Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Complutense de Madrid
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Elin Jacke
E-postadress: elin.jacke@stud.ki.se

Innan avresa

Jag har ända sedan termin 1 velat åka på utbyte till ett spansktalande land. Eftersom det bara går att söka utbyte inom Europa under termin 9 så blev Spanien ett självklart val! Madrid lockade då det är en stor och livlig stad, dessutom med världens bästa fotbollslag... Oviedo hade jag som andrahandsval och tror säkert att jag hade trivts bra även där, medan Barcelona snabbt valdes bort pga katalanska samt ett annorlunda studieupplägg där du läser hela kursen med de spanska studenterna, inklusive tentor/seminarier (utöver terminstentan i Sverige).

Informationen från KI var bra och oftast tydlig, medan den från det spanska universitetet, UCM, var bristfällig. Det krävdes många mail och telefonsamtal innan jag fick några tydliga svar på vad som gällde kring kurser/placeringar/datum. Jag låg dock på mycket och fick klart det mesta innan avresa. Kontakten med Sten Fredrikson som är ansvarig för utbytesstudenter på T9 gick väldigt smidigt. 

Ankomst och registrering

Jag kom fram till Madrid två dagar innan registreringen, vilket kändes lagom då jag hade fixat boende från Sverige. Under registreringsdagen hölls en introduktionsföreläsning som följdes av ett spanskaprov för nivåbestämning. Man behövde även registrera sig på Erasmuskontoret (de har ganska korta öppettider per dag så kolla upp detta innan!). Därefter hade jag nästan en vecka ledigt, som jag använde till att förbereda mig teoretiskt inför första placeringen. Under denna veckan bokade jag även möte för att skaffa Metrokort. Ett tips är att 1-2 veckor innan du anländer boka in en tid för detta eftersom många nya studenter kommer under ungefär samma veckor och det därför kan bli lång väntan innan du får en tid. Jag behövde vänta två veckor innan jag fick en tid för månadskort så jag köpte ett 10-gångerskort så länge. Jag valde att inte köpa något spanskt sim-kort då det nu är gratis att ringa och sms:a inom EU. 

Ekonomi

Spanien är betydligt billigare att leva i än Sverige, framförallt kostnader så som mat/dryck/aktiviteter. Det beror såklart mycket på vart du går, men du kan äta väldigt billigt ute om du vill. Och ett glas vin kostar på de flesta ställen 2-4 euro. De flesta museer har studentrabatt och är ofta även gratis för allmänheten de sista två timmarna innan stängning. 
Metrokort kostar 20 euro/månad om man är under 26 år, och funkar i hela Madrid med omnejd.
Mitt boende kostade 470 euro/mån exkl el, vatten och internet. 

Boende

Många fixar bostad på plats i Madrid men jag valde att försöka fixa innan för att slippa ångesten av att inte veta vart man ska bo. Jag gick med i Facebookgruppen Svenskar i Madrid och hade turen att få kontakt med en tjej som sökte två nya roomies till lägenheten hon bodde i. Lägenheten var väldigt fräsch och vi var tre svenska tjejer som delade. Jag hade först tänkt att jag helst ville bo med spanjorer eller sydamerikaner för att öva på spanskan så mycket som möjligt, men är väldigt glad att det blev som det blev! Det var väldigt skönt att komma hem och få prata av sig på svenska efter en hel dag med praktik på spanska. Dessutom har svenskar ofta ganska lika värderingar och föreställningar om hur saker ska gå till, vilket gjorde det väldigt okomplicerat att bo tre svenskar ihop, jämfört med när kompisar har berättat om deras boendesituation där det ibland varit en del konflikter. 

Lägenheten låg precis vid Plaza Santa Ana, ca 5 min promenad från Sol (centrum), i ett väldigt mysigt område med mycket gågator, torg och uteserveringar. Från Sol går många olika Metro-linjer och för att komma till sjukhuset (Hospital Clínico San Carlos) var det 5 hållplatser och sedan ca 15 min promenad. Jag promenerade dock till/från sjukhuset nästan varje dag, vilket tog ca 45 minuter. Lägenheten var som sagt väldigt fräsch, vilket jag vet att många av lägenheterna i Madrid inte är. Jag betalade 470 euro i månaden plus gastos (el, vatten, internet, etc.). 

Om du vill söka boende på plats i Madrid så kan du kika på idealista.com som är den mest använda sidan. De flesta vill att man kommer och tittar på lägenheten inom några dagar, så om du letar boende genom hemsidor som denna är det ingen större idé att börja leta boende innan du är på plats, mer än att kanske kolla in vilket område du vill bo i. 

Studier allmänt

Den spanska läkarutbildningen är 6 år och därefter görs en stor examination ca 8 månader efter examen, och betyget på denna avgör vilka specialiteter man kan komma in på. De första åren består endast av föreläsningar, likt svenska systemet, och därefter trappas andelen praktik upp för varje läsår. Under sjätte året har de ofta 2 veckors föreläsningar i början av blocket, följt av 6-8 veckor praktik måndag-torsdag och sedan föreläsningar på fredagar. En stor sak som skiljer läkarprogrammet i Spanien jämfört med i Sverige är att de spanska studenterna delvis får välja vilka placeringar de vill göra inom ett visst moment. T.ex. måste alla ha placeringar inom medicin, kirurgi, psyk och barn - men inom dessa får du välja om du t.ex. vill vara på kardiologen/internmedicin/njuravdelning/ortopeden/allmänkirurgi, etc. Eftersom inte alla har samma placeringar så är inte heller tentorna kopplade till den senaste placeringen. Exempelvis gick jag tillsammans med en spansk student på neurologen som under dessa veckor hade fredagsföreläsningar om farmakologi och mitt under placeringen hade en stor farmakologitenta. De spanska studenterna får även betyg, 0-10. Att få 5 är betydligt lättare än att få Godkänt i Sverige, men 9 eller 10 är väldigt få som får. Detta gör också att det är större konkurrens mellan de spanska läkarstudenterna än mellan de svenska (iallafall som jag upplever det). 

Relationen mellan läkare och student beror väldigt mycket på vem man hamnar med. Vissa läkare, framförallt äldre, kräver att man Ni:ar läkaren (Usted), medan många yngre läkare skrattar åt detta och ber en att Du:a och använda läkarens förnamn istället för "Dr/Dra". Det skiljde sig också väldigt mycket hur mycket läkaren involverade studenter, vissa läkare lät mig ta anamnes och status och diskuterade kliniska fynd med mig, medan vissa helt ignorerade att jag var där. 

Även relationen mellan läkare och patient skiljer sig mycket jämfört med i Sverige. Här är det väldigt hierarkiskt och det är självklart att patienten Ni:ar läkaren. På mottagningar är även anhöriga med i 99% av fallen och ofta pratar denne mer än patienten själv. En till intressant sak kring detta är att de på det sjukhuset jag var placerad på fortfarande använder pappersjournaler. Det var inte ovanligt att läkaren inte riktigt kunde tyda bedömningen från föregående besök pga slarvig handstil, och det hände minst 2-3 gånger i veckan att man inte hittade patientens journal inför besöket. 

Utbytessystemet med bara praktik och sedan läsa in teorin på egen hand passade mig rätt bra. Det jag dock känner att jag saknade (trodde aldrig jag skulle säga detta) var seminarier där man får använda sig av och reflektera över den nya kunskapen. Precis som på praktiken i Sverige får man endast se en bråkdel av alla diagnoser man läser om, och när man då inte heller diskuterar fall har man inget att haka upp teorin på. 

En annan sak jag verkligen saknade var struktur! Inför varje praktik mailade jag ansvarig läkare eller sekreterare på kliniken för att få information om när/var jag skulle infinna mig och vem jag skulle träffa. På 3 av 4 placeringar fick jag inget svar även efter att ha hört av mig två gånger, utan fick första dagen på nya placeringen leta efter någon som kunde ge mig den informationen. Även under de olika placeringarna upplevde jag att det inte fanns någon struktur för vilken läkare jag skulle gå med eller vad som gällde. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag hade hela terminens praktik på Hospital Clínico San Carlos och läste in teorin på egen hand. Terminstentan skrev jag tillsammans med resten av klassen på KI och när jag kom tillbaka till Sverige behövde jag även göra två jourer, en på psykakuten och en på beroendeakuten. 

Oftalmologi - 2 veckor (3,75 hp på KI)
Detta var min första placering och också den där jag kände att jag lärde mig mest. De praktiska lärandemålen från KIs sida var också överlägset tydligast för oftalmologi, vilket underlättade mycket. Innan min första dag på placeringen skrev jag en lista på spanska över de praktiska lärandemålen som jag sedan visade för handledarna för att öka chansen att få se och göra så mycket relevant som möjligt. Redan från första stund var handledarna (ST-läkare) väldigt involverande och det var självklart att jag skulle vara med och undersöka varje patient, både visusundersökning, oftalmoskopering, biomikroskopering, etc.. De förklarande kliniska fynd, gick igenom teori och förhörde mig. Dagarna bestod av mottagningsbesök. 


Öron-Näsa-Hals - 4 veckor (3,75 hp på KI)
Dagarna började alltid med morgonmöte, som i snitt började 30 min efter utsatt tid, där läkarna diskuterade komplicerade fall och gick igenom röntgenbilder. Första dagen fick jag en lista över var jag skulle vara varje dag (mottagning/akuten/operation) men varje dag jag kom till utsatt mottagning blev läkaren förvånad och visste inte att jag skulle vara där. Men ofta var det inga problem och de flesta handledarna var villiga att undervisa. Jag spenderade mest tid på olika mottagningar; allt från OSAS-mottagning till yrsel-mottagning, men var även på akuten och lite på operation. Hur mycket jag fick göra rent praktiskt berodde väldigt mycket på vilken läkare jag gick med. 


Psykiatri - 4 veckor (11,5 hp på KI)
Jag var placerad på samma avdelning under alla veckorna, där patienternas tillstånd varierade mycket. De vanligaste diagnoserna jag stötte på var schizofreni, bipolär sjukdom, beroende och djup depression. Tre av de fyra veckorna gick två spanska studenter med samma läkare, så vi var nästan alltid tre studenter, en ST-läkare och en psykiatriker under samtalet med patienten. Under dessa veckor satt både jag och de spanska studenterna med och lyssnade och diskuterade sedan patienterna med ST-läkaren. 


Neurologi - 3,5 veckor (6,5 hp på KI)
Jag var främst på olika mottagningar, t.ex. neuromuskulär mottagning och huvudvärksmottagning, men även några dagar på avdelning. På mottagningarna satt jag oftast mest med och lyssnade och diskuterade patienterna med läkaren. På avdelningen var det 2 överläkare, 2 ST-läkare och 2-6 läkarstudenter som allihop tillsammans rondade varje patient. Detta kändes väldigt ineffektivt och vi var ofta klara med ronden vid 13:30, och därefter kunde vi studenter gå runt till lämpliga patienter och självständigt göra neurostatus och ta anamnes. 


Språk och kultur

Innan jag flyttade till Madrid låg min spanska på B1/B2-nivå. Jag hade pluggat spanska upp till trean i gymnasiet och därefter bott 2-3 månader i Ecuador, men kände mig väldigt ringrostig då allt detta var ungefär 6 år sedan. Innan jag åkte ner till Madrid försökte jag repetera lite grammatik och kolla upp lite relevanta sjukhusord. De första veckorna erbjöds även en gratis spanskakurs på universitetet. Jag deltog första veckan och sedan på de lektioner jag hann och orkade, eftersom spanskalektionerna vecka 2 och 3 krockade med praktiken på sjukhuset. 

Varje placering var lite svår att förstå på spanska i början, eftersom det utöver själva vardagsspanskan är mycket termer specifika för just den specialiteten. Dock är ganska många läkarord lika de vi använder i svenskan/engelskan samt latin. Men efter någon dag kom man in i språket, och jag märkte även stor skillnad på hur mycket jag förstod under sista placeringen jämfört med första!

Den största kulturskillnaden mot Sverige som jag tänkte på var bristen på struktur. Läkare och studenter kommer för sent, handledare dyker inte upp, det svaras inte på mail... Detta upplevde jag som väldigt frustrerande då jag själv är en väldigt planerande person som gillar att ha kontroll. Men man vänjer sig hyfsat även vid detta och jag försökte se det som en bra övning att släppa lite på kontrollbehovet. 

Fritid och sociala aktivteter

Efter de här månaderna är Madrid min absoluta favoritstad! Jag kan inte helt sätta fingret på vad det är men det är väldigt lätt att trivas i staden. Människorna är trevliga, uteserveringarna är fyllda i princip året runt (under vintern finns nästan alltid värmare), på helgerna fylls staden med olika marknader, det finns flera fina parker (min favorit är Retiro!) och hela staden är väldigt vacker. Det finns både många mysigare områden med mindre gator och många torg, som t.ex. Barrio de las Letras och Malasana, och områden med mer storstadskänsla och mycket butiker, som Sol, Gran Via och Salamanca. Det finns även hur mycket restauranger som helst, i alla prisklasser, och det är en väldigt stor äta-ute-kultur. 

Det arrangeras jättemycket aktiviteter för Erasmusstudenter, allt från barrundor till weekendresor. Jag var faktiskt inte med på något av eventen utan umgicks mest med personer jag lärt känna utanför. Men om man vill så finns det massor! 

Sammanfattning

Det är svårt att sammanfatta en hel termin med så mycket nytt som hänt med bara några meningar. Men jag vågar nästan lova en sak - du kommer inte ångra dig om du åker! Själv rekommenderar jag såklart Madrid men jag tror att vart du än åker kommer du vara nöjd att du gjorde det. Det är otroligt lärorikt och roligt, och jag tror att det är så viktigt att få ett annat perspektiv på livet hemma. Man saknar och uppskattar småsaker hemma som man alltid tagit för givet, och reflekterar över saker som man vill ändra på och förbättra.


Om du orkat läsa ända hit så misstänker jag att du är sugen på att åka på utbyte. Isåfall kan jag bara säga - åk!! Och om du känner dig osäker på om du vill/vågar/klarar av det - åk ändå! Även om du kommer ha jobbiga stunder så kommer du känna dig så nöjd och stolt när du klarat av det och vågat utmana dig själv!