Reserapport - KI-student
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: John Bairoh
E-postadress: john.bairoh@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade länge velat studera i Heidelberg, även innan jag började läkarprogrammet. En av anledningar att jag valde just KI var att KI bjöd möjligheten att åka till utbyter i Heidelberg och andra topp-universiteten runt i världen. Tyska var mitt första främdspråk i skolan och jag var mycket orolig att jag skulle tappa språket snart. Därför ville jag utföra utbyten så tidigt som möjligt, redan under T6.

 

Heidelberg Universität är ett av de mest kända universiteten i världen. Med lång och rik historia det var klart till mig redan i gymnasiet att jag skulle någon dag plugga där. Jag hade sett otroligt fina bilden av staden och jag såg mycket fram emot att uppleva det själv.

 

Lyckligtvis hade jag skapat "Sprachdiplom Zweite Stüfe"-intyget under gymnasiet, så inget ytterligt språkintyg behövdes. Det gick väldigt smidigt att komplettera ansökningen till Heidelberg, jag skickade till deras Erasmus Koordinatorn bara språkintyget, CVn-på engelska, Resultatintyget och ifyllde "Learning agreement". Inom en vecka efter jag var nominerad, kontaktade Erasmus Koordinatorn från den medicinska fakulteten mig och förklarade mig tydligt hur processen kommer att fortsätta.

Ankomst och registrering

Terminstider i Tyskland skiljer sig ganska mycket från Sveriges. Egentligen var vinterterminen från 14. Oktober till 8. Februari men den Mediciniska Fakulteten bjöd kurser redan från början av september. Jag anlände till Heidelberg under helgen innan kursstart. Jag flyg direkt till Frankfurt Am Mein och tog flixbusset till Heidelberg(mycket billigare än tåget). Jag visste att det fanns en introdag för oss tidigkomna på nästa fredag, men tyvärr den riktiga introveckan arrangerades i tidig oktober. Jag var dock väldig tacksam för den här crash-course introdagen och hade inte överlevt utan. Jag hade mycket tur att hade nyligen lärt känna en läkarstudent som hade växt upp i Heidelberg och tillbringade sitt sommarlov där. Han visade mig runt i Staden och Universitetsområden så att jag kunde hitta föreläsningssalen dagen efter. Om jag hade inte upptäckt Fadderorganisationen, Erasmus Student Network Heidelberg, hade jag varit ensam hela veckan tills introdagen. Jag rekommenderar starkt att du börjar att följa deras Facebook sidor innan du anländer, eftersom jag missade deras välkomstmiddagen som hölls redan på helgen av min inkomst. När jag lärde mig att känna andra Erasmus studenter genom deltagande till ESN-aktiviteter och blev klart med "Enrolment" till Uni, började solen att stråla.

Heidelberg Altstadt

Ekonomi

Erasmus+ stipendiet är väldigt generös för kostnadsläget i Tyskland. Var förberedd dock att betala avgifter för kårmedlemskapet (runt 80euro/termin). Även om Heidelberg är en av den dyraste staden i Hela Tyskland, mina månatliga kostnader översteg aldrig 1200euro. Om jag hade inte ätit ute nästan varje dag och reste så ofta till andra staden, hade jag faktisk sparat pengar under utbyten. Kollektivtrafiken är gratis för stundeter på kväller och hela helgen! Men om du måste resa runt mycket, lönar det sig att satsa till terminsbiljetten, som kostar 170 euro men gäller hela regionen och är giltigt under hela terminen. Jag hyrde ut en cykel från Swapfiets för 16euro/mån och lärde mig att älska den.

Boende

Eftersom mina studier skedde under otypiska terminstider i Heidelbergs standarder, Heidelberg bjöd mig inte direkt deras egna studentbostäder. Istället de gav mig en lista av privata hyresvärd som önskade att hyra lägenheten eller rum till utbytesstudenter. De hade en särskild ansvarig som hjälper till utbytesstudenter att hitta boendet från privata marknader så med hennes hjälp fick jag min bostad utan större problem. Jag bodde i en härligt Fachwerkhaus med 1 PhD student (som blev en av mina närmaste vännen) i Neckargemünd, liten härligt medelålders by 9km öst från Heidelberg längs "Neckar"-älven. Jag betalade 430euro/mån för allt och jag var väldigt nöjd med standarden. Att bo som inneboende skulle inte kosta mer än 500euro/månad! Den enda nackdelen var att nå kliniken med Neuenheimer Feld, jag brukade antingen resa med tåget + cykeln eller åka med 2 bussar. Restid var dock alltid rimligt med mindre än 50minuter. Jag skulle dock rekommendera att bo liten närmare stan/kliniken. Heidelberg är en cykelstad och nattrafiken är ganska dåligt (om man festar under vardagar, fre/lö finns extra tåg/buss). Det hände flera gånger att jag missade sista tåget och cyklade 12km hem eller övernattade hos en kompis som bodde i stan.

Home sweet home

Studier allmänt

Tyskland har en 6-årig läkarprogrammet som liknar ganska mycket den svenska. Sista året nämns dock "Praktische Jahre" och består av bara praktiken + examensarbete. Hierarki i universität och sjukhuset är något mer framträdande men varierar emellan olika kliniken och fakultäter. Med patienten var en hövligt beteende mycket viktigt. De niade mig alltid och jag gjorde den samma mot dem. Åtminstone i Heidelberg kände jag att läkarens yrke uppskattades mer än i Stockholm, och man ville bemöta patienten även som läkarstudent med åtminstone lika stor respekt som förväntades.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Dermatologi och Venereologi

 

Min första två veckan i Heidelberg bestådde av studier i hudsjukdomar. Deras kurs motsvarade ungefär KIs med teori, bedside-undervisningen och examinationen. Väldigt bra var att kursen bjöds varje månad från och med September, vilket tillät mig att börja mina studier samtidigt som mina svenska klasskamrater. Examinationen var duggalik, man fick 1 minut att kryssa svaret till varenda flervalsfråga som läraren visade framme på tavlan. Mina kunskaper i tyska var ännu inte så höga så jag måste anstränga mig väldigt mycket att klara mig. För att få kursen tillgodoräknad behövde jag göra senare en ytterlig veckan av praktiken på hudkliniken. Förutom utmaning som härstammande från mina brister i språkkunskap, var jag mycket nöjd med kursen.

 

Infektiologi och Immunology

 

Som Dermakursen, gick det enkelt att välja kursen eftersom det bjöds också månadsvis. Mer teoretisk(föreläsningar 09-15 varje dag) och med liten mer fokus i immunologiska detaljer än KIs, men annars var kursen huvudsaklig lik med den hemma. Examinationen skedde med datorn och vi Erasmustudenter fick 45min extra skrivningstid så att vi kunde översätta frågor i lugn och ro. Jag tyckte att Heidelbergs tentamen var svårare än DX4 men på ganska förväntad nivå. För TG behövde jag dock att göra 2 veckor av praktik i infektiologiska avdelningen och tyvärr skriva DX4 med hemkomst, eftersom "sjukdomar och deras behandlingen skiljer sig mellan Tyskland och Sverige".

 

Rotationer + SVK

 

Förutom mina rotationer i hudkliniken och infektiologi, hade jag 6 veckor av internmedicinska placeringen. Jag började med "Notaufnahme", vilket kan förklaras som internmedicinska akuten. Väldigt bra placeringen för en nybörjare och med någon som har liten sämre språkkunskaper. Därefter var jag placerad till Gastroavdelningen i två veckor. Jag fick delta till både dagvård och intensivvården. En mycket givande placeringen som jag rekommenderar starkt. 

 

Jag jobbade mest med andra läkarstudenter som gjorde deras “praktische Jahre”. I tyskland består den sista året i läkarprogrammet av Examensarbete + praktiken(jämförbara med vikariat som UL) Innan den sista året har de mestdels bedside-undervisning så det är som nästan alla VFU sammanlagt till sista året. Ansvariga läkaren avsåg att jag skulle samarbeta med dem som en mindre erfaren PJ. Detta betydde att jag tog blodprover och EKG, inskrev patienten och deltog till ronden.

 

Som SVK gjorde jag 3 extraveckor in addition till min 1 vecka som tillhörde min Dermatologi kursen. Jag lärde mig att använda dermaskopen och hur man markerar misstänkta hudtumörer för excision. Konstigaste för mig var den frånvaro av “den internistisk undersökningen”, jag krävde verkligen aldrig stetoskopen. Jag hade stora kunskapsluckorna med behandlingen och därför med varje patient gick vi tillsammans ordentligt genom behandlingsscheman. Jag fick göra 2 getinggift hyposensitiveringer, vilket lät mig att öva administration av intrakutana injektionen. Den mest spännande dagar var de när överläkaren som utförde dermatokirurgi kallade mig att assistera i operationer. Vanligtvis var det enkelt suturering av postoperatoriska såret (exicerad malignitet) under lokalanestesi, men ibland detta krävde hudtransplantationer(autotransplantat) eller andra intressanta åtgärder. 2 gånger i veckan i förmiddagen skedde operationen som krävde fullanestesi och närvaron av anestesiolog. Jag deltog till två av dessa, bägge var ”sentinel node”-biopsier av en spridd melanoma. Jag spenderade några dagar också på venereologiska och phlebologakuten vilket gav liten mer variation till sjukdomar jag såg varje dag på dagvården. På fredagen bjöds möjligheten att delta till seminar/konferens och avancerade utbildningar. Jag deltog till en konferens, där jag lyssnade på föreläsningar från professorn i Wien, Köln och Åbo av immunologi och hudcancrar.



Språk och kultur

Den första vad du skulle göra efter du har blivit antagen till Heidelberg är att börja öva språket med OLS-appen eller på något annat sätt. Jag hade ett seminar redan på den första dagen och det var inte en supertrevlig upplevelse med mina bristande språkunskaper. Jag lärde dock snabbt och efter första veckor hade jag vant mig med språket och det slutade vara ett problem. Heidelberg bjöd en ganska omfattande Språkkurs (priset var ungefär 300euro) för alla utbytesstudenter som hade haft nivåpassade heltidsstudier i Tyska språket.  Problemet var att språkkursen hölls i september, och jag hade redan kurser då så det blev omöjligt för mig att delta. Detta är eftersom de flesta fakulteten börjar terminen i oktober. Om du vill delta till språkkursen (under höstterminen) försök att arrangera början av dina studier till Oktober så att du hinner delta, men tillgodoräknande kan vara svårt från KIs sida.


Den viktigaste att säga om kulturen är att kom ihåg, att i tyskspråkiga länder är affären stänga på söndagar!

Hur det kändes med språket under den första veckan

Fritid och sociala aktivteter

Heidelberg är känd för dess omfattande och rikt studentliv. ESN-network är väldigt aktiv och under första 2 veckorna arrangerade aktiviteter dagligen. Dessutom hade Heidelbergs motsvarande till läkarsektion egna evenemang som praktiska utbildningar av äldre kursare, fester och konferenser. Heidelberg Universitet hade en egen utskott som arrangerade exkursioner till särskilda historiska och kulturellt viktiga landmarken och staden i hela Tyskland.


Om du är sportintresserad, bjuder Unisport allt möjligt. Förutom de vanliga som Basket, Volleyball, futboll och salsa finns mer exotiska som Capoeira och reggaetonfitness. Deltagande till de flesta var helt gratis.


Jag ger 10/10 till studentlivet det överskrev alla mina förväntningar. Du måste verkligen uppleva det själv att förstå hur bra det är där.Jag kommer aldrig glömma Oktoberfest, Julmarknader i Strasburg, vandringen i Schwarzwald eller alla nätter vi spenderade på Unterestrasse.


ESN Heidelberg:

https://esn-heidelberg.de/?fbclid=IwAR16ZAuQxRF_O85KU9nqgCcmqmYoE_18sni-iV6R8DpqsZ-UUuFGd_dFWdI


Unisport:

http://www.hochschulsport.issw-hd.de/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=101

Heidelberg Weihnachtsmarkts mys

Sammanfattning

För mig har min utbytestermin varit min favorit termin hittills. Det är otroligt mycket jag upplevde inom bara 4 månader. Att studera och gör praktik i ett annat land är otroligt givande på sättet som är svårt att uppskatta innan man har gjort det. Men hela ERASMUS livet var otroligt fantastiskt. Alla mina kära vänner som jag träffades, alla de utmaningen som jag klarade, alla dagar jag kände mig lyckligt att bara vara där och leva livet. Alla extra strul och problem som jag fick från KIs sidan kan inte nedvärdera den positiva aspekten av utbytet. Om du läser rapporten och funderar om du vågar att gå. Gör det, allt löser sig till slutet! Om du vägrar på grund av att det kan bli krångligt, tänk om att du aldrig får en sådan chans igen.


Ich habe mein Herz in Heidelberg Verloren!