Reserapport - KI-student
Lärosäte: UC Leuven-Limburg
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20

Innan avresa


Ärlig så visste jag inte om jag kunde åka iväg på ett Erasmus utbyte under mitt sista år på Biomedicinska analytiker programmet men sen så blev jag tillfrågad och blint tog chansen. Min internationella handledare kunde verkligen sälja in oss elever på utbytet. På laboratoriemedicin inriktningen finns det bara ett partnersuniversitet för att göra sin praktik på och det var Belgien, Leuven. Inte mycket till val men det lilla landet och ännu mindre staden har allt du söker i ett studentliv. Jag har alltid velat åka på utbyte eftersom jag inte har haft möjligheten till att resa ut så mycket som jag vill förut. Att kombinera studier med resor är ju det bästa, håller du inte med? Tänk dig att du får se och lära dig så mycket samtidigt som du studerar. Du behöver inte offra studier för nöje och därför är jag tacksam för att Erasmus utbyte är möjligt. Sen alla berättelser man har hört om folk som har rest ut. Jag kan säga att jag inte har hört en enda dålig upplevelse istället blir man nästan lite avundsjuk. 

Nu till "the ugly truth" det är verkligen jättemycket pappersarbete. Du får inte ta lätt på det. Jag rekommenderar starkt att läs på om utbyte på KI:s hemsida. Det står allt du behöver veta om själva pappersarbetet.

Ett problem som jag upplevde när jag var i Belgien var hepatit B vaccinationen. De kommer fråga om intyg på att du har tagit vaccinen och hur mycket antikroppar du har för sjukdomen. Jag hade inte det på papper så då fick jag lov att gå och lämna ett blodprov eftersom jag nyligen hade tagit min sista dos. Även om det är papper som saknas kommer du fortfarande att få göra din praktik men de ansvariga i Belgien kommer verkligen jaga dig om papprena så det är bäst att fixa allt sånt i början. De är väldigt trevliga och varma av sig så bli inte skrämd av det jag skriver. 
Town hall

Ankomst och registrering

Välkomstveckan

Jag åkte iväg på Erasmus välkomstveckan som hölls 1 vecka innan min praktik skulle börja. De vännerna du skaffar under den här veckan är förmodligen de som du kommer hålla kontakten med resterande tid under ditt utbyte. Jag har fortfarande än idag efter utbytesperioden kontakt med de på whatsapp. När man åker iväg kommer Erasmus att erbjuda dig ett engelska online kurs. Appen heter OLS som du kan ladda ner. Du får du göra ett engelska test innan du åker och ett engelska test när du kommer hem för att se hur mycket du har utvecklats. Appen erbjuder också många bra övningar i engelska som man kan träna upp sig med.


Själva välkomstveckan va så rolig och upplevelserik. Vi fick besöka ett ölbryggeri som heter Stella Artoas. Belgien är bl.a. känd för sin öl. En middag på restaurang och många aktiviteter och lekar anordnades för oss studenter runt om i staden. Jag tror vi var uppemot 80 st Erasmus på plats och senare kom det många fler lite efter 1 vecka. Jag fick möjligheten att bli vän med folk från alla hörn i hela världen. Det var så galet men spännande. 

Jag som många andra Erasmus studenter bodde på hostel Blauwput vid Leuven station. Där hölls också introduktionen till veckan. 


Första dagen på värduniversitetet

Mitt mottagande på värduniversitetet var lite sådär. När jag väl skulle börja min praktik första dagen så hade jag tillsammans med de andra 5 Belgiska eleverna ett möte med alla laboratorieansvariga. Under det mötet blev jag väldigt frustrerad eftersom de bad mig göra saker som ingen har sagt till mig förut och började styra och ställa väldigt mycket. När jag frågade frågor så förstod de mig inte och insisterade på att jag skulle följa deras ord. Jag ska ju skriva en Erasmus blogg för KI men de ville att jag skulle skriva den på engelska så att de förstår och att de ska granska allt jag skriver för att godkänna mitt inlägg. Det är så irrelevant till ämnet och själva praktiken men de insisterade på det. De ville inte lyssna på mig när jag sa att den ska skrivas på svenska och är en reseberättelse d.v.s inte kopplad till mina studier. Sen så ville de att jag skulle skriva 10 händelser (cases) vilket är något som de belgiska eleverna ska skriva och de har bara instruktioner på Dutch men inte engelska. Det brydde de sig inte om när jag ifrågasatte det. 

Jag tog kontakt med min internationella koordinator i Belgien och förklarade problemet jag hade och hon löste allting tack och lov. Jag behövde inte skriva bloggen på engelska eller få den granskad av de. Jag behövde heller inte skriva 10 cases på labbet. Så första dagen var inte så rolig eftersom det var väldigt mycket missförstånd. Det var som att ingen hade koll på mig. Jag kände att jag var den första som åkte på utbytet för det var som att de inte hade riktlinjer för mig fast de har haft elever från KI förra året. Väldigt skumt. Den dagen ångrade jag nästan att jag åkte iväg på utbyte. 



Ekonomi



Kostnadsläget i Belgien liknar Sveriges. Det skiljer sig inte så mycket. Du behöver 25 euro som du måste lägga ut för att få en skåpsnyckel på labbet för att låsa in värdesaker. Blodprovet kostade inget för mig men om du blir sjuk som jag blev 2 gånger under mitt utbyte så är det svårt att få stanna hemma. Jag höll ut väldigt mycket men tillslut så bad jag om att få stanna hemma en dag och det behövdes ett intyg på det. Jag betalade 29 euro för ett läkarbesök där hon skrev ett intyg till mig. Det finns secound hand butiker överallt i staden. Jag bodde nära ett ställe kallad SPIT. Du kan också handla på billigare matvarobutiker som Aldi. Det motsvarar Sveriges Lidel. Colruyt är också ett populärt billigt ställe. 
Med ditt studentkort som du får kan du också få rabatt på studentresturangen som heter Alma. Den finns lite här och var i staden. Du kan få äta lunch och mackor för en billig peng. 

Boende

Jag bodde i Heverlee. Det är ett studentbostadsområde som liknar Lappkärsberget här i Stockholm. Alma fanns där också som hade öppet för middag. 
Jag försökte ordna bostad själv under sommaren men som du kanske också kommer märka så är det svårt att signera kontrakt med en hyresvärd på 3 månader då de flesta vill ha ett helt akademiskt år eller en termin. Jag gick till husvärdskontoret för studentrum. Dit kommer du också gå under din välkomst vecka. Det finns med i schemat. Där kan man skriva upp sig på rum. Jag betalade 3 500 kr för rummet. Det hade delat kök, toalett och badrum. Rummet var väldigt rymligt och fint. Jag bodde nära ett slott och hade skogs utsikt. Sjukhuset låg med 30 min gångavstånd. Jag gick hela vägen dit och tillbaka hem varje dag eftersom att det inte går bussar dit från mitt område. 

Tips

Ta för din skull med dig regnkläder hit!! Trust me jag har blivit genomblöt ett par gånger nu. Ta också med dig förlängningskabel eftersom de inte har så många eluttag här och kanske en nätverkskabel. Det finns billiga att köpa på Clas Ohlson. I Belgien kostar en nätverkskabel jättemycket. Jag hade otur som hamnade i ett rum utan WiFi så jag behövde köpa en kabel där och en adapter till min laptop för att få internetåtkomst. När du flyttar in fråga de som bor i din korridor om de har en whatsapp grupp eller Facebook sida för det har nästan alla korridorer för att hålla kontakten. 

Mitt studentbostadsområde hade jättefin skog, ett slott och sportcenter i närheten.

Studier allmänt


Jag gjorde min praktik på Gasthuisberg sjukhus vilket är Belgiens största sjukhus. Jag jobbade från 8-16:30 varje vardag. 5 veckor på klinisk kemi labb och 7 veckor på patologen. I Sverige har vi praktik i 7 dagar en gång och 5 veckor den andra gången under termin 5 men i Belgien har man praktik i 6 månader d.v.s. hela termin 5 eller 6. Deras klass är uppdelad så att ena halvan går ut på praktik termin 5 och den andra delen går ut på praktik termin 6. Lärarrelationer känner jag skiljer sig lite från det jag har upplevt i Sverige. I Belgien är det lite hierarki och man tilltalar sin lärare med en titel vilket vi inte gör i Sverige. I Belgien hade de inget emot att jag tilltala de med bara deras namn men de Belgiska eleverna fick inte göra det. Den ena berättade hur hon blev tillsagd att respektera titlarna hos lärarna då hon kallade på en lärare utan titeln. Patientkontakten för mig gick bra. Jag kunde inte Dutch men patienterna var väldigt trevliga och nickade till mig eller gav tummen upp. Vissa försökte prata engelska eller bad min kollega översätta när de ville uppmuntra mitt arbete. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

De kurser som jag kommer ansöka om tillgodoräkning är andra momentet (praktik) i BML 1 eftersom jag har fått poäng för första delen (litteraturprojekt). Hela BML 2 kommer jag tillgodoräkna och en valbar kurs som i mitt fall blir Prekliniska kursen. Den valbara kursen hade jag läst om jag inte hade åkt. 

Klinisk kemi 

Jag fick ett schema för varje vecka. Jag roterade runt till olika stationer på labbet så jag fick se så många analyser som möjligt vilket var väldigt lärorikt. Jag fick t.ex. vara på ett gastrointestinal laboratorium och de hade en feces transplantation den veckan! Verkligen en bonus. Inte vanligt att få vara med på en sån. Jag examinerades genom veckovisa förhör på vad jag har lärt mig och det var nyttigt för det pushar mig till ett intensivt lärande. Det som var mindre bra var att alla inte kunde engelska.  

Patologen

Jag fick ansvar över alla biopsier som kom till labbet. Jag fick skära organen i rätt storlek så att de passar kassetterna. Bädda in kassetterna i paraffin, snitta 5 nm med en mikrotom och sedan färga in med hemotoxylin-eosin färgning. Jag fick sista veckan möjligheten att vara med på en obduktion som tog 2,5 h. Jag fick vara med från början till slut och de hade en hjärnobduktion också vilket de oftast inte har. Det var superintressant. Min handledare här examinerade mig på bl.a. hur snabbt jag kan arbeta med mikrotomen och hur väl jag kan producera väl snittade preparat. Det var lite svårare att snitta hjärnor eftersom att det är mycket fett vävnad och det är mjukt så det blir skrynkligt. Men om man fryser ner kassetten lite så blir det lättare. Det som var mindre bra här var att de bad mig göra logistik av deras prover väldigt mycket fast jag bad om att få se andra delar på labbet. Jag fick inte se så mycket annat och det var väldigt tråkigt. Hade uppskattat att se andra delar av labbet. 

Språk och kultur


Det gick väldigt bra att följa med på undervisning på det främmande språket. Jag fick använda deras data program och den var på Dutch. Kollegorna hjälpte mig med programmet och visade hur jag skulle göra och jag memorerade bara allt. Vid interaktion med kollegor som inte kunde engelska använde vi mycket kroppsspråk och det brukade lösa sig. Ibland översatte vi ord på google translate och ibland sa de ordet på Dutch och då förstod jag då det Svenska ordet är detsamma. Det var inget erbjudande som jag vet om att studera Dutch men jag vet att de hade en språkskola där man kunde skriva upp sig på språket. Det var dock inte Erasmus som erbjöd det så jag läste inget extra. Det finns inte så många kulturskillnader från Sverige förutom att de äter kalla måltider till Lunch och varma till middag. I Sverige har vi 1 kall och 2 varma rätter. 

Fritid och sociala aktivteter


Det arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenter ganska ofta. Det gick att signera upp sig på utflykter till Holland, Tyskland, Luxemburg o.s.v. för en billig peng. Jag bodde precis utanför ett sportcenter. Det fanns ett spår att springa på precis utanför mitt fönster, tennisplan, fotbollsplan och friidrott. För mig var det enkelt att få kontakt med andra studenter. Staden är en livlig stad på dagen såsom natten för studenter. Det är en riktig studentstad med många pubar och klubbar. De billiga klubbarna är studentklubbarna. Du kan köpa till ett busskort, sportkort och kultur kort. De ger dig rabatter. Busskortet kostade 25 euro/akademiskt år. Jag tog det men det går att hyra cyklar för typ 100 kr. Jag rekomenderar starkt cykel istället för buss. Jag använde denna länk för att kolla busstiderna för skärmarna uppdateras inte på busshållplatsen. 
Landet är väldigt litet vilket gör att det är enkelt att resa till grannländerna vilket jag gjorde. 
En utflykt till staden Ghent är ett måste.

Sammanfattning


Jag tror att min utbytesperiod kommer att hjälpa mig att söka in till masterutbildning eftersom att det är meriterande att åka ut som Erasmus student. Utbytet har gjort mig mer ansvarsfull vilket jag känner är viktigt i vår yrkesroll.  
Sammanfattningsvis vill jag säga att jag är supernöjd med utbytet. Ja jo det har varit en berg- och dalbana till och från men det är sånt som händer på ett utbyte. Jag har lärt mig så mycket, rest till många länder och städer. Upplevt studentlivet och fått många vänner från alla ställen i världen. Jag hade inte kunnat fått ta del av Belgien på ett bättre sätt. Jag hoppas att min rapport kan ge dig en inblick i hur det har varit. Jag vill att du har i åtanke att det här är vad jag upplevde. Alla tolkar och upplever situationer på olika sätt. Det här är min berättelse men du kanske lever en annan. Hoppas att du söker till ett utbyte för det rekommenderar jag verkligen. Är jättenöjd.