Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de Barcelona
Utbildningsprogram: Biomedicin
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: emily eriksson
E-postadress: emily.eriksson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte utbyte eftersom jag styrs av min otroliga nyfikenhet och är väldigt intresserad av att lära mig nya språk, lära känna olika kulturer och träffa människor som jag aldrig skulle träffa hemma i Sverige. Jag valde Universitat de Barcelona eftersom jag hittade en forskargrupp där som forskade inom ett område jag haft stort intresse för sedan jag var liten och som legat till grund till varför jag valt den utbildning jag valt. Jag upplevde att informationen om kostnaderna för utbytet var lite vaga från KI.s sida, men det kan också bero på att processen ägde rum parallelt med intensiva studier och att man inte hade tid att ta in all information samtidigt. Något att tänka på är att nivån på engelska i Spanien är väldigt låg och därför kan det vara bra att öva lite på spanska innan ankomst. Tänk också på att spara egna pengar då hyran i Barcelona är på liknande nivå som studentlägenheterna i Stockholm och det finns så mycket kul att göra där. 

Ankomst och registrering

Jag var på plats helgen innan jag påbörjade min praktik och det kändes bra att ha tid att flytta in i lägenheten och se sig omkring lite så att man kände att man hade lite koll. Många av de jag träffade hade kommit ännu tidigare för att ha lite semester innan studie/praktikstart, men eftersom jag hade en tenta 4 dagar innan hade jag inte möjlighet till detta. Jag fick en introduktionsdag på UB där de informerade om alla språkkurser och andra aktiviteter de erbjöd, vi gick även på en mysig middag tillsammans där jag träffade några vänner jag behöll under hela min tid i Barcelona och fortfarande träffar. Fadderorganisationen var Erasmus Barcelona. De finns att hitta på hemsidan eller facebook och du kan där anmäla dig som utbytesstudent. De erbjuder en hel del utflykter och evenemang som var roliga. Ett tips är att inte köpa deras medlemskort då jag bara använde det en enda gång på hela utbytet. 

Ekonomi

Barcelona är en svår stad att vara student i. De nativa studenterna bor oftast hemma hos föräldrarna eftersom hyreskostnaderna är helt otroliga just nu. Du som turist blir ofta lurad att betala skyhöga hyror men det finns tyvärr inte så många andra val. Försök byta lägenhet med någon spansk student som ska på utbyte i Stockholm. Det är som sagt hyran som är boven här, för annars är Barcelona relativt billigt om man jämför med Stockholm. Om man låter bli att gå på de "turistiga" restaurangerna och barerna så finns det riktigt billiga och BRA kap. Jag betalade för en intensiv spanskakurs som gavs till just utbytesstudenter på UB och det tyckte jag var värt pengarna då det hjälpte mig att komma in mer i den spanska kulturen och jag lärde känna fler personer som också var på utbyte. 

Boende

Jag ordnade bostad tillsammans med två andra tjejer som också skulle till Barcelona för att studera. Det var ett helvete att försöka hitta en lägenhet med bra hyra, man får vara väldigt på och argumentera mycket. Om du hyr längenhet i Barcelona är det vanligt att man betelar minst två månaders deposition och en månads hyra i avgift som du inte får tillbaka. Det blir en hel del pengar att ligga ute med. Standarden på lägenheterna är inte dålig, men de har ofta ingen värme, så om du åker på vinterhalvåret rekommenderar jag att ha med tofflor och varma kläder att ha hemma. om du hyr på sommarhalvåret måste du bo någonstans där de har AC. Jag vet att det fanns lägenheter runt campus på UB som man kunde hyra från andra studenter vilket jag rekommenderar, jag fick tyvärr ingen. 
om du ska hyra lägenhet kan du gå via fotocasa, ibland går det också att hitta via airbnb då man inte behöver betala avgiften som man betalar till agencies. 

Studier allmänt

Jag studerade som sagt inte på UB, utan jag utförde min praktik på ett labb kopplat till UB. Jag var på hospital clinic och har därför ingen koll på utbildningssystemet. Det jag var med om var att jag fick mycket eget ansvar för mitt projekt och var i en miljö där jag vågade göra mer försök då det var ok att "misslyckas". man uppmanades att vara kreativ och vi hade mycket möten för att utvärdera arbetet och jag fick mycket hjälp av alla på labbet, de var verkligen ett team och alla jobbade tillsammans och hjälpte varandra. det fanns ingen rivalitet. 

Det som jag inte riktigt förstod var tillgodoräknandet på KI. från UB fick jag ett betyg som mina två handledare fyllt it, där jag fick betyget 9.5/10. Av KI fick jag sedan endast betyget godkänt. Detta var lite förvirrande för mig och jag förstod inte riktigt hur min utvärdering från UB överförts till mitt betyg på KI. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 2 på KI
Jag gjorde mitt examensarbete och valde att inte studera någon kurs. Därför fick jag 30hp för mitt examensarbete endast. Mitt examensarbete bestod av ett projekt på ett labb som jag var ansavrig för att utveckla och det används nu av min kollega som arbetar vidare med det. 

Språk och kultur

språkkurser erbjöds av UB och jag uppmanar verkligen till att ta dem eftersom nivån på engelska är dålig i Spanien. det är inte obligatoriskt att lära sig Engelska där så alla måste göra det frivilligt. Det pratas spanska vid fikabordet och det är inte ofta servicepersonal på restauranger etc kan engelska heller om det inte är på turiststråken. Jag lärde mig massor om spaniens kultur och även om min egen eftersom man ganska tidigt märker vilka skillnader man har med folket där. Jag lärde mig att allting går mycket saktare i Spanien, man stressar liksom inte. Tid är inte lika respekterat som i Sverige, det är ok att vara sen, ingen kommer bli irriterad. Det betyder också att personer du bestämt träff med också kommer vara sena, och då förväntar de sig att det är ok. det är mycket mer socialt i Spanien, och det är lättare att träffa folk. 

Fritid och sociala aktivteter

Det erbjöds mycket kurser och andra aktiviteter både från UB och från Erasmus Barcelona. Saker hände i princip varje dag så det var väldigt lätt att få kontakt med andra studenter. Kanske inte så mycket spanska studenter dock. 
Jag träffade so sagt många vänner genom UB och mitt labb, men jag vet att många träffat bra vänner genom Erasmus. Barcelona är en stad dit många unga åker från runt om i Spanien för att jobab eller plugga, så stan kryllar av potentiella vänner. Campus på UB låg ganska långt bort från min lägenhet så jag gjorde inte så mycket där, men jag vet att det fanns ett stort gym, sporthall osv. Gymmen är väldigt dyra i spanien, det billigaste gymkortet kostade 350kr/månad. 

Sammanfattning

Mina utbytesstudier påverkade mig väldigt mycket och hjälpte mig förstå vad jag vill göra efter examen. Jag tror definitivt att min utbytesperiod kommer påverka min kommande yrkesroll och Barcelona och UB kommer alltid ha en plats i mitt hjärta. Även om allt inte var perfekt eller bra hela tiden så var det sammanlagt en väldig värdefull resa som jag varmt rekommenderar alla som har samma nyfikenhet och öppenhet inför nya utmaningar att göra.