Reserapport - KI-student
Utsikt över Lissabon från takterassen på Tivoli vid Avenida da Liberdade
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Rebecca van Hage
E-postadress: rebecca.van.hage@stud.ki.se

Innan avresa

- Vilka motiv hade du till att söka utbyte? Varför valde du att åka till just detta utbyte? 

Lissabon
Utbyte har alltid varit ett stort intresse och en ambition för mig. Jag har under mina år på Karolinska Institutet engagerat mig inom sektionens internationaliseringsgrupp, BIG, som har hand om både utbyten och utbytesstudenter. Genom BIG har jag fått en större inblick i ubytesverksamheten och detta har inspirerat mig ännu mer att åka på utbyte. 

På biomedicinska analytikerprogrammet för inriktning klinisk fysiologi finns det möjlighet att åka till Lissabon för 9 veckor av VFU eller åka till Dublin för att skriva examensarbetet samt en valbar kurs. Det var ett självklart val för mig att åka till Lissabon för 9 veckors VFU så därför jag sökte detta utbyte. Varför var Lissabon ett självklart val för mig? Jo, för tre år sedan när jag besökte min äldre syster i Portugal under hennes utbytesperiod upptäckte jag huvudstaden, Lissabon. Kulturen, atmosfären och lokalbefolkningen fångade min uppmärksamhet omedelbart. Sedan dess har det bara varit Portugal på kartan för mig!

Jag har pratat med tidigare utbytesstudenter och alla som åkt på utbyte i Lissabon har bara sagt: "ÅK! Det är en livsupplevelse och ett utbyte du aldrig kommer att ångra". Tidigare utbytesstudenter har även pratat väldigt gott om den portugisiska utbildningen, ESTeSL, professorerna och klinikerna samt handledarna. Det är känt inom världen för biomedicinska analytiker att portugiserna är väldigt kompetenta och hög presterande. Detta var även för mig en till anledning att åka just till ESTeSL och Lissabon! 

Utbytesstudierna skulle ge mig chansen att utforska livet som portugis och deras kultur. På samma sätt utveckla min portugisiska muntligt och skriftligt. Jag studerade spanska i sex år vilket jag tänkte skulle vara till en fördel när jag lärde mig portugisiska och bodde i Lissabon. Livet i Lissabon skulle ge mig en inblick i sjukvården i Portugal och ge mig möjligheten att jämföra den portugisiska sjukvården med den svenska sjukvården. Jag förväntade mig att de kliniska placeringarna skulle komma att utöka mitt globala perspektiv på sjukvårdssystem och vidare utveckla min kompetens inom mitt yrke som biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. Två månader i Lissabon skulle fyllas med nya upplevelser, mat, äventyr, vänner och studier.

- Hur upplevde du informationen om möjligheten till utbytesstudierna, både från KI och från partneruniversitetet?

Karolinska Institutet
Informationen var tydlig och redan i år ett fick vi introduktionsföreläsningar om utbyte och möjligheten att få åka på ett utbyte. Vi har likväl haft internationaliseringsdagar där det har varit informationsföreläsningar om vilka utbytet som är möjliga att söka samt föreläser tidigare utbytesstudenter om deras upplevelse! Vid intresse av utbyte finns även möjlighet att boka in möten med internationaliseringsansvariga för att få hjälp med ansökan eller frågor. Programmets öppna hemsida på pingpong har även en sida om utbytesstudier där all information finns att läsa om: https://pingpong.ki.se/public/courseId/6916/coursePath/5549/ecp/lang-sv/publicPage.do?item=6486023

ESTeSL
ESTeSL har under processens gång varit lätttillgängliga och sammarbetsvilliga. Vi har fått ett flertalet  informationsmail, allt från hur ansökan går till information om Lissabon. ESTeSL har varit en stor hjälp! Vi hade lite problem med ansökningssidan och det var bara att maila så fick vi hjälp direkt. Redan innan ankomst hade vi fått information kring busskort, tunnelbanesystem, boende, ESTeSL och Lissabon. Det kändes riktigt tryggt. För att läsa mer kring universitet läs på deras hemsida: https://www.estesl.ipl.pt/.


- Finns det något särskilt man bör tänka på, t ex särskilda vaccinationer eller intyg?
Det är en hel del viktiga papper att tänka på att ta med! Läs nedan:

Transcipt of Records - gå till BMA-expeditionen så hjälper dem till att skriva ut detta med underskrift och KI-stämpel. 

Alla papper som du fått av partneruniversitetet samt KI om utbytet - Detta innebär allt från schema, Learning Agreement, karta över Lissabon samt tunnelbanesystemet samt ansökningsblankett för busskort, Erasmus-papper, Code of Conduct. Skriv hellre ut och ta med ett papper extra än att stå där i Lissabon och upptäcka att du behövde det där pappret/dokumentet som du valde att inte skriva ut!

Fotografier (pass/id-format) - Detta är ett krav från ESTeSL för att dem ska kunna göra ditt ESTeSL-kort (precis som KI-kortet). 

Kopior av pass, EU-försäkringskortet samt ditt ID-kort  - Scanna in och skriv ut. Tips är att ta med flera ex. Vårt boende krävde exempelvis en pass-kopia.

EU-försäkringskort - för att beställa gå in på: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

Papper + kort från Kammarkollegiet - detta får du från internationella handläggaren.

Egen försäkring - ta med papper etc 

Hälsodeklaration - denna har skickats hem till dig via post från Studenthälsan.

Personbevis - beställ på skatteverkets hemsida.

Skriv adressen på ett post-it - rekommenderar verkligen detta. På flygplatsen är det mestadels lokala taxibolaget och dem pratar nästan endast portugisiska så kan vara skönt med ett papper med adressen samt även lärt sig hur man säger att man vill åka dit på portugisiska. Vi möttes däremot av ESTeSL och fick skjuts till vår lägenhet - men det var skönt att ge adressen till dem så visste dem exakt vart vi skulle!

Kurslitteratur - vi använde oss bara av den kurslitteraturen vi tog med. Det var skönt att slippa åka till ett bibliotek. ESTeSL har ett bibliotek men utbudet är rätt litet. 

Kontanter - Bankkortet går att betala i princip på nästan alla ställen. Men när man åker taxi eller åker iväg på någon turistattraktion är det bra med kontanter då dem inte alltid tar kort. 

Svenskt godis/choklad etc - ta med för att kunna bjuda era handledare/kliniker för att tacka för Er tid där. Inget måste - men det uppskattades verkligen. 

Sjukhuskläder + gympaskor - Fråga KI så ordnar dem sjukhuskläder åt Er. Vi fick en "klänning" från ESTeSL som är deras sjukhuskläder men hade sjukhuskläder från KS under denna. Jag bytte även om varje dag - så det var skönt att ha uppsättningar så man kunde tvätta och inte behöva gå i sina privata kläder på sjukhuset. Köp eller ta med ett par gympaskor som är bekväma att gå/stå i. Ingen i Portugal använder tofflor och tyckte vi svenskar var konstiga som använde tofflor på sjukhuset.

Handsprit - KÖP KÖP KÖP!  Vi köpte med oss handsprit (likadan som finns på sjukhuset) som vi köpte på hemköp och även mindre varianter för att kunna fylla på. Det var skönt att alltid ha med sig handsprit då det inte alltid finns på alla placeringar på sjukhusen. 

Dator/ipad/miniräkanare - alltid skönt att ha med sitt egna så ta med dessa saker. Skönt att kunna sitta hemma och skriva på sina arbeten på datorn.

Anteckningsblock - ett tips! Jag har alltid små anteckningsblock på mina VFU:er. Så skönt att kunna anteckna allt man behöver. 

Medicin - Ta med all medicin du kan tänkas behöva. Allt från Alvedon till nässpray. Det var riktigt skönt att ha med det och slippa gå in på ett portugisiskt apotek. 

 
För att läsa mer kring utbyte på KI gå in på: https://utbildning.ki.se/studera-utomlands
Gatan där vår lägenhet låg i Lissabon

Ankomst och registrering

- Hur lång tid innan kursstart bör man vara på plats? Erbjöds det någon introduktionskurs? Fanns det någon fadderorganisation?

Ankomst i Lissabon
Vi (jag och min tvillingsyster samt kursare Filippa) var på plats kvällen lördagen 12/10 och på måndagen 14/10 började vårt utbyte. Tips är att åka så tidigt som möjligt för att hinna göra sig hemmastad och hinna upptäcka sin nya hemstad! Vi ville åka tidigare än vad vi gjorde men tyvärr hade vi kurser hemma på Karolinska Institutet som gjorde att vi inte kunde åka tidigare till Lissabon. Vi har varit i Lissabon 2 gånger tidigare så för oss vart det lite lättare att komma in rätt så fort och vi visste redan lite kring transport, mataffärer och etc. 

Det finns en introduktionskurs hos ESTeSL som universitetet vill att vi utbytesstudenter deltar i. För vår del gick det tyvärr inte att delta då deras introduktionskurs är vid terminsstart och då har vi andra kurser på campus på Karolinska Institutet. Men det gick alldeles utmärkt utan introduktionskursen men om möjlighet finns att delta så gör det! Den veckan vi kom ned till Lissabon hade organisationerna,  ESN Lisboa och Erasmus Life Lisboa, flertal event som vi gick på! Bland annat ett event för att välkomna alla utbytesstudenter i Lissabon där Lissabons borgmästare höll tal och därefter var det mingel. Det är ett tips att gå event med ESN Lisboa och Erasmus Life Lisboa för att lära känna fler utbytesstudenter.

När vi flög ned möttes vi av en lärare och två studenter från ESTeSL som hjälpte oss till vårt nya boende - så himla gulligt. Läraren från ESTeSL var vår kontakt  från universitet och vi hade nära kontakt. Läraren från fysiologica cliníca (klinisk fysiologi) hjälpte oss med allt! Det uppskattade vi väldigt mycket. Vår första dag fick vi en introduktion av internationella kontoret där vi fick veta allt om Lissabons historia, sevärdheter, kultur och mat. Vi fick broschyrer, kartor och rundvandring på skolan. Vi fick träffa professorer samt se ESTeSLs lokaler för klinisk fysiologi. Redan vår första dag fick vi träffa portugisiska studenter och fick hjälp med att fylla i papper till en ansökan om att få ett busskort. 

Våra faddrar var de två studenterna som mötte oss vid flygplatsen och redan första veckan var vi iväg på ESTeSLs grillkväll och skolans pub där vi mötte massor av portugisiska studenter inom flera olika program. Ett evenemang som arrangeras av studentkåren och hålls några gånger per termin så det var väldigt roligt att vi kom ned den veckan. 
Jag och Filippa med läraren och de två studenterna från Fysiologica Cliníca vid ESTeSL som mötte oss vid flygplatsen.

Ekonomi

- Hur upplevde du kostnadsläget? Var det några obligatoriska avgifter i samband med utbytet, t ex kåravgift eller vaccinationskostnader?

Ekonomin i Lissabon
I Portugal var kostnadsläget en förmån för oss. 1 euro motsvarar ungefär 11 svenska kronor i dagsläget. Vi upplevde det mesta som billigare än hemma i Sverige. Vi använde oss av studiebidrag, stipendium och sparpengar för att finanserna vårt utbyte. Vi valde däremot att bo centralt och med hög standard därav kostade vårt boende mer, men det går absolut att välja lägre boendekostnader för att hålla kostnaden nere! Vårt flyg kostade ca 5600 kr/per person då vi valde ombokningsbara biljetter, direktflyg samt att vi fick ha 80 kg bagage/per person med oss hem. Det går även att boka billigare flygbiljetter så få inte en chock av våra kostnader! För att få billigare flygbiljetter är tipset att boka så tidigt som möjligt och byte av flyg är alltid ett alternativ (rekommenderar dock att boka direktflyg med TAP Portugal som vi valde att boka med!).

Allt från mat till nöjen var billigare än i Sverige. Vi räknade ut att när vi gick och handlade på mataffären, Continente (tips att handla där - billigast och så bra!), så var kostnaden ungefär hälften jämfört med i Sverige. Vi åt väldigt mycket mat ute på restaurang och Uber Eats. Likväl en middag ute på restaurang gick på hälften av priset hemma. Beroende på restaurang varierar priset självfallet, men det är billigare med mat och dryck i Portugal än i Sverige. Detta var självklart en fördel för ekonomin!

Transportkostnaden var 30 euro per månad (ca 318kr/månad) och då hade vi möjlighet att åka utanför stadskärnan och behövde inte göra tillägg för tåg till exempelvis Cascais - så skönt!  Vår totala transportkostnad vart 90 euro och det är ca 955kr i svenska kronor. Vi fick även ett intyg från ESTeSL att vi var studenter och fick då rabatt så kortet var biliigare att köpa samt varje gång vi fyllde på våra kort var biljetterna ca 10 euro billigare! I Sverige betalar jag vanligtvis 1810kr för samma tidsperiod och det är också ungefär det dubbla priset jämfört med i Portugal. Vi valde att även åka Uber i princip all resterande tid förutom när vi åkte fram och tillbaka till våra VFU-placeringar. Uber i Portugal är billigt så att när vi åkte och storhandlade åkte vi uber hem från Centro Colombo för ca 50 kronor! Tyvärr har jag ingen total kostnad för uber då vi åkte massor av resor med uber! Det är självfallet inget man behöver lägga pengar på om man vill hålla kostnaderna nere. Tunnelbanan, tåg och bussar fungerar utmärkt och ingår i ens busskort där man kan åka över hela Lissabon (om man väljer Navegante Metropolitano). För att läsa mer om hur det fungerar med transport och busskort i Lissabon gå in på denna hemsida: https://www.metrolisboa.pt/en/ .Tips är däremot att alltid åka uber på kvällarna speciellt som turist! 

Vi hade inga obligatoriska kåravgifter eller dylika avgifter för utbytet. Vaccinationerna som krävdes har vi tidigare tagit under vårt första år då Karolinska Institutet erbjuder vaccinationer till oss KI-studenter. I samband med vaccinationerna som KI erbjuder gjorde jag ett tillägg av hepatit A och betalade själv för detta. Det är av stor betydelse att ta reda på vilka vaccinationer som bör tas inför ett byte och specifikt land så var ute i god tid! 
Hjärtat av Lissabon, Avenida da Liberdade, som låg ca 10 minuters promenad från vår lägenhet.

Boende


- Hur ordnades bostad? Hur var boendestandard och kostnad? Fanns det närhet till campus/sjukhus?

Boende i Lissabon  
Boendet är en av de viktigaste punkterna inför ett byte och portugisiska universitetet, ESTeSL, var tydliga med att ha ett boende innan avresa. Vi fick ett informationsmail från ESTeSL i god tid innan utbytet där vi fick ett dokument med tips på boende, allt från studentboende på skolan till privata värdar. Det var av enorm hjälp inför sökandet av ett boende i Lissabon! Tips är börja med att välja din boendebudget, boendestandard och områden för att underlätta ditt sökande av boende. 

Vi valde att vi ville bo i centrala Lissabon med en hög standard och en budget på max ca 15 000 kr/månad. Eftersom att vi valde att vi ville bo i centrala Lissabon med hög standard blir boendekostnaden självfallet dyrare än om man bor utanför Lissabon och/eller lägre standard. Därefter sökte vi efter boende och vi tog även hjälp av min chef, Diogo, som är portugis. Diogo tipsade oss om bland annat sidan: http://www.custojusto.pt/ som är en portugisisk variant av bostäder via blocket. Diogo hjälpte oss och visade oss vilka områden som vi kunde söka efter boende i och vilka områden vi skulle undvika - vilket också var av stor hjälp för vår del i sökandet. Efter mycket letande hittade vi ett centralt boende via http://www.travelingtolisbon.com/ och vi valde att bo i en lägenhet vid Marquês de Pombal och med ca 10 minuters promenad ifrån hjärtat av Lissabon, Avenida da Liberdade. Lägenheten var i ett lägenhetshus med både privat ägda lägenheter och lägenheter från Traveling to Lisbon. Diogo hjälpte oss att ordna allt kring boendet bland annat med att ringa till företaget. Stort tack Diogo för all hjälp! En fun fact om vårt boende som vi fick höra från alla våra portugisiska lärare är att i TV-programmet, Casados À Primeira Vista (Just Married) är att deltagarna bodde i dessa lägenheter! 

Vår boendestandard var väldigt hög och vi bodde i ett av de finaste områdena i Lissabon. Vår boendekostnad var ungefär 12 400 kr/månad och det vill säga 3100 kr/vecka för en lägenhet. De två ena placeringarna, Ekokardiografi och Duplex var på Hospital de Santa Maria, med ca 10 minuter med tunnelbanan och dörr till dörr tog det max 30 minuter för oss. Den andra placeringen, Nuklearmedicin var på Fundação Champalimaud, med ungefär dörr till dörr en timme. Till Fundação Champalimaud tog tunnelbanan och tåget ca 50 minuter. Till vårt universitet, ESTeSL, tog det ca 40 min dörr till dörr. Det som även var positivt var att företaget hjälpte oss med allt i lägenhet och det var bara att skriva till företaget så fick vi hjälp direkt. Det var så skönt att kunna få den hjälpen precis som i en svensk hyresrätt. Vi skulle verkligen rekommendera vårt boende för den som vill bo centralt med hög standard. Vi trivdes väldigt bra och kunde inte haft det bättre. Vi kommer definitivt bo där igen om vi åker till Lissabon!
Vår lägenhet med öppet vardagsrum och kök.

Studier allmänt

- Hur är studierna i Portugal? Hur är utbildningen upplagd? 

Studier allmänt i Lissabon
Studierna i Portugal skiljer sig ifrån de svenska studierna. Det är ett högre tempo med högre krav i Portugal på studenterna än för oss svenska studenter. Ett exempel ifrån min VFU-placering är att jag förväntades läsa ca 100 sidor av guidelines för olika nuklearmedicinska undersökningar på en kväll för att sedan dagen svara på frågor från handledaren. Det är ingen nackdel utan tvärtom - jag lärde mig enormt mycket under min utbytesperiod tack vare väldigt kompetenta handledare och professorer! 

Programmet i Portugal är 4 fyra år med inriktning klinisk fysiologi och innan kliniska placeringar läser studenterna på ESTeSL ett helt år av bara teori inom området. Medan vi läser 3 år på Karolinska Institutet med fokus på klinisk fysiologi i 2 år (år 1 läses gemensamt med inriktning laboratoriemedicin). Det är fokus på teori och svarsskrivning - inte bildintagning inom ultraljud (EKO/duplex) under VFU:n. Det skiljer sig enormt ifrån vår utbildning på KI - vi har inte alls lika mycket teori och bildintagningen är även en stor del för oss. VFU är en stor del av lärandemomentet för studenter på Karolinska Institutet till skillnad ifrån ESTeSL. Studenterna där förväntas kunna all teori eftersom dem har haft 1 års teori inom området innan sin placering till skillnad från oss studenter på Karolinska Institutet där vi haft kanske 2 veckors teori och VFU är ett av momenten i lärandeprocessen. Intressanta skillnader tycker jag och i de bästa av världar vore en mix av våra utbildningar en dröm (!!). 

Patientkontakten är det enorm skillnad mellan tycker jag i Portugal jämfört med i Sverige. På mina placeringar 
var det undersköterskorna som hämtar patienten, förbereder och exempelvis kopplar upp EKG (EKO-placeringen). Undersköterskorna städar och pratar även med patienten. Biomedicinska analytikerna, eller här kallade "Sonographers" kan liknas med läkarna i Sverige. Vi går in på rummet, säger hej till patienten och utför sedan undersökningen. Därefter skrivs svaret och skickas till läkaren som ska skriva under svaret. 
ESTeSLs campus i Lissabon

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Hur är det att göra en klinisk placering utomlands? Hur ser det ut på sjukhuset? Är det stora kontraster jämfört med Sverige? Vad var bra och vad var mindre bra? Vad har du lärt dig? 

Kurser under utbytet i Lissabon

Ekokardiografi
Jag hade min placering inom ekokardiografi på Hospital Santa Maria på Técnias de Cardiologia - Ecocardiografia. Jag fick möjlighet att ta del av transthorakal ekokardiografi (TTE), transesofageal ekokardiografi (TEE) samt stress ekokardiografi. På den enhet jag var placerad på utfördes EKO med den utförande på högersidan och bilderna tas in med högerhand (patienten ligger på vänstersidan). Detta för mig kom lite som en chock eftersom jag är van att sitta på vänstersida om patienten och använda min vänstra hand. Men också väldigt intressant och lärorikt att få lära sig ytterligare ett sätt att utföra EKO på Upplägget för mig som student var att jag fick läsa remissen, utföra undersökningen med specifika bilder samt mätningar och sedan skriva en rapport tillsammans med en portugisisk student. Jag diskuterade alltid med min handledare angående tolkning, svar och utförande - vilket jag upplevde enormt lärorikt. Varje vecka blev svårighetsgraden svårare och min handledare utmanade mig mer och mer. Min sista vecka av totalt 3 veckor var min examinationsvecka där jag helt självständigt fick läsa remissen, utföra undersökningen specifikt enligt frågeställning, tolka och skriva rapporten för varje patient. På karolinska institutet har vi endast 1 praktiskt prov på en patient - vilket skiljde sig ifrån min vecka av praktiska prov! Mina inlämningsuppgifter inom EKO var ett patientfall samt loggbok över varje patient. Likväl dagligen något att läsa på om och så fick jag frågor kommande dag. 

Duplex
Jag var placerad på Laboratorio Hemodynamica Eelebral- Eco Doppler - Neurologia på Hospital Santa Maria. På min enhet utfördes carotis och transkraniell doppler som jag fick ta del av. Jag fick även här läsa remissen, utföra undersökningen och tolka. Jag skrev inte rapporten, men diskuterade med mina handledare och fick säga ett utlåtande för undersökningarna. Jag fick också här uppgifter dagligen och områden att läsa på där jag nästkommande dag fick frågor och så diskuterade vi tillsammans. Jag tycker det var ett väldigt bra arbetssätt och jag har lärt mig så mycket! Jag började stegvis och i slutet körde jag undersökningarna mestadels självständigt. Under denna placering hade jag också mina examinationer min sista vecka precis som EKO. Jag fick möjligheten att lära mig att utföra transkraniell doppler, vilket vi inte undervisas i på KI och detta var väldigt intressant samt en bra erfarenhet. Inom kärl hade jag också en loggbok över alla patienter som jag lämnade in till ESTeSL.

Nuklearmedicin
Jag hade min placering inom nuklearmedicin på  Fundação Champalimaud på enheten nuklearmedicin. Jag fick möjligheten att ta del av flertal undersökningar med ett stort utbud med allt från Renogram till MIBG tilll IMPs. Jag var placerad på olika undersökningar varje vecka, ena veckan PET/CT, andra veckan gammakameran och den sista radiofarmaka/hotlab. På denna placering fick jag möjlighet att sätta PVK, delta under informationsmöte innan undersökningen, vara inne i undersökningsrummet samt sitta vid datorn. Jag fick uppgifter varje dag bland annat att läsa guidelines - vilket var av stor hjälp och lärorikt. Jag fick dagen efter frågor på det jag läst och vi diskuterade alltid tillsammans, vilket var så intressant. Även här ju fler dagar som gick ökade svårighetsgraden och jag förväntades kunna samt göra mer. Inom nuklearmedicin hade jag tentamen som jag skrev i Portugal men som KI ansvarade för samt en loggbok över alla patienter som var en inlämningsuppgift till ESTeSL. 

Sammanfattningsvis
Jag kunde inte vara mer nöjd med både mina placeringar och utbytet. Jag har lärt mig enormt mycket vilket bidrar till en utveckling inom min profession. Det har varit givande med klinisk placering där jag har utvecklat kunskap om språkbarriärer, kultur, bemötande och kompetens. Önskvärt hade däremot varit en introduktionsvecka med teori och praktiska övningar på ESTeSL för att vara förberedd inför kliniska placeringarna. 
Bild på mig där jag bär en typ av klänning som sjukhuskläder med skolans logga på för att visa att jag kommer ifrån ESTeSL.

Språk och kultur

- Hur gick det att följa med i undervisningen på det främmande språket? Erbjöds språkkurser? Hur upplevde du den nya kulturen?

Språk och kultur i Lissabon
ESTeSL erbjöd språkkurs i portugiska men tyvärr kunde inte vi delta i den då var innan vårt utbyte hade startat och vi hade andra kurser på Karolinska Institutet. Vi valde att använda oss av appen, Duolingo, och öva på vår portugisiska långt innan vi åkte på vårt utbyte. Jag har läst spanska i 6 år sedan tidigare och det hjälpte mig något enormt med att förstå portugisiskan. Vi fortsatte även under vårt utbyte att försöka lära oss så mycket portugisiska som möjligt. Under mina kliniska placeringar försökte jag prata med patienterna allt jag kunde på portugisiska. Jag läste även alltid remisserna på portugisiska och i slutet av mina placeringar kunde jag i princip självständigt förstå hela remissen och rapporten på portugisiska samt förberedelsesamtalen inför undersökningarna. Däremot var mitt undervisningsspråk på engelska och även mina handledare pratade engelska  Det var en utmaning för att det är många som inte pratar engelska bland patienter och personalen. Jag tror att jag hade totalt sammanlagt 10 patienter på alla mina placeringar som förstod och pratade engelska. Men man för försöka med allt man kan  - google translate och kroppsspråk samt de ord man kan på det främmande språket. 

Jag har förälskat mig i Portugal och detta förstärkes under utbytet. Kulturen, atmosfären, pulsen och lokalbefolkningen är så lockande. Jag tror att det är kontrasterna från Sverige som gör det exotiskt för mig. Lissabon är i ständig rörelse och familjen är en viktig del i livet. Middagar äts vid oftast 21 och vardagar är befolkningen ute till kl 23. Det var under vår period väldigt varmt jämfört med i Sverige och bara det går inte att klaga på. Shoppingcentrumen är öppna efter midnatt och det finns alltid något att se och upptäcka. Det är så himla härligt! En fun fact om kulturkrock och skillnad är tidsperspektivet och det är en härlig lugn livsstil här! Min andra dag var jag ombytt och klar 8.20 på min placering - vilket för mig var rätt sent då vi börjar 8.30! Ena min handledare undrade snällt varför jag var så tidigt och tyckte jag var alldeles för "svensk" av mig att vara i tid. Jag måste komma in i den portugisiska kulturen och helt enkelt komma "sent". Den första patienten är bokad 8.15 på schemat - men oftast startar vi undersökningen klockan 9 - ja som ni förstår, det är alltså ingen stress här. 
Bild på den portugisiska spårvagnen också kallad "Tram" på portugisiska.

Fritid och sociala aktivteter

- Arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenter? Fanns möjligheter till idrott och rekreation? Var det lätt att få kontakt med andra studenter?

Fritid och sociala aktiviteter i Lissabon
Det arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenter bland annat av IPL och olika föreningar så som Erasmus och ESN. Vi valde att inte bli medlemmar i Erasmus eller ESN då vi ville upptäcka staden och kulturen på egen hand. Vi valde att främst spendera och lära känna studenterna från ESTeSL. Vi umgicks även med några handledare som vi klickade med och fick en tour av den bästa maten i Lissabon. Vi var iväg på olika event allt från välkomstkväll för utbytesstudenterna till grillkväll på ESTeSL till julmiddag med konsert för utbytesstudenter ordnat av IPL. För att förtydliga så var det ett full späckatschema för oss.

Vi erbjöds ingen friskvård från ESTeSL  Det fanns också möjlighet att köpa medlemskap på gym genom Erasmus och ESN. Vi var mestadels på våra kliniska placeringar men pluggade också väldigt mycket. Vi försökte plugga veckovis så att vi kunde upptäcka Lissabon under helgerna. Det gav oss möjligheten att åka till Cascais, Sintra, äta middagar, dricka drinkar, åka och shoppa samt turista. En klar favorit var när julen närmade sig och hela staden förvandaldes. Det var julpynt överallt - så mysigt! Vi gick på Wonderland Lisboa där parken, Parque Eduardo VII, förvandlades och pyntades. Det var massor av olika stånd likväl ett pariserhjul och möjlighet att kunna åka skridskor. Det var som att vara med i en julfilm och då kom verkligen julkänslorna till oss trots att det inte var snö! Fråga är vad vi inte gjorde? Det var hur härligt som helst och tiden gick allt för fort!

Mina 10 bästa tips som man bara inte får missa:
  1. Cascais - ett besök för sol och bad. Missa inte den trevliga strandpromenaden. Ett favoritställe!!
  2. Ground Burger på Time Out/Mercado da Ribeira är min absoluta favorit! Om du är i Lisboa, beställ en bacon & cheese hamburgare. Det lär du inte ångra, en smaksensation i sig!
  3. Tivoli - Och nu till den bästa rooftop baren! Tivoli på Avenida da Liberdad är en personlig favorit, så om du är i Lisboa passa på att gå hit efter en middag på Ground Burger! Beställ en av deras drinkar, Prosecco/Champange eller fråga efter bartenderns special drink (tips!). Det kan inte bli bättre än att avsluta eller börja sin kväll på Tivoli! Magisk utsikt dessutom och härlig atmosfär.   
  4. Choupana - WOW säger jag bara!! Ett numera favoritfik för mig. Jag fick tips om detta från Paulo, som var min handledare på nuklearmedicin. Tips är att köpa deras croissanter. Påminner om Mr Cake. 
  5. SintraSintra är ett måste om du besöker Lissabon. Det är en häftig natur i kombination med det färgglada palatset. Det finns massvis att se och göra i Sintra - se till att planera din dag i förväg! Åker man till Sintra så be prepared to walk alot - här kan man gå i flera timmar upp och ner för kullarna.
  6. Simpli Coffee - Vi fick tips om Lissabons bästa kaffe och det var vi självklart tvungna att testa! Simpli Coffee har vunnit Best Specialty Coffee både 2018 och 2019. Supermysigt ställe som ligger lite undangömt runt hörnet. Det var riktigt trevlig stämning med superhärlig personal. Drömmigt gott kaffe och vi provade även deras praliner - bästa vi smakat!
  7. Athalo real - Athalo Real ligger i området Príncipe Real i det antika palatset Embaixada. Det är supermysigt ställe med atik inredningen och det finns servering både ute (under sommaren) och inne. En restaurang för både köttälskare och vegetarianer!! Det bästa köttet jag ätit och den bästa provolonen jag ätit! En stor favorit här är också deras sangria - den bästa vi smakat!
  8. Nannarella  - Vet inte vad jag ska säga ens förutom att det är Lissabons bästa glass. Ja ni fattar, mer information behövs inte!
  9. Avenida da Liberdade, Saldanha & Marques de Pombal - ett tips är att gå runt i Lissabon (det bästa sättet att upptäcka staden på). Dessa områden är mina favorit områden och så mysiga att bara promenera i! 
  10. Wonderland Lisboa - i juletid får man bara inte missa Wonderland Lisboa. Så himla mysigt och då kommer verkligen julkänslorna fram! 


Jag och Filippa var ute och drack drinkar med några portugisiska vänner på Tivoli vid Avendia da Liberdade

Sammanfattning

- Hur tror du att din utbytesstudieperiod kommer att påverka dig och dina studier vid KI? Tror du att dina erfarenheter från utbytesperioden kommer att påverka din kommande yrkesroll?

Sammanfattning
Det är svårt att ens sammanfatta hur mycket utbytet har betytt för mig nu i efterhand, hur det har påverkat mig och mina studier. Det är det bästa valet jag gjort och en helt unik upplevelse i sig. Jag har utvecklats både personligt och inom min profession inför all framtid. Jag har pluggat som aldrig förr och så mycket som jag aldrig trodde var möjligt? Jag har lärt mig, utvecklats och fått en kompetens jag aldrig kunnat fått hemma i Sverige. Men det har fått mig att inse att allt går - inget är omöjligt. Utbytet var en chans till flera olika sätt att tänka, analysera och lösa problem på. Utbytet gav även ett globalt perspektiv på hälso- och sjukvårdssystem samt gett mig chansen att lära mig utföra undersökningar vi inte får ta del av på Karolinska Institutet. Jag har mött olika professioner och samarbetat för att tillsammans diagnostisera och utföra undersökningar. Jag har fått möjligheten att uppleva och bo i en ny stad med en helt annan kultur. 

Och till dig som funderar på att åka på utbyte läs nedan:
ÅK! ÅK! ÅK! Det är verkligen once in a lifetime och du kommer inte alls att ångra dig!. Utbytet är det bästa valet jag har gjort! Jag älskade verkligen utbytet och hade mer än gärna stannat längre. 
Jag vid Parque E Palácio Da Pena i Sintra