Reserapport - KI-student
Lärosäte: The Chinese University of Hong Kong
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 19/20
Namn: Gabriella Korfitsen
E-postadress: gabriella.korfitsen@stud.ki.se

Innan avresa

OBS. Min reseberättelse är något annorlunda då jag pga de stora demonstationerna som pågick i Hongkong under 2019 både hade en mycket annorlunda upplevelse samt blev tvungen att avbryta utbytet efter endast två veckor då situationen blev så orolig att KI och UD rekommenderade mig att åka hem. Här kan tilläggas att försäkringen man får från KI fungerar mycket bra vid en sådan situation och jag satt på ett plan mindre än 24 h efter beslut om att jag borde åka hem. 

Jag sökte utbyte till Hongkong då jag tidigare aldrig varit där och var nyfiken på staden. Jag har även vänner som bott där och som rekommenderade det starkt. 

Informationen från KI efter att jag blivit antagen var tydlig och enkel att följa. Kontakt med CUHK var därefter mycket smidig, en kontaktperson där hjälpte till med alla detaljer kring visum, boende och ansökan till de placeringar man önskade. Det enda som var tidskrävande var att fylla i visumansökan och sedan posta den till Hongkong. Visumet får man strax innan avresa oavsett när den skickas in då det endast är giltigt under en begränsad tid efter utfärdandet. 

Jag fick några veckor innan avresa mejl från min första placering med information om var och när jag skulle befinna mig första dagen. Kom ihåg att ta med en vit läkarrock från Sverige. 

Tips är att titta på stipendier tidigt. Då jag åkte på hösten och inte på våren begränsade det antalet stipendier jag kunde söka avsevärt. 

Ankomst och registrering

Jag anlände dagen innan min första placering. Mitt tips är att redan på flygplatsen ordna med ett mobilabonnemang. Det fanns när jag var där en butik i ankomsthallen där man kunde köpa månadsabonnemang och där de hjälpte till med att byta och installera SIM-kort. 

Därefter kan du i ankomsthallen även skaffa ett så kallat Octopus card. Du laddar detta med pengar och kan sedan betala för nästan allt med det, kollektivtrafik, mat i butik och restauranger och mycket mer. Jag har läst att tidigare utbytesstudenter kunnat köpa ett Octopus studentkort, men tror att detta endast gäller om man är under 25 år, men värt att undersöka om man är yngre än vad jag var. 

Jag tog mig därefter till mitt hostel med hjälp av direktbuss från flygplatsen, en ganska lång tur med många stopp. Dessvärre upptäckte jag till min förskräckelse när jag om fram ca 10 på morgonen att det inte gick att ta sig in på hostellet på söndagar fören klockan 16.30 då incheckningen öppnade. Så min rekommendation är att inte komma för tidigt eller stämma av med hostellet innan ankomst om det går att ordna med tidig incheckning. 

Att hitta till min placering var inte helt lätt första dagen, men det är bara att fråga sig fram så kommer man tillslut rätt. 

Ekonomi

Det blev mycket dyrare än vad jag trott baserat på tidigare reseberättelser och det beror på att det boendet som rekommenderas av tidigare studenter kraftigt höjt sina priser under 2019.
Madam S Ho Hostel for Medical Students som många av de tidigare studenterna bott på hade nämligen 2019 höjt priset för ett enkelrum från ca 1100 HKD/vecka till 3220 HKD/vecka, vilket motsvarar ca 4000 kr/vecka. Delat rum kostar hälften av detta. 

Utöver det var flygbiljetten inte alltför dyr, ca 4000 kr. 
Mat är relativt billigt och att få bra mat för ca 40HKD är inga problem. 

Boende

Att bo i Hongkong är väldigt dyrt oavsett var du bor. Jag valde därför trots de höjda priserna att bo på Madam S Ho Hostel for Medical Students men i ett delat rum för totalt ca 8000 kr/månaden. 

Hostellet består av fyra våningar som är uppdelade mellan kvinnor och män. Varje våning har delade toaletter och duschar. I mitt rum fanns säng, skrivbord, garderob, aircondition, handfat och ett pyttelitet kylskåp, sängkläder ingår även. Varje våning har även tvättmaskin och torktumlare som man betalar med sitt Octopus card.  
På nedersta våningen finns en gemensamhetsyta med soffor och pingisbord. 
Det var generellt ganska låg standard på boendet, men det var inget som besvärade mig. 

Hostellet ligger ca 1 min från sjukhuset och 5 minuter från närmaste tunnelbanestation. Det ligger även en galleria ca 5 min promenad bort med matvarubutik och restauranger. 

OBS! När jag var där fick jag information om att detta boende skulle rivas inom närmaste tiden, så oklart om det kommer erbjudas som alternativ för kommande utbytestudenter. 

Studier allmänt

Generellt sätt använde läkarna alltid engelska när jag närvarade samt vid klinikkonferenser osv. I samtal mellan läkare och sjuksköterskor och undersköterskor var det däremot oftast kantonesiska som användes samt alltid vid samtal med patient. 

Mitt intryck var att det i mycket var likt strukturen på läkarprogrammet vid KI och att hierarkin var ungefär densamma. Alla läkare som jag gick bredvid var mycket duktiga på att undervisa, förklara och måna om att involvera mig diskussionen. 
Under min tid på sjukhuset var det dessvärre inga andra studenter på min placering så jag kan inte uttala mig om hur deras kunskapsnivå och förhållningssätt skiljer sig från studenterna vid KI. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Imaging & Interventional Radiology

Ansvarig för kliniken är en brittisk professor som tog mycket väl hand om mig under mina två veckor där. Den här placeringen var något rörig och vad man skulle kunna referera till som "slapp".  Man börjar 9.00 och sen stannar man så länge man tycker att det är intressant. Jag kände mig väldigt vilsen första två dagarna innan jag tillslut lärde mig hitta runt. Det är ingen som håller koll på en och man får ingen tilldelade handledare utan man tillåts göra det man vill och följa med på det man tycker verkar intressant. Den första veckan spenderade jag framförallt på angiografi och ultraljud. Tempot som man utför undersökningar och interventioner med ultraljud var häpnadsväckande, en läkare kunde ta emot över 20 patienter på en förmiddag inklusive ta biopsier och/eller sätta drän på samtliga. 

Min andra vecka spenderade jag på slätröntgen och MR. 

 

 

Min andra placering skulle ha varit anestesiologi. 


Språk och kultur

Som sagt, samtal med patienter sker endast på kantonesiska. Men alla läkare talar mycket bra engelska. När man äter ute kan det hända att man får peka sig fram till vad man vill ha men jag upplevde generellt sätt inte att det var några problem under min korta vistelse. 

Fritid och sociala aktivteter

Jag spenderade totalt 12 dagar i Hongkong, varav endast en helg och kan därför inte ge så mycket tips. 
Situationen i Hongkong hade varit orolig hela sommaren och hösten men hade lugnat ner sig något precis innan jag åkte. Samma helg som jag landade eskalerade situationen kraftigt och blev inom loppet av någon vecka ohållbar. Situationen färgade av sig på hela vistelsen, och alla var mycket oroliga. Det fanns inga andra utbytesstudenter på sjukhuset till följd av oroligheterna och de lokala studenterna såg jag knappt till under min tid där. 
På grund av de stora demonstrationerna blev jag rådd att inte åka in till centrum utan någon som kunde visa mig runt och jag spenderade därför min första lediga helg, ovetandes om att det skulle bli min enda, med att åka till en strand ca 1,5 h bort samt strosa i närområdet. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så var det jag såg av Hongkong väldigt vackert, alla jag träffade var trevliga och tillmötesgående och min placering på radiologi var lärorik. Jag tror därför att man kan ha ett fantastiskt utbyte vid CUHK under bättre förutsättningar. Min rekommendation är bara att noggrant försöka avläsa situationen i Hongkong och relationen mellan Hongkong och Kina innan man bestämmer sig för att söka dit. 

Det går jättebra att mejla mig på gabriella.korfitsen@gmail.com om man har några frågor!