Reserapport - KI-student
En av stränderna från kuststräckan i Caiscais.
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Filippa van Hage
E-postadress: filippa.van.hage@stud.ki.se

Innan avresa

Vad var anledningen till att du valde att åka på utbyte?
Jag har haft en dröm om utbytesstudier sedan första dagen på biomedicinska analytikerprogrammet. Under mina gymnasiala studier hade jag möjligheten att åka på ett flertal kortare utbyten och genom dem utvecklades jag akademiskt men även personligen. Ett utbyte är en möjlighet till nya upplevelser, ny kultur, nytt språk och faktiskt en "once in a lifetime" chans. Vidare ger ett utbyte även insikter i ett annat lands hälso- och sjukvårdssytem och ett internationellt perspektiv av yrket som biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. Jag såg även utbytesstudierna som en möjlighet att stärkas i kommunikationen över språk- och kulturbarriärer samt att dagligen få utvecklas genom nya utmaningar och upplevelser. Ett utbyte är en fantastisk möjlighet att få möta nya personer och få tillgång till erfarenhet och insikter som inte annars är möjliga.


Varför valde du just det universitetet och det landet?
Vid val av utbyte var Lissabon och ESTeSL ett självklart val för mig. Min storasyster gjorde sitt utbyte i Lissabon för några år sedan och har varit mycket nöjd. Alla andra studenter jag fick kontakt med som varit på utbyte i Lissabon var supernöjda och rekommenderade utbytet. Det var bara positiv feedback om ESTeSL och Lissabon, något jag föll för. Att svara på frågan varför är komplext men jag fastnade för Lissabons kultur, människor, språk, puls och klimat. Jag fick försmak av Lissabon och Portugal när familjen besökte min storasyster under hennes utbyte och under en ytterligare semester där. Det var under den tiden jag insåg att Lissabon är mitt "happy place" och hit var jag bara tvungen att åka på utbyte om jag fick möjligheten.

Information från KI och partneruniversitet, ESTeSL
KI informerade redan första året om utbytesmöjligheter och inspirerade oss studenter att åka på utbyte. All information var tydlig och detaljerad vilket underlättade ansökningsprocessen. I början hade vi (jag och min kursare) lite problem med ansökningsprocessen för att vi inte hade fått all information men det löstes sig efter vi mailat ansvariga. Så det är viktigt med god kommunikation för att ansökningen ska gå smidigt och hinnas lämnas in i tid. Både KI och ESTeSL var mycket hjälpsamma under hela processen och svarade alltid på våra frågor. Detta gjorde att processen gick smidigare och att allting blev korrekt.

Det som är bra att tänka på inför utbytet är att det är mycket att göra med ansökningsprocessen och inför utbytet. Ett tips är att vara ute i god tid för att slippa stressa med allting för det är mycket papper, dokument och andra handlingar som ska fyllas i. Vi fyllde i vår ansökan till ESTeSL online vilket var supersmidigt men var redo att scanna pass, EU försäkringskort och andra papper. Skrivare och scanner är bra att ha till hands - eller använda från KIB i Flemingsberg eller Solna. Jag skulle säga att man själv sätter ribban för sitt utbyte, ju mer du har förberett och ordnat, desto bättre kommer ditt utbyte vara.

Är det något speciellt man behöver ta med sig inför utbytet?
Inför utbytet skulle jag rekommendera att göra en noggrann packningslista för att inte glömma något viktigt. Det krävs inga speciella vaccinationer inför ett utbyte i Portugal men vi tog för säkerhetsskäl med intyg på våra vaccinationer. Det som framförallt är viktigt är alla dokument och försäkringspapper. Vi hade även en egen privat försäkring som skulle täcka inför eventuella händelser, vilket är att rekommendera. 

Gällande sjukhuskläder fick vi kläder från KI som vi tog med men vi fick även från ESTeSL, men det är mer en "klänning/förkläde" (se bild under delen Kurser under utbytet) så jag rekommenderar att ta med svenska sjukhuskläder. I Portugal får man som student inte kläder från sjukhuset utan studenterna har sina privatkläder under studentförklädet från ESTeSL. 

Saker att ta med:
  • Försäkringspapper från Kammarkollegiet, KI (dessa ges ut av internationella handläggaren) och eventuella privata försäkringspapper.
  • EU sjukförsäkringskort
  • Sjukhuskläder (bussarong + byxor), vi klarade oss fint på 2 kit/person som vi tvättade i vår lägenhet.
  • Bekväma gympaskor (rekommenderar inte att ta med tofflor eller liknande skor, just för att det används inte i Portugal - studenterna går med vanliga skor men jag skulle rekommendera att ha med ett gympaskor speciellt för kliniska placeringarna).
  • Handsprit, både en liten flaska som kan tas med till sjukhusen och en refill. Vi köpte med oss två flaskor av sjukhushandsprit med 600 ml/behållare. Det finns att köpa på vanliga mataffärer här hemma, vi köpte specifikt från Hemköp.
  • Anteckningsblock - gärna små som får plats i fickorna är ett hett tips! Jag antecknade väldigt mycket under dagarna och även medan jag studerade hemifrån.
  • Kontanter är bra att ha med! Det finns ibland tillfällen när det är bättre att betala med kontanter. Exempelvis om du åker lokaltaxi eller ska köpa endagsbusskort etc. I övrigt fungerar svenska betalkortet överallt så det är supersmidigt.
  • Papper gällande utbytet är alltid viktigt att ha med sig och vi tog även med betygsintyg etc! Allt av relevans som vi fick från KI eller ESTeSL packades ner.
  • Personbevis på engelska - kan beställas från skatteverket.
  • Hälsodeklarationen
  • Kurslitteratur är ett stort tips! Vi tog med böcker inom ekokardiografi, kärldiagnostik och nuklearmedicin samt EKG. ESTeSL har ett bibliotek men det är relativt litet och mycket av böckerna är inte tillåtna för hemlån.
  • Fotografier i passformat, detta krävs för ansökan till ESTeSL då alla studenter får ett studentkort med en bild och sedan krävs detta även för att kunna få ett transportkort, Lisboa viva card.
  • Grafräknare eller miniräknare om du skriver tentamen i nuklearmedicin under utbytet.
  • Dator/ipad 
  • Svenskt godis/souvenir är självklart valfritt men jag tackade efter varje VFU handledare och klinik genom att bjuda på svenskt godis/fika. Det finns en del på IKEA men alltid roligt att ge något som inte finns att köpa där nere.
För mer information har KI väldigt bra sidor som vi använde oss för att förbereda utbytet:
KI Studera utomlands
Biomedicinska Analytikerprogrammets information

Ankomst och registrering

Jag och min kursare men även min tvillingsyster Rebecca åkte på utbytet tillsammans. Vi flög ner till Lissabon under lördagen och måndagen var vår första dag. Vi var på plats 2 dagar innan kursstart men om möjlighet hade funnits hade vi åkt ner tidigare. Jag skulle rekommendera att vara på plats så tidigt som möjligt för att hinna utforska och lära känna staden. Vi blev mottagna av vår professor och två andra studenter på flygplatsen - riktigt gulligt. Sedan fick vi skjuts till vår lägenhet där vi fick hjälp med allting tills vi var installerade. Studenterna som mötte oss på flygplatsen var våra faddrar under vår utbytesperiod. ESTeSL är väldigt välkomnande och några studenter brukar alltid möta upp utbytesstudenter på flygplatsen.

Under söndagen passade vi på att utforska Lissabon och vi åkte även förbi ESTeSL och Hospital de Santa Maria för att vara säkra på att vi hittade dit. Första dagen på ESTeSL blev vi väl mottagna av deras internationella koordinator och hade välkomstmöte. Vi fick information om Lissabons historia, ESTeSL, transport, kultur och allmänna tips/råd. Därefter hade vi möte med vår professor som hade rundtur på skolan och sedan fick vi all information kring våra scheman, upplägg och kliniska placeringar. Vi fick även hjälp av några andra studenter med att ansöka för transportkortet Lisboa viva card under dagen. Det är speciella papper som ska fyllas i och det går endast att lämna in på vissa stationer. Dagen efter, tisdagen, var vår första dag på våra VFU-placeringar. Vi hade ingen introduktionskurs utan en introduktionsdag. I efterhand hade vi önskat en introduktionsvecka just för att vara mer förberedda inför de kliniska placeringarna och speciellt mer information kring hur det är i Portugal. Detta var något ESTeSL hade önskat också men det var inte möjligt med orsak av vårt korta utbyte och vi behövde vara på våra kliniska placeringar ett specifikt antal dagar.
ESTeSLs huvudbyggnad

Ekonomi

Kostnadsläget
I Portugal var allting generellt billigare än i Sverige. Allting från transportkort till mat och restauranger var billigare. Vi fick även Erasmusstipendium, vilket täckte en hel del av kostnaderna.

Flygkostnad
5 600 kr tur och retur per person betalde vi för flyget, vilket bokades med portugisiska flygbolaget TAP Air Portugal. Flyget hade givetvis varit billigare om vi hade valt billigaste biljetten (nu valde vi de dyraste...)! Vi valde att boka om- och avbokningsbara biljetter innan antagningsbeskedet hade kommit, vilket egentligen inte är att rekommendera men flygbiljetterna började ta slut. I slutändan ändrades hemresedatumet så var vi nöjda med att vi kunde ändra flyget hem utan extra kostnad. 

Transportkostnad
Transportkoretet "Lisboa viva card" kostade 6 € och sedan en måndadskostnad på 30 € för Navegante Metropolitano. Våra kort och månadskostnader var billigare för att vi fick intyg genom skolan att vi var under 23 år och studerade, då gäller kostnaderna för "sub23". För denna kostnad kunde vi åka överallt inom Lissabons tunnelbaneområde vilket sträcker sig inom 18 kommuner, du kan alltså åka i princip överallt och till andra städer som Caiscais. För att kunna göra ett kort krävs ett passfoto och specifika papper behöver fyllas i. Denna information fick vi från internationella koordinatorn på ESTeSL och även på plats fick vi hjälp av några portugisiska studenter. Vi betalade extra för att få vårt kort utfärdat på en dag så kallat Cartão urgente men detta görs endast på vissa stationer, vi köpte vårt vid Marquês de Pombal.

Vi åkte även mycket Uber, vilket jag verkligen rekommenderar. I Lissabon är Uber billigt - vi kunde åka ungefär 20-30 minuter för cirka 15 €. På kvällarna åkte vi speciellt Uber ooch som utbytesstudent är det enkelt och säkert samt så pratade nästan alla Uberförare engelska. En del områden rekommenderas vi undvika att åka kommunalt under kvällarna och Uber var då ett perfekt alternativ. Vi åkte uber även på dagarna för att det var så pass smidigt.

Bostadskostnad
Generellt i Lissabon är bostadskostnaderna mycket billigare än Sverige, men det beror också på vilken standard du söker. Vi valde hög standard i centrala Lissabon och därav dyr månadskostnad på 12 400 kr/person. Allmänt skulle jag nog räkna med en bostadskostnad på 3000-5000 kr/månad med helt okej standard. Kostnaden beror självklart på standard och läge, centrala Lissabon är dyrare än utkanterna.

Matkostnader
Vi handlade mycket på matkedjan Continente, vilket är en av de största och billigare kedjorna. Vi hade en mindre mataffär med ungefär 3 minuters gångavstånd från vår lägenhet som vi handlade på och sedan brukade vi storhandla på Continente i shoppinggallerian Centro Colombo. Vi brukade storhandla varje vecka för cirka 1000 kr. I shoppinggallerian El Corte Inglés fanns en annan mataffär, så kallad supermercado som hade fler svenska produkter men var dock mycket dyrare.

Restaurangkostnader är också mycket billigare än i Sverige, vilket ledde till att vi åt ute mycket. Det är något jag verkligen tipsar om - att äta ute på olika restauranger för att kunna ta del av den portugisiska matkulturen.

Allmänt
Mobilkostnaderna är samma som i Sverige och inget speciellt behöver göras nu utan du kan använda ditt svenska SIM-kort etc. Det var inte heller några kostnader från universitetet eller andra specifika kostnader inför utbytet för oss, vilket höll kostnaderna nere. Ett allmänt tips är att boka flygbiljetterna i god tid för att spara pengar. Boendekostnaderna kan även hållas låga om man är okej med en sämre standard än det vi sökte. Mitt bästa tips är att spara pengar inför utbytet för att inte bli bunden till ekonomin allt för mycket. Om man har sparat pengar kan man njuta mer av utbytet och faktiskt göra allting man vill - allt från utflykter till restaurangbesök till shopping. Se till att spara pengar men sök även stipendium eller andra typer av bidrag. Vi fick Erasmusstipendium, vilket var till stor hjälp men sedan går det att söka andra stipendium som exempelvis hos Vårdförbundet eller Medicinska Föreningen. Vill du ha mer information kring stipendier skulle jag besöka KIs hemsida: Stipendier för studenter.
Transportkort Lisboa viva card för kategorin sub23 och en karta över alla tunnelbanelinjer.

Boende

Boendeval

Vi fick boenderekommendationer av internationella koordinatorn från ESTeSL med flertalet olika typer av ackommoderingar. ESTeSL rekommenderade starkt att välja ett boende i centrala Lissabon för uppleva stadens puls på bästa sätt. Efter mycket research och letande av boende valde vi till sist att inte hyra studentbostad. Anledning var främst att alla studentbostäder som passade vår standard endast kunde hyras en termin eller ett helt år, vilket blev problematiskt eftersom vi endast behövde boende i 9 veckor. Vi hade sedan antagningsbeskedet kom bestämt oss för att vi ville ha en hög standard och behövde därför även en större budget. Att leta boende var inte det lättaste men vi fick mycket tips från portugiser som vi känner, vilket var till enorm fördel för oss. Vi spenderade mycket tid för att hitta vårt perfekta boende, vilket vi till sist gjorde. Vi hittade slutligen ett lägenhetshotell vid Marquês de Pombal, hjärtat av Lissabon, som sköttes av ett portugisiskt företag.

Innan vi bestämdes oss för boendet gjorde vi noggrann bakgrundsresearch om företaget och deras lägenheter. Vi var väldigt försiktiga just för att vi inte hade någon kännedom om företaget eller hört någon som hyrt via dem tidigare heller. Vårt mål var självklart att inte bli lurade, vilket tyvärr i dagens läge är lätt hänt. Vi kollade upp företaget via sociala medier och Google, vilket gav resultat. Portugisiskt TV-program hade spelats in i lägenheterna och allmänt verkade ingenting konstigt. Rebeccas chef Diogo är portugis och han hjälpte oss att kontakta företaget per telefon. Diogos hjälp var verkligen något vi uppskattade och det är ett tips - ta hjälp av en portugis! Diogo gav oss tips och råd om andra hemsidor, bra bostadsområden och allmänna råd innan vi bestämde oss för boende.

Vårt boende
Företaget vi hyrde via heter TravellingToLisbon och företaget har massa olika lägenheter runtom Lissabon. Vi valde som sagt att bo ungefär 5 minuters gångavstånd från Marquês de Pombal. Månadskostnaden låg på ungefär 12 400 kr/person (totalkostand för oss två var 24 800 kr/månad). Vår lägenhet låg på andra våningen med utsikt mot gatan. Lägenheten hade en hög standard och var utrustad med allt från tvättmaskin, diskmaskin och air conditioner till köksutrustning. Varje vecka hade vi även en städerska som städade hela lägenheten. Vi älskade vår lägenhet och skulle verkligen rekommendera att hyra via företaget. Vi fick under några dagar problem med vår tvättmaskin, något företaget löste direkt och det var verkligen skönt att kunna få hjälp med att lösa problemet.

Eftersom lägenheten låg i centrala Lissabon hade vi närhet till allting - mataffär, restauranger, buss, tunnelbana, shoppingcenter med mer. Lissabon har väldigt bra kommunaltrafik så det går enkelt att ta sig runt oavsett. Till skolan, ESTeSL tog det oss 30-40 minuter och för att komma dit får man ta tunnelbanan med ett byte och sedan gå i 10 minuter eller ta en buss. Till sjukhusen vi var placerade på för VFU var det olika restid. Till Hospital de Santa Maria där vi båda hade 2 placeringar hade vi ungefär 20-30 minuter och vi åkte dit med tunnelbana. Vi var även placerade på Fundação Champalimaud med en restid på cirka 50-60 minuter. För att ta sig dit var det flera byten, 2 tunnelbanor och sedan 1 tåg.

Generella tips för boende
Dessa länkar fick vi från ESTeSL och andra portugiser som vi känner men jag vet ingenting om huruvida det är att hitta eller hyra boende via dessa sidor.

Vår lägenhet i närheten av Marquês de Pombal.

Studier allmänt

Portugisiska ubildningsystemet
Utbildningen vid ESTeSL är 4 år totalt varav 3 år är teori och under tredje året har studenterna VFU en dag i veckan. Under fjärde och sista året har studenterna sina kliniska placeringar och ett examensarbete. Det som också var tydligt under vårt utbyte är omdömen och betyg - ESTeSL har en betygsskala från 0-20, där 10 är godkänt. Upplägget för de kliniska placeringarna i Portugal skiljer sig betydligt från Sverige. Alla handledare förväntar sig att portugisiska studenterna kan undersökningarna och all teori när de kommer ut. Därför ställer handledare frågor gällande undersökningarna konstant.

ESTeSL har även andra skillnader jämfört med KI. Inom utbildningsprogrammet klinisk fysiologi på KI ingår nuklearmedicin medan i Portugal är nuklearmedicin en del av ett annat program, medicinsk bildvetenskap. Vidare bekostar studenterna sin utbildning själva och det gör att många studenter jobbar extra på kvällar, nätter och helger. ESTeSL ställer höga krav på sina studenter, något vi som utbytesstudenter även kände av. Vi förväntades ständigt studera och läsa på när vi hade våra kliniska placeringar, något jag tyckte var inspirerande. Självklart sätter du ribban själv för din kunskapsnivå men under VFU-placeringarna blir du bedömd enligt portugisiska systemet 0-20.

Patientkontakt
Kontakten med alla patienter är olika beroende på sjukhus och avdelning. Under min första placering, på kärlkirurgen, pratade mina handledare mycket med patienterna medan under min andra placering inom ekokardiografi så pratade undersköterskorna mer med patienterna för att de skötte all patientförberedelse. Inom nuklearmedicin pratade handledarna mest med patienterna och innan undersökningen var det en patientintervju. Alla patienter pratade nästan bara portugisiska vilket gjorde det svårt för mig att etablera en bra patientkontakt. Däremot fick jag försöka till största möjliga del och det uppskattades enormt. Med tiden förstod jag nästan hela konversationer med patienterna, vilket var väldigt roligt. Språket är ett hinder men absolut inte ett problem, ingen förväntar sig att du kan prata portugisiska! 

Mitt utbyte och mina studier
Min studietid i Lissabon var otroligt bra och lärorik. Alla handledare hade höga krav men var riktigt trevliga och välkomnande. Många av portugisiska studenterna som jag förstod det som upplevde många handledare och professorer som stränga med höga krav, speciellt inom ekokardiografi, något varken jag eller Rebecca upplevde. Vi fick en helt annan bild av våra handledare - glada, trevliga och riktigt härliga människor.

Vi hade inbokade möten med ESTeSL efter varje VFU för att diskutera placeringarna och feedback. Om det inte är bestämt, så skulle jag rekommendera att bestämma möten för att kunna prata om utbytet. Vidare, något som var lite oklart för vår del, var att handledare på kliniken varje vecka skulle ha gått igenom hur det gick för oss studenter, vilket inte skedde. Dessutom var tanken att ha ett slutmöte på avdelningarna för att diskutera omdöme och betyg - något jag hade på vissa placeringar. Jag diskuterade detta med mina handledare för att veta vad som gällde och många handledare tittar på din utveckling under alla tre veckor för att sedan ge ett slutbetyg. Jag skulle därför rekommendera att gå igenom detaljer med ESTeSL för att veta vad som gäller ute på klinik.

Ett annat tips är att ha kontaktperson från ESTeSL på Whatsapp för att kunna ta kontakt enkelt och smidigt. För oss var det en stor hjälp vid frågor eller funderingar. Vi höll kontakt via Whatsapp redan innan vi åkte iväg, så det rekommenderas starkt. Vi mailade även mycket och ESTeSL var väldigt duktiga på att svara.

Introduktionsvecka med privatlektioner är någon jag nu i efterhand hade velat haft innan kliniska placeringarna. Det var egentligen målet från ESTeSLs sida men på grund av omständigheterna var det inte möjligt. ESTeSL var väldigt tillmötesgående och vi fick privatlektion inom ekokardiografi för att öva med att utföra undersökningen med höger hand (vi kör med vänster i Stockholm). Vi fick även hjälp med våra inlämningar av våra professorer vilket var superbra. Privatlektioner/möten erbjöds vi även under vår utbytesperiod. Att ha en bra kommunikation där du som utbytesstudent framför dina åsikter är A och O. ESTeSL är väldigt tillmötesgående och samarbetsvilliga, så var inte rädd för att framföra feedback.
Mapp med information och en kalender från ESTeSL som vi fick under välkomstdagen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Kurserna som rörde vårt utbyte var:
- Fördjupad klinisk fysiologisk diagnostik (9hp)
- Nuklearmedicinsk diagnostik (7,5hp)
- Vetenskaplig metodik 2 (7,5hp)

Vi hade våra kliniska placeringar för Fördjupad klinisk fysiologisk diagnostik och Nuklearmedicinsk diagnostik i Lissabon. Vi tillgodoräknade endast VFU-placeringarna inom nuklearmedicin och fördjupad klinisk fysiologi med betyg från ESTeSL. Övrig teori lästes i Sverige och examinerades av KI. Ett delmoment av Fördjupad klinisk fysiologisk diagnostik utförde vi i Lissabon men redovisade via länk för att examineras av KI. Tentamen för Nuklearmedicinsk diagnostik skrev vi även i Lissabon, vi skrev exakt samma tenta som resterande kursare och examinerades av KI. Vi läste första veckan av Vetenskaplig metodik på distans för att vi var på utbyte men hela denna kurs examinerades av KI.

Under utbytet hade vi tre placeringar inom ekokardiografi, kärlfysiologisk diagnostik och nuklearmedicinsk diagnostik. Vi skrev även ett patientfall som redovisades och en aktivitetsbok/loggbok för varje VFU-placering. Under tiden hade vi även delmomentet och tentamen från KI så det blev en hel del studier. Upplägget för utbytet var VFU fyra dagar i veckan och så var vi lediga varje fredag. Vi var 3 veckor på varje placering. Efter varje placering hade vi möte med ESTeSL för att stämma av och diskutera vår upplevelse.

Kärlfysiologisk diagnostik
Min första placering var inom kärlfysiologi på en kärlkirurgisk avdelning på Lissabons universitetssjukhus, Hospital de Santa Maria. Tiderna för placeringen var 8.30-15, riktigt lyxigt! Varje morgon mellan 8.30-9.00 var det möte med alla läkare och BMA. Det var 3 st BMA som jobbade på enheten och de var mina handledare under placeringen. Alla undersökningar utfördes - allt från carotis till venös insufficiens till djup ventrombos och bukaorta etc. Många undersökningar var postoperativt vilket var riktigt intressant och lärorikt. Det var allt från bypass, stent, patches, EVAR och ven stripping. Inom svenska utbildningen ingår inte interventioner i samma utsträckning som den portugisiska så det ledde till att jag varje dag studerade olika metoder och interventioner. Största problemet i början var att mina handledare inte fått information kring detta så jag fick förklara det och sedan anpassades nivån utefter min kunskap. Handledarna var mycket kompetenta och duktiga vilket gjorde att jag lärde mig extremt mycket men jag lade ner mycket tid på studierna för att hänga med. 

Varje undersökning var ungefär 15 min och därefter skrevs utlåtandet av utförande BMA. Kliniken hade endast en fungerande ultraljudsmaskin som användes flitigt. Det som var ett minus var att jag tyvärr inte hade möjlighet till att öva lika mycket praktiskt som jag hade önskat. Mina handledare försökte i största möjliga mån att jag skulle få öva utifrån möjligheterna men tyvärr var det många begränsningar så jag lärde mig mer teoretiskt än praktiskt.

Ekokardiografi
Denna placering var också under tre veckor på Hospital de Santa Maria med samma schemaupplägg förutom torsdagar då jag började kl 11:00. Under denna placering var jag placerad med en portugisisk student vilket var mycket roligare än att vara ensam student. Jag hade en handledare som jag var med under hela tiden förutom vissa undantag. Undersökningstiden var ungefär 45 minuter med 5-8 undersökningar per dag. För denna placering turades jag och den portugisiska studenten om att öva praktiskt på patienterna. Vi fick tid i början av undersökningen att öva sedan utförde BMA undersökningen. Något jag är ovan vid då för att under de svenska VFU-placeringar förväntas studenten i slutet att utföra hela undersökningen. Däremot fick vi gott om tid så jag hann öva mycket! 

Svårigheterna med denna placering var att de utförde undersökningen med höger hand och jag är van vid att använda vänster hand. Det var svårt i början men det är en enorm fördel inom yrket att kunna utföra en undersökning med båda händer. Jag tyckte placeringen var superintressant och min handledare ställde konstant frågor som jag och andra studenten förväntades att svara på. Även under denna VFU studerade jag mycket för att lära mig och utvecklas. Rebecca var på denna klinik innan mig så min handledare hade redan vetskap om nivån och anpassade det direkt.

Nuklearmedicinsk diagnostik
Denna VFU-placering var på Fundação Champalimaud (FC) och här var schemat anpassat efter verksamheten. Vi började allt från 7:30, 8:00, 9:00, 9:30 och 11:00 men vi var där 6 timmar per dag. Under min placering var det fler portugisiska studenter på avdelning från olika universitet vilket var superintressant. Dels för att jag fick inblick i portugisiska systemet och lärde känna fler personer. På FC var schemat roterande och därför hade jag olika handledare för varje område. Jag var placerad på PET- injektioner, PET, gammainjektioner, gammakameran och radiofarmaka. På FC var undersökningarna väldigt varierande allt från pediatriska patienter till onkologiska undersökningar. Jag fick vara med på undersökningar gällande hjärta, hjärna, njurar, skelett, lungor och prostata etc.

Stora fördelar med FC är deras variation av undersökningar och att det är den största nuklearmedicinska avdelningen i Portugal. Denna placering var inte på lika avancerad nivå som tidigare placeringar (eko och kärl) här nere och därför förväntades vi inte kunna utföra lika mycket självständigt. Nuklearmedicin är en liten del av utbildningsprogrammet på KI och vi hade endast en veckas teori i Sverige innan kliniska placeringen i Portugal. Det fungerade bra men det var mycket egna studier men handledarna var till stor hjälp! Under denna placering fick jag också frågor från mina handledare men på enklare nivå. Inom nuklearmedicin är det mycket patientkontakt och instruktioner till patienten, vilket var lite svårt för mig som inte kan portugisiska men jag fick möjligheten att vara självständig så mycket som det gick.
Jag under klinisk placering på kärlkirurgen.

Språk och kultur

Portugisiska
Tyvärr på grund av vår utbytesperiod hade vi inte möjlighet att läsa några språkkurser som erbjöds till alla studenter. Vi använde därför språkappen Duolingo innan och under utbytet samt så finns även en riktigt bra medicinsk ordbok MedineLingua som jag rekommenderar. Språket var ett av de svåraste momenten under utbytet, något vi var väl medvetna om sedan tidigare. Portugisiska liknar spanska till en viss del och det hade jag en stor fördel av. Jag har läst spanska under högstadiet och gymnasiet, vilket underlättade för mig. Generellt kan man inte förvänta sig att portugiserna talar engelska och därav kan det vara lite problematiskt med språket. Vi lärde oss snabbt fraser och ord som krävs för att klara sig någorlunda. I mataffärer, shoppingcenter och restauranger möttes vi ett flertal gånger av portugiser som inte kunde engelska. Vi fick då plocka fram våra spanskakunskaper och köra på en mix med portugisiska. Det gick hem de flesta gångerna men ibland fick vi använda oss av google translate för att göra oss förstådda. 

Alla våra kontakter från ESTeSL pratade god engelska och även våra handledare på våra kliniska placeringar. Där var det inga problem med språket men däremot pratade patienterna inte engelska och därför var det svårt att skapa en patientkontakt. Jag tror att jag hade ungefär 3 engelsktalande patienter totalt under utbytet. Däremot försökte jag lära mig språket så gott jag kunde och pratade så mycket som möjligt. På sjukhusen vi var placerade på pratade de flesta i personalen endast portugisiska förutom våra handledare vilket ibland var svårt för man inte kunde kommunicera. 

Det är en bra punkt att vara förberedd på inför utbytet, språket kommer vara ett hinder och vid vissa tillfällen känns det ensamt att inte kunna prata med resterande personal. Däremot upplevde jag att alla ansträngde sig till det yttersta för att prata med mig under mina placeringar. Portugiserna var generellt väldigt måna om att försöka kommunicera och lära oss portugisiska.

Kulturen
Portugisiska kulturen är fantastisk. Lissabons puls, historia och människor är något jag snabbt föll för. Det var alltid liv och aktivitet i Lissabon. Portugiserna har en helt annan livsstil gällande tider och mattiderna var helt annorlunda. Lunch äts oftast vid 13-14 och middag vid 20-21. Vi vande oss snabbt vid ändrade mattiderna och det passade oss som hand i handsken. Portugiserna är stolta över sin matkultur och speciellt över deras nationalbakelse Pastéis de Belém. Torsk, bacalao, på portugisiska finns i alla olika typer av maträtter och bacalao var något vi alltid rekommenderades att prova.

Portugiserna var väldigt måna om att ständigt ge tips på aktiviteter och restauranger, något vi uppskattade enormt! Vi var alltid varmt välkomnade och fick alltid ny kunskap om kulturen. Något vi lade märke till att portugiserna alltid stirrade på oss, senare fick vi det föklarat för oss att det är dels för att vi är så lika men också för vårt blonda hår. Det var ovant med ständiga blickar men efter ett tag hade vi vant oss.

Kulturkrock kanske jag inte skulle kalla det men det som var lite förvånande eller chockerande var punktligheten gällande tidsaspekten. Hemma är tider extremt viktiga och man är inte sen, det är oartigt. I Portugal är det mer en lugn livsstil och stressa är inget de gör i första taget. Första dagarna under kliniska placeringarna var jag ombytt och klar innan 8.30, varav alla funderade varför jag var så tidig. Mina handledare förklarade därför för mig att det gör inget om jag kommer vid 8.45 eller 9 - det var så portugisiska kulturen fungerade. Riktigt härligt när man väl kommit in i deras livsstil att inte stressa! 

Annat som kan vara bra att veta om den portugisiska kulturen, vilket kan för en svensk vara en kulturkrock är hur man hälsar. I Portugal kindpussas dem istället för att skaka hand. Något jag fick förklarat för mig första dagen på min kliniska placering då jag som svensk skakade hand varpå min handledare kindpussade mig och förklarade den portugisiska kulturen.
En del av bageriet vid Pastéis de Belém.

Fritid och sociala aktivteter

Lissabon har ett brett utbud av kultur, aktiviteter och sevärdigheter. Innan utbytet skulle jag rekommendera att läsa på om staden och landet för att få en översikt på vad man är intresserad utav att göra. Speciellt för utbytesstudenter finns det mycket aktiviteter som organiseras av Erasmus Student Network, ESN och Erasmus Life Lisboa, ELL. ESTeSL organiserade inga speciella aktiviteter för oss som utbytesstudenter men huvudorganisationen IPL organiserade olika events. Vi var exempel iväg på julmiddag och konsert med utbytesstudenter från alla 26 olika länder, vilket var häftigt. Jag och Rebecca var även på skolan på "barbecue party" som organiserades av studentkåren där. Det är ett tips att fråga portugisiska studenterna om det (om du inte får information), för det är ett flertalet event på campus under terminen.

Vi erbjöds inte någon speciell friskvård men jag kan garantera att du får din träning om du vill upptäcka Lissabon. Något utav det bästa med staden är att du kan strosa ner längs gatorna och promenera överallt, vilket är perfekt när man vill lära känna staden. Lissabon kallas även "the city of seven hills" då det är mycket branta gator med fantastiska utsiktsplatser även kallade miradouros på portugisiska. Dessa är ett måste om du är i Lissabon.

Restauranger/caféer
Egentligen skulle denna lista kunna vara hur lång som helst men jag har valt ut mina absoluta favoriter som man bara inte får missa!

  • Athalo Real - wow detta ställe! Det är ett "steakhouse" så det är något för er som gillar kött (kan utlova att det finns fantastiska vegetariska alternativ också - bland annat osten Provolone). 
  • Time Out Market, Mercado da Ribeira - supermysig food market som har all möjlig mat från portugisiskt till italienskt.
  • Corner Quisoque - trevligt litet café som är perfekt för frukost/brunch.
  • Chapitô à Mesa - om du letar efter en restaurang med fantastisk mat och utsikt, så är detta det perfekta stället.
  • Palácio Chiado - Extremt god mat och häftig inredning, du blir bjuden på en kulinarisk upplevelse.
  • Tivoli -  ett hotell på Avenida da Liberdade med en rooftop bar med en fantastisk utsikt! Att gå hit och ta en drink/vin/öl är verkligen ett tips.
  • Amorino - glass i stora lass erbjuds du på detta ställe.
  • Leitaria - Detta portugisiska café är ett måste, för mig en frukostfavorit!
  • Dear breakfast - mitt absoluta favoritställe för frukost eller brunch! Helt underbart gott!
  • Pastéis de Belém -  bästa stället för att äta den populära portugisiska nationalbakelsen.
  • Simpli Coffee - vi fick tips om Lissabons bästa kaffe och detta café är en klar favorit.
  • Hummusbar Lisboa - den godaste falafeln jag ätit, tips!
  • Honorato - om du är sugen på burgare är detta the place to go to.
  • Padaria Portuguesa - här kan man hitta portugisiska bakelser och det finns flertalet caféer runtom Lissabon.

Områden/aktiviteter
  • Avenida da Liberade - hjärtat av Lissabon med fantastisk mysig miljö.
  • Marquês de Pombal och Parque Eduardo VII.
  • Belém är supermysigt och passa på att besöka Pastéis de Belém, LX Factory och Torre de Belém.
  • Baixa-Chiado och downtown är ett mysigt område att strosa runt.
  • Pink Street är nog en av de kändaste bargatorna och även Bairro Alto är känt för sitt uteliv och nattliv.
  • Parque das nações är en mysig park i närheten av campus med flertalet aktiviteter i närheten bland annat linbana (telecabins) och akvarium.
  • Tram 28, att åka spårvagn i Lissabon är ett måste och så mysigt. Du har möjligheten att se hela staden och speciellt Tram 28 är känt. 

Andra städer att besöka
  • Porto rekommenderades vi att besöka och staden ligger ungefär 1 timme med flyg från Lissabon. Här skulle jag rekommendera en weekend om möjligt.
  • Sintra är ett måste om du är i Lissabon och det är en dagstripp. Lisboa viva card gäller för att åka tåget dit MEN det avråddes vi starkt ifrån att göra då det är många ficktjuvar på den tågsträckan (passerar många fattiga områden). Vi valde istället att åka Uber dit, vilket kostade ungefär 40 € tur och retur. Planera din resa till Sintra för här finns så många sevärdheter men missa inte Parque e Palácio da Pena eller Quinta da Regaleira.
  • Caiscais skulle jag rekommendera att besöka i början av utbytet (om du åker under höstterminen) för då är det fortfarande tillräckligt varmt för att sola och bada. Längst kusten i Caiscais finns flertalet stränder och mysiga restauranger.
  • Azorerna är en portugisisk ögrupp och det var flertalet portugiser som rekommenderade att besöka öarna. Var beredd på att om du flyger dit kan chansen finnas att planet inte kan landa på grund av vädret - det verkade vara ett vanligt fenomen. Att åka dit på sommaren är att föredra.

Shopping
  • Centro Colombo är mitt favoritshoppingcenter och är väldigt stort. Här finns alla möjliga klädbutiker, mataffär och restauranger samt caféer.
  • El Corte Inglés är en annan shoppinggalleria med andra typer av butiker (mer märkesbutiker) och även här finns mataffär. El Corte Inglés har en supermysig matdel längst upp med fantastiska desserter som du måste prova. Det är  exempelvis glass från Nannarella och chokladtårta från Landeau.
  • Amoreiras Shopping center är också värt ett besök, framförallt om du bor i centrala Lissabon, då kan du promenera dit. Gallerian är lite mindre men mysig.
  • Arcádia är bästa stället att köpa lite finare portugisisk choklad.
Jag, Rebecca och två andra portugisiska studenter Yeda och Mariana ute på middag.

Sammanfattning

Att sammanfatta denna resa är svårt och komplext, men jag är verkligen tacksam att jag fick denna möjlighet och faktiskt kom iväg på ett utbyte - precis som jag alltid drömt om. Hade jag fått möjligheten att åka igen hade jag gjort det till 100%, utbytet var helt fantastiskt och jag har fått minnen för livet. Tack vare utbytet har jag lärt känna en otrolig stad, underbara människor och upplevt saker jag aldrig hade kunnat annars. Jag har utvecklats både på en akademisk och personlig nivå genom denna chans. Jag har nu en större livserfarenhetsryggsäck och jag har fått ett internationellt perspektiv av mitt kommande yrke som biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi. Utbytet har sina utmaningar och som utbytesstudent är det många nya upplevelser med olika intryck, men resan är otroligt värdefull och utvecklande. Inför min kommande yrkeskarriär är utbytet och erfarenheten jag fått till stor fördel. 

Mitt sista råd till dig som funderar på utbytesstudier är ta chansen och åk! Det är verkligen, once in a lifetime, som man får chansen och valet att åka på utbyte är det bästa jag gjort.

Jag vid Palácio Nacional da Pena i Sintra.