Reserapport - KI-student
Singapore!
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Olea Schau Rybäck
E-postadress: olea.schau.ryback@stud.ki.se

Innan avresa

Den medicinska utbildningen vid National University of Singapore är bland de bästa medicinska utbildningarna i hela Asien. Singapore har länge varit en pulserande metropol i Sydostasien där människor från hela världen har samlats. Den största delen av befolkningen har en kinesisk bakgrund, därefter är det många som kommer ifrån södra Indien samt Malaysia. I den 30 gradiga värmen mellan de höga växtbeklädda skyskraporna kan man hitta gatukök med maträtter från Asiens alla hörn. Det är en dyr stad att bo i och i närvaron av historien finns det en anda av att jobba hårt. Jag ville åka till Singapore för att jag var nyfiken på asiatisk arbetskultur och för att se något helt nytt! 


Utbytet kändes som ett stort moln av ovisshet av många olika skäl. Man vet ju inte vad som väntar. Och det är en hel del papper att hålla koll på. Som tur är var informationen från KI-handläggaren mycket behjälplig och man fick en strukturerad checklista på moment/papper som krävdes för att utbytet vilket gjorde processen väldigt enkel. Till värduniversitetet krävdes lab-report på engelska som uppvisar immunitet på hepatit B, Varicella, MMR, hepatit C och HIV. Jag gick till CityAkuten vi Hötorget för detta. Det kostade ca 3000.-. Det går säkert att få billigare om man går till sin Vårdcentral eller dylikt. Kontakten med handläggaren från Universitet i Singapore var mycket rak, enkel att förstå och okomplicerad. Tveka inte med att ta kontakt med handläggaren ifall du har några frågor.

Ankomst och registrering

Jag reste tillsammans med en klasskompis. Vi landade i Singapore två dagar innan studierna skulle börja. Första dagen skulle man befinna sig på Dean's Office i NUHS Tower Block. Där fick man möjlighet att träffa andra utbytesstudenter i samband med en snabb introduktion. Tips är att byta nummer med någon för att kunna träffas igen eftersom utbytesstudenterna annars ofta är ganska utspridda! Om man är placerad på akuten är det dock enklare att träffa andra utbytesstudier. Beroende på vilken tid på året man kommer och vilken kurs man läser kan det finnas andra lokala studenter på kliniken man är placerad på.

Ekonomi

Om det är något som är prisvärt i Singapore så är det maten! Det finns hur många små-kök som helst som serverar Michelin-stjärnade rätter för bara några Singapore Dollar (SGD). Den bästa rätten jag åt var Tom Yum på Bua Siam på Pasir Panjang Hawker Centre (rekommenderas starkt!). 


Det är lätt att spendera pengar i Singapore! Boende var min största katastrofutgift (se rubrik Boende), ca 6 000-10 000 SEK/mån. För public transport kan man köpa åkkort på en MRT-station (tunnelbanestation) för ca 7 SGD och sedan ladda på det efter hand. Jag pendlade till sjukhuset varje dag och uppskattar att jag la ca 3000 SEK på public transport under 2 månader. Jag rekommenderar att boka flyget till/från landet så tidigt som möjligt för billigare pris. 


Singapore ligger perfekt för weekendresor till Indonesien, Thailand, Vietnam, Kambodja och såklart Malaysia. Flygresa kostar ca 2000 SEK tur- och retur om man bokar med kort varsel till närliggande storstäder. Om man tar buss till Malaysia blir det betydligt billigare.

Laksa

Boende

Att bo i Singapore är i regel dyrt. Man kan hitta ett rum i Condo för 6 000-10 000SEK/mån. För att hyra ett rum i en lägenhet (Condo) krävs minst 3 månaders kontrakt vilket gjorde det svårt när man letar boende för en kortare period. Det billigaste alternativet vid short-term stay är att bo på hostel. På National University of Singapore’s hemsida kan du hitta rekommenderade hostel som kostar ca 6000SEK/månad (se denna länk: http://www.nus.edu.sg/osa/docs/default-source/osa-doc/services/hostel-admission/other-accommodations/private_student_hostels_list.pdf?sfvrsn=939e803a_6). En utbytesstudent som jag lärde känna bodde på ett hostel nära NUHS och trivdes bra! Där kunde man dessutom lära känna andra utbytesstudenter.


Jag reste med en klasskompis och vi bestämde oss för att leta boende tillsammans. Vi bodde totalt på tre olika ställen. Fördelen med det var att vi lärde känna olika delar av staden. Vi bodde på ett hostel samt två olika rum som vi hittade via Facebook (i gruppen FindYourRoominSingapore). Totalt spenderade jag ca 20 000 SEK på boende för 8 veckor, vilket är dyrare än vad man kan bo för. Då delade vi dessutom rum. Som uthyrare är det olagligt att hyra ut boende via Airbnb men det förekommer att studenter hittar boende där. Kollektivtrafiken är mycket välfungerande (både buss/MRT) men jag rekommenderar ändå att försöka hitta ett boende nära sjukhuset för att slippa lång pendlingstid.

Studier allmänt

Kvaliteten på läkarutbildningen i Singapore är hög. Kraven på de lokala eleverna är högre än i Sverige och de spenderar mycket av sin tid på kliniken. Arbetskulturen är annorlunda i Singapore och läkare jobbar ca 80h/veckan. Elever förväntas kunna svara på quiz-frågor och redogöra för det man blir tillfrågad om. Relationerna mellan lärare och studenter är oftast mycket genuin och god men med en mer respektfull jargong. Läkarstudenterna är en naturlig del av teamet och är till faktisk hjälp för läkarna då de blir tilldelade vissa uppgifter som ibland effektiviserar arbetet. Som utbytesstudent ställs inte lika höga krav som på de lokala eleverna. Jag rekommenderar att försöka komma ihåg vilken läkare som tilltalas Dr respektive Prof för att visa respekt. 


De handledare jag hade var alla mycket engagerade, trevliga och gjorde stort intryck på mig. Jag spenderade två veckor på kärlkirurgin, två veckor på plastikkirurgin samt fyra veckor på akuten. Under kirurgplaceringen hade jag samma handledare respektive två veckor. På akuten hade man olika handledare varje dag p.g.a. skiftarbete men en huvudhandledare som i slutet skulle skriva under papper/ge feedback.

Plastic Surgery Department

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag gjorde utbyte i 8 veckor under SVK-perioden termin 11. Utbytet motsvarade inte fulla Ladok-poäng så jag läste en kvällskurs i Sexualmedicin parallellt med HSM-kursen. Jag kan varmt rekommendera denna kvällskurs! 


På mitt utbyte gjorde jag ett fyraveckors-block inom kirurgi och ett fyraveckors-block inom akutmedicin. Jag önskade och fick kirurgisk placering på kärlkirurgen samt plastikkirurgen. 


Jag började på kärlkirurgin där jag första dagen blev ihop kopplad med min handledare. Det första han sa var: "Du har hela livet på dig att lära dig kärlkirurgi men du har bara en chans att vara på utbyte i Singapore så jag tycker du ska prioritera att se så mycket av Singapore och Sydostasien som möjligt!". Det var väldigt befriande att höra detta första dagen när jag var nervös över vilka krav som skulle ställas på en. Jag blev snabbt en del av teamet, inbjuden i Whatsappgruppen och kände mig supervälkommen. Dagarna började kl 07:00 med pre-roundings med läkarestudenter, intern (AT-läkare) och residents (ST-läkare). Därefter flöt dagarna på med mottagning, planerade operationer och ibland akuta operationer. Jag åt ofta lunch med läkarstudenterna och inför/under långa operationer åt teamet tillsammans. 


Efter två veckor på kärlkirurgin var placerad hos ett plastikkirurgiskt team i två veckor. Dagarna såg liknande ut och jag blev medbjuden på teamets alla gemensamma events. 


Placeringen på akuten var annorlunda eftersom man antingen hade förmiddagsshift eller kvällsshift. Jag bytte till mig några nattpass och gick dubbelshift för att göra plats för långhelger att resa iväg på. Handledarna på akuten var supertrevliga, superkunniga och lärde ut mycket teoretisk och praktiskt kunskap. Tips om du har denna placering är att fråga om du får följa med patienter på akuta interventioner (ex PCI) eller akuta operationer om du har intresse av det. Många handledare frågade vad man var extra intresserad av och vad man själv hade för mål med placeringen så det är något man kan tänka på innan. På akuten var stämningen quizzigare vilket gjorde att man lärde sig vääääldigt mycket så om du vill maxa inlärningen hade jag satsat på placering här.

Viktigt att äta tillsammans innan stor operation!

Språk och kultur

I Singapore finns fyra officiella språk: Engelska, Kinesiska, Tamil och Malaysiska. På sjukhuset pratar alla Engelska (men ibland med en del slang så att det snarare blir Singlish än English vilet gör att man säger 'Va' ganska ofta). En del äldre patienter pratar inte Engelska varför det ibland var svårt att ta anamnes själv på avdelning/akuten. 


Man kommer snabbt in i en del slang! 'Can lah' betyder 'Yes'. 'Can can' betyder 'Confirm'. 'Can' betyder typ 'Okej'. 'Lah' är ett utfyllnadsord som oftast läggs till i slutet på en mening, vet fortfarande inte exakt vad det betyder... men det känns som det förstärker föregående mening.

Marina Bay Sands

Fritid och sociala aktivteter

På akuten var det lättast att träffa andra utbytesstudenter och lokala läkarstudenter! De lokala studenterna är väldigt välkomnande och vana vid utbytesstudenter. Beroende på vilken period man kommer kan de lokala studenterna ha olika placeringar och olika busy schema. Detta påverkar förstås deras närvaro alternativt hur mycket fritid de har, utbytesstudenterna har mer tid för att hänga utanför skoltid.

Sammanfattning

Det bästa med mitt utbyte var människorna jag fick träffa. Människor som jobbar hårt, har enorm kunskap, som skrattar under sina vardagar och som bemöter andra med glimten i ögat. Det jag tar med mig från Singapore är massor. 


Jag lärde mig saker som inte bara har med kirurgi eller medicin att göra. Jag lärde mig Scarbossa kriterierna, hur man beställer kaffe på Singlish, hur man gör när carotis dissikerar under pågående bypass mellan carotis-carotis, att alltid kolla pupillerna innan kirurgi i carotisregionen, att aldrig ge upp, att aldrig glömma ta kalium på akuten vid påverkan på ekg, vikten av motivational speech för någon som ligger på ICU, att det viktigaste är att vara snäll, vikten av att komma ihåg vem som är Prof och vem som är Dr, att man scrubbar-in på olika sätt i olika delar av världen (fråga hur), att man kan ha skenbensskydd (!?) som radiologisk interventionist, att vi har sjukt annorlunda arbets- och hierarkiskkultur i Sverige, vikten av att äta tillsammans med sitt team och att kunskap gör dig lätt som en fågel som kan flyga vart du vill.


Lycka till med din ansökning och hör av dig om du har några frågor!