Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Háskóli Íslands - University of Iceland
Utbildningsprogram: Folkhälsovetenskap
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 11/12
Antal dagar: 7
Namn: Agneta Yngve
E-postadress: agneta.yngve@ki.se

Boende

Jag blev mött vid flygbussen av en av medarbetarna på universitetet och fick skjuts till universitetets forskarlägenhet. Där fanns alla bekvämligheter till mycket facilt pris, handdukar och lakan fanns och möjligheter att laga mat. En fin lägenhet ett stenkast från havet och med egen liten uteplats.

Språk och kultur

De flesta islänningar förstår svenska ganska bra, men kommunikation sker oftast på engelska för att undvika missförstånd.

Fritid

Från min bostad till universitetet var det ca 3 km och till flygbussen lika långt. Jag satte en ära i att promenera överallt och det var sanslöst vackert, särskilt så nära midsommar. Det blommar på island och det finns träd även om ryktet hävdar motsatsen. Universitetet anordnade en middag på ett mycket speciellt ställe med utsikt över hela ön. Vi blev inbjudna till grillkväll med lärarna på universitetet.

Övrigt

Reykjavik är så pass litet att du kan gå överallt - att hyra en cykel kan vara ett bra alternativ om man har bråttom.

Annan verksamhet

 

Under två dagar deltog jag i en Nordisk Nutritionskonferens på Island, arrangerad av Prof Thorsdottir.

 

Jag har sedan hemkomsten jobbat vidare med ett par nordiska ansökningar om medel för samarbete med Island och vi har gemensamma forskningsdata som vi ska jobba vidare med.

 

Förutsättningarna för fortsatt samarbete är mycket goda.

Förberedelser

University of Iceland har en alldeles unik möjlighet att studera befolkningens hälsa i relation till matvanor och de har också unika möjligheter att påverka sitt lands policy och åtgärder. Jag har samarbetat med Professor Inga Thorsdottir i många år i samband med gemensamma EU-projekt och vi har också haft lärarutbyte vid flera tillfällen tidigare. Vi har bland annat utvecklat ett magisterprogram i folkhälsonutrition tillsammans och detta lever vidare i de flesta av EU:s medlemsländer. Nu när vårt program har stängts ner på KI kändes det extra viktigt att få vara med och stödja Islands ansträngningar att jobba vidare med frågorna. Den förberedelse som krävdes var att ta med relevant material för de möten vi skulle ha om deras kursplaners utveckling och för föreläsningen om hur man söker pengar från EU, ett ämne som jag har undervisat om i samarbete med EU-kommissionen sedan 1999.

 

 

Reflektioner

Att resa till Island ger ett minne för livet. Ljuset, naturen, människorna. Jag reser gärna dit igen! 

Undervisning

Vi undervisade för en blandad grupp av masterstudenter och PhD studenter från nutritionsprogrammet. Studenterna var mycket intresserade av möjligheterna att söka EU-medel - Island hör inte till EU men deltar i flera av programmen som EFTA land. Som invånare i ett mycket litet land har ju Islänningar mycket högre odds att få medel i EU-projekt än i större länder. Det är också möjligt att vara koordinator i ett EU-projekt för en islänning men det händer inte så ofta, därför var det bra att de nu fick lite mer kunskap om hur och var.

 

Vår föreläsning var ämnad att ge även generell kunskap i hur man läser ett call for proposals, hur man skaffar samarbetspartners, hur man lägger upp en projektplan och en budget.

Undervisningstimmar

Undervisningen varade i ca 3 timmar och därefter diskuterade studenterna i grupp ca en timme.

 

Undervisningen följdes upp med ett möte med Professor Inga Thorsdottir och hennes personal under resten av eftermiddagen och dagen efter hade vi ett arbetsmöte med Professor Thorsdottir angående framtida samarbete i såväl undervisnings- som forskningsprojekt.