Reserapport - KI-student
Hike längs med Gijóns kust
Lärosäte: Universidad de Oviedo
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Victoria Hovergren
E-postadress: victoriahovergren@hotmail.com

Innan avresa

Jag hade funderat länge på att göra ett utbyte, och tänkte att det skulle vara en rolig möjlighet att utveckla min spanska. Jag sökte i första hand till Madrid, men då jag inte fick det valde jag att söka restplatsen som fanns vid Universidad de Oviedo. Det kändes spännande att åka till en plats som jag inte visste något om. Det kan verka som mycket pappersarbete som ska fixas innan ett utbyte, men jag upplevde när jag väl fick koll på allt att det inte var så himla mycket att göra ändå. Och ett utbyte är definitivt värt det! Jag har läst via andra reserapporter att tidigare studenter kunnat välja var de vill vara placerade. Detta var inte fallet för mig, utan jag fick veta ganska tidigt att jag förmodligen skulle ha alla mina placeringar i grannstaden Gijón.

Ankomst och registrering

Jag valde att läsa en intensivkurs i spanska som universitetet ordnade för inkommande erasmusstudenter vid Campus de Milan i Oviedo. Denna började tidigare än vad jag hade förväntat mig (pågick 19-31 augusti). Under dessa två veckor hyrde jag ett rum via Airbnb i Oviedo. Kursen var väldigt bra, vi var 19 personer i klassen som pratade spanska på varierande nivå mellan A1-B1. Jag var en nivå A2 när jag anlände och tyckte att denna kursen var lagom för mig. Den var ganska informell och fokus låg på att få igång oss att prata, det var ganska lite grammatik. Och dessutom var kursen bra för att lära känna människor. Personerna i denna spanskaklass umgicks jag med hela terminen sen. 


Den officiella terminen på Universidad de Oviedo började i mitten på september. Det betyder att jag skulle haft två veckor mellan spanskakursen och terminsstart. Jag bad därför om att få börja mina placeringar en vecka tidigare, vilket gick bra då man är mer flexibel på Hospital de Cabuenes i Gijón (de flesta andra studenterna är placerade på HUCA i Oviedo). 


Det första som ska göras är att gå på ett möte för att registrera sig vid universitetet (detta gjorde jag i Oviedo, men eventuellt kan det göras i Gijón också). Via mail hade jag fått en länk där jag kunde boka en tid för denna registrering. Efter det fick jag gå till Medicinska fakulteten (i Oviedo) för ett kort drop-in möte samt få viktiga papper.Därefter var jag tvungen att åka till Utbildningskoordinatorn på Hospital de Cabuenes (i Gijón). På detta möte fick jag komma med önskemål över vilket antal veckor jag ville göra på varje placering, och de följde mina önskemål helt och hållet. Det var även här jag framförde mitt önskemål om att få börja en vecka tidigare. Hon återkom några dagar senare via mail med ett schema över vilka veckor jag skulle göra vilka placeringar, samt kontaktpersoner på respektive avdelning. Detta sista möte på Hospital de Cabuenes hade jag inte fått info om innan.

Ekonomi

Jag fick merkostnadslån från CSN varje månad (=bidrag+lån+merkostnadslån= ca 13 000 kr/mån) samt ytterligare ett merkostnadslån från CSN som var ett engångsbelopp på ca 6000 för att täcka utgifter som flygresa. Utöver detta fick jag Erasmusstipendiet som ett engångsbelopp i början på terminen. Med dessa inkomster kunde jag klara mig mycket bra i Spanien. Det mesta är billigare än i Sverige, tex att äta på restaurang, handla mat och dricka. Erasmus ordnar många aktiviteter och resor som är gratis eller ganska billiga. Man kan resa runt till närliggande städer med buss (ALSA) för ett ok pris. En tur-och returbiljett mellan Oviedo och Gijon kostade 5,25 eur. För resor inom Gijón skaffade jag ett busskort som man tankade på allt eftersom. En bussresa inom Gijon kostade 1,25 eur om man betalade kontant, men med busskortet kostade det istället 0,80 eur.

Boende

Jag bestämde mig för att leta boende när jag kommit fram till Spanien, så som jag läst att tidigare utbytesstudenter gjort.Jag hade bokat ett rum i Oviedo via Airbnb i förväg för de två första veckorna under spanskakursen, och kunde leta och besöka lägenheter under eftermiddagar/kvällarna. Det finns många lägenheter och rum som läggs ut, de mest använda hemsidorna var roomgo.es eller idealista.es. Jag upptäckte dock att många ville hyra ut i minst 6 månader, så det var lite nervöst att bli nekad av den anledningen. Jag valde att hyra en egen lägenhet, hyran låg på 500 eur/månad och sen tillkom räkningar för el/värme/internet på ca 100 eur/månad. En vanlig hyra för ett rum i en delad lägenhet låg på 200-300 eur. De flesta lägenheterna som hyrs av studenter ligger i La Arena. Jag bodde i Laviada och trivdes jättebra där. Jag bodde nära den stora ALSA busstationen i Gijón vilket var otroligt värdefullt då många erasmus-event hölls i Oviedo, och när man åkte hem från Oviedo anlände bussen till denna station. Det uppskattade jag mycket de sena kvällarna när jag kom hem.

Studier allmänt

Upplägget när man gör ett utbyte vid Universidad de Oviedo innebär att du gör kliniska rotationer på deras sjukhus och läser in teorin själv. Detta kräver alltså mer eget ansvar än när man studerar hemma. Jag var oftast på sjukhusen mellan 8/8.30- 13.30/14.30 (ingen lunchrast), och därefter åkte jag hem och läste teori hemma. 


Jag studerade genom kurslitteratur, föreläsningsslides och anteckningar från en klasskompis i Sverige. Tentan skrev jag sen hemma i Sverige. Det gick bra och jag kände inte att jag låg efter eller hade missat något för att jag var borta på utbyte. Alla utbytesstudenter som varit borta under T9 var tvungna att göra en jour på psykakuten och en jour på BAS när vi kommit hem till Sverige för att komplettera.


Det fanns många utbytesstudenter som läste medicin, men majoriteten av dessa hade sina placeringar i Oviedo. Vi var endast tre läkarstudenter som hade placeringar i Gijón, och koordinatorn hade planerat så att vi aldrig skulle ha samma placering samtidigt, så jag stötte aldrig på dem eller andra spanska studenter. Generellt upplevde jag att läkarna på Hospital de Cabuenes inte var så vana vid att handleda studenter. Som man hört tidigare stämmer det att de är ovana att låta studenter prova på och göra undersökningar/ ta egna patienter. Detta krävde att jag låg på ganska mycket, men oftast när jag frågade hade läkarna inga problem med att låta mig undersöka patienterna. Som alltid var det mycket varierande från person till person hur mycket de ville undervisa mig mellan patienter eller bara låta mig haka på.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Neurologi

Min första placering var fyra veckor neurologi på Hospital de Cabuenes. Såhär i efterhand är jag mycket glad att just detta var min första placering då jag hade mer kunskaper i neurologi sedan tidigare terminer på utbildningen. Eftersom allt annat var nytt (framför allt spanskan!) var det skönt att ha så mycket koll på det medicinska som möjligt sedan innan! Det var en slump för mig att detta blev min första placering men jag skulle absolut rekommendera att önska neuro som första placering. 

Jag kunde i princip bestämma varje morgon vem jag ville gå med, så jag varvade mellan mottagning och avdelning. Jag tyckte oftast att mottagningen var mest lärorik då man fick träffa fler patienter och fick en bättre överblick av sjukdomsförloppet. De hade separata mottagningar, ex en hel dag för parkinsons osv. Jag bad om att få besöka neurofys en dag och det var inga problem att ordna. Läkarna på neurofys var väldigt trevliga och tillmötesgående och berättade gärna om allt om undersökningarna där. 


Psykiatri

Min andra placering var fyra veckor psykiatri på Hospital de Jove. Psykiatrin är uppdelad i olika nivåer med psykiatriska mottagningar i olika distrikt. Därför var jag enbart placerad på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning. Avdelningen hade plats för ca 20 patienter och de inlagda hade alla möjliga psykiatriska tillstånd. Dagarna började med morgonmöte 8.30, där fick jag bestämma varje morgon vem jag skulle gå bredvid. Patienterna rondades innne på läkarens kontor i tur och ordning och jag satt bredvid och lyssnade. Om läkaren jag gick bredvid hade konsulttelefonen innebar det också att vi gick över till andra avdelningar för att göra psykiatriska bedömningar av patienter, eller träffa suicidala patienter på deras intermediärvårdsavdelning för att göra suicidbedömningar. Nu i efterhand hade jag önskat att jag bara gjort tre veckor på psykiatrin då jag tror att det hade räckt. Det gick oväntat bra att hänga med i samtalen trots min knackiga spanska!


Oftalmologi

Efter det hade jag en två veckors placering på Ögon på Hospital de Cabuenes. Denna placering var den mest strukturerade placeringen och jag fick ett schema första dagen över vem jag skulle gå med varje dag de kommande veckorna. Jag tillbringade två dagar på ögon- op. Övriga dagar roterade jag mellan mottagningen för retina och för främre ögat. Under en dag träffade man oftast över 20 patienter på ganska korta mottagningstider vilket gjorde detta till den allra stressigaste placeringen. Tyvärr innebar detta att det inte fanns så mycket utrymme för att låta mig undersöka eller undervisa mig emellanåt även om många läkare verkade mycket trevliga och intresserade av att förklara och undervisa. 


ÖNH

Min sista placering gjorde jag på ÖNH på hospital de Cabuenes, i tre veckor. Detta var den absolut trevligaste avdelningen, och man märkte att nästan alla tyckte att det var roligt att ha en student med sig. Jag fick välja helt fritt mellan att vara på avdelning, mottagning och operation. På op lät de mig vara tvättad och stå med och assistera, så om man tycker om kirurgi kan detta vara en bra placering. Jag spenderade mest tid på mottagningen, då jag tyckte det var mest lärorikt. Jag fick undersöka nästan alla patienter som kom till mottagningen, och läkarna förklarade mycket för mig under och emellan patientbesöken. Det var en väldigt lärorik placering!

Språk och kultur

Jag har läst spanska i grundskolan och gymnasiet, men det var tio år sedan. Erasmus programmets online språktest placerade min spanska på nivå A2. Min spanskanivå har nog varit kanske det tuffaste med utbytet, men det har gått snabbt framåt och jag har alltid klarat mig i alla olika miljöer. Förutom spanskakursen jag tog innan utbytet började erbjöd universitetet en intensivkurs i spanska, där man hade två timmars lektioner mån-fre under fyra veckor. Jag själv läste inte denna kurs men har vänner som läste den och tyckte att den var bra. Jag upplever dock att det gick ganska snabbt att komma in i den medicinska spanskan då många ord liknar ord från latin, engelska och ibland svenska. Det svåraste har varit att småprata med patienter och läkare, och att hänga med i vad som sägs på fikarasten. Både läkare och patienter har haft stort tålamod med att min spanska varit lite långsam och knagglig, så det har varit skönt.


En stor skillnad från svensk kultur är att i spanien äter man lunch/middag mycket senare än vad vi gör, och däremellan har de siesta. Detta var något jag aldrig vande mig vid under mina fyra månader där. Jag tipsar om att ta med en banan/bar i fickan som man kan äta för att hålla energin uppe på sjukhuset!

Fritid och sociala aktivteter

Till Spanien kommer många utbytesstudenter för alla olika typer av utbildningar. Min uppskattning från facebookgrupper osv är att vi var ca 250-300 utbytesstudenter i Oviedo/Gijón. Erasmus ordnar events och mindre get- togethers i princip varje dag, så det finns stora möjligheter att träffa vänner och hitta på saker. Det finns en till studentorganisation som heter AEGEE som också anordnar event (gå med i båda facebookgrupperna!) Majoriteten av dessa event hålls i Oviedo, så det kan vara en nackdel med att bo i Gijón då sista bussen går från Oviedo till Gijon vid 22.30 på vardagar. Men det bildades snabbt en egen whatsapp-grupp för oss utbytesstudenter som bodde i Gijón och där kunde man alltid också hitta folk att hitta på saker med. 


Gijón ligger vid atlantens kust och har en otroligt vacker promenadväg längs med kusten, så långt du orkar gå. Det är en mysig liten stad där du ofta kan promenera när du ska ta dig runt. Det finns också många berg med vandringsleder inom lagom långa avstånd från Gijón. Många som gillar att surfa söker sig till Playa de San Lorenzo i Gijón och andra stränder runt omkring.

Sammanfattning

Det har varit så roligt att göra denna utbytestermin, och tiden går så snabbt! Jag tycker att det har krävts mer jobb från min sida i vardagen, men jag tror att det framför allt har berott på att min spanska inte var på topp när jag kom dit. Med det sagt utvecklas ju språket väldigt snabbt när man är omgiven av det hela tiden, och det var riktigt roligt att märka hur jag snabbt blev bättre och mer bekväm med att prata spanska. Jag rekommenderar till alla att våga åka, då detta har varit en otroligt rolig och givande termin!