Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20

Innan avresa

Innan avresa 

Utbytesstudier är något som jag alltid velat göra och drömt om. Det var på sjuksköterskekollot i termin 1 som jag fick reda på att den möjligheten fanns på Ki. Karolinska Institutet har avtal med en mängd olika skolor och universitet över världen, vilket gör att utbudet är stort. Jag valde att studera på Monash University i Melbourne under en hel termin eftersom jag ville få ut så mycket som möjligt av mitt utbyte. Australien har varit ett drömresemål för mig sedan en lång tid tillbaka. Anledningen till att jag ville åka på utbyte var för att få ett globalt perspektiv på vården då jag är nyfiken på att arbeta internationellt i framtiden. Detta är ett perfekt tillfälle för mig att utveckla min engelska, men också lära mig om en helt annan kultur. Kunskap om andra kulturer är ett bra verktyg för vårt yrke eftersom vi ofta kommer att ha kontakt med många människor med olika bakgrunder. Jag såg detta även en möjlighet som en extremt bra erfarenhet att växa både som person, men också i min yrkesroll som blivande sjuksköterska. 


För att öka dina chanser att åka på utbyte är engagemang i studentkåren Medicinska föreningen, sjuksköterskesektionen SSEK och vara fadder på sjuksköterskekollot meriterande.


Ansökan 

Ansökningsprocessen för utbytesstudier är väldigt lång och jag upplevde en del stress i samband med detta. Under processen hade man oftast begränsat med tid att genomföra saker. Det var att skicka in rätt dokument till diverse personer och där låg en stress när man väntade på att få svar från dessa personer för att kunna gå framåt i ansökningsprocessen. Det krävdes en ansökan till Karolinska Institutet och när du blev godkänd för utlandsstudier skulle även en ansökan till värduniversitetet skickas in. Ansökan var väldigt krånglig och då jag upplevde att Karolinska Institutet inte erbjudit mig det stöd som de borde samtidigt som kommunikationen från KI har under hela processen har varit undermålig så detta ledde i sin tur till att jag missade den första introduktionsveckan på Monash University, Melbourne. Information om hur ansökan till KI går till hittas här -->  https://utbildning.ki.se/om-utbytesstudier


Visum 

Studentvisumet som vi skaffade inför vårt utbyte var Student Visa Subclass 500. Jag läste i tidigare reseberättelser och fick på så sätt reda på vilket visum som gällde Detta fick jag även information om senare när jag blev antagen till Monash University också. Det är bra att ansöka direkt när antagningsbeskedet kommit från partneruniversitetet då det kan ta tid att få visumet. Studierna borta i Australien innefattar praktik på sjukhus och detta visum kräver då att man utför en hälsoundersökning inklusive lungröntgen hos Sibyllekliniken. I Stockholm är detta den ENDA kliniken som har samarbete med Australien och som kan utföra detta.


Vaccinationer

Vaccinationer var ett krav för att få göra praktik i Australien. Monash University hade ett vaccinations dokument där alla vaccinationer stod listade. Jag skulle rekommendera att kontakta universitetet i tid för att detta dokument. Terminstider och årstider är annorlunda i Australien, vilket betyder att vi började studera mitt i deras vinter (Juli). Vi behövde därför ta årets influensavaccin hos en läkare på ”Monash University Health Service”. De vacciner universitetet krävde av mig var: ·

  • Diphteria, Tetanus & Pertussis · 
  • Measles, Mumps & Rubella
  • Varicella 
  • Hepatitis A 
  • Hepatitis B 


Även serologier krävdes som jag gjorde på Sibyllekliniken också. · 

  • * Hepatitis B surface antigen
  • * Hepatitis C
  • * HIV 
  • * Tuberculosis (Detta test gjorde jag på min vårdcentral) 


OBS! Kolla på vaccinationsdokumentet ifall något av vaccinen har ändrats!

Ankomst och registrering

Jag rekommenderar att åka ner 1 vecka innan kursstart. Dels för att vända på dygnet och bli av med jetlagen och för att hinna vänja sig med den nya miljön och hitta ett boende om man inte fixat det innan ankomst. Monash University har 4 olika campus, men det campuset jag pluggade på hette Clayton Campus. Clayton Campus var ett stort fint campus med ett stort gym, tennisbanor, simbassäng, restauranger m.m. Kursregistreringen gick bra för mig och lärarna var väldigt hjälpsamma med att förklara allt. 


Jag planerade från början att komma ner 1 vecka innan för att inte behöva stressa med att hitta boende, men eftersom att allt blev försenat som jag nämnt tidigare i delen ”Ansökan” missade jag introduktionsveckan för utbytesstudenter som Universitetet anordnade. Jag valde att skaffa Australienskt mobilabonnemang och Australienskt bankkonto eftersom att skulle vara där så lång tid. Australienskt abonnemang anordnade jag på flygplatsen och Australienskt bankkonto anordnade jag på universitetet där dem hade två olika banker att välja mellan. Det går att välja mellan Westpac eller Commonwealth bank och var kostnadsfritt att starta ett konto på båda dessa. 


Andra TIPS! 

  • Skaffa MYKI Card som hjälper dig att ta dig runt i Melbourne (Som vårt SL kort i Stockholm)
  • Skaffa Australiensk mobilabonnemang
  • Skaffa Australienskt bankkort

Ekonomi

Att åka på utbyte i Australien kostar en del. Det är flera kostnader bara innan avresa, sen är Australien ett väldigt dyrt land att bo i. Jag känner att det var värt det och är en upplevelse som jag kommer at bära med mig hela livet. Innan jag åkte iväg sökte jag merkostnadslån från CSN och två stipendier. Ett från KI och ett från Vårdförbundet. Tyvärr fick jag inget från Vårdförbundet då det inte gick att ansöka om stipendier under den perioden. Jag rekommenderar att ansöka om dessa för att underlätta för ekonomin. 


Några kostnader innan avresa:

Tuberkulos test, 700 kr 

Lungröntgen, 600 kr 

Läkarundersökning, 5000kr 

City akuten Hötorget (Vaccinationsintyg, vaccinationer), 1400kr 

Student Visum Subclass 500, 4000kr 

Läkarbesök på Monash Health + influensavaccin 700kr 

Utdrag ur polisregistret 180kr 

Australia Police Check 300kr 

Telefoni 1000kr 

Boende: 5000kr - 10 000kr beroende på vad du är villig att lägga



Tips! Som KI student får man rabatt på vaccinationer på Cityakuten Hötorget! 


När jag studerade i Melbourne spenderade jag mer än vanligt Det var som en lång semester för mig, då jag käkade mat ute en hel del. Det är individuellt att välja hur mycket man vil spendera, men jag kände att detta är en livsupplevelse och att jag valde att spendera lite extra. Jag hade sparat undan ganska mycket pengar innan resan och jobbat extra här i Sverige, merkostnadslån från CSN och stipendie från KI.

Boende

Boende valde jag att anordna på plats. Det fanns möjlighet att bo på Campus, men eftersom campuset låg lite utanför stan, valde jag att söka boende på egen hand då jag ville bo närmre stan. Jag spenderade större tiden närmre stan än ute på campusområdet. Jag letade boende tillsammans med en klasskompis från KI som jag åkte tillsammans med under utbytet. Den första veckan bodde vi hos en bekant till min kompis samtidigt som vi letade boende. Lättast är att gå ihop flera stycken och söka boende tillsammans. Ett perfekt tillfälle att lära känna nya människor också. Det finns flera olika sätt att hitta boende: · 

  • Facebookgrupp ”Svenskar i Melbourne” 
  • https://flatmates.com.au/ 
  • https://www.realestate.com.au/find-agency/melbourne-vic/ 
  • https://www.domain.com.au/ 
  • https://www.gumtree.com.au/

Jag och min kursare var runt på en del lägenhetsvisningar och hittade tillslut ett jättefint boende beläget i South Yarra. 2 Sovrum och kök och vardagsrum. Vi var supernöjda med området och boendet med 2 min gång till restauranger, butiker, kaféer etc. Dock var det ganska dyrt att bo där, men vi tyckte det var värt det eftersom att lägenheten var så fräsch och läget var perfekt!! Från South Yarra tog det 11min in till stan med tåget och ut till Clayton Campus tog det 45min, men det var helt klart värt det att bo närmre stan än ute på campus. 


TIPS! Rekommendationer på områden att bo i enligt mig är:

  • Southbank (City)
  • St Kilda
  • South Yarra 
  • Richmond 
  • CBD (Innerstan)

Studier allmänt

Studierna i Australien var väldigt annorlunda jämfört med på Karolinska institutet. På Karolinska Institutet var jag van vid att  läsa en kurs i taget med en tenta i slutet av den. På Monash läste vi tre kurser samtidigt, vilket gjorde att man fick ändra studieteknik och tänka lite annorlunda kring studierna. Sedan hade vi tentaperiod sista 3 veckorna av terminen där jag skrev 2 tentor. Under de första 6 veckorna hade vi obligatoriska workshops, föreläsningar och träning på CLE som är deras motsvarande KTC. Schemat som vi hade såg likadant ut varje vecka. Sedan börjar de olika blocken av praktik. Skillnaden mellan Australien och Sverige är att praktiken i Australien är kortare än i Sverige. 


Uppbyggnaden på uppgifterna var annorlunda från KI då vi hade flera inlämningsuppgifter under terminen som bidrog en viss procent till slutbetyget. På tentamen vi hade behövdes minst 50% rätt för godkänt. Vissa uppgifter var obligatoriska att bli godkända på + tentamen som var i slutet av terminen. På Monash var de väldigt noggranna med vilka kläder studenterna skulle bära på KTC och på praktiken. Det var svarta kraftigare skor, svarta/mörkblåa byxor och deras Monash tröja som jag fick köpa nere i bokshoppen på universitetet. Nere i bokshoppen beställde jag en namnskylt som också var obligatoriskt.


Upplevelser av praktik 

Den största skillnaden mellan sjukhus i Sverige och Australien var PAPPERSJOURNALER! Detta var en helt ny erfarenhet för mig och var inte effektivt arbetssätt anser jag. 50% av arbetstiden gick jag runt och letade efter patientpärmen där journalen låg i. Det var även svårt att antyda vissa handstilar i journaler som professioner hade skrivit. Det som jag förvånades över var att hygienrutinerna på sjukhuset jag hade praktik på var annorlunda. Personalen på avdelningen som bar en klockor, ringar, nagellack o.s.v och när jag ifrågasatte det var det ingen som hade ett bra svar att komma med. En annan skillnad var också att det var endast sjuksköterskorna och undersköterskorna som bar sjukhus sjukhuskläder. De tog även hem sina kläder och tvättade. Ibland kunde jag se sjuksköterskor sitta med sina sjukhusuniformer på bussen eller tåget som inte är särskilt hygieniskt. Läkarna, fysioterapeuterna och deras speech pathologists bar vanliga personliga kläder. Hierarkin på sjukhuset märktes av också väldigt mycket på detta sätt och klyftan mellan vårdpersonal och studenter upplevde jag var väldigt stor. Under ronden på morgonen stod läkarna tillsammans och rondade utan sjuksköterskor. Sjuksköterskorna fick sedan läsa i journalen var läkaren skrivit under ronden. De förlitade sig på journalanteckningarna helt och hållet. 

Tröjan som vi behövde köpa inför praktiken

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Under utbytet läste jag tre kurser samtidigt. Det var viktigt att läsa de instruktioner från skolan om vilka kurser man kan välja mellan. Jag fick dålig information om detta, vilket gjorde att processen för val av kurser tog längre tid än nödvändigt. Maila universitetet i utbyteslandet för att få tydliga instruktioner om vilka kurser som går att välja mellan. Vissa kurser som jag valde i första omgången var för hög nivå och därför fick jag avslag första gången. Boka sedan in ett möte med programdirektorn som kan hjälpa till med detta. Jag valde att kasta om kurserna lite eftersom jag inte ville missa akutkursen här hemma. Detta gjorde att jag läste kurser i Australien som motsvarade kurser i både T6 och T5.


NUR2227 Primary health care and health promotion in nursing and midwifery (6 credits) motsvarande

Forskningsmetodik och omvårdnadsforskning, 6hp – T5

Denna kurs handlade om samhället, population, hälsa och sjukdom. Vi fick undersöka hälsa hos populationer, familjer och individer när det gäller hälsoprioriteringar, förebyggande av sjukdomar och kontinuitet i vården. Vi fick under kursen skriva ett grupparbete där vi skulle skriva en ”Health promotion program” om hur vi skulle förbättra hälsan hos människor som var hemlösa med psykisk ohälsa. I slutet av kursen hade vi en stor presentation av vårt grupparbete för resten av kursdeltagarna som betygsattes.


NUR2228 Nursing practice context 2 (12 Credits) motsvarar 

Professionell och interprofessionell kompetens, 3hp & Valbar kurs, 7,5 hp - T5

Denna kurs läste vi patofysiologi, farmakologi och evidensbaserad omvårdnad för patienter med neurologiska, Gastrointestinala, vaskulära och hematologiska sjukdomar. De två första veckorna av kursen läste vi om pediatrisk omvårdnad och familjecentrerad vård. Under denna kurs hade vi CLE varje vecka som är vår motsvarande av KTC där vi varje vecka övade på olika kliniska moment. I denna kurs ingick även 3 veckors praktik, då jag var på en allmänmedicinsk avdelning. I denna kurs ingick skrivuppgift, CLE examination, praktik och en sluttenta.


NUR2229 Nursing practice context 3 (6 Credits) motsvarar

Vårdande av äldre I en föränderlig situation, 12 hp - T6 

Denna kurs läste vi om smärta, onkologi och palliativ vård, men även också om de psykosociala aspekterna hos patienten som precis fått en livshotande sjukdom. Denna kurs var väldigt intressant och gav mig ny kunskap kring hur jag ska tänka gällande patient och närstående vid palliativ vård. I denna kurs hade vi en simulering med ett scenario där en kvinna blivit diagnostiserad med bröstcancer. 4–5 elever utvalda att agera som sjuksköterska och vårda denna patient, medans resten av eleverna i kursen satt och observerade. Eleverna som var med i simuleringen fick ställa frågor och agera emotionellt stöd till patienten. Jag blev väldigt imponerad över hur duktiga dessa elever var under simulationen. I kursen ingick skrivuppgifter samt en tenta. 

En liten del på Clayton Campus

Språk och kultur

Att studera på engelska var något jag var väldigt nervös för innan jag åkte. Detta tror jag är väldigt vanligt, men det är ingenting som man behöver vara orolig över. Det var lätt att följa med i undervisningen. Monash University har många internationella studenter på skolan (Många från Kina och Malaysia) som har engelska som sitt andra språk. På campus erbjuds stöd för utbytesstudenter som har engelska som andra språk och hjälp med akademiskt skrivande inför uppsatserna. Jag utnyttjade inte detta jättemycket, men kändes tryggt att det fanns. 


Den Australienska dialekten tog ett litet tag att vänja sig med. De har många egna slang och uttryck som jag aldrig hade hört förut som jag lärde mig allt eftersom. Även på sjukhusen och journalerna använder de sig av mycket förkortningar, vilket var utmanande.


Melbourne som stad var väldigt mångkulturell och även Monash (Universitetet) vilket gjorde att det inte kändes som en kulturkrock när jag var där. Alla var väldigt trevliga och pratsamma där och det kändes som att det var lättare att börja prata och lära känna nya människor där.

Fritid och sociala aktivteter

På Monash fanns det flera föreningar man kunde gå med i som anordnade olika aktiviteter. Det är mycket event som anordnas i början av terminen under insparksveckan.. Jag gick inte med i någon förening, men gick på en del event på skolan. Jag träffade mycket människor ute på stan i Melbourne, och som jag tidigare nämnt var det väldigt lätt att börja prata med nya människor.


Efter att min utbytesstudier var klara var det tid över för att resa innan skolan började igen hemma i Sverige. Skolan i Australien började redan i juli, vilket betydde att vi hade 1 månads ledighet mellan skolavslutet i Sverige och terminsstarten i Australien. Jag hade därför inte haft något riktigt sommarlov och tänkte därför att jag skulle resa och njuta av ledigheten efter studierna i Australien. Jag rekommenderar att passa på att resa i Australien när man ändå är där och har tid över för de och om ekonomin tillåter det förstås. Det var mitt första besök i Australien och jag tyckte det var väldigt häftigt land. Jag och min kursare åkte till Tasmanien som jag starkt rekommenderar om man vill se natur. Det kalla även för Australiens version av Nya Zeeland. Där såg vi vilda delfiner, vattenfall, regnskog och även klappade typiska Australienska djur som känguru, koalor och wombats. Andra platser som vi besökte var Great Ocean Road, Sydney, Byron Bay, Brisbane, Fraser Island, segling på Whitsundays. Sista veckan i Australien hyrde vi en campervan som vi bodde i de 10 sista dagarna som var en ny upplevelse för mig.

Sammanfattning

Min utbytestermin i Australien är en resa som jag sent kommer att glömma, både på gott och ont. Vi hade väldigt mycket strul med den långa ansökningsprocessen i början, vilket drar ner betyget för utlandsstudier. Som jag tidigare nämnt upplevde jag att Karolinska Institutet inte erbjudit mig det stöd som jag skulle behövt, samt att kommunikationen var bristfällig. Under utbytesperioden var det ingen från Karolinska Institutet som återkopplade eller hörde av sig och frågade hur det gick under utbytet, vilket jag också tycker var dåligt. Speciellt eftersom jag och min kursare inte kom iväg i tid till terminsstarten. 


Studierna i Australien har också fått mig att växa som personbåde personnivå och yrkesnivå, samt att jag fått perspektiv på den svenska sjukvården. Jag hade förväntat mig att sjukvården i Australien skulle vara liknande som vår i Sverige, men där hade jag fel. Det var även intressant att se hur det funkar i ett annat land. Detta har varit en stor utmaning i mitt liv och jag rekommenderar att åka på utbyte om man har den möjligheten. Men var beredd på att utbytet kostar en del och att mycket hänger på än själv, att ta reda på information själv och anordna med alla dokument, visum, vaccinationer o.s.v. Detta är en erfarenhet jag kommer att dra nytta av i framtiden både privat, men även som min framtida yrkesroll som sjuksköterska.

Soluppgång på Bondi Beach