Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Anna Claughton Klyft
E-postadress: claughton.klyft@gmail.com

Innan avresa

Redan första dagen på sjuksköterskeprogrammet lyssnade jag intensivt på när informationen angående utbytesstudier presenterades (och självfallet på all annan essentiell kursinformation). Möjligheten att få studera utomlands var ett starkt kriterium för mig när jag sökte till KI. Jag såg det som både en god erfarenhet och utmaning, både på ett personligt och professionellt plan. 

Från första dagen visste jag att jag ville åka till Australien. Variationen av de olika naturtyperna, från tropiska regnskogar och vackra stränder med surf till vibrerande storstäder med en avstressad och äventyrlig kultur. Detta land, så långt bort från "hemma" blev så småningom en morot under utbildningens gång, dvs något att sträva efter då utbytet skulle ske sista året på programmet.

Tips
Läs tidigare reseberättelser för att få ett hum om var du vill åka, redan så tidigt som möjligt. Om du har möjlighet, skriv/prata med dina äldrekursare som har varit/ska studera utomlands. De ger dig "de gyllene tipsen" som du inte vill missa! Engagera dig i din sektion och olika utskott, inte enbart för meriternas skull - men även för att det är kul!

Ansökan
Viktigt att veta inför din ansökan är att ha god marginal innan sista ansökningsdatumet. Se till att vara ute i god tid när du skriver ditt personliga brev, ansökningsblankett, utdrag från Ladok, "Letter of rekommendation", CV på engelska och ett foto på dig själv. Tydliga instruktioner finns på sjuksköterskeprogrammets kurswebb. KI:s internationella koordinator kontaktade sedan mig och informerade om att den internationella kommittén har nominerat en för utbytesstudier och att man därmed får en preliminär placering vid University of Sydney. Därefter måste man tacka ja till den preliminära placeringen och sedan genomgå en ansökningsprocess via University of Sydney (denna process gick dock fort!). När detta är klart har du en garanterad plats!

De internationella koordinatorerna för "Nursing" på University of Sydney var informativa, relativt snabba på att svara och väldigt hjälpsamma. Var dock medveten om att processen med att fixa dokument som Sydney kräver är tidskrävande då de är extremt strikta med hälsoundersökningar och vaccinationer. Var inte rädd för att ställa "dumma frågor" till kontaktpersonen dit du ska åka! De är väldigt tillmötesgående och hjälpsamma. Enklast är om alla papper är klara innan avresan, speciellt då jag och min kursare flög till Sydney samma dag som vi avslutade en annan kurs, bara tre dagar innan vår första praktikdag på andra sidan jordklotet (mindre lyckat pga tidsskillnaden...!).

Flygbiljett
Så fort jag fick en bekräftad plats på University of Sydney samt datum för praktikplaceringen, bokade jag och min kursare flyg. Vi kom relativt billigt undan med flygbiljetter då vi bokade flera månader i förväg (svar om ansökan kom i mars-20 och praktiken i Sydney startade november-20).

Vaccinationer
Förbered dig på att alla vaccinations- och hälsointyg är onödigt komplicerade och tidskrävande. Vi började fixa dessa dokument direkt (flera månader i förväg), trots det så blev alla papper 100% klara en vecka innan vår resa pga problematiska hemsidor, fel information från universitetet, byte av kontaktkoordinator mitt under terminen osv. 
University of Sydney kräver följande dokument om du ska praktisera inom deras hälso- och sjukvård:
  • "Vaccination Record Card for Health Care Workers/Students". Du får ett dokument som ska vara ifyllt samt signerat av en läkare (varje enskild vaccination måste ha en stämpel och signatur). 
  • "Australian Criminal Record Check". Ett utdrag från Australiens belastningsregister (oavsett om du tidigare har varit i Australien eller inte). 
  • Utdrag ur det svenska belastningsregistret. 
  • Bild på ditt pass. 
  • "Code of Conduct Agreement for Students undertaking Clinical Placements". Ett dokument med universitetets regler och riktlinjer inför ens kliniska placering.
  • dokument gällande tuberkulos
Utöver detta: håll koll på din nya studentmejl som du får av University of Sydney, då de skickar ut information om obligatoriska nätkurser som ska göras innan du påbörjar din praktik.

Visum
Jag ansökte om ett turistvisum, då det var enklare och gratis. Detta kan du göra online på olika hemsidor och det gäller i totalt tre månader. 

Försäkring
Du får en försäkring via Kammarkollegiet på KI. Jag ringde även mitt försäkringsbolag och gick igenom vad som kunde tänkas täckas under mitt utbyte samt min resa (då jag reste i ytterligare en månad efter att praktiken var avslutad). 

CSN
Kontakta CSN för merkostnadslån för utlandsstudier, det blev ca 3000 kr extra i månaden vilket var välbehövligt. 

Stipendier och resebidrag 
Du kan ansöka om stipendier och resebidrag från exempelvis Vårdförbundet och KI. Det finns ett stort antal fonder där man kan söka om bidrag inför studier utomlands. Det mesta går att hitta på nätet!




Bondi Beach.

Ankomst och registrering

Jag och min kursare Josefin anlände till Sydney en lördag, dvs mindre än två dygn innan vår kliniska praktik skulle starta. Vi hade inget annat val då vår kurs i akutsjukvård på KI skulle överlappa med utbytet. Vi hade alltså två teoretiska veckor kvar av akutkursen som vi gjorde på distans samtidigt som vi påbörjade praktiken i Sydney. 

Sjävklart hade det varit mer optimalt om vår kurs slapp överlappas med praktiken i Sydney (detta var dock något som inte gick att ordna, enligt respektive universitet). Tidsomställningen var tuff då vi knappt hann anpassa oss innan det var dags att vara på sjukhuset. I Australien har man dessutom fem praktikdagar på respektive sjukhus, jämfört med Sverige där vi har 32 timmar fördelat på fyra dagar. 

Under första dagen hade vi ett möte hos sjuksköterskefakulteten med diverse lärare, kontaktpersoner samt programdirektorn. De gav oss information gällande praktiken, extra webbkurser som skulle göras samt lät oss ställa många frågor. Det var en bra start innan första dagen på praktiken. Jag upplevde att de var väldigt tillmötesgående och angelägna om att vi skulle trivas!

Bondi Icebergs Pool.

Ekonomi

Något som du bör förbereda dig på är att utbytesstudier i Australien är kostsamt. Jag försökte spara en hel del av mitt studielån och min lön under utbildningens gång för att kunna passa på att njuta så mycket som möjligt under utbytet. 

Jag och min kursare valde exempelvis att spara in på boendet och lägga mer pengar på mat och aktiviteter. 

Ungefärliga utgifter både innan samt efter utbytet:

Flygresa ToR: ca 12 000 kr
Boende: 6300 kr/mån
Vaccinationer samt vaccinationsintyg: 1000 kr
Busskort: 400 kr/mån
Kläder och skor till praktiken: 700 kr
Mobilabonnemang: 300 kr/mån

Utöver detta förekom självklart kostnader för mat, aktiviteter, shopping etc. Som sagt, väl på andra sidan om jorden vill man uppleva så mycket som möjligt! Sjävklart beror det på ens intressen samt hur mycket man är villig att spendera. 
Kostnaderna är relativt lika Stockholms (med fokus på framför allt boende och mat). 

Boende

Då jag och min kursare enbart skulle vara i Sydney i sex veckor så var den enklast att försöka hitta ett korttidsboende. Våra faddrar (som också hade praktiserat i Sydney) rekommenderade ett mindre hostel som de bodde på under sin vistelse. Det var ett av de billigare alternativen och låg centralt vilket funkade bra för oss. Sjävklart är hostel inte det mest optimala om man har praktik fem dagar i veckan, men det funkade. Alternativet hade varit att betala nästan tre gånger så mycket mer hyra om vi hade en lägenhet. Bostadsstandarden är inte lika hög som i Sverige, och bostadspriserna är mycket högre jämfört med Stockholm.

Vårt hostel var inte fräscht och det var relativt högljutt på kvällarna, vilket var ett problem då man skulle upp kl.05 för att åka in till sjukhuset. Men det dög för en kortare period. Vi valde hellre att bo centralt än att bo nära sjukhuset (mest för att enkelt kunna hitta på roliga aktiviter under helgerna). Både buss- och tågförbindelserna till sjukhuset var vådligt smidiga, så det gick ingen nöd på oss. Dock fick vi reda på att en av våra lärare som vi hade träffat under vår "introdag" tidigare hade hyrt ut ett rum i sin villa till svenska utbytesstudenter (vilket även var väldigt nära sjukhuset). Ett tips är att fråga er kontaktperson för University of Sydney om de har något bra och billigt bostadsalternativ som du/ni kan hyra under er VFU. 

Studier allmänt

VFU
Praktiken genomfördes på två sjukhus i samma område under fem veckors tid, den ena ett privat (North Shore Private Hospital) och den andra ett regionsjukhus (Royal North Shore Hospital). Dessa två sjukhus låg bredvid varandra, men skiljde sig markant ifrån varandra.


Private hospital
Jag praktiserade två veckor på "Cardiothoracic ward" på det privata sjukhuset. Sjuksköterskorna i Australien har en otroligt god teoretisk kunskap, däremot brister deras kliniska arbete på flera punkter. Det privata sjukhuset liknande mer ett hotell, med kristallkronor, heltäckningsmatta (!!) i korridorerna samt inne på patienternas rum. Hygienrutinerna var under all kritik. Varken handskar eller förkläde användes vid situationer då det definitivt bör användas, läkarna bar kostym och sjuksköterskorna hade kostymbyxor och en blå kortärmad skjorta (samt bar förlovningsringar eller armband under arbetspasset). Något elektroniskt journalsystem användes ej, utan allt skrevs för hand vilket både var tidskrävande samt försvårade arbetet då många läkare skrev otydligt. Jag upplevde även att sjuksköterskorna utförde mycket mer basal omvårdnad jämfört med sjuksköterskorna hemma i Sverige. Det fanns ingen specifik undersköterska som samarbetade med sin sjuksköterska. I bästa fall hade man ett vårdbiträde som fungerade som en "allt-i-allo" som hela avdelningen delade på. Oftast var det jag, som student, som fick göra diverse usk-uppgifter (att få följa med sin handledare och hjälpa till med diverse medicintekniska uppgifter var inte högt prioriterat på avdelningen eller sjukhuset överlag, tyvärr). 

Något som var tydligt var den uttalade hierarkin mellan sjuksköterskor och läkare, men även mellan könen. Jag hade blivit förvarnad från både vänner och kursare att det skulle skilja sig markant, men jag var inte tillräckligt förberedd på vårdens maktfördelning i Australien. Det var en utmaning att vara professionell, samtidigt som man försökte bevara sin integritet och visa framfötterna när man befinner sig i ett ojämlikt system som redan är så pass etablerat sedan en lång tid tillbaka. Det var definitivt en utmaning, både på gott och ont. Jag anser dock att man lärde sig uppskatta Sveriges sjukvård på ett helt annat sätt än vad jag tidigare har gjort under tidigare praktikperioder hemma i Sverige.  

Public hospital 
Jag var totalt tre veckor på regionsjukhuset, där jag praktiserade på Neuro ICU (dvs en intensivvårdsavdelning med fokus på neurokirurgi). Detta var absolut en av de bästa praktikplatserna jag har fått möjlighet att vara på under hela min utbildning. ICU-Sjuksköterskorna var extremt kompetenta, drivna och trevliga. Vi hade många intuberade patienter med diverse hjärnaneurysm. Dessa tre veckor resulterade i en mängd ny kunskap om hjärnan och dess olika åkommor, olika typer av operationer, behandlingar osv. Mycket av kunskapen var väldigt djupgående, framför allt sådant som vi inte har fokuserat på hemma i Sverige. Sjuksköterskorna var pedagogiska och angelägna om att vi skulle lära oss så mycket som möjligt, något jag uppskattade enormt. Jag fick många nya "mentorer" och vänner på avdelningen som även peppade mig att försöka ansöka om att få jobba i Australien som sjuksköterska när jag har tagit min examen och jobbat i ett par år!

Facilitator
Under VFU:n har man en så kallad "Facilitator" som fungerar lite som KI:s mittbedömningslärare. Facilitatorn är ens kontaktperson under hela praktikperioden. Denna person jobbar för både sjuhuset och universitetet och är sjuksköterska i botten, och har sitt kontor på sjukhuset. Facilitatorn besöker dig på avdelningen varje dag och stämmer av hur saker och ting går. Beroende på typ av person, så kan facilitatorns stöd och bemötande variera. Min facilitator på det regionsjukhuset fungerade exempelvis som både en stödperson och en examinator. Hon hade koll på allt som gjordes och gav mig uppgifter som skulle göras både under praktikpasset med även "hemläxor" som skulle presenteras för en mindre studentgrupp som även praktiserade på samma sjukhus. Min facilitator var hård, men otroligt kunnig. Det tog ca en vecka tills man kände sig bekväm med hennes krav då det var relativt intensivt. Men, summa summarum; jag lärde mig väldigt mycket av min facilitator Leeann. Det hela avslutades med att hon bjöd mig och min kursare på middag och tårta i hennes hem då jag fyllde år under praktikperioden! Väldigt roligt!

Saker till praktiken
Som sagt, vårdkläderna skiljer sig från våra svenska "scrubs". Skjorta får man från University of Sydney, men du måste köpa svarta kostymbyxor som täcker vristerna samt ha svarta skinnskor som arbetsskor (detta är något som du även måste bekosta själv).
Entrén till North Shore Private Hospital.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Under termin 5 ansökte jag om att få åka på utbytesstudier under den valbara kursen på 7,5 hp. Utbytesprogrammet är INK och innefattar fem veckors VFU i Sydney via University of Sydney. 

Utbytets akademiska upplägg planerades tillsammans med programdirektorn, Eva Broberger. Vad som exempelvis diskuterades gemensamt var exempelvis ens individuella studieplan och tidpunkt för den valbara kursen (då det måste synkas med University of Sydneys terminsupplägg). 

Väl hemma ansöker man sedan om att få tillgodoräkna sig praktiken för att erhålla "den valbara kursens" högskolepoäng. 

Utöver detta läste jag även "Forskningsmetodik" på 6 hp på distans, så att jag kunde stanna en månad till i Australien och resa samtidigt som jag pluggade. Det funkade bra, men det som var problematiskt var tidsskillnaden, då kursen gick ut på att göra en ministudie tillsammans med sin grupp. 
University of Sydney

Språk och kultur

Jag tyckte att jag anpassade mig relativt snabbt efter att använda engelska i olika sammanhang. Efter ett par dagar kändes det lika naturligt som att prata svenska, däremot tog det kanske någon vecka tills man hängde med i de olika medicinska termer (av många) som de använder. Alla var dock väldigt förstående om att engelska inte var ens modersmål. Många gånger blev de väldigt imponerade över att man som utbytesstudent hade så pass bra engelska och kunde göra sig förstådd hos både kollegor och patienter. 

Människorna i Australien är allmänt väldigt öppna, trevliga, sociala och tillmötesgående gentemot nya bekantskaper! Detta gjorde att man kände sig snabbt välkommen, vare sig det var på ens hostel, sjukhuset eller på ett närliggande café. Jag upplevde att människorna i Sydney hade ett lugnare tempo (gentemot både vardagen, men även livet själv) jämfört med vår klassiska Stockholmsstress, vilket även satte en fin och lugn prägel hos folk. 

Fritid och sociala aktivteter

Då jag endast praktiserade i Sydney under sex veckor fanns det ingen möjlighet till att gå på studentsociala aktiviter och evenemang. Jag lärde känna några ssk-studenter från Australien som berättade att terminen började närma sitt slut vilket resulterade i att studentlivet knappt var befintligt. 

Däremot var det inga problem att lära känna folk på caféer, sitt hostel, pubar etc. Folk är väldigt öppna och det var lätt att umgås och få nya vänner. 

Åker man på ett så kort utbyte kan det vara en god idé att bo på ett hostel om man vill få chansen att träffa nya människor från olika länder! Vi hade exempelvis "korridorsgrannar" från Frankrike, Japan, Kina, Portugal och Italien. 

Jag passade även på att resa längs med Australiens östkust samt till Nya Zeeland när jag läste "Forskningsmetodik" på distans, vilket var fantastiskt! Jag fick uppleva vacker natur och träffa underbara människor från världens alla hörn, något som jag kommer bära med mig resten av livet. 


Queenstown, NZ.

Sammanfattning

Under min VFU i Sydney hade jag svårt att reflektera över hur denna praktik skulle komma att påverka mina studier vid KI samt min kommande yrkesroll. Nu i efterhand har jag dock insett att utbytet har gett mig mycket mer erfarenhet jämfört med många andra praktikplatser. Jag har framför allt erhållit en djupare kunskap inom patofysiologi, förbättrat min engelska, fått en större insyn i Australiens vårdkultur, lärt mig hur jag hanterar hierarki samt opassande kommentarer från äldre manliga patienter (förekom mer ofta i Australien än i Sverige). Utöver detta upplever jag att jag har lyckats applicera Australiens mer öppna och sociala kommunikation inom svenskt sjukvård, något som kan behövas mer.

Att få möjligheten att resa utomlands och praktisera har både varit givande på ett proffesionellt och personligt plan. Om du har möjlighet - sök utbyte och åk! Om det fanns en chans att åka igen, så hade jag inte tvekat en sekund. 2,5 månad i Australien och NZ var fantastiskt och jag längtar redan efter att få återvända någon gång i framtiden!
Jag och KI-ryggan på äventyr i Blue Mountains (bergskedja i Australien)!