Reserapport - KI-student
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Erika Bengtsson
E-postadress: erika.bengtsson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag sökte utbyte på termin 11 för att jag ville ta chansen att uppleva sjukvården i ett annat land. Singapore var mitt förstahandsval för att det är ett modernt land med högkvalitativ sjukvård där huvudspråket är engelska. Dessutom så ligger det centralt i Asien med ett varmt klimat året om (extra trevligt när man åker på utbyte under höstterminen). 


Eftersom ansökan till NUS ska lämnas in senast 8 månader innan utbytets start, så det var ganska tajt om tid från det att jag fick min nominering tills att ansökan skulle vara inlämnad. Det krävdes läkarintyg med vissa blodprover (Hep B, Hep C, HIV, Varicella serologi) och vaccinationer. Detta gick att ordna snabbt genom Cityakuten Hötorget. Ett tips är att leta fram vaccinationsboken och häftet med barnvaccinationer i förväg för att spara tid. För att få logistiken att gå ihop med mina önskade placeringar erbjöd NUS mig 8 veckors praktik med ett uppehåll på 2 veckor efter första placeringen, jag var alltså i Singapore i totalt 10 veckor. För att få ihop alla högskolepoäng så läste jag kvällskursen Sexualmedicin under hösten, en väldigt trevlig kurs!

Ankomst och registrering

Jag och min kursare flög ner med Qatar Airways och var framme söndag morgon, en dag innan kursstart. Vi tog en taxi från flygplatsen till lägenheten där vår landlord mötte oss för att ge oss nycklarna. Första dagen ägnade vi oss åt att köpa SIM-kort, MRT-kort (kollektivtrafik) samt leta upp närmaste mataffär. Första dagen på kursen samlades alla utbytesstudenter vid Dean’s Office i NUHS Tower Block för att få en introduktion och därefter ledde de oss till respektive placering. Det fanns ingen fadderorganisation vid NUS så passa på att byta nummer med de andra utbytesstudenterna första dagen!

Ekonomi

Singapore är generellt sett en ganska dyr stad. Boende var min största utgift och jag betalade drygt 20 000kr för 10 veckor. Kollektivtrafiken i Singapore är väldigt välfungerande och tunnelbanan (MRT) går med 2-5 minuters mellanrum hela dagen. Ett MRT-kort kostade 5 Singapore dollar (SGD) och det kunde jag sedan ladda på med reskassa. Jag la ungefär 1400kr på kollektivtrafik under 10 veckor. I Singapore har dom Grab och Gojek (som Uber) som är ett billigare alternativ till taxi. 


Maten i Singapore är både prisvärd och supergod! Överallt kryllar det av så kallade Hawker Centres (foodcourts) där en måltid kostar ca 3-5SGD (20-35kr) och man kan välja mellan Asiens olika kök. Jag åt för det mesta frukost hemma och köpte lunch och middag ute. 


Ett tips är att söka stipendier! Kolla upp vilka stipendier som har ansökningsperiod innan ditt utbyte och sök flera olika. Det är en del pappersarbete men det lönar sig definitivt!

Boende

Jag reste med en kursare och vi bestämde oss för att leta boende tillsammans. Jag fick tips av en äldre kursare att leta boende på Facebooksidan ”FindYourRoomInSG”. Vi lyckades hitta boende ungefär 1 månad innan kursen började. Vi ville bo lite finare och hyrde därför 2 rum i en condo med tillgång till gym och pool. Rummen hade AC och kostade ca 7000kr/månad per rum. I Singapore är det olagligt med Airbnb och att hyra ut kortare tid än 3 månader. Eftersom vi hyrde av ett företag och skulle bo där i 10 veckor så betalade vi full hyra för 3 månader. Vi delade lägenheten med 2 andra personer, bla en holländsk utbytesstudent som vi blev bra kompisar med. Lägenheten låg 15 min promenad från Botanic Gardens MRT och därifrån gick det tunnelbanelinjer både till National University Hospital (10 min) och in till stan. Från lägenheten var det 10min promenad till vårat lokala matställe, Adam Road Food Centre, som är känt för sin Laksa (nudelsoppa med skaldjur).

Studier allmänt

Läkarprogrammet i Singapore är 5 år med 2 års prekliniska studier och 3 års kliniska studier. Efter det kan man jobba som House Officer i 1 år (AT) där man roterar runt mellan minst 3 olika kliniska placeringar. Efter det blir man en Medical Officer och kan då välja att specialisera sig. Kvaliteten på läkarutbildningen i Singapore är hög och de lokala läkarstudenterna som jag träffade på avdelningarna var väldigt pålästa. Som utbytesstudent fick jag alltid ett trevligt bemötande och det ställdes inte lika höga krav på mig som på de lokala läkarstudenterna. 


Det fanns en tydlig hierarki inom sjukvården och på avdelningarna var det vanligt att House Officers och Medical Officers var på plats tidigt för att ha prerounds. När Senior Resident och Senior Consultant sedan kom till avdelningen hade man rond en gång till. På de avdelningar jag var på hade man alltid gå-rond, vilket kunde ta upp emot 4 timmar, så se till att ha sköna skor. När man tilltalade läkarna fick man hålla reda på om de skulle kallas för Dr eller Prof. Arbetskulturen är annorlunda och läkarna jobbar över 12h/dag, 6 dagar i veckan. Försäkringar spelar en viktig roll i Singapores sjukvårdssystem och det finns olika klasser av rum att bli inlagd på beroende på vilken försäkring man har eller om man betalar extra.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Emergency medicine på NUH 3 veckor

På akuten fick jag en huvudhandledare som var Senior Consultant. Jag följde hennes schema och hon placerade ut mig med olika Medical Officers att gå med. Mitt schema bestod av dag- och kväll-pass, inga nätter eller helger. Akuten i Singapore är inte uppdelad i olika specialiteter som i Sverige utan är en etablerad akutläkarspecialitet. Den var istället uppdelat i prio 1, 2 och 3 och jag fick chansen att se allihop. Prio 3 är som Sveriges motsvarighet till närakut. Jag fick vid flera tillfällen träna på att ta anamnes och status och presentera för Senior Consultant. Eftersom utbytet i Singapore är ”hands-off” så fick jag inte ta blodprov/sätta pvk som läkarna och läkarstudenterna vanligtvis gjorde. Jag fick se många intressanta fall och vara med på larm där akutläkarna intuberade och satte thoraxdränage på akutrummet. Detta var en mycket rolig och varierad placering!


Cardiology på NUH 3 veckor

På kardiologen hade jag en huvudhandledare som var Senior Consultant/Professor specialiserad på arytmier och elektrofysiologi. Jag fick en lista med saker att se och göra och så fick jag själv välja hur jag ville sätta ihop schemat. Morgonen började oftast med att jag var med på ronden på deras övervaknings- och intensivavdelning eller deras allmänna kardiologiavdelning. På eftermiddagarna fanns det en rad olika mottagningar att välja mellan. Till exempel så fanns det en mottagning med Marfan/medfödda hjärtfel där jag fick lyssna på många olika blåsljud. Jag fick också chansen att vara med på angio-lab och se angiografier, elektrofysiologiundersökningar, ablationer och pacemaker-implantat. Jag kunde även välja att hänga med deras technologists (Biomedicinsk analytiker) på undersökningar såsom stresseko, tilt-test och arbetsprov. Nästan varje dag fanns det lunchföreläsningar att gå på vilket var lärorikt. Det var stundtals förvirrande att inte ha ett konkret schema att följa och Medical Offiers på avdelningarna hade ofta mycket att göra och inte så mycket tid för undervisning. Det här upplägget gav mig dock möjligheten att se olika sub-specialiteter inom kardiologi och valfriheten att själv välja det jag tyckte var extra intressant. 


Diagnostic radiology på NUH 2 veckor

Under den här placeringen fick jag se många olika delar av radiologi. Min huvudhandledare arbetade främst med Body Imaging (CT/MR) och Cardiac imaging men jag roterade även runt så att jag fick se slätröntgen, nukleärmedicin, röntgenbilder från akuten och muskuloskeletal MR. Med min handledare fick jag träna på att tolka bilder på en egen dator och sedan diskutera fynden. Detta var väldigt lärorikt och givande. Förutom att lära mig om olika MR-sekvenser så fick jag även tips på vilka nya maträtter jag skulle testa till lunch varje dag!

Språk och kultur

All personal på sjukhuset och de flesta patienterna pratar engelska. En del av de äldre patienterna pratar bara Mandarin, Tamil eller Malay. I Singapore har de har en ”Singlish” dialekt där de pratar väldigt snabbt och lägger till -la i slutet av vissa meningar. Uttrycket ”can” som betyder okej används också flitigt. Dokumentationen är på engelska men med mycket förkortningar som man får fråga om i början. Singapore ett väldigt tryggt och rent land med vänliga människor, kom bara ihåg att stå till vänster i rulltrappan!

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades inga sociala aktiviteter för utbytesstudenter men vi hittade ofta på saker att göra tillsammans med de utbytesstudenter vi träffade på sjukhuset och genom boendet. De lokala läkarstudenterna var väldigt välkomnande men hade inte lika mycket fritid. Singapore är ett mångkulturellt land där man kan besöka chinatown, little india och arabkvarteren på samma dag. Maten är fantastisk och det finns alltifrån museer, parker, regnskog, nattsafari till häftiga skybars att upptäcka. Det är även enkelt att resa till de närliggande länderna i Asien över en weekend.

Sammanfattning

Mitt utbyte i Singapore var väldigt utvecklande! Praktiken var lärorik och det var intressant att se hur sjukvården fungerar i ett annat höginkomstland. Jag är imponerad över att läkarna arbetar så hårt och samtidigt kan behålla ett glatt humör. En av höjdpunkterna är alla nya människor som jag har fått träffa och lära känna! Singapore är ett fascinerande land. Ett utbyte till denna pulserande storstad med tropiskt klimat i Sydostasiens centrum var för mig det perfekta avslutet på läkarprogrammet!