Reserapport - KI-student
Lärosäte: La Trobe University
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Tina Selling
E-postadress: tina.selling@stud.ki.se

Innan avresa

Mitt motiv till varför jag valde att söka utbyte är för att jag tycker att det är ett roligt och spännande sätt att få uppleva en ny kultur och samtidigt få perspektiv på den svenska vården genom att få lära mig mer om hur sjukvården ser ut i andra länder. Australien har alltid varit ett land som jag velat åka till men eftersom det ligger så långt bort har jag inte haft möjligheten att åka dit. Därför blev det en självklarhet för mig att söka utbyte till just Australien.


KI gav bra information om själva utbytet men när jag väl var antagen var det mer eget ansvar. Det behövdes ingen specifik ansökan till La Trobe University i Melbourne utan efter att jag blivit antagen väntade jag in mer information från Universitetet. Dock hade jag läst i flera reseberättelser att det var viktigt att börja med vaccinationerna i tid så det var något som jag tog tag i innan jag fick välkomstinformation från Universitetet. Det första steget är att leta fram all information om dina barnvaccinationer. Min mamma hade det sparat men för säkerhetsskull valde jag även att beställa hem kopior från landstingsarkivet i Stockholm. Se bifogad länk. Det kostade ca 160 kronor. 

https://www.regionarkivet.sll.se/bestall-ur-arkivet/bestall-barnhalsovardsjournal/barnhalsovardsjournal-privat.html


När jag sedan hade all information och fick information från Universitetet om vilka vaccinationer som behövdes bokade jag en tid hos Vaccin direkt. Jag fick information från skolan om att vi kunde gå till Cityakuten men fick ingen bra hjälp av dem och valde då att gå till Vaccin direkt som var otroligt duktiga och professionella. De hade även bra koll på vad jag behövde hjälp med. Jag informerade dem om mitt utbyte och vilka vaccinationer jag behövde. Fick då en tid till en läkare som fyllde i ett vaccinationsintyg och som sedan beställde serologier/gav mig vaccinationer. Fick sedan ett uppföljande besök där resultaten av serologierna fylldes i. Vaccin direkt hade även 15 % rabatt för studenter på vaccinationerna. De vaccinationer som behövs är:

  • Hepatit A: vaccinationsintyg ELLER ett positivt serologitest som visar att du har tagit vaccinet
  • Hepatit B: vaccinationsintyg OCH ett positivt serologitest som visar att du tagit vaccinet
  • Varicella (vattkoppor): vaccinationsintyg på 2 doser ELLER ett positivt serologitest som visar att du haft vattkoppor
  • dTpa (difteri, stelkramp ?!): vaccinationsintyg, får ej vara mer än 10 år sedan så jag fick ta nytt
  • Polio: vaccinationsintyg
  • MMR (mässling, påssjuka, röda hund): vaccinationsintyg ELLER positivt serologitest 
  • TB (tuberkulos): Mantoux PPD test
  • Flu (influensavaccin): vaccin för nuvarande säsong

Innan avresa behöver du även:

  • Beställa utdrag från polisregistret
  • Giltigt S-HLR intyg. Jag hade gjort en HLR utbildning på mitt tidigare jobb (3 år sedan) men det gick bra att använda det intyget. Min HLR ansvariga sjuksköterska på jobbet kunde få fram det på engelska via HLR-rådets hemsida. 

Ansvarig barnmorska från Sjukhuset skickade även ett mail med vad vi skulle ha med oss till introduktionen hos dem. Det var några olika formulär som skulle fyllas i och skrivas ut och sedan även en hygienutbildning som skulle göras där intyget sedan skulle skrivas ut. 

 

Ankomst och registrering

Vi valde att åka från Sverige på torsdagseftermiddagen veckan före skolstart i Australien. Jag tycker inte att vi missade något speciellt av att ha varit borta från skolan på fredagen. Det var skönt att komma fram och ha en ledig helg för att ställa om rent tidsmässigt och lära sig staden litegrann. Vi hade en introduktionsdag på La Trobe på måndagen i cirka 2 timmar. Vi gick igenom lite papper, fixade working with children check, fick tröjor att ha på oss på praktiken och fick en rundtur på campus. 


Det som behövdes till ”working with children check”: 

  • Pass
  • Studentlegitimation (fungerade bra med det vi har i Sverige från mecenat)
  • Bankkort

De vill tydligen ha olika typer av dokument som identifierar vem man är.


På tisdagen började vi kl 08 på sjukhuset med en introduktion med ansvarig barnmorska från sjukhuset. Vi var placerade på sjukhuset Mercy Hospital for Women. Vi gick igenom schema, papper och lite allmänt om hur allt fungerade på sjukhuset. Efter en cirka timme lång introduktion började praktiken. Så första dagen var inte bara introduktion utan även start på praktiken. 


Vårat schema var upplagt på följande sätt:

  • Vecka 1: Antenatal clinic (liknade MVC/spec-MVC), fetal monitoring
  • Vecka 2: BB, BB-hemma, Amningsmottagning
  • Vecka 3-5: Förlossning

Vi fick kortarmade skjortor från universitetet att ha på oss på praktiken. Sen köpte vi 2 st par svarta byxor som vi sedan tvättade dagligen. Så rekommenderar att fixa ett boende med tvättmaskin. 

Ekonomi

Mina vaccinationer inklusive, serologier intyg etc., kostade ca 3000kr. 

Vi sökte några olika stipendier från bland annat från KI och vårdförbundet och fick totalt 20 000 kronor. Rekommenderas starkt då resa och boende är dyrt. Vi köpte även ett månads-tågkort som heter Myki-card och kostar ca 800 kronor för 1 månad.

Kostnaderna i allmänhet i Australien var likt Sverige. 

Boende

Vi hyrde en lägenhet via airbnb vilket fungerade bra. Vi hade fått höra innan att det är bra att bo nära sjukhuset eller nära tåget som går till sjukhuset. Vi valde att bo nära stan och sedan bo nära en tågstation där tåget gick direkt till sjukuset. Det fungerade väldigt bra. Vi bodde i området East melbourne som var ett mysigt fint område som hade nära till Fitzroy (område med mycket restauranger) och city. Tåget tog vi från North Richmond station och tog ca 20 minuter till sjukhuset.


Räkna med hög kostnad för boende. Vi betalade ca 10 000 per person men bodde då i en ganska fin lägenhet. Finns nog billigare alternativ, exempelvis inneboende. Titta in facebook-gruppen ”Svenskar i Melbourne” – där skrivs annars mycket om rum som hyrs ut.

Studier allmänt

Det är viktigt att känna till att man i Australien kan bli barnmorska på olika sätt. Antingen läser man 3 år och blir direkt barnmorska men inte sjuksköterska. Eller så läser de ”dubbel” vilket är 4 år, då blir de både barnmorska och sjuksköterska. Eller så gör de som vi gör i Sverige. Blir först barnmorska, arbetar lite efteråt och pluggar sedan vidare till barnmorska. Detta kallas ”Post-graduate”. Det var något som jag berättade varje dag för handledaren, att jag var ”post-graduate” från Sverige. Då förstod de att vi kunde mycket sedan innan och att vi var mer erfarna än de som läste exempelvis första terminen på sina 3 år till barnmorska. 

Varje pass var det ett möte för de som gick på och då tilldelades vi en barnmorska att gå med under dagen. Vi gick sedan med olika barnmorskor varje pass men jag upplevde inte det som något större problem. I allmänhet tycker jag att barnmorskorna var otroligt bra på att ha hand om studenter. De har mycket studenter på de stora sjukhusen och var vana att handleda. Jag upplevde även att jag fick göra mycket och fick själv säga vad jag ville fokusera på.


De allra flesta barnmorskorna i Australien hade en rotationstjänst, till skillnad från i Sverige. Många roterade inom BB, förlossning, MVC (som också fanns på sjukhuset) vilket jag tyckte verkade väldigt roligt och lärorikt. 


Angående tillgodoräknande av mitt utbyte vid hemkomst, var det inga problem. När jag kom hem fick jag fylla i ett formulär som jag sedan fick godkänd i Ladok. Viktigt att veta är att till formuläret om tillgodoräknandes krävs ett bevis från praktiken i Australien. Vi använde oss av en närvaro-lista som barnmorskorna skrev på varje dag. Det fungerade fint. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI

Tiden på BB skulle jag säga var ganska lik vården i Sverige. Jag uppskattade mycket att vi även fick vara en dag på BB-hemma och en dag på amningsmottagning. Jag kommer fokusera mest på min tid på förlossningen. 


Under min tid på Mercy Hospital for Women hade barnmorskan alltid bara en födande åt gången vilket jag tyckte var skönt. Däremot finns det inga undersköterskor men barnmorskorna hjälper varandra mycket och är noggranna med att ta rast på förmiddagen och även lunch-rast. Något som skiljer sig otroligt mycket från förlossningsvården hemma är att de gör palpatorisk värkstatus varje halvtimma. Det var lärorikt även om jag tycker det var lite väl ofta. Mycket görs även sterilt vilket var ovant. Urintappning, KAD-sättning, sterila handskar vid VU och även vid framfödandet. VU är något som jag tyvärr fick göra väldigt lite av. Så det kan vara bra att vara förberedd på det. Jag försökte flera gånger fråga barnmorskan innan VU om även jag kunde undersöka men i många fall blev det inte så. Dels beroende på att läkarna undersökte men även på grund av hänsyn till kvinnan. VU görs även i mycket mindre utsträckning än i Sverige, vilket var intressant att se. Jag fick ett helt annat perspektiv på VU och insåg att det faktiskt i vissa fall görs för ofta i Sverige. Barnmorskorna i Australien lyssnade mycket på kvinna och jag lärde mig andra faktorer som visade att förlossningen gick framåt. 


All dokumentation var i pappersform vilket också var en stor skillnad från hemma. Otroligt mycket papper och pärmar att läsa och hålla reda på. Jag valde att inte fokusera så mycket på dokumentationen utan mer på kvinnan. Eftersom vi hade en födande åt gången fick jag verkligen öva på kontinuerlig närvaro och kunde skapa en fin relation till kvinnan. Många var väldigt intresserade över att vi var från Sverige och hade mycket frågor om vården i Sverige. Jag upplevde därmed inga problem med att vara en utbytesstudent från ett annat land, utan vi blev behandlade precis som alla andra studenter från Melbourne. 

I Australien används fortfarande tångförlossning vilket jag tycker var otäckt att se då jag inte sett något liknande. Det som var otäckt var hur läkaren drog ned barnet med hela sin kroppstyngd. Jag fick dock endast se 1 sådan förlossning. De använder exempelvis tång när barnet står högt och det då inte går att lägga en sugklocka. 


Det är även otroligt vanligt med induktioner. Kvinnor induceras på alla möjliga olika indikationer och ibland visste inte ens barnmorskan varför kvinnan inducerades. Induktionerna är likande våra i Sverige men kvinnorna går exempelvis hem med en BARD-kateter och kommer tillbaka dagen efter. De drar heller inte i dessa som vi gör i Sverige. 


Själva framfödandet tycker jag liknade framfödandet i Sverige. Barnmorskorna ansvarade för framfödandet om allt var normalt. De höll perinealskydd precis som vi i Sverige och använde även en varm handduk mot perineum. När barnet var påväg ut ringde vi in en barnmorska 2 som alltid var med vid framfödandet och ansvarade för barnet när barnet var ute. Jag tyckte det var mycket lärorikt med framfödandet och var glad att jag fick öva på detta. 


Under min tid var jag med på totalt 8 stycken förlossningar. 1 akut kejsarsnitt, 1 tång-förlossning och 6 stycken normala vaginala förlossningar. 

Språk och kultur

Jag upplevde inga större problem med språket. Australiensarna är även mycket vänliga och trevliga så om jag hade svårt att förstå något var de mycket hjälpsamma med att förklara. Jag är mycket glad över att ha fått öva på att ge vård på engelska då jag direkt när jag kom hem hade flera förlossningar på engelska och hade då inga problem med det, vilket jag nog hade haft om jag inte varit på utbyte. Jag kan nu förklara saker inom graviditet och förlossning som jag inte kunde innan jag åkte. 


Kulturen i Australien är likt kulturen i Sverige. Mycket av maten i Australien är asiatisk, det finns otroligt mycket god mat och även mycket goda bruncher vilket vi gillade att unna oss när vi var lediga. Vi passade även på att uppleva Melbourne så mycket vi bara kunde så hyrde bil vid flera tillfällen och åkte till haven, till vingårdar osv. Helt fantastiskt fin natur.

Fritid och sociala aktivteter

Vi träffade inga andra studenter på fritiden under vår i Melbourne. Men däremot var det flera studenter vi lärde känna på praktiken vilket var roligt. Vi gick flera gånger på drop-in ”Yoga in the park” i Edinburgh Gardens vilket var mysigt. Det fanns mycket olika aktiviteter att roa sig med på fritiden. Vi spenderade mycket tid i Fitzroy, Carlton, City, St Kilda och sen åkte vi en helg till Sydney. Det fanns mycket att uppleva och jag tycker att vi hann med mycket även om vi inte hade någon extra ledighet. 

Rekommenderar att åka till Great Ocean Road, Yarra Walley och Mornington Peninsula omt tid finns!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är jag så otroligt glad över att jag valde att åka på utbyte till Melbourne. Jag är positivt överraskad över praktiken men också över Australien i sig och även Melbourne. Jag tror att jag alltid kommer att vara glad och stolt över den här perioden i mitt liv. Jag var nervös över att komma tillbaka till Sverige efter min tid i Australien. Men jag måste säga att jag tycker det gick förvånansvärt bra. Jag var noga med att berätta för min handledare innan att jag inte haft fått öva på suturering, VU, amniotomi, sätta skalpelektrod och dokumentering. Hon hade överseende med detta och det hjälpte mig mycket. Jag upplever även att dessa moment är saker jag kommer kunna öva på när jag är hemma men de saker jag fick med mig från Australien är saker jag inte hade kunnat få om jag var hemma. Jag utvecklades som person och även som framtida barnmorska. Mitt tips till dig som läser detta, åk på utbyte, åkt på utbyte till Australien eller någon annan stans. Det är så fantastiskt att få den här möjligheten och jag är så tacksam för att jag fick åka på detta äventyr. Mitt andra tips är att fixa med vaccinationerna i tid och att det mesta löser sig tillslut. Det var otroligt jobbigt med allt fix innan jag åkte, men jag tycker det var värt allt slit! Om du har några frågor till mig så skriv! Jag vet hur det känns när allt känns snurrigt. Maila mig eller skicka ett sms. Så hjälper jag till om jag kan! Önskar dig all lycka till!