Reserapport - KI-student
Lärosäte: Kobenhavns universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Lo Lagercrantz
E-postadress: lagercrantz.lo@gmail.com

Innan avresa

Jag var i Vietnam och skrev min masteruppsats när jag fick ett mejl om att det fanns restplatser kvar till kommande termin. Egentligen hade jag inte tänkt söka, det verkade vara så mycket papper och liknande som skulle in. Men när jag såg att det fanns restplatser kvar till Köpenhamn blev jag ändå sugen. Under en hektisk vecka i Hanoi åkte jag runt med moped mellan olika internetcaféer för att kunna skriva ut alla dokument som behövdes. Med hjälp av tät mejlväxling med KI och Köpenhamns Universitets (KU) International Office lyckades jag få ihop mitt utbyte. 

Köpenhamn är en av mina favoritstäder och jag hade hört mycket om att just termin nio var en bra termin att åka på utbyte på. Att dessutom få en chans att vistas på "Riget" - platsen där min favoritserie genom tiderna utspelar sig - kändes som en unik möjlighet. Sedan tidigare har jag även funderat på att göra AT i Danmark eftersom svenska sjukvården ser ut som den gör just nu.

Kursledningen i Sverige var väldigt tillmötesgående och även fast jag inte var i Stockholm så lyckades jag ändå fixa ihop utbytet. Tyvärr kunde jag inte läsa hela termin nio på plats i Köpenhamn då de kurser jag ville läsa gick på olika terminer. Jag valde att läsa ÖNH, ögon och psykiatri i Köpenhamn och Neurologi på KI. 
Favoritserien Riget

Ankomst och registrering

Eftersom mitt utbyte blev kortare än de 90 dagar som krävdes för att få Erasmusstipendiet så föreslog danskarna att jag kunde läsa en "Pre-semester course" i danska. Det var en tre veckor lång intensivkurs i muntlig och skriftlig danska. Jag läste på svåraste nivån, Upper-intermediate, men det var lite varierande svårighetsgrad. Som svensk är det ju inte så svårt att klura ut vad förhållandevis svåra ord betyder på danska, däremot hade jag behövt tränas mer i basala saker som danska räknesystemet och hur man uttalar danska alfabetet - något som visade sig senare på praktiken... I slutändan var jag ändå tacksam över att ha läst kursen, främst för att jag lärde känna många av de jag fortsatte umgås med under terminen.

Via fakulteten tilldelades jag en fadder som hjälpte mig med praktiska saker och som jag också blev bra vän med senare. Vi utbytesstudenter hade även faddergrupper och välkomstdagar med olika aktiveter, samt en välkomstmiddag. Jag upplevde bemötandet som generöst och väldigt trevligt, det var ett bra sätt att lära känna kompisar samt introduceras till Köpenhamn.
Pride på danska!

Ekonomi

Jag hade otroligt dålig timing med mitt utbyte ekonomiskt. Generellt brukar danska kronan vara starkare än svenska, och Köpenhamn är en väldigt dyr stad. När jag var på utbyte var danska kronan ca 50% starkare än svenska. Erasmusbidraget gjorde stor skillnad, jag valde även att ta merkostnadslån från CSN eftersom jag tar CSN på halvfart för att få veckorna att räcka utbildningen ut. 

Största utgiften var boende. Kurslitteraturen till danskakursen låg på runt 350 DKK, jag valde att inte köpa kurslitteratur till de andra kurserna utan lånade istället på biblioteket. Cykel skaffade jag, som många andra "bytisar", genom Swapfiets. För 150 DKK i månaden fick jag en fullt fungerande cykel, med bra försäkring, lås och lyse. Om man bara ska vara en kortare tid i Köpenhamn rekommenderar jag verkligen dom. Att inte ha en cykel är inget alternativ - alla cyklar i Köpenhamn. Andrahandscyklar är dock ofta overpriced och av dålig kvalité - samt att cyklar blir stulna hela tiden. En av mina vänner köpte sin cykel i Malmö istället och tog den över med tåget, det är ett annat alternativ.

Relativt sett är vissa många saker billigare i Köpenhamn. Att äta ute, alkohol och livsmedel (dock inte produkter med socker i) är alla billigare än i Sverige om man tjänar danska pengar. Man kan t ex köpa en ok pizza för 50 DKK och en öl för 20 DKK. Men för mig med svenskt CSN var jag glad att det endast var en kortare tid jag skulle bo där. 

För att hålla ner kostnaderna så körde jag mycket av de klassiska knepen:
  • Matlåda (eller rågbröd med pålägg om man vill vara mer dansk)
  • Om jag åt på sjukhuset åt jag på sjukhuskantinen där man kunde köpa billig mat för kilopris
  • Handlade på Lidl, Netto, Fakta och Rema 1000. 
  • Dumpstrade, eller var med på olika matkooperativ, till exempel Foodsharing Copenhagen (också supertrevligt sätt att lära känna folk på)
  • Eftersom jag åkte rätt ofta till Malmö så passade jag på att köpa lite mat med mig därifrån

Boende

Att hitta boende i Köpenhamn är väldigt svårt. KU har en bra bostadstjänst (UCPH Housing) där man lottas tillträde till hemsidan och kan sen välja mellan olika rum. Det mesta är nybyggt och mycket är väldigt dyrt för en studentbudget. Liksom på många ställen i Köpenhamn förväntas man betala rätt stor deposition och flera månadshyror på en gång. 

Jag var på så konstiga datum i Köpenhamn så jag kunde tyvärr inte använda mig av deras bostadssystem. I slutändan var jag ändå glad för detta eftersom jag istället hamnade i ett trevligt bofælleskab (typ kollektiv) där jag bodde tillsammans med tre köpenhamnare. Genom dom lärde jag känna andra i Köpenhamn och vi blev bra vänner alla fyra och hittade även på mycket tillsammans. Vi pratade bara danska hemma vilket var superbra för mig - de flesta av mina utbyteskompisar lärde bara känna andra utbytesstudenter. 

Under språkkursen bodde jag i Malmö hos vänner. Jag har många vänner sedan tidigare i Malmö som det var roligt att kunna umgås med och att pendla över bron går väldigt bra (dock dyrt, ca 1500 kr för ett studentmånadskort). Jag letade boende under augusti, jag föredrar att alltid leta boende på plats. Jag fick mitt boende genom facebook - jag skrev ett inlägg på danska och postade i alla möjliga olika facebookgrupper jag kunde hitta (här är länk till en av de största. Kan man skriva på danska så är det en stor fördel. 

Boendet jag till slut hamna i kosta 5100 DKK per månad för ett rum i delad lägenhet - över 7000 SEK i månaden alltså. Det var dessutom omöblerat men jag hittade billiga möbler på den blå avis samt i några gratisgrupper på facebook. När jag flyttade sålde jag möblerna igen, samt gav bort dom i samma facebookgrupp. 
En fantastisk stad att cykla igenom!

Studier allmänt

Läkarprogrammet i Köpenhamn är relativt likt det svenska. Teori blandas med praktik, man har liknande seminarier och föreläsningar. Det var dock färre undervisningstimmar, framförallt på ÖNH och oftalmologi, och det var inte lika uppstyrt som det är på KI. Mer frihet under ansvar skulle jag säga. Många på de högre terminerna arbetar som lægevikar (typ underläkare) under varddagarna och missar därför mycket av undervisningen, vilket de flesta kursledningarna var helt införstådda med. De flesta examinationerna är muntliga och jag upplever att många danska studenter är mer verbalt tränade än svenska. På de muntliga proven så testas man ofta bara på en liten del av alla man läst - men då i rätt stor detalj. Det skiljer sig väldigt mycket från våra skriftliga tentor där vi ofta testas på väldigt många olika saker men inte i så stor utsträckning. Danskarna har också betyg på sin läkarlinje. 

Jag läste ÖNH och oftalmologikursen på engelska, men gick på de danska föreläsningarna. Under psykiatrikursen läste jag allt på danska. 
OP-kläderna var sköna men rätt illasittande

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

ÖNH/ÖGON

Kursen gavs på engelska tillsammans med dermatologi som jag då redan läst. Det gjorde att jag hade rätt många lediga dagar, så jag passade på att gå extra på kliniken. Jag var placerad på Rigshospitalet som mest har väldigt högspecialiserad vård vilket gick ut lite över ögonkursen upplevde jag. På ÖNH var vi även på Gentofte som har lite bredare patientunderlag så där kändes det som att jag fick se fler "vanliga" patienter. Vi hade inte så mycket undervisning upplevde jag utan under 6 veckor hade vi 1 seminarie i veckan, där vi fick undersöka patienter och hade lite genomgång. Våra undervisare var dock väldigt engagerade och bra pedagoger tyckte jag, även om de ibland var stränga på ett sätt som kändes rätt ovant för mig som svensk. Kursen avslutades med en muntlig tenta i respektive ämne.

Psykiatri

Psykiatrikursen inleddes med en teorivecka som följdes av tre praktikveckor. Jag var placerad på Riget med jourpass på Bispebjerg sjukhus. Under psykiatrikursen hade jag ibland svårare med språket, det var också stor skillnad på de danska tvångslagarna jämfört med de svenska. De använder sig också av ICD-10 istället för DSM-V som i Sverige, vilket ändå gjorde att jag fick läsa lite dubbelt emellanåt. Vi var ungefär 10 personer på mitt hold (grupp) och vi hade oftast praktik på förmiddagen, sedan seminarium på eftermiddagen. Jag var mest på en öppen avdelning, men fick även vara på andra slutenvårdsavdelningar med fokus på psykos, affektiv och äldrepsykiatri. Vi var även på några öppenvårdsmottagningar: sexologiska kliniken, schizofrenimottagning och psykoterapeutiskt center. Jag fick skriva intagningsjournal samt dagsanteckningar vilket var givande, framförallt när vi hade journalgenomgångar där en överläkare gick igenom en journal man skrivit och kom med kontruktiv feedback. Till varje eftermiddagsseminarie fick också en av oss förbereda en journal om en patient med dagens seminarietema - till exempel fick jag skriva intagningsjournal på en bipolär kvinna med blandningstillstånd till vårt seminarie om affektiva syndrom. Kursen avslutades med ett färdighetsprov där man fick undersöka en patient, skriva journal och presentera förslag på diagnos och behandling. 

Språk och kultur


Språket

Jag gillar danska sedan tidigare och kollar mycket på dansk film och tv. Jag förberedde mig lite innan jag åkte genom att lyssna på danska ljudböcker på Storytel.

Att danskar är bättre på att förstå svenska än vad svenskar är att förstå danska vet jag faktiskt inte om jag håller med om. Många unga danskar är väldigt dåliga på både svenska och norska och kan oftast inte ens höra någon skillnad på de två. Äldre danskar är lite bättre, men generellt så gällde det för mig att försöka prata danska. Jag skulle säga att jag ändå förstod ca 95% av allt som sades, och att folk förstod mig till kanske 90%. Men det varierade mycket från person till person. Plötsligt var det en föreläsare där jag inte förstod någonting alls, och emellanåt var det en läkare som hade jättesvårt att förstå mig. Psykkursen var absolut svårast språkmässigt, jag hade väldigt svårt att förstå vissa schizofrena patienter som ofta pratade väldigt säreget. En överläkare förhörde mig om vilka neologismer (egenpåhittade ord) en patient använde vilket jag så klart hade lite svårt att veta... 

Att kunna räkna på danska är jätteviktigt! Nu kan jag det relativt bra, men det var verkligen stressigt när en sjuksköterska rabblade ett CPR-nummer (danska personnummer) och jag gjorde mitt bästa för att hänga med. Även att få läkemedelsnamn rätt tyckte jag var svårt, det var nästan svårare när någon bokstaverade tyckte jag i början, eftersom de danska vokalerna uttalas så annorlunda än de svenska.

Allt som allt skulle jag säga att det gick väldigt bra, bortsett från några missförstånd här och där samt att jag var rejält mycket tröttare än vad jag brukar vara efter en dag på kliniken. Jag är väldigt glad att jag bodde tillsammans med danskar och att vi hade som regel att inte prata engelska hemma, samt att jag nu pratar danska med mina danska kompisar som jag tidigare ibland snackat engelska med istället. I slutändan så tog jag mina muntliga tentor i ÖNH, Oftalmologi och färdighetsprovet i psykiatri på danska och klarade mig med bra betyg. 

Kulturen

Danskar är väldigt mycket mer verbala än svenska. Jag upplevde att så väl lärare som studenter var bättre på att ge kritik och ta kritik, samt att många konflikter togs öppet i rondrummet utan att folk blev obekväma. Danska språket innehåller också fler kraftuttryck än det svenska. Att en överläkare utropade "Hold da kæft", eller att vår föreläsande professor sa "fuck" gjorde ingen dansk förvånad. Som svensk blev jag ibland lite nervös av situationer som jag uppfattade som konflikter, och det var också lite tufft i början att bli utfrågad inför helklass om ett ämne vi inte läst om ännu. Men snart släppte det och jag förstod att det inte är något att ta personligt och att de flesta lärarna bara vill testa en för att se vad man går för. 

Generellt så känner jag ändå att min kliché-bild av danskarna som ett gladare, mer bekymmerslöst folk fortsatt stämmer. Det var en del av kulturen som jag verkligen uppskattade. Något jag också uppskattade mycket var hur personliga många läkare var i kontakten med sina patienter, ibland kanske på ett inte helt korrekt sätt med svenska mått mätt, men som verkligen skapade fina patientmöten. 

Svårare var det att ständigt bemöta skämt om hur politiskt korrekt Sverige är, samt många uttalanden som jag uppfattade som öppet rasistiska.

Läroboken i danska: en bild på en batmobil som krockar. Bildtexten lyder "om Batman hade varit kvinna"

Fritid och sociala aktivteter

Köpenhamn känns för mig som en riktig huvudstad på ett sätt som inte Stockholm riktigt gör. Det finns riktigt bra med kultur, god mat, bra barer, bättre konserter och framför allt så känns det verkligen att man är i Europa. Det är också en sån stor variation inom Köpenhamn - från hippa Kødbyen till flummiga Christiania till snobbiga Østerbro till turistiga Indre Byen. Allt detta inom en relativt liten radie. Det var aldrig svårt att hitta på saker att göra, utan jag hade snarare svårt att välja bort saker. 

Mat

Jag lånade "Köpenhamn för Foodisar" av Erik Eje Almqvist, att prova olika restauranger och dricka naturvin var ett härligt sätt att upptäcka Köpenhamn på. Jag valde att spara in pengar på mina vardagsmåltider för att istället kunna prova några av de många lyxigare uteställen som finns. 

Kultur

Köpenhamn drar mycket större artister än vad Stockholm gör och det finns många bra konsertlokaler. Vega har många bra bokningar och det är även mysigt att se artister på Tivoli. I Christiania finns en del bra live-lokaler där man kan se lite mer okända band, på Operaen och på Jazzklubben är det ofta livespelningar. Händer det något kul i Malmö är det också så klart lätt att åka dit, lika så ifall man skulle vilja åka till till exempel Berlin eller Hamburg, det är väldigt nära.

Uteliv

Klubblivet i Köpenhamn är lite likt Stockholms, ganska dyrt. På Refshaleøen var det en del bra teknoklubbar under hösten. Jag föredrog dock barerna, framför allt alla olika Bodegor, eftersom de känns så himla annorlunda från Sverige. På många bodegor får man dock fortfarande röka inomhus vilket kan vara väldigt jobbigt.

Många av utbytesstudenterna i min klass hängde på Studenterhuset som är ett slags kårhus för alla Köpenhamns studenter, med klubb, café och bar-verksamhet samt olika volontärgrupper. Jag var bara där ett fåtal gånger men jag fick intryck av att det är ett bra ställe att lära känna andra (utbytes)studenter.

Socialt

Att träffa andra utbytesstudenter är jättelätt, framförallt om man läser språkkursen innan terminens början. Som ofta kan det vara lite svårare att lära känna lokala studenter, särskilt om man är där så kort tid som jag var. Men jag fick ändå bra kontakt med flera danskar, och har även danska kompisar sedan innan som jag kunde hänga med. Det gäller bara att verkligen envisas med att inte prata engelska...

Övrigt

Jag tränar inte, så vet inte så mycket om möjligheterna till det men folk i min klass höll på med klättring och liknande. Jag badade mycket i Köpenhamn under sommaren, det är jättefint byggt på så sätt att man kan bada överallt i innerstaden, många platser har även hopptorn och liknande uppbyggt tillfälligt. Framåt vintern så badade jag även bastu, det kan man göra bland annat på La Banchinas restaurang ute på Refen. 


Livets goda, dansk style

Sammanfattning

Mitt utbyte till Köpenhamn var så härligt och givande. Jag uppskattade verkligen att komma till vad som kändes som en mer välfungerande sjukvård i en tid som just nu präglas av varslingar och nedskärningar i Stockholm. Jag tar med mig en dansk känsla av att saker nog ändå löser sig, och en generellt gladare attityd mot livet. Det känns härligt att komma hem ett språk rikare och med många nya vänner, samt med bättre möjligheter till att kunna göra AT i Danmark (KBU) säkrare än vad svenska sjukvården ser ut att kunna erbjuda. 

Att åka i väg var i slutändan inte så svårt som jag var rädd, särskild Danmark är ett lätt land att åka på utbyte till eftersom de har så lik utbildning. Jag rekommenderar verkligen att åka på utbyte! (Det ska dock tilläggas att jag ännu inte satt igång med hela tillgodoräkningsprocessen).

Tveka inte att mejla om du är sugen på utbyte till Köpenhamn eller har andra frågor!