Reserapport - KI-student
Bilden visar huvudentrén till National University Hospital of Singapore.
Lärosäte: National University of Singapore
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20

Innan avresa

Varför just Singapore

Att åka på utbyte under studierna är en unik möjlighet att få erfarenheter och inblick i sjukvård utomlands som man inte får när man reser för nöjes skull. Att få studera på ett universitetssjukhus utanför Europa är ett ypperligt tillfälle att utvidga sina perspektiv inom vården och olika kulturer. Inför ansökningen om utbytesstudier läste jag flera reseberättelser av läkarstudenter som åkt till olika universitet runt om i världen, och jag fastnade ganska snart för Singapore. Jag tyckte det skulle vara väldigt spännande att få besöka Asien eftersom det hänt väldigt mycket där de senaste tiotal åren. Fördelen med Singapore är att de allra flesta talar engelska, att landet känns tryggt och säkert då kriminaliteten är låg och att människorna där är vänliga och hjälpsamma.

Ansökan

Om man blivit nominerad från KI till ett utbyte till Singapore ska man påbörja sin digitala ansökan till National University of Singapore (NUS) så snart som möjligt. Sista ansökningsdatum för de kliniska placeringarna är nämligen exakt 8 månader innan man vill börja, så om man vill hinna hem till examen kan det bli svårt om man inte ansökt i tid. Därefter har man ett par veckor på sig att skicka in sin skriftliga ansökan innehållande hälsointyg och vaccinationsdokumentation. Här gäller det också att vara ute i god tid, dels med att fylla på sin stelkrampsspruta och att kontakta kommunen för att få ut sin journal om man vill slippa kostnaden att ta blodprovför att visa att man är MPR-vaccinerad t.ex. Jag använde mig av VaccinDirekt och Vaccinationsgruppen vid Fridhemsplan för hälsointyget respektive vaccinationer. Jag bestämde mig även för att vaccinera mig mot Japansk encefalit eftersom jag funderade på att resa vidare efter utbytet men det är inte nödvändigt om man stannar kortare tid än 3 månader.

Utsikt över Marina Bay.

Ankomst och registrering

Första dagen i Singapore

Min första dag på utbytet var måndagen efter den integrerade sluttentamen. Den skriftliga delen av IST var en fredag, lördagsmorgonen efteråt gick planet till Singapore och söndag morgon kom jag fram. Jag rekommenderar att börja åtminstone en vecka senare för jag var ordentligt jetlaggad första dagarna, men det gick ändå bra.

Att hitta till NUS första dagen var inga problem då man får ett mail med all information man behöver om tid och plats och vägbeskrivning. Det enda konstiga var att de nämnde flera gånger att klädkoden var "slips" men det var det ingen av utbytesstudenterna som hade, inte ens killarna. Ett tips är att komma tidigt första dagen, för då hinner man eventuellt knyta kontakt med andra utbytesstudenter som är där innan introduktionsföreläsningen sätter igång och alla försvinner iväg till sina respektive klinikplaceringar.

Ett vattenfall inomhus i Jewel, vilket är ett köpcentrum i direkt anslutning till terminal 1 i Singapores flygplats Changi.

Ekonomi

Genom KI:s avtal med NUS var själva utbytet helt avgiftsfritt, trots att det står i ansökan att man ska betala vissa avgifter. Kostnadsläget i Singapore är ungefär som i Sverige med vissa skillnader. Att gå i affärer och handla kläder exempelvis kostar ungefär som hemma. En Singapore dollar var värd ungefär 7 SEK. 


Vaccinationer & hälsointyg

Jag betalade ungefär 1000 kr för att en läkare på VaccinDirekt skulle fylla hälsointyget från NUS. Sen behövde jag fylla på med stelkramp för ca 400 kr. Japansk encefalit var dyrast men är inte obligatoriskt. 

Resan

Flygbiljetten gick på 6000 kr tur och retur. Då bokade jag nästan 3-4 månader i förväg via ticket.se, och jag flög med Qatar Airways med mellanlandning i Doha vilket gick bra och smidigt då Qatar har väldigt bra underhållning ombord.

Transport

Att åka tunnelbana kostar inte särskilt mycket om man jämför med SL. Jag spenderade ungefär 15$ i veckan för att fylla på mitt tunnelbanekort och då använde jag det både för att åka från och till sjukhuset varje dag och att turista. 
Ett alternativ om man ska åka långt (t.ex. till flygplatsen) eller om det är sent på natten när tunnelbanan inte går är att använda sig av appen "Grab". Den funkar i princip som Uber, men det går även att använda tjänsten för att beställa vanlig taxi om man vill. 

Boende

Boende är dyrt. För tre månader betalade jag sammanlagt 20 000 SEK för boendet.

Mat

Det är dyrt att gå och handla livsmedel i affärer för att laga mat själv. Det är mycket bättre att äta på så kallade Hawker centres där Singaporeanerna själva köper god och vällagad mat till ett billigt pris. På sjukhuset fanns också god och prisvärd mat att få. Jag lagade inte mat själv en enda gång under hela min vistelse. På Hawker centres är det kontant betalning som gäller! 

Stipendium
Att söka stipdendier är en bra idé för att få ihop ekonomin. Förutom LINK-stipendiet på 6000 kr sökte jag även pengar från Carl Levins stiftelse och beviljades 5000 kr.
Ett av matstånden i Adam Food Centre. För knappt 4$ går det att få sig en rejäl och god lunch.

Boende

Vi var två utbytesstudenter från KI som åkte till Singapore och vi bestämde oss för att fixa boende tillsammans. Det fanns möjlighet att hyra gästrum på universitetscampus men då vi ville ha tillgång till exempelvis pool och gym bestämde vi oss för att hyra rum utanför campus. Vi hittade ett condominium med två lediga rum i en lägenhet via facebookgruppen "FindYourRoomInSG". Vi var tvungna att skriva kontrakt för 3 månader trots att vi bara skulle vara där 2,5 månad eftersom det finns lite speciella regler när det gäller boende i Singapore. Airbnb är exempelvis olagligt. 
Totalt kostade boendet för hela perioden blev 20 000 kronor per person. Vi bodde då i Watten Estate Condominium på Shelford Road 40. Vi hade tillgång till gemensam pool och gym för de boende i området vilket fungerade okej. Själva lägenheten delade vi med två andra personer. Lägenheten var i okej skick frånsett en episod med mögel i garderoberna, stopp i toaletten vid ett par tillfällen och problem med att luftkonditioneringen var väldigt högljudd i ett av rummen. 
Fördelen med boendet var att det låg nära ett bra matställe (Adam Road Food Centre), Singapores botaniska trädgård, och två tunnelbanestationer (DT8, Tan Kah Kee och CC19, Botanic Gardens) som gjorde det smidigt att ta sig till sjukhuset såväl som in till stan. 
Gemensam pool och gym i Watten Estate Condominium. För att komma in i gymmet måste man gå till grindvakten och hämta nyckeln.

Studier allmänt

Första dagen hade vi en introduktionsföreläsning om hur vi studenter bör bete oss på sjukhuset vad gäller hygienregler, samspel med patienter och personal samt cybersäkerhet. Cybersäkerhet är något som tas på stort allvar på Singapores universitet och sjukhus. Vi fick exempelvis inte tillgång till sjukhusets nätverk för våra egna mobiler och det är förbjudet att koppla in ett personligt USB-minne i någon av datorerna på sjukhuset. Dels på grund av patientsäkerhet men framför allt för att förhindra spridningen av datorvirus. På sjukhusets datorer växlade skärmsläckarna mellan informationsbilder med information om hygienföreskrifter samt cybersäkerhet. Jag vet inte om Singapore råkat ut för några cyberattacker, men oavsett så tycker jag det verkar klokt att viktiga samhällsfunktioner vidtar åtgärder för att förhindra dylikt, och jag är i efterhand förvånad att sjukhus och universitet i Sverige inte är lika aktiva på den fronten.

Det var svårt att jämföra utbildningssystemen då jag inte riktigt fick kontakt med några Singaporeanska läkarstudenter. Lärarrelationerna fungerade för det mesta bra, även om handledarna inte hade så mycket tid för en jämt så var ändå alla vänliga.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Akutmedicin på NUH

Jag läste två kurser under sammanlagt åtta veckor. Först hade jag akutmedicin i tre veckor då jag var placerad på NUH:s akutmottagning. Undervisningen bestod i princip bara av att man fick följa med en läkare på akuten. Det var inga seminarier eller föreläsningar under denna placering. Hur mycket man lärde sig berodde till stor del av hur engagerad handledare man hade för dagen, precis som under VFU på KI. Jag hade en huvudhandledare som var färdig specialist inom akutmedicin, men jag fick hänga med många olika läkare under mina mottagningsdagar. Man gick antingen dagpass (kl 8-16) eller kvällspass (kl 14-20).

Som utbytesstudent fick man inte utföra något som innebar risk för stickskada, exempelvis att ta artärblodgas, venprov eller sätta nål (vilket det oftast var läkarna istället för sjuksköterskorna som gjorde). Vad man fick göra var huvudsakligen att ta anamnes, status och tolka EKG och artärblodgaser ibland.

Sammanfattningsvis var inte placeringen på akuten så medicinskt lärorik eftersom det inte fanns så mycket för en svensk utbytesstudent att göra då man inte hade undervisning tillsammans med några andra läkarstudenter och många äldre patienter inte förstod engelska. Å andra sidan var det nästan skönt att inleda utbytet med en ganska lugn placering eftersom jag åkte till Singapore dagen efter sluttentamen. Också var det intressant att se hur väl akutsjukvården fungerar i Singapore, som trots en subventionerad vård inte har särskilt långa väntetider på akuten. Om man vill ha en lite mer givande placering inom akutsjukvård i Singapore kanske man bör söka sig till ett annat sjukhus i landet. Mer avancerade fall skickades nämligen till Alexandra hospital istället för NUH.


Diagnostisk radiologi på NUH

Resterande fem veckor hade jag diagnostisk radiologi, också på NUH. Egentligen ska den placeringen inte överstiga fyra veckor men eftersom akuten inte hade plats för mig i mer än tre veckor gjordes det ett undantag. Jag var mer nöjd med denna kurs eftersom jag fick ta del av föreläsningar och seminarier och även fick träffa andra läkarstudenter. Dock fick inte man inte vara speciellt självständig under denna placering heller. Man fick exempelvis ingen inloggning till sjukhusets datorer och journalsystem, så man kunde inte sitta vid en egen dator och tolka röntgenbilder utan var beroende av sin handledare även här.

Det var ingen examination på någon av kurserna annat än att ens huvudhandledare fick fylla i en assessment form som man lämnade in i slutet av utbytet. Under radiologikursen fick man även en loggbok för att fylla i vad man sett och lärt sig under placeringen och vad man tyckte om kursen. 

Språk och kultur

Singlish

De flesta talar engelska, men det är lite av en egen variant som kallas "Singlish". Grammatiken är lite omkastad och det förekommer en del låneord och uttryck från de andra språk som talas i Singapore då befolkningen till stor del består av kineser och malajer. 

Kulturer

Efter att ha läst kursen ”Hälsa i samhälle och miljö” var det extra intressant att besöka Singapore för den Singaporeanska staten försöker främja befolkningens hälsa genom flera olika åtgärder som inte vore tänkbara i Sverige. För att förhindra spelmissbruk hos den egna befolkningen kostar det 100 SGD för singaporeanska medborgare att besöka något av Singapores två casinon, varav det ena är det största i världen, medan det är gratis för turister. Att köpa alkohol är också väldigt dyrt, att röka är i princip förbjudet överallt och att föra in droger i landet bestraffas med döden. För övrigt känns Singapore lite som ett övervakningssamhälle. Det är så mycket övervakningskameror och anvisningsskyltar överallt att man nästan blir lite rädd för att bete sig felaktigt. Man får t.ex. inte äta eller dricka på tunnelbanan. Nedskräpning är totalt förbjudet och innebär saftiga böter om man blir påkommen, innebärande att det är kliniskt rent på gator och torg. 

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades inte några sociala aktiviteter för oss utbytesstudenter men det fanns mycket att se och göra ändå. Inför utbytet köpte jag en bok som heter ”Vårt Singapore” och är skriven av två svenskar som bott i Singapore några år. Den kan jag varmt rekommendera! Den innehåller massor av bra förslag på aktiviteter och sevärdheter men också upplysningar på vissa seder och bruk. Sen kan man också gå med i diverse facebookgrupper, t.ex. "Svenskar i Singapore" och andra grupper för internationella studenter i Singapore. 

Singapore är också bra om man vill resa till flera länder då det är hyfsat nära att flyga till många ställen. Under utbytet hann jag besöka Thailand, Bali och Penang under helger och då jag hade två veckor ledigt mellan mina kurser. 

National Museum of Singapore, ett av många museum som är gratis för studenter.

Sammanfattning

Det var en oerhörd upplevelse att få åka på utbyte till Singapore, dels för inblicken i deras sjukvård men också för att landet och kulturen i övrigt är så speciellt.