Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Iowa
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20

Innan avresa

Under läkarprogrammet på KI finns goda möjligheter att åka iväg på olika utbyten. Listan på universitet är lång, och att bilda sig en ordentlig uppfattning om varje studieort kan liknas vid ett sisyfosarbete. Av min erfarenhet läser de flesta ett par reseberättelser från ett mindre urval av orter och har det som grund för kommande rangordning. Oavsett var du hamnar tror jag bestämt att du kommer att se tillbaka på vistelsen utan ånger. I texten vill jag berätta om processen från mitt perspektiv, ge tips rent generellt, samt givetvis berätta om hur det är i Iowa. 

Att välja rätt

Tänk noga igenom vad syftet med utbytet är för just dig. Vissa vill vara på prestigefulla universitet, medan andra kanske bara vill få erfarenhet av ett annorlunda sjukvårdssystem. Oavsett vad du är ute efter finns det ett antal begränsade faktorer. Några exempel på detta är: ekonomi, meriter, språk, (ej möjlighet att närvara vid examen), etc. Andra saker som kan vara bra att hå i åtanke är hur lätt/svårt förarbetet faktiskt blir, vilka vaccinationer behövs, visum, stipendier, och hur ser det ut med boende egentligen? Välj orter som verkar intressanta utefter dina förutsättningar och läs på ordentligt.

Jag själv hade D-merit och begränsad ekonomi (Läs: slut på CSN). Året innan skrev jag mitt examensarbete i Vietnam, och det kändes naturligt att nu byta väderstreck och söka mig västerut över atlanten. Förutsättningarna att få till ett utbyte på något av lärosätena i Nordamerika såg relativt små ut, men några orter bedömde jag att det fanns en okej chans att få till. 

Antagning
Lotten föll på Iowa och Carver College of Medicine som var mitt tredjeval. Det som lockade mig dit var möjligheten att få göra ett utbyte på en plats dit jag aldrig skulle åka som turist. Det kanske låter lite sjukt, men att skapa sig ett sammanhang mitt ute i ingenstans tilltalar mig. Det känns helt enkelt mer "äkta". 

Iowa City är en amerikansk studentstad om ca 70 000 invånare där halva staden består av studenter från hela USA - alltså ett helt perfekt ställe för att lära känna nya människor på. Dessutom var sjukhuset rankat högt inom flertalet specialiteter, och levnadskostnader låga. 


Förberedelser
Vid ansökan var det lite oklart om jag skulle kunna närvara vid examensceremonin. Det såg initialt mörkt ut, men jag lyckades med att dela upp utbytet så att jag kunde genomföra första halvan av utbytet i augusti och den andra i  november/december. Detta gjorde att jag dessutom fick en välbehövlig ledighet tre veckor efter IST, samt var klar med hela utbildningen redan innan jul. Givetvis viktigt att stämma av med både KI och värduniversitet innan man ger sig på detta. Kanske inte passar alla, men med låga kostnader i övrigt unnade jag mig två turer. 

Deanna Nelson var initialt min kontaktperson. Av henne fick jag information om kurser, vilka vaccinationer jag behövde, hjälp att hitta boende, transfer från flygplatsen, skjuts till Walmart, ja egentligen allt du kan tänka dig - en riktig klippa!

Avseende kurser så fanns det en mängd olika att välja på. Det ska dock sägas att beroende vilken tid på året själva utbytet görs så är sannolikheten att få sitt förstaval olika, till exempel är det lättare på höst/vinter då sistaårs-studenterna åker runt på intervjuer inför recidency. Jag hade turen att få båda mina förstahandsval.





Ankomst och registrering

Det finns lite olika alternativ att ta sig till Iowa city. Det ofta dyrare sättet är att flyga till Cedar Rapids, vilket är den flygplats närmast Iowa City (30 min med bil), räkna då med minst två mellanlandningar. Det finns även direktflyg från Arlanda till Chicago, varifrån det går att ta buss(ca 4h) till Iowa City. Om du har några dagar på dig rekommenderas det senare alternativet så kan du dessutom passa på att turista i Chicago. 

Innan första kursen i augusti anlände jag i senaste laget. Eftersom att jag väldigt gärna ville närvara på min mammas 60-årsfest två dagar innan kursstart landade jag i Cedar Rapids kl 21 kvällen innan första kursen började. Att ha så lite tid mellan ankomst och start är ingenting jag rekommenderar, men fungerade som tur var utmärkt för mig. Deanna insisterade på att hämta upp mig vid flygplatsen. Hon körde mig raka vägen till Walmart där jag köpte frukost, basvaror och SIM-kort. Sen tog vi en tur runt sjukhuset för att jag skulle veta vart jag skulle infinna mig.

Andra tillfället flög jag till Chicago och bodde hos en kursare som läste vid Northwestern ett par dagar innan jag tog bussen till Iowa. Både flyg och bussresa gick fint, och jag sparade ca 4000 kr på detta. Väl framme i Iowa City tog jag en uber till mitt frathouse Alpha Kappa Kappa, som ligger på gångavstånd från sjukhuset. 


Introduktion
Utöver träning i EPIC en förmiddag var det ingen introduktion - det var alltså bara att hoppa in i det team du skulle jobba med den kommande månaden. 

Ekonomi

Priserna i USA är liknande som i Sverige, att äta ute är lite billigare, vissa varor i butik dyrare. Boende är generellt billigare i Iowa än andra stater. Första besöket bodde jag hemma hos en student ett par kilometer från sjukhuset, 550 USD för en månad. Andra gången på AKK, ett medicinskt fraternity med plats för ca 25 studenter, 450 USD för en månad. Det som var aningen dyrt innan avresa var kostnader för vaccination, detta varierar såklart om det är något du behöver fylla på/inte har de gamla vaccinationsdokumenten. 

Det går bra att åka till Iowa på ESTA, inget vanligt visum behövs alltså vilket sparar både tid och pengar. SIM-kort med 25GB surf gick på 45 USD/månad, rekommenderar Straight Talks som finns att köpa på Walmart. Jag hyrde också en cykel som jag kunde använda under båda besöken, 50 USD kostade det på bike library. Det optimala hade varit att ha tillgång till bil under vistelsen för att kunna utforska området lite bättre. Som tur var lärde jag känna en vän med bil första vändan, och de flesta studenterna på AKK hade också bil såklart. 

Boende

Deanna hjälpte mig med kontakt för boende både första och andra gången. Först bodde jag hos en läkarstudent 2-3km från campus. Det var inga problem att cykla därifrån(tog kanske 10 min) och det fanns också gratis buss(CAMBUS) till sjukhuset i närheten. 

Andra gången bodde jag på AKK, ett medicinskt fraternity på gångavstånd från sjukhuset. Där bodde ca 25 andra studenter och sammanhållning var god. Rummen var ganska slitna men var helt okej. Vi hade fester och middagar ofta, frukost och öl var gratis, det fanns ett enklare men fullgott gym. Ingen "hazing"  förekommer utan endast gemytlig stämning. Rekommenderas!

Studier allmänt

För att bli läkare i USA så är vägen lite annorlunda jämfört med i Sverige. Först genomgås fyra år av pre-med på college,  och sedan fyra år medical school. Under medical school gör man USMLE step 1 som är ett teoretiskt prov på typ allt, samt step 2 som är uppdelat i ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Det som avgör vilka specialiteter du sedan har en chans att få recidency inom är vilken poäng du får främst på step 1. Step 1 skrivs efter de två första åren och studenterna lägger därav givetvis ner ofantligt mycket tid för att studera till just detta prov. Efter medical school så är det dags för recidency, lite olika upplägg beroende på specialitet men där görs även step 3 som tar två dagar och är även detta inkluderande ett praktiskt samt ett teoretiskt prov. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
OPHT:8402 Neuro-Ophthalmology

4-veckor lång kurs på mottagning. Ca 50h/vecka. Vårdteamet bestod av två sköterskor, en attending, en till två residents, en fellow, samt en student. Som student förväntades du vara med på morgonmöte med start kl 07:00. På morgonmötet diskuterades intressanta fall från tidigare arbetsdagar. Ofta blev de som gjorde sin residency förhörda av den attending som var på plats, det gavs utrymme för att ställa frågor och det var trevlig stämning. Vanliga fall som diskuterades berörde exempelvis, idiopatisk intrakraniell tryckstegring, papillödem inkl klassificering, stroke med synpåverkan, schwannom etc. Efter detta var det alltid föreläsning inom ögonsjukdomar kl 8-9. Mottagningsarbetet började därefter vid kl 9 och sista patienten blev klar till kl 17. Som student hade jag en tredjeårs resident som handledare, riktigt kul och det man fick göra mycket själv. Mot slutet av kursen erbjöds möjlighet att hålla en presentation om något ögonrelaterat om så önskades. Ögon på University of Iowa är rankat 6a i hela USA och kallas, inte utan anledning, för Harvard of ophthalmology. Attendings höll världsklass och vi hade många svåra patientfall som skickats på remiss från exempelvis Mayo Clinic. Helt klart en riktig pangkurs där du får jobba sida vid sida med de som är bäst inom sitt område. Jag passade även på att dra på mig kirurgscrubsen och kolla in några glaukomoperationer. Det var otroligt spännande att kirurgi under mikroskop och 10/0 suturstorlek, rekommenderas! 


IM:8422 Clinical Infectious Disease

4-veckor lång kurs på infektionskonsult-team. Ca 40h/vecka. Teamet bestod av en attending, två residents, och oftast två studenter. Patienttrycket varierade kraftigt från dag till dag då vi inte hade en egen avdelning, utan blev ansvariga för just infektionsbiten hos patienter inneliggandes på andra avdelningar. Detta var den minst arbetstunga placeringen. Jag var på plats varje morgon runt kl 8 och gick ifrån runt kl 15-16. Den tiden var dock relativt effektiv. Vi diskuterade patienter och rondade på förmiddagen, sedan drog vi fallen för attending på eftermiddagen, för att sedan ha slutrond tillsammans. Fallen bestod av osteomyeliter, multiresistenta infektioner, parasiter etc.  Min upplevelse är att det var väldigt lärorikt, men kanske lite väl mycket dubbelarbete då det i princip var samma undersökningar som utfördes på eftermiddagsronden. Tiden då vi inte hade så mycket att göra fylldes av att vår attending föreläste om valfritt ämne. 


Jag valde kurserna dels då både intresserar mig mycket sedan tidigare, men också för att jag visste att det skulle ge mig ett tidsmässigt utrymme för att utforska Iowa och inte bara vistas på sjukhuset, vilket är lätt hänt på t ex kirurgen där man kan förvänta sig 80-100h/vecka. 




Språk och kultur

Det var inga som helst svårigheter att varken förstå språket, eller att göra sig förstådd. Vi svenskar har generellt en god grund att stå på vad gällande det engelska språket och lingot i Iowa utgör inget undantag. I övrigt är amerikaner väldigt hjälpsamma och trevliga, även om det stundtals kan kännas som ytlig fasad. En skillnad gentemot Sverige ur ett studentperspektiv är hur beroende de flesta är av att deras föräldrar kan hjälpa till ekonomiskt med utbildning. Jag tror att detta kan bidra till att föräldrarna är mer involverade och ställer högre krav på både sina barn, men också läkarutbildningen som kostar dem en rejäl slant varje termin.  

Fritid och sociala aktivteter

Jag försökte se så mycket som möjligt av omgivningarna när jag inte var på sjukhuset. På ögonkliniken träffade jag en annan student som jag kom bra överens med och vi åkte iväg på resor varje helg. Bland annat besökte vi Iowa state fair som var en festival i Des Moines. Det är definitivt min starkaste amerikanska upplevelse på både gott och ont. Vid entrén fanns permobiler man kunde hyra för att ta sig runt på området, all mat som serverades var friterad (OBS fanns till och med friterat smör på pinne), alla bönder visade upp sina största djur, och hur makabert det än låter hade de även grisar som födde kultingar "live". 

Ett besök norrut till Minneapolis är också att rekommendera. Min vän Noah hade släkt där som vi kunde bo hos, och bilresan dit tog ca 4-5 h. Vi tog med våra cyklar och tog oss på så sätt runt staden, besökte bryggeriet Surly och gick på MLS-match dit vi fick gratisbiljetter via reddit. Vill du besöka amerikas största köpcenter finns där även Mall of America som utöver butiker hyser en hel nöjespark.

En helg åkte vi ut till byn Kalona 50 minuter från Iowa City som har en stark amish community. Amish är en anabaptistisk kristen gruppering som bland annat bedriver jordbruk som det gjordes på 1800-talet, klär sig enkelt, och har gudstjänster hemma hos varandra istället för att gå till en vanlig kyrka. Kalona har dessutom ett museum som drivs av mennoniter, som gärna berättar mer om amishfolket i trakten.

Eftersom att det var val-tider fanns även många presidentkandidater på besök för att erövra den historiskt viktiga staten Iowa. Att få se Joe Biden på en parkering till en pizzeria, tillsammans med ett hundratal andra personer, var ett riktigt starkt ögonblick. 

Iowa City i sig är som tidigare skrivet en studentstad och har således flera pubar, klubbar och restauranger med relativt låga priser. Vad gäller träning och rekreation finns ett recreational center kopplat till universitetet med klättervägg, löpbana, simhall, gym i tre våningar med allt man kan behöva för 36 USD/månad. Ett prisvärt alternativ om detta inte ingår i boendet, som på AKK. 


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med mitt utbyte. Jag lärde mig mycket som jag kommer ha nytta av under kommande AT i Sverige, och hade tid att utforska staten med omnejd på fritiden. Jag fick se Iowa både på sommar och vinter, och hade en skön avslutning på mina läkarstudier efter IST. En vän för livet ingick tydligen och han kommer på besök till Norden redan om ett  par månader. *Klyschvarning* Utbytet blir vad du och slumpen gör det till, och enligt egen erfarenhet är möjligheterna goda för en toppentid i Iowa!