eftersom sättet man pratar skiljer sig lite från hemma. Med det sagt blir allting lättare ju mer man exponeras för det, så mot slutet går det oftast väldigt bra. Inte sällan får man komplimanger för sin engelska och i vissa fall blir folk t.o.m förvånade över att man är utländsk. 


Kulturen på sjukhus skiljer sig lite från Sverige: Attendings ska tilltalas enligt "Dr. + efternamn" och är de som bestämmer inom sitt område. Den mest seniora säger ofta vad som ska göras med patienten, sällan med några ifrågasättanden från denna, och p.g.a det juridiska systemet får patienterna sedan massor av info kring operationen eller åtgärden, följt av att de måste skriva samtyckesformulär och att de förstått vad ingreppet innebär. Dr. Putnam, som är Chief of Trauma på Harbor, är väldigt trevlig och påminner om en stor nalle. När han sitter och kollar bilder (tolkar själv) vid trauma-CT är det dock väldigt tyst i rummet, och detsamma gäller när han öppnar munnen. Alla visar en oerhörd respekt gentemot honom och övriga attendings.


Tips

- Om du läst spanska någon gång och ska vara på Olive View eller Harbor, damma av dessa kunskaper innan. Klientelet består av många spansktalande, varför praktiskt taget alla läkare på dessa ställen kan någorlunda eller flytande spanska. I värsta fall fungerar google translate!

Baseballmatch: LA Dodgers vs. NY Mets - definitivt ett stycke helamerikansk kultur.

Fritid och sociala aktivteter

Många tycker idén av att gå på UCLA känns häftig, inte sällan med bilden av att man glider runt på ett amerikanskt college-campus, high-fivar sköna dudes och går på sjuka fester. Medan UCLA-campus definitivt andas den viben, så måste jag säga att du som utbytesstudent inte är del av UCLA. Det du gör att är att gå på placeringar som tillhandahålls av UCLA för sina studenter. Med det sagt får du, på t.ex. Ronald Reagan, ett s.k. "BruinCard", vilket är UCLA:s studentkort. Detta används som ID-kort på sjukhuset. Därför finns det egentligen inga aktiviteter för dig som student att gå på eller engagera dig i via UCLA eller på campus under utbytesperioden. Inte ens studenterna på UCLA vet om att det finns utbytesstudenter på placeringarna, vilket är synd eftersom många hade kunnat tänka sig att erbjuda boende, vilket hade varit sjukt kul!

 

Fem schyssta matupplevelser

BBQ+RICE Korean BBQ Bowl: Av det långa och självklara namnet att döma serveras här rice bowls med korean BBQ, vilket smakmässigt skiljer sig rätt mycket från vad man brukar tänka på när man hör det ordet. Gott, fräsch och lite lättare, till skillnad från det mesta av maten man hittar i USA. Finns vegovarianter med tofu.

Benny's Tacos: Det finns både amerikaniserade och äkta street food-tacos i LA. Benny's är av den förstnämnda typen, och därtill riktigt bra. Toppas enbart av The Taco Stand i La Jolla, utanför San Diego om man har vägarna förbi. För street tacos är kan jag rekommendera Ave 26 Taco Stand, som dessutom gör galet god horchata!

HiHo Burger: In-N-Out har sin plats i Los Angeles-bornas hjärtan, men ska man käka burgare på ett ställe i LA så är det på HiHo. Tveklöst den bästa burgaren jag åt i LA, om inte någonsin. Det finns två val på menyn och mer än så behövs inte.

Laurel Hardware: Restaurang som serverar modern, amerikansk mat och riktigt tjusiga drinkar. Även om maten är väldigt god, om än lite dyr, är kanske det bästa med det här stället egentligen den stilfulla baren, samt deras oerhört mysiga bakgård. Perfekt ställe att fira in helgen på... Om det inte är helt smockfullt d.v.s. Dessutom jättetrevligt att sitta även för de som inte dricker!

Necco: Ett av de godaste och mest unika ställena jag åt på i LA. Japansk mat med ett upplägg: kött/veg på japanskt vis, färska grönsaker och risbollar med olika fyllning. Fantastisk personal, riktigt god mat och enligt mig ett absolut måste att besöka!

(Bonus: Cafe 50's): En liten frukost- och brunchpärla mitt i Sawtelle. Serverar dinerkäk i klassisk 50-talsmaner. Väggarna täcks av neonlampor, vintage-skyltar och tidningsurklipp från den gamla goda tiden. Varje veckodag har dem ett särskilt, extra bra erbjudande.



Fem roliga platser

Costco: Även om Walmart är kul att se som svensk är Costco något helt annat. Vem som helst får gå in, men för att handla krävs ett medlemskap. Costco har allt: elektronik, eget apotek och egen bensin, men framför allt säljs enbart storpack. Vad sägs om färdiglagad Pasta Alfredo för 8 pers att värma i ugnen, en burk med 1.5 kg jordnötssmör eller 2.5 kg frysta dumplings? Dessutom serveras gratis och obegränsat antal samples på helgerna. Om någon i din närhet har medlemskap, åk med!

Downtown Los Angeles: DTLA har ett krångligt förflutet, men andas numera bara uppfriskande storstadskänsla. Museet The Broad är definitivt värt ett besök och bjuder på lättillgänglig modern konst, t.ex. Andy Warhol. I närheten ligger Grand Central Market, som är en stor, luftig food court med högt i tak och säkert 30 restauranger. Ett måste om man är där! I DTLA ligger också Little Armenia, Little Tokyo och Little Ethiopia. Little Tokyo är jättetrevligt och heter inte bara så p.g.a sina invånare, utan också för att det är inrett och med samma utbud av butiker och mat som huvudstaden.

LA Academy: En riktigt häftig nattklubb! Inte för att den är störst eller så, utan för att taket och väggarna på dansgolvet är täckta av displayer. Dessa används av alla DJ:s i deras framträdanden. Här lirar många av LA:s stigande stjärnor, och ofta spelas det mycket experimentell, bastung EDM. Finns även en anlagd gräsmatta utomhus, bakom scenen, där mycket folk hänger. Lite mer chill och lägre musik.

Six Flags Magic Mountain: Känt som ett av de nöjesfält i USA som har de allra största och mäktigaste åkattraktionerna. Perfekt för den som älskar fart och inte är rädd av sig. Om man ska besöka en park under sin vistelse så är det den här. Twisted Colossus var oväntad favorit!

Venice/Santa Monica: Två mysiga, roliga och ganska olika områden som knyts samman av The Venice Beach Boardwalk. Förutom att en cykeltur längst strandpromenaden är ett måste i sig, både för att se klassika Muscle Beach i Venice och Santa Monica Pier, bjuder båda områden på flera pärlor. Första fredagen varje månad anordnas First Friday på Abbot Kinney Boulevard i Venice. Huvudgatan fylls då av food trucks som serverar käk hela eftermiddagen, sent in på småtimmarna. För den som gillar mat är detta eller Smorgusburg i DTLA ett MÅSTE! I Santa Monica kan man passa på att ta sig en shoppingvända i hopet av butiker eller unna sig lite mysig, lokal improv på Westside Comedy Theater.

 

Roadtrip

Om du har möjlighet att ta en roadtrip längst med Route 1 (SF-LA/SD), gör det! Även en resa till Palm Springs, för sol och bad, kan rekommenderas. Om inte annat, ta en dagstripp till San Diego och stanna i La Jolla för att kolla på sjölejonen och sänka en taco eller två. Vid intresse, fråga mig gärna om ställen att se och besöka!

 

Tips

- Om du får ett BruinCard kan detta användas till lite olika rabatter. Bara på Universal Studios kan man spara typ 600 kr.

- Åker man på våren och vill se hockey eller basket i LA måste man boka biljett första veckorna, eftersom säsongen avslutas i april. Slutspelet måste ju dock vara i LA för att kunna titta. Biljetter finns på lagens hemsida, men även populära stubhub.com. På UCLA:s campus kan man se lite collegelag, antingen spela match eller träna. Football är off-season men baseball finns att se!

- På airbnb finns lite olika aktiviteter att hitta, sen finns det en app som heter meetup, där man kan hitta mängder av event som anordnas i hela LA. Det går att sortera efter intressen, så bl.a. finns det mingelträffar, gruppresor till Yosemite, hikingturer, spelkvällar och massor av annat. Bra app!

Burgare från HiHo. Kort och gott helt fantastisk!

Sammanfattning

Så, efter nästan 10 veckor i USA kom jag tillbaka till Sverige. Det är många innan mig som fått åka till UCLA, och efter den här perioden kan jag dra precis samma slutsats - det är förbannat skönt att jobba här hemma i Sverige. Den amerikanska arbetsmoralen är fullkomligt massiv, särskilt bland alla interns som sliter 80+ timmar i veckan, varje vecka, för en fast månadslön, utan övertid, OB och komp. Med det sagt blir alla oerhört duktiga och skulle man någonsin bli skadad eller sjuk i USA så är det definitivt hos dessa hjältar man hoppas hamna. När man väl upplevt och kommit till den insikten så är det plötsligt inte så himla illa med dagligt förmiddagsfika, trots tajt om tid med patienter ibland.

 

Jag vill även passa på att säga att Los Angeles är en massiv stad. Den är vaken dygnet runt och det finns alltid saker att göra. Faktum är att den är så stor att man blir bländad av alla möjligheter att hitta på något. Det passar inte alla, så tänk efter noga innan du söker. Fundera också på om du vill ha mycket fritid till att se LA, för i så fall är kirurgiska electives kanske inte det bästa valet. Sen tänker jag säga det igen: åk med en kursare. Amerikanerna är helt klart öppna, javisst, men även som utåtriktad och social varelse är det inte nödvändigtvis särskilt lätt att umgås med folk utanför sjukhuset.  Man kan såklart inte välja vem man åker med, och ibland går det helt enkelt inte, men om ni har möjligheten så gör det. Boende blir billigare, man kan alltid snacka med varandra om allt som händer och dessutom finns det någon att upptäcka er helt nya stad med. Detta gäller egentligen oavsett var man åker.

 

Slutligen: möjligheten att åka till USA, LA och UCLA var verkligen helt fantastisk och någonting som är få förunnat. Om du får chansen att åka på utbyte eller liknande, ta den! Spelar egentligen ingen roll var det är du hamnar - bara att åka iväg ger ett perspektiv och insikt som är svår att få annars, utöver att det är oerhört kul. Dessutom är det ju helt klart ett riktigt drömavslut på studierna. Tack för att du läst!

 

P.S. Om du har några funderingar eller frågor, tveka inte på att höra av dig. Skriv en rad på Facebook eller skicka ett mail till jacob.osbeck@gmail.com.

Glatt Minnesota-gäng och jag, på besök för att spana in Santa Monica Pier och LA!