Reserapport - KI-student
Royce Hall
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Soran Rabin Bozorg
E-postadress: soran.rabin.bozorg@stud.ki.se

Innan avresa


Introduktion

Hösten 2019 genomförde jag ett utbyte vid University of California, Los Angeles (UCLA). I denna reserapport är min ambition att komplettera tidigare reserapporter med det jag själv önskat att jag visste inför mitt utbyte, samt bidra med mina personliga erfarenheter från utbytet. Med tanke på att det för just UCLA finns otroligt många utförliga reseberättelser har jag försökt fatta mig relativt kort och fokusera på det viktigaste. Jag har emellertid även inkluderat länkar till reseberättelser som jag själv tyckt var väldigt bra under specifika avsnitt.

Liksom tidigare reseberättelser tvivlar jag på att denna kommer kunna besvara alla de frågor som kommer dyka upp under resans gång. Med det sagt går det naturligtvis bra att höra av sig till mig via email ovan om det skulle dyka om några specifika frågor eller funderingar!


Motiv till utbyte


Möjligheten att åka på utbyte och testa sina kunskaper i en helt ny miljö är verkligen en unik möjlighet, och för mig var det en självklarhet att ta tillvara på det sista tillfället att göra detta på under läkarprogrammets sista termin. Emellertid var det väldigt väldigt viktigt för mig att under min sista termin få möjlighet att ta stort ansvar och handlägga patienter på egen hand. Utifrån reseberättelser samt rekommendation från tidigare studenter föll valet därför på UCLA. Dessutom skadade det naturligtvis inte att UCLA är ett väldigt välrenommerat universitet samt att sjukhusen man får vara vid anses vara bland de absolut bästa i världen.


Information från KI och UCLA

Informationen från såväl KI som UCLA var i mitt tycke ganska knapphändig, och det var svårt att få en uppfattning om exakt hur det hela skulle gå till. Emellertid är de tidigare reserapporterna otroligt bra. Jag skulle således starkt rekommendera att kika igenom alla reseberättelser om det skulle dyka upp några frågor då många av mina funderingar besvarades genom dem. Dessutom rekommenderar jag att man generellt förbereder sig på att få ta ett stort eget ansvar för att inhämta den information som krävs.


Förberedelser

Det som skapade mest förvirring för min egen del var hur man skulle söka kurser. Enligt de instruktioner som man fick skulle man först anmäla sig via en specifik sida som öppnar ganska sent (15 april mitt år). Därefter skulle man skicka in specifika ansökningar till koordinatorn för de kurser man vill läsa. Deras kontaktuppgifter fans att hitta via sidan https://ucla.oasisscheduling.com/. Inför att jag själv skulle söka minns jag att det cirkulerade rykten om hur tillsättningen av de olika platserna gick till, särskilt med tanke på att många kurser krävde att man skickade med personligt brev samt CV. Utan att ha något exakt svar upplevde jag det dock som att det i praktiken bara var "först till kvarn". Jag skulle därför prioritera att få iväg mejl till de olika kurserna så fort som möjligt med personligt brev och ev. CV, och därefter komplettera med övriga dokument som krävs för att ha en komplett ansökan. För höstterminen kan jag även tillägga att det inte var helt oproblematiskt att hitta kurser som gick över december (vilket är en förutsättning för att man ska kunna komma hem i tid till examen). Därför skulle jag rekommendera att man är bred i sina ansökningar till en början, och sök i synnerhet både ett 2a, 3e och typ 10e val till kurserna som går i december så att du är säker på att få något alls under den perioden.

Som sagt är det en hel del dokument som krävs för att få ihop en komplett ansökan, och ju tidigare man börjar med dessa desto bättre. Det som generellt brukar ta mest tid är vaccinationerna. Det är dock mycket enklare än vad man tror så länge man kommer igång i tid och inte blir stressad. Jag själv ordnade med allt genom Vaccinationsgruppen med tanke på att jag arbetat där innan. Annars vet jag att Sveavaccin och Cityakuten Vaccination (avtal med KI) använts av tidigare studenter. För den som känner sig väldigt vilsen med vaccinationer så skulle jag rekommendera följande reserapport (UCLA 18/19), http://alhambra.it.ki.se/skuttenki/ReserapportStudUT_default.vns?repid=1519&lang=sve. Reserapporterna innan dess (17/18, 16/17) är dock även de utomordentligt bra och mycket behjälpliga, så kika gärna på dem för mer guidning kring vilka dokument som behöver fixas.

För vissa kurser som går på Harbor så krävs ett specifikt vaccinationsbevis som heter E2. Det är egentligen inte så annorlunda förutom att de kräver IGRA som bevis för att man inte har TB (PPD räcker således ej). Om du har en kurs vid Harbor så se till att ta med dig det formuläret från början så att du slipper gå tillbaka med det sedan. Dessutom krävs vid Harbor en "Live Scan" som i princip är ett utdrag ur polisregistret. Detta är kostnadsfritt och smidigast att göra på plats om möjligt, men om man ska vara på Harbor under sin allra första placering så måste man ha gjort det i förväg. Detta behövde inte jag så vet inte exakt hur det går till, men enligt tidigare reseberättelser går det att ordna på polisstationen i Kungsholmen. Slutligen så kräver Harbor även ett "Respiratory mask test" - detta är omöjligt att göra i Sverige. Detta går dock att ordna över en dag på plats, så se till att ha tid att göra det vid ankomst innan placeringens början om det behövs.

Vad gäller försäkring och språkintyg så brukar internationella koordinatorn på KI kunna skicka med ett intyg. Dessutom krävdes HLR-intyg (max 1 år gammalt) vilket inte stått i tidigare reseberättelser. Jag hade som tur var ett sådant genom mitt sommarjobb, annars hade mitt intyg som jag fått via KI varit för gammalt. Dock kanske intyget från webbkursen räcker?

Sist men inte minst kan jag tillägga att jag själv var väldigt orolig för om det verkligen var okej att åka in på ESTA. Svaret är JA, det är okej (och rekommenderas då det är så himla enkelt). ESTA motsvarar nämligen ett turistvisum (B-visum), och vi fick åtminstone ett specifikt dokument från UCLA där de intygade ett ett turistvisum räckte för att genomföra kliniska rotationer i utbildningssyfte. Om tullen skulle fråga, håll dig till det som står i dokumentet (dvs. något i stil med att man ska göra ett Clerkship/Observership vid UCLA).


La la land

Ankomst och registrering


Om möjligt skulle jag rekommendera att anlända någon dag innan kursstart så att man hinner landa ordentligt och ordna allt man behöver med tanke på att det kanske inte finns tid att göra det när kurserna väl satt igång. Exempelvis ordnade jag med min Live Scan under denna period. 

Tyvärr erbjuds ingen introduktion, och man börjar ju sina kurser mitt under terminen. Jag var inte heller i kontakt med någon fadderorganisation, men med tanke på att UCLAs studentkår är otroligt aktiv så hade det inte förvånat mig om det finns en sådan.

Ekonomi


Även om jag redan innan utbytet fått höra att utbyte vid UCLA är dyrt så blev jag överraskad över hur dyrt det slutligen faktiskt blev. Under mitt utbyte var kronan dessutom väldigt svag vilket såklart inte gjorde det bättre. Anledningen till att de höga kostnaderna beror till stor del på höga boendekostnader samt kostnader för transport. I övrigt var kostnadsläget relativt likt Sverige. 

Att hålla kostnaderna nere kan bli väldigt svårt beroende på vilka sjukhus man vill vara på, och till viss del får man såklart själv avgöra värdet av kostnadsbesparingarna. Emellertid skulle jag säga att en tips för den som vill hålla kostnaderna nere är att välja kurser på samma sjukhus. På så sätt kan man få till både billigare boende samt möjligen slippa att hyra bil. Dock skulle jag i sådant fall försöka få alla kurser vid Ronald Reagan i Westwood (vid UCLA campus) då övriga områden är väldigt långt bort från de områden som man kommer vilja besöka under sin fritid.

En annan metod för att tacka de höga kostnaderna är naturligtvis att istället satsa på att få in mycket pengar, och om man börjar i tid så finns det gott om olika stipendier att söka. Jag var dessvärre ganska sent ute, men en tidigare student som jag känner väl lyckades täcka nästan hela sitt utbyte med stipendier. Vilka stipendier han sökte skriver han om i sin reserapport, http://alhambra.it.ki.se/skuttenki/ReserapportStudUT_default.vns?repid=1519&lang=sve (UCLA, 18/19).


Cyklar på Rodeo Drive med en take-away cupcake från Sprinkles

Boende


Dessvärre måste man ordna med boende på helt egen hand och man får ingen hjälp av UCLA. En komplicerande faktor i detta är att man kan vara tvungen att byta boende många gånger om man råkar ha kurser på olika sjukhus. Jag valde därför att boka boende via AirBnB då jag tyckte det kändes säkert och flexibelt. Det var inte heller mycket dyrare än andra alternativ var tycker jag. Ställ dock in dig på att behöva bo inneboende i ett eget rum eller dylikt om ni inte får ihop ett gäng som kan dela på boendet. För boende i ett säkert område kostar det nämligen minst 20 000 kr även för en liten studio. Ett alternativ till AirBnB som jag inte utforskade särskilt mycket är rotatingroom som är en tjänst för just läkare och läkarstudenter som behöver tillfälligt boende. 

Vad gäller områden att bo i så skulle jag säga att det är viktigt att ta ett område där man känner sig trygg, då många områden i LA kan ha hög kriminalitet. Dock kände jag att många människor var överdrivet oroliga och rädda för vissa områden. I en tidigare reserapport står det att allt öster om Highway 110 är lite shady, och där är jag villig att hålla med. Däremot har Torrence ett oförtjänt dåligt rykte, enda nackdelen med det är att det ligger långt från West LA. 

Jag själv bodde första halvan i Beverly Hills och tog bussen till UCLA varje morgon. I princip går det ganska bra med bussar längs med Wilshire Blvd och Santa Monica Blvd, så om man har boende däromkring vid placeringar i Westwood så kan man spara en hel del på att slippa hyrbil. Dessutom fanns det väldigt prisvärda cykelsystem som kostade typ 70kr per månad för studenter, perfekt om man ville ta sig till West Hollywood för en utekväll eller dylikt. 

Under andra hälften valde jag att bo i området kring Fox Hills som ligger strax öster om Venice. Området är känt som "Black Beverly Hills" då afroamerikaner med god socioekonomi är överrepresenterade i området. Jag tyckte det området var väldigt trevligt, och med tillgång till bil så var det väldigt nära att ta sig till runt därifrån.

Utöver de ställena som jag bodde på så skulle jag rekommendera boenden vid kusten då alla de områdena är trevliga och säkra (även manhattan beach, hermosa beach etc.). Skulle dessutom överväga boende i the valley vid placeringar i Olive View. Sedan finns ju naturligtvis klassikerna Santa Monica och West Hollywood.

OBS. Kom ihåg att LA är otroligt stort, och avstånd som på kartan tycks vara små är ofta väldigt stora. Kan vara bar att komma ihåg när man väljer boende så att man inte av misstag hamnar längre ifrån än vad man tänkt.


Santa Monica Beach

Studier allmänt


Beskrivningar av det amerikanska utbildningssystemet finns väl beskrivet i tidigare reserapporter, och i följande rapport finns en bra sammanfattning av de olika personalkategorier som man kan tänkas stöta på samt hur de förkortas, http://alhambra.it.ki.se/skuttenki/ReserapportStudUT_default.vns?repid=1080&lang=sve. I samma reserapport finns även en lista med massor av tips som jag själv hade väldigt stor nytta av, så läs den!

De personliga reflektioner som jag ändå skulle vilja dela med mig av är att nivån verkligen inte är högre än i Sverige, och om man vanligtvis brukar vara väl förberedd under sina kurser på KI så bör det även gå galant på UCLA. Jag själv var till en början väldigt orolig för att jag skulle vara dåligt förbered och inte leva upp till förväntningarna de hade på läkarstudenter, men det visade sig snart att jag överlag var mycket väl förberedd och kunde minst lika mycket som interns (första året på residency). Med det sagt finns det naturligtvis saker man kanske inte behärskar lika bra, som exempelvis olika operationstekniker och dylikt, men det är det heller ingen som förväntar sig att man ska kunna. Så var inte rädd för att fråga om det är något som du inte förstår, utan jag upplevde snarare att de var uppskattat och visade att man var engagerad och ville lära sig mer.

Slutligen, för de som eventuellt skulle vara sugna på att arbeta i USA så rekommenderar jag att man säger det tidigt under sin placering. Har man även skrivit USMLE så finns det stor chans att bli erbjuden intervju direkt. Både jag och min kursare som läste en annan kurs blev informellt erbjudna en intervju vid en av våra kurser och det kan vara väldigt svårt att få annars.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI


Orthopedic Surgery - Westwood/Santa Monica

Intro: Detta var min första placering och jag blev placerad på Sports Medicine vilket jag tyckte var väldigt spännande med tanke på att jag själv är väldigt intresserad av sport. Kliniken var bland annat ansvariga för Los Angeles Galaxy där Zlatan spelade under tiden som jag var där, samt LA Lakers vilket är Los Angeles absoluta stolthet. Exakt vilka diagnoser som Sports Medicine har hand om var för mig lite oklart då denna sub-specialisering inte riktigt existerar i Sverige. Emellertid visade det sig att kliniken hade hand om så kallade "mjuka skador" i de olika lederna så som knä (korsband, menisk), axel (cuffruptur, bicepsruptur etc.) samt armbåge. De övriga klinikerna hade mer lättförståeliga fokusområden; protes hand om proteser, trauma hade hand om trauma och frakturer, spine hade hand om rygg, och barn om barn. Skulle det vara något särskilt man var intresserad så gick det bra att önska det i samband med att man sökte kursen.

Som student var dagen inte lika spännande som för lagläkarna som var på alla matcher, men icke desto mindre väldigt lärorik. Till skillnad från alla andra ortopediska placeringar hade man på Sports Medicine inte så mycket jour, vilket innebar att timmarna inte var så farliga som under andra placeringar. I princip delades veckorna upp på 2-3 dagar av operation och motsvarande tid på mottagning.

Operationsdag: Under operationerna var med med och och stod i såret, och hjälpte till på de sätt man kunde. Ju mer man själv tog för sig desto mer fick man göra. Emellertid var det stor skillnad på vilken attending man gick med, och klinikchefen (som var en lokal kändis i Los Angeles) var exempelvis otroligt pedantisk och lät knappt st-läkarna försluta såret. Med andra en annan attending fick jag dock själv genomföra ett antal diagnostiska knä-skopier på egen hand vilket var otroligt kul. Mitt tips är att läsa på innan om de ingrepp som man kan göra så att man kan följa alla steg och fråga vid eventuella avvikelser. de gånger jag inta hann läsa på i förväg blev det fort väldigt tråkigt att stå med då man inte förstod varför de gjorde allt som de gjorde.

Mottagning: Här fick man som student i regel ta emot och undersöka sina egna studenter, varpå man rapporterade till den attending som var ansvarig för mottagningen den dagen. Därefter gick man in tillsammans och undersökte samt bedömde patienten. Således tycker jag själv att det var ganska likt de gånger man haft mottagning på KI som student. Utöver den vanliga mottagningen hade jag även på fredagar studentmottagning, vilket innebar att man tog emot studenter och anställda på sjukhuset. Under dessa mottagningar släppte de ansvariga läkarna ännu mer på tyglarna vilket var väldigt kul och uppskattat. 

Sammanfattning: Det absolut roligaste med denna kurs var nog trots allt att man fick möjlighet att se väldigt välkända ortopediska kirurger arbeta, samt få ta del av den kultur som fanns där. Dessutom tyckte jag det var kul att vara på Sports Medicine då det kanske är just sådana skador som folk i min närhet ofta råkar ut för. Emellertid är det inte omöjligt att jag valt trauma om jag fått välja igen då den placeringen kanske är lite mer renodlad ortopedi där man får snickra ihop frakturer och gå på trauma-larm. Jag fick möjligheten att gå extra på en trauma-jour, och det var typ det roligaste passet på hela placeringen (delvis för att jag var lite trött på alla ACL-operationer...).


Medical Administration and Quality Improvement - Harbor

Intro:
Denna kurs var till skillnad från de flesta andra kurser ej klinisk vilket jag tyckte var skönt som omväxling. Framför allt tyckte jag det var väldigt kul att få arbeta med annan personal på sjukhuset och under denna placering var man verkligen en del i teamet. Exempelvis fick man sin egen skrivbordsplats, och som student fick jag följa med vice vd för sjukhuset på alla hans möten vilket gav mig en otrolig insikt i hur amerikanska sjukhus faktiskt är organiserade.

Projekt: Utöver att skugga vice vd hade man under sin placering ett eget projekt som sedan skulle presenteras för avdelningen samt andra potentiella intressenter. Mitt eget projekt handlade om sepsis och hur man skulle förbättra sjukhusets utfall vad gäller överlevnad och uppfyllelse av rådande riktlinjer för sepsis.

Sammanfattning: Jag tyckte det var väldigt kul och annorlunda att självständigt få arbeta med ett projekt som jag visste att sjukhuset var av stort behov av. Således utgjorde det en stor skillnad mot andra kurser där man som student ibland känner sig lite överflödig. Denna kurs är dock inte för alla, så det gäller nog att veta vad man vill ha ut av kursen och sitt utbyte. 


Emergency and Clinical Ultrasound - Westwood/Olive View

-> Denna kurs är en allmän favorit bland alla tidigare studenter som gjort utbyte vid UCLA, och jag kan bara instämma och konstatera att det nog är bland de mest matnyttiga kurser jag läst på hela programmet. Kort och gott går det ut på att man på egen hand läser in teori för att sedan självständigt träna på massa olika ultraljudsundersökningar. Jag fick redan första dagen stå med på trauma-larm på Ronald Reagan och utföra FAST under handledning. Mer om denna kurs finns att läsa i ett flertal andra reserapporter, och liksom övriga studenter som gått den så rekommenderar jag den starkt. Dessutom är det en av få kurser som kan kan läsa på 2 veckor vilket gör det möjligt att få hela utbytet till 8 veckor istället för 9 veckor. Detta kan eventuellt vara bra att tänka på när man försöker planera in sitt utbyte för att hinna hem till examensceremonin.


Jag (Soran), min chief resident och en attending under placering Sports Medicine

Språk och kultur


Språk

Med tanke på att det aktuella språket är engelska så underlättar det naturligtvis kommunikationen då vi svenskar överlag behärskar engelska väldigt bra. Dock är det viktigt att poängtera att medicinsk engelska är desto svårare, och precis som tidigare reserapporter konstaterat så älskar amerikanerna förkortningar. Nedan kommer ett par förkortningar som skamlöst kopierats från en tidigare reserapport:
  • BID – Två gånger om dagen (”bis in die”,  twice daily)
  • D/C – Avsluta, skriva ut (discharge eller discontinue)
  • H/O – historia av (history of)
  • C/O – klagar över (complain of)
  • CBC – blodstatus (complete blood count)
  • H&P – Inskrivningsanteckning (History & Physical)
  • N/V – Illamående och kräkning (Nausea & Vomiting)
  • npo – Fasta (nil per os)
  • prn –  Vid behov (”pro re nata”, as needed)
  • s/p – Efter ett specifikt ingrepp t ex en operation (”status post”)

Här är också en bra hemsida med några av de vanligaste förkortningarna: Medicinenet.com. Jag skulle dock även rekommendera att läsa på förkortningar som är aktuella för de specifika kurserna om möjligt då det kommer underlätta en hel del.

Utöver engelskan så kan det vara bra att påminnas om att LA inte ligger långt från Mexico, och en stor del av befolkningen har spanska som sitt enda språk. Detta märks inte minst av i sjukhusen utanför West LA (dvs Harbor och Olive View).


Kultur

Kulturen inom sjukhuset är liksom i Sverige väldigt varierande beroende på vilken klinik man är på, men generellt tenderar det att vara lite mer hierarkiskt än vad vi från Sverige är vana vid. Mitt råd är att ta hjälp av interns och residents som ofta är mer väldigt vänliga och har mer förståelse för en. För min egen del fanns det exempelvis vissa specifika läkare som alla visste var väldigt hårda vilket var skönt att veta i förväg så att man inte tog det personligt när man fick en utskällning.

Ett väldigt amerikanskt citat som jag upplever fångade kulturen väldigt bra kom från Dr. McAllister som var klinikchef för Sports Medicine när vi stod och opererade och en resident sa att det åtminstone såg bättre ut än vad det hade gjort innan. Då svarade Dr. McAllister argt: Better? Better is the worst enemy of perfection!":


Fritid och sociala aktivteter


När det kommer till detta avsnitt så känner jag att i princip alla reseberättelser återupprepar samma saker, därför tänker jag inte gå in närmare på alla specifika saker man kan göra. Men kort och gott kan jag bara konstatera att LA verkligen har något för alla. Det är en helt enorm stad med allt man kan önska sig. Fantastisk natur, otaliga restauranger, grymt nattliv och fantastiska möjligheter till kultur och idrott. 
Kunde inte hålla mig, ett enda tips (som jag inte tror står med specifikt i övriga reserapporter:
Malibu - Ta en hike till escondido falls, därefter lunch på Malibu Seafood eller Malibu Farm, sen strandhäng på Zuma och solnedgång på El Matador. Kommer vara din bästa dag någonsin.

Kan slutligen tillägga att jag tyckte det var svårt att komma i kontakt med andra studenter, men det beror på att vi läste våra kurser under deras vinterlov och att det således inte var så många studenter placerade på sjukhuset samtidigt som oss.


El Matador Beach, Malibu

Sammanfattning



Sammanfattningsvis är detta en helt unik möjlighet som jag är väldigt tacksam över att ha kunnat ta del av. 

Om du funderar över om du ska söka utbyte eller inte så vill jag verkligen rekommendera dig att göra det - till UCLA eller något annat. Det är en fantastisk möjlighet och en oförglömlig upplevelse. 

Om du redan fått reda på att du fått en plats vid UCLA så vill jag säga grattis! Du har en fantastisk upplevelse framför dig, så set till att ta tillvara på det och njut av din tid i en av världens bästa städer!