Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Pierre et Marie Curie (Sorbonne Université)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus Mundus
Termin: Vårtermin 19/20
Namn: Hugo Nordin
E-postadress: hugo.nordin@stud.ki.se

Innan avresa

Jag bestämde mig för att söka utbyte via KI efter T7, då jag kände att jag behövde se hur ett sjukhus fungerade utomlands för att kunna bli en bra läkare. Att jag sökte till Paris beror bara på att mina föräldrar bor där, och att jag är född där. Jag hade alltså redan några vänner på plats sedan barndomen, varav flera pluggade på Paris Descartes, en annan medicinsk universitet i Paris. För min del spelade det ingen roll vilken universitet jag hamnade på, så länge det var i Paris.

Mycket information kunde man hitta online på Karolinskas webbplats. Själv tycker jag att det bästa man kan göra är att boka ett möte med utbyteskoordinatorerna på KI, då får man en klarare bild av vad som behövs. Man kan också kontakta äldrekursare, det hjälper mycket också!

För min del var förberedelserna mycket svåra, pga en jobbig utbyteskoordinator i Paris, som var extremt otrevlig och älskade att komplicera saker och ting. Jag kan redan nu meddela att denna person har fått sparken från franska skolan, vilket förenklade mitt liv otroligt mycket när jag väl landade i Paris.  

En del pappersarbete krävs, som vanligt när man jobbar med en administration. Det tar tid, men det är absolut värt det! Man får bita ihop, hjälpas åt om man reser iväg med andra studenter, så brukar allting lösas till slut!

Ankomst och registrering

Jag landade helgen innan mitt utbyte skulle starta. Jag hade inte fått någon information om när jag skulle börja på sjukhuset, och det visade sig i efterhand att jag borde ha börjat 8:00 på måndagen, trots att jag hade ett inbokat välkomstmöte med franska administratören kl 13:00 (...!). Typiskt fransk planering... Efter mitt möte gick jag direkt till avdelningen jag skulle vara placerad på, och bad om ursäkt för att jag inte dök upp på morgonen. Ingen blev arg, och kl 8:00 på tisdagen började jag mitt utbyte som planerat.

Bra att veta är att man får lite lön (lite över 1 euro/timme) när man jobbar som externe (klinisk läkarstudent), och för att få pengarna måste man ha ett fransk bankkonto. Värt att fixa innan man landar om det är möjligt, så slipper man slösa tid med det på plats. När man väl har ett bankkonto måste man ta sig till "Lönekontoret" för att registrera sig. 

Vänner får man väldigt lätt på sjukhuset. De andra läkarstudenterna var väldigt trevliga och hjälpsamma, man behöver verkligen inte oroa sig för det om man är öppen för nya människor och en ny kultur. Jag sökte aldrig upp några fadderorganisationer, men jag är 100% säker på att man kan få väldigt bra hjälp från dem. 

Ekonomi

Man får ett stipendium via ERASMUS som hjälper att täcka vissa kostnader, typ flygbiljetter, motsvarande SL-kortet i Paris osv... För min del bodde jag gratis hos mina föräldrar, men jag har hört mycket gott från "La cité Universitaire", där några svenska kursare bodde för hyfsat låga priser. 

Mat kan vara väldigt billig i Paris, eller väldigt dyr, det beror helt på hur man lever. Till skillnad från Stockholm kan man absolut äta mycket mat för 30-40 kronor, på vissa sjukhus erbjuds det personalmat för dessa summor. Man får helt enkelt fråga sina kollegor om detta. Men om det finns ett ställe där man bör spendera sina pengar på mat så är det väl i Paris, eller har jag fel? :) 

Bra att veta är att man också får tillgång till la BIUM (Bibliothèque interuniversitaire de Santé) gratis när man är registrerad läkarstudent i Paris. RIktigt fint bibliotek där alla sitter och pluggar, ligger vid Odéon. Det är en gammal byggnad, med ett urgammalt bibliotek med tidsskrifter från 1500-talet, samt ett museum om läkaryrket.  

Sammanfattat tycker jag att med CSN, ERASMUS-stipendiet, ens egna sparade pengar samt den lilla lönen man fick från sjukhuset kunde man leva väldigt gott. Synd att jag fick Corona-pandemin rakt in i ansiktet två veckor efter min ankomst...

Boende

Jag bodde hos mina föräldrar, därmed kan jag tyvärr inte komma med så mycket nyttig information om detta. 

Studier allmänt

Frankrikes läkarutbildning är väldigt annorlunda. Mycket teoribaserad, mindre praktik. Jag tänker inte gå in i detaljer om detta, man skulle kunna skriva en hel bok om skillnader och likheter. Det enda som är bra att veta om man åker på ett kliniskt utbyte är att man blir placerad i minst 8 veckor på en o samma avdelning, och man får en vecka ledig per placering. 

Initialt skulle jag vara 8 veckor på en psykiatriskt avdelning i St-Antoine, och 8 veckor på neurologen på "La Pitié-Salpétrière". Öron och ögon läste jag i Sverige i januari/början av februari, och flög ner till Paris i mitten av februari. Pga corona fick jag stanna 11 veckor på St-Antoine, och sedan flyga hem för att göra neuro hemma i Stockholm och skriva tentamen. 

Som läkarstudent ska man enbart vara på sjukhuset på morgonen, om man inte har bestämt något annat med sin handledare. Är man sugen så kan man stanna på eftermiddagar om man får godkänt från "le Chef de Service". Jag gjorde det ganska ofta då jag trivdes mycket bra på sjukhuset där, samt att man får se/göra mycket mer när man är ensam läkarstudent på hela avdelningen. Dessutom var det Coronatider, jag hade ändå inte så mycket annat roligt att göra då hela Paris var i lockdown. I och för sig var det ganska kul att promenera i ett tomt Paris, jag kommer sannolikt aldrig uppleva det igen!

Man kan också gå jourer, detta får man stämma av med sin handledare. Värt att veta att T9 ledningen inte tillgodoräknar dessa jourer när man kommer hem, man får ändå ta igen en psykiatri- och en beroende-jour. Jag gick 9 jourer i Paris, men det räckte tydligen inte...

Jag skulle också rekommendera att skriva dagboken varje dag. Det tar en minut, man kan göra det på tunnelbanan eller på bussen, så slipper man tänka på det efteråt. Det kan bli svårt att minnas allt man har gjort på en vecka ibland...

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag pluggade ganska hårt de första veckorna för att gå igenom alla föreläsningar som fanns på canvas, för att kunna lära mig mer på sjukhuset. På tre veckor hade jag gått igenom alla föreläsningar, och kunde ta det lugnare på eftermiddagarna, hänga med ST-läkarna (Internes) på avdelningen osv... 

Jag blev ombedd att presentera ett fall inför hela avdelningen tre veckor efter min ankomst. Det var en av undervisningsformerna på avdelningen, och trots att jag var ganska nervös när jag såg 40 doktorer framför mig så tycker jag att det var väldigt lärorikt i efterhand. 

Varje onsdag innan coronapandemin bröt ut på riktigt i Paris gick vi också igenom tentafrågor om psykiatri med en handledare och alla andra studenter på avdelningen. 

Allmänt tycker jag att undervisningen på min avdelning var väldigt bra! Väldigt annorlunda jämfört med Sverige, men väldigt kul!

Språk och kultur

Franska är mitt modersmål, alltså kan jag inte säga så mycket om det. 

Enda saken jag kan säga är att medicinska termer lär man sig väldigt fort, många termer liknar det vi har lärt oss i Sverige, och anatomin har vi lärt oss på latin, vilket är typ som franskan. 


Fritid och sociala aktivteter

Corona Corona Corona...

Jag hade tre veckor innan Paris hamnade i lockdown. Innan lockdown blev det en hel del öl med vänner från barndomen och från sjukhuset, och några utekvällar. Det finns mycket attt välja på i Paris. 

Min fritid under lockdown bestod av att åka runt ensam med min bil i tomma Paris att bli stoppad av polisen, komma undan då jag jobbade på ett sjukhus, köra hem, spela kortlek med mina föräldrar, och börja om på nytt dagen efter.

Tyvärr har jag ingenting mer att säga om detta: min uppfattning är att man kan ha otroligt kul i Paris, men helst utan en Coronavirus i luften. 


Sammanfattning

Jag behövde uppleva franska sjukvården ur vårdpersonalens perspektiv då jag länge har funderat på var jag tänker jobba i framtiden. Det var väldigt kul att se hur fransmännen ser på svenska sjukvården och Karolinska Institutet, och allmänt kan jag säga att jag lärde mig otroligt mycket under detta utbyte.

Det jag ta rmig hem från Paris är att vi i Sverige inte har tillräckligt kul på jobbet, och vi studenter har för lite ansvar/hoppar runt för mycket på avdelningar. 
Självklart ska man vara seriös och proffsig, men man ska också ha kul, skämta om det man ser, skoja med varandra, särskilt med tanke på att det man ser och upplever under en vanlig dag på ett sjukhus kan vara ganska tung att bära själv. Jag uppfattade fransmännen bra på det, samtidigt som de var väldigt respektfulla mot patienterna.
Dessutom var det väldigt skönt att vara på en och samma avdelning i 8-9 veckor, att hinna lära känna sina kollegor, komma in i arbetssättet osv osv... Det kan ibland vara lite hoppig i Sverige, med halvdagar här och halvdagar där.... 

100 värt att åka på utbyte i Paris, fin stad, trevliga människor, hyfsat billigt jämfört med Stockholm, och ganska nära hem om man saknar Sverige!