Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Moa Carlsson
E-postadress: moac97@hotmail.com

Innan avresa

Jag har alltid velat åka på utbytesstudier, och jag har alltid velat åka till Australien, men jag har aldrig riktigt trott på mig själv att jag någonsin skulle komma iväg. När jag fick veta att KI erbjöd ett utbyte till Australienska universitet såg jag chansen att fullfölja mina drömmar om att få åka på utbyte, så jag påbörjade mig ansökan. Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle bli nominerad, men en dag i mars 2018 fick jag ett mail som berättade att jag blivit nominerad till utbytesstudier på Monash University i Melbourne, Australien. 


Tiden efter nomineringen var den stressigaste tiden i mitt liv. Förrutom att ha praktik och studier samt jobb, hade jag nu massor av extra arbete med förberedelser inför mitt utbyte. Alla ansökningar som skulle skickas in, alla papper som skulle skrivas på.. Eftersom man kommer att göra praktik under studierna kräver den australienska regeringen att man ska göra en hälsoundersökning i samband med visumansökan. Denna undersökning kan vara svårt att få tid till, så boka en tid så snabbt som möjligt. Jag gjorde så att jag ansökte om att göra en hälsoundersöking när jag fått mitt offer of exchange, alltså innan jag fått de papper som behövs för att ansöka om visum. Utöver detta kräver Monash University att man ordnar ett vaccinationsintyg samt får ett antal blanketter ifyllda av en läkare. Jag gjorde allt detta på cityakuten i stan, där vi som KI studenter får hepatit B vaccinationen.


Ankomst och registrering

Jag valde att anlända i Melbourne ca 1,5 vecka innan kursstart, och detta behövdes då jag led av jetlag i ungefär en vecka. Under den 1,5 vecka som jag hade innan skolan började fixade jag alla de praktiska och “tråkiga” sakerna som behövde göras, som att ex. fixa mobilabonnemang, medicare osv. Men det är ett bra sätt att ta sig ut och börja hitta runt inne i stan.


Hela första veckan på universitetet är organiserat för utbytes och internationella studenter. Förutom rundvandring kring campus och introduktionsföreläsningar erbjöds också aktiviteter av Host scheme, som var ungefär som en elevkår. Jag rekommenderar verkligen att anmäla sig till dessa då det är ett utmärkt sätt att träffa nya vänner. Jag rekommenderar även att delta på intro campet som anordnas i början av terminen. Detta var ett utmärkt sätt att träffa nya vänner på Monash.


Ekonomi

Australien är tyvärr definitivt dyrare än vad Sverige är, men det är så värt varenda krona! Därför är det att rekommendera att man har sparat upp en buffert som man kan ta av, speciellt om man vill passa på att resa runt i Australien medan man är där. Dessutom rekommenderar jag att man söker merkostnadslån samt stipendium. Det positiva med att vara student är att det finns många chanser att få gratis mat på campus! 


Innan utbytet var man också tvungen att betala för visumet flygbiljetten samt göra en hälsoundersökning för att få visumet, eftersom det ingick praktik i studierna. Hälsoundersökningen var dyr, den kostade 5000:-, eftersom den bara går att göra på två kliniker i Sverige. Dessutom kräver Monash att man har ett vaccinationsbevis med sig inför praktiken, så även denna kostade.


Boende

Boende fixade jag tillsammans med den andra sjuksköterskestudenten från KI, och detta gjorde vi innan avresa. Lägenheten fann vi genom att skriva ett inlägg i facebookgruppen “svenskar i Melbourne”, där vi beskrev vilka vi var och hur länge vi tänkt stanna i Australien. Det var verkligen skönt att ha ordnat med boende innan ankomst till Australien då man direkt från flygplatsen kunde komma hem till sitt nya hem, istället för att mötas av stressen av att hitta ett permanent boende, även om många väljer att leta boende på plats.

Vi bodde i en long-stay hotel apartment mitt i Southbank, alltså inne i staden. Detta ledde till att vi hade en timmes resväg till campus, Clayton. Men bussar och tåg gick hela tiden. Missen som skedde dock var att vi fick praktik på ett sjukhus långt ut i förorten, med 1,5 timmes resväg enkel väg. 


Standarden på boenden i australien varierar och det är nästan ingen som bor själv, utan man har oftast flera roommates som man delar en lägenhet eller ett hus med. Vår lägenhet var en fräsch relativt nybyggd hotell lägenhet på 20 våningen, medan andra bodde 


Tipsen jag har till den som söker boende i australien är att använda facebook. Antingen via svenskar i Melbourne, eller fairy floss real estate. På Fairy floss söker folk roommates och det läggs upp över 10 annonser varje dag. Man kan även ansöka om att få ett studentboende på campus, då är det bara att höra av sig till universitetet.


Studier allmänt

Studierna vid Monash University är annorlunda än de vi är vana vid på Karolinska Institutet. De läser alla kurser samtidigt och har en stor sluttenta i varje kurs i slutet av terminen under den så kallade examperiod. Dessutom får man lägga sitt schema själv genom att anmäla sig till lektionstiderna i början av terminen. Eftersom man läser alla kurser samtidig, och inte bara en i taget som på KI, så kan det lätt bli stressigt men uppgifter som ska in, speciellt om man läser kurser från olika terminer. 


Man spenderar inte mycket tid på fasta lektionstider, utan har bara ett par få lektioner per vecka, men man antas lägga många timmar på Prepare work varje vecka, så att man är påläst och redo för de verkliga lektionerna. Prepare arbetet är alltså studietid man lägger ner på att förbereda sig för lektioner genom att göra ett antal förberedande E-books där det finns information, quiz och videos på veckans ämne. Detta är alltså extra arbete som man gör utöver uppgifterna man får i skolan. Prepare work är endast till för att göra lärandet lättare, men rekommenderas starkt att göras innan varje lektion.


Det bästa med utbildningen på Monash är att man varje vecka har en så kallad CLE, en lektion på deras motsvarighet till KTC. Där fick man varje vecka ca fem olika patientfall som och en lista på olika frågor och tekniska moment som man skulle utföra. Detta var till en början väldigt förvirrande för oss som utbytesstudenter eftersom vi inte är vana att få patientfall på detta sättet i Sverige, vilket är väldigt synd då man lärde sig mycket under dessa lektionerna.


Lärarna på Monash University är väldigt personliga och vill att man bygger en relation med dem. Redan efter bara någon lektion så kunde alla mina lärare mitt namn utantill. De finns alltid där som stöd och är väldigt intresserade i skillnaderna mellan det svenska sjuksköterskeyrket och det australienska. De var alla medvetna om att vi var utbytesstudenter och följde ofta upp oss svenska studenter, hur det gick för oss, om vi hade några frågor eller om det var något som vi inte förstod. De var också väldigt angelägna att hjälpa ifall det skulle uppstå några personliga problem (som ex. om man skulle tappa pass, om vi hade problem med boendet eller om man blir sjuk). Vi fick till och med privat nummer till programdirektören så att vi skulle kunna nå henne 24 timmar om dygnet ifall något skulle hända.


Praktiken kan jag erkänna var det mest ansträngande under utbytet. Dels var arbetet och kraven på dig som student annorlunda, men också så vart tiderna för mig personligen inte optimala för mitt lärande. På min praktikplats hade de fortfarande pappersjournaler, något som tog några dagar att lära sig hur man ska använda, dels hur man fyller i journalerna och hur man hittar i journalen. De handskrivna anteckningarna kunde också vara väldigt svåra att tyda, vilket försvårade arbetet ännu lite mer.


Utbildningen på Monash är dessutom mer medicinskt inriktad än den vi har i Sverige, vilket jag såg som positivt. Det var mycket som föll på plats under kurserna på Monash om hur det kommer sig att vi gör de saker som vi redan lärt oss på KI.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI

De kurser jag valde att läsa under mitt utbyte var NUR2005 (Introduktion till mödravård och pediatrik), NUR2247 (Smärta och sårvård) och NUR2228 (Ungefär en patofysiologi kurs). Med dessa kunde jag tillgodoräkna Vård av multisjuka äldre, Valbar kurs, KUA/KUM delen av interproffesionellt lärande samt ledarskapskursen. 


NUR2005 -Pediatrik och mödravård kursen låg i termin två på Monash University. Denna kursen är en av de valbara kurserna som finns på deras sjuksköterskeutbildning och motsvarade därför den valbara kursen i KIs sjuksköterskeprogram. I denna kurs lärde man sig om graviditet och förlossning samt om barn och deras utvecklingsprocess och om hur man bemöter barn i vården.





Kurser motsvarande termin 6 på KI

NUR2447 - Smärta och sårvård låg också i termin två och var den andra kursen som ingick i valbar kurs. Denna motsvarade våd av multisjuka äldre i det svenska sjuksköterskeprogrammet. Denna kurs var en av de mest lärorika kurser jag gått. Lärarna är väl insatta i ämnet och har mycket erfarenhet från arbetslivet. De är även mycket uppdaterade på ny evidensbaserad vård inom sitt ämne. Det var lätt att förstå kursens innehåll och lärandemål och man får lära sig mycket praktisk information.


NUR2228 - Detta var en större kurs där det även ingick en VFU period, denna kursen motsvarade VFU perioden i KUA/KUM samt äldrekurs praktiken. I kursen får man lära sig mycket teoretisk och klinisk information och man arbetar veckovis med olika organsystem. Det ingår mycket teoretisk kunskap om sjukdomar, sjukdomsförlopp, komplikationer och bedömningar i kursens innehåll. 


Kurserna var mycket lärorika och intressanta. Den kurs jag trodde skulle bli tråkigast visade sig vara väldigt intressant och jag lärde mig otroligt mycket viktig och användbar information.

Språk och kultur

Det erbjöds kontinuerligt språkkurser och skrivhjälp under terminen på Monash, men när vi som svenskar dök upp på träffarna tyckte de att vår engelska var så pass bra att vi inte behövde något extra stöd, om vi så klart själva inte ansåg att vi ville ha hjälp. Vardagsspråket var inte heller några problem. Dock kunde det bli fel när man försökte översätta svenska uttryck till engelska, men det är sådant som är kul.

Jag upplevde inga större kulturkrockar i Australien, men man får räkna med att folket där är mycket mer öppna och sociala än vi är i Sverige, vilket jag tycker var extremt skönt. Man lär snabbt känna mycket människor och man känner sig väldigt välkommen.


Melbourne är en stad med mycket matkultur. Det finns många bra och multikulturella restauranger som även passar en student. Något som inte får missas i är Queen Victoria Night Market, som främst är en matmarknad som är öppen varje onsdagkväll. Där kan man hitta otroligt mycket mat i massor av foodtrucks från olika restauranger runt om i stan.


Fritid och sociala aktivteter

Under utbytet kommer man ha mycket fritid, och det finns alltid något att göra i Melbourne. Dels kan man delta i de många evenemang som universitetet har att erbjuda, men tiden finns även för att utforska sevärdheter i Melbourne och övriga Australien. 


I Melbourne får man inte missa Great Ocean Road, pingvinerna i st Kilda, DFO (för riktigt billig shopping), Chapel street, Botaniska trädgården etc. etc. finns så mycket att man inte kan rabbla upp allt.


Tips på ställen att besöka är: Naked for satan, The Mill House, Rocket burger, Tall Timber (Bästa brunchen i stan), Critinis (de har 1m och 3m pizza)


Det finns även mycket societies och klubbar man kan registrera sig i under studietiden, bästa sättet att hitta vänner med samma intresse som dig! För att hitta en klubb som passar dig finns Womenjeka week där alla klubbar och societies har små stånd man kan besöka. Ofta erbjuder de även gratissaker och utlottningar under dessa dagar. Tipset är att gilla alla olika universitetets grupper på facebook och följa dem på andra sociala medier för att hålla dig uppdaterad om vad för aktiviteter som sker på universitetet.


Under utbytet lärde jag känna många nya vänner, från både australien och andra delar av världen, som jag fortfarande har kontakt med. Det negativa var väl att det var svårt att lämna alla underbara människor man lärt känna för att åka hem och låta livet börja om där man slutade.


Sammanfattning

Att åka på utbytesstudier betyder att man inte bara gör en fysisk resa, men också en personligt utvecklande resa då man många gånger går utanför sin comfort-zone och gör saker som man vanligen inte brukar göra. Man lär känna så mycket nya människor som alla kommer från olika kulturer och alla har olika livserfarenheter, och man lär sig mycket av dessa människor. Man lär sig att lita på sig själv mer då man helt plötsligt står själv på andra sidan jorden och ska göra alla dina egna beslut.

Det svåraste med utbytet var dock att komma hem. För man utvecklas så mycket som person, men livet hemma verkade ha stått stilla medan man var borta. Men även det överkommer man och återgår sakta till sitt vanliga liv igen.