Reserapport - KI-student
Lärosäte: Università di Bologna
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 19/20
Namn: Olivia Uneklint
E-postadress: olivia.uneklint@stud.ki.se

Innan avresa

Jag stod länge och vägde: uppsats, utbyte eller att läsa forensisk psykologi här hemma. Sen insåg jag plötsligt; det är klart jag ska iväg. Jag behövde ett avbrott och, En sån' här chans får man bara en gång i livet!
Efter att ha bott i Frankrike en period innan studierna på KI påbörjades vet jag vilken otrolig grej det är för ens personliga utveckling. Att släppas ner i en ny kultur, med nya normer, regler, rutiner och tillvägagångssätt både väcker och avtäcker nya sidor hos en själv. Tiden i Frankrike gav mig både vänner och minnen för livet!

Informationen
Gällande tillvägagångssättet terminerna före var allt glasklart. Sista tiden innan var motsatsen till raka rör och en tydlig procedur. Så många gånger jag hann tänka: det borde verkligen gå att göra detta mer strömlinjeformat, rutinmässigt och listbaserat. Så många gånger jag och Sofia hann konstatera: "låt oss göra en lista för nästkommande års studenter, så dem slipper detta böket!". Den listan blev aldrig av, men en miniversion kommer se till att göras inför utbytes-fikat till vintern. Så, tips inför kommande utbytesstudenter: våga fråga. Jag tog innan jul kontakt med studentansvarig på mottagande universitet gällande en del oklarheter som ansökan och så vidare. Den kontakten visade sig vara guld värd. Hon är otroligt tillmötesgående, vänlig och svarar koncist på hur läget ligger.

Något särskilt att tänka på: 
Det. Löser. Sig. 
Det gör det alltid. Stressa inte med att saker måste vara i ordning inför avresa. Det går att lösa det mesta på plats vad gäller pappersarbete. Utbyteskontoret i Cesena är oerhört vänliga och vana att hjälpa till med det mesta väl där. 
Eftersom Italien är ett EU-land krävs inga särskilda intyg. Bara en sådan sak.

Ankomst och registrering

Vi landade den 22:e februari. Skolstart försenades och drog igång först i början av mars pga. den där världsomfattande pandemin ni kanske har hört talas om? Introduktionen hade redan varit när vi åkte ner, vilket inte direkt stör då Bologna är har flera studentorganisationer som anordnar resor och event. Det fanns något att göra varje veckodag. 

Staden är vackrare i verkligheten än på bild. Stora piazzor, kyrkor och P O R T A L E R N A, dem sistnämnda möjliggör att du kan ta dig från punkt A till B utan att bli dränkt i dem extrema skyfallen och åskoväder som kan komma, särskilt när vädret blir varmt på riktigt i maj. Vädret när vi kom ner krävde på sin höjd en tjocktröja. 


TIPS för framtida studenter:

1. Se över terminstider och boka flyg så ni är nere några dagar innan; det är aldrig skönt att stressa dem första dagarna. 

2. Det finns "Free Walking Tour" om ni googlar. Gå på den. Jag hittade den av en händelse när jag gjorde nämnda googling första kvällen och vi gick på den dagen därefter. Det var en väldigt bra introduktion. Sen är invånarna väldigt kunniga kring sin historia, och dem flesta jag träffade på otroliga historieberättare (kroppspråket gör ju som bekant mycket). 
2. Gå in på UNIBO:s hemsida och sök på italienska klasser för utbytesstudenter. Där finns all information ni behöver. För en gång skull, inga oklarheter. Planen var att läsa italienska under tiden här, men eftersom skolan under just dessa månader enbart erbjöd B1-nivå kändes det väl ambitiöst, då jag före resan knappt kunde beställa en kaffe. 

3. ESN Bologna - in och följ! Dem anordnar events praktiskt taget alla veckodagar: salsakurs, språkutbyteskvällar och weekend-resor till alla möjliga ställen. Har ni, som jag, stor lust att swisha (nåja) ner för dem italienska bergstopparna på skidor bör ni kolla upp deras sociala medier redan i januari. Deras skidresor blir snabbt fullbokade! 



Ekonomi

Hur man håller kostnaderna nere:

Nu råkade det ju då bli en pandemi. Och denna pandemi råkade utnämna norra Italien till dess Europeiska högborg. Och tidsperioden för detta råkade sammanfalla med, ja ni förstår ju själva. SÅ sättet att hålla kostnaderna nere under sju veckor var via ett karantänförfarande. Nota Bene: Inte Karantän a'la Sverige. Nej nej. Men Sen öppnades det ju upp igen (a'la Sverige hela tiden). Och då kan enkelt konstateras: gå ut och ät. Lägg pengarna på restaurangbesök. Bologna kallas bland italienarna för "den feta staden". Detta då den dels anses vara mathuvudstaden, samt att den alltid har varit en monetärt rik stad. Maten är verkligen oterolig och varenda cell i din kropp kommer att tacka dig. Jag var på förhand lite skeptisk ska jag ärligt säga. Jag har aldrig varit pastans största fan. Men det visade sig finnas svensk pasta, och italiensk pasta. Eller kanske snarare: pasta äten i Italien. Allt blir gott där nere, och priserna är låga, relativt priserna på restaurang i Sverige. I Italien är past= Primi. Det vill säga, du äter det som en typ av förrätt, för att sedan efterföljas av en kött- eller grönsaksrätt. Detta är såklart inte tvunget, men ganska standard märkte vi, när vi blev hembjudna till våra italienska grannar.



Boende


Boende:

Som tidigare nämnt är boende i Bologna dyrt, men jag skulle verkligen rekommendera att bo "innanför tullarna", det vill säga ringleden runt citykärnan. Det är då gång-/cykelavstånd överallt. 

Efter att ha hört om tidigare studenter som blivit lurade i Facebook-gruppen, sökte jag mig direkt till Air b'n'b. I Bologna hyrs det ut rum och delar av lägenheter till Stockholms prisklass: en etta, innanför tullarna, i andrahand. Jag och Sofia ville bo tillsammans, men i och med att Bologna är studentstädernas studentstad så har många hyresvärdar, enligt dem själva, råd att tacka nej pga. dem vill enbart att en person bor i deras uthyrningsdel. Men, som alltid, skam den som ger sig. Efter en veckas sökningar hittade jag till slut en som var av annorlunda åsikt. En enrummare med separat kök mitt emot familjen som ägde lägenheten, vilka som senare skulle visa sig vara, ot-e-roligt fina människor.


Hyran: 
Dyr. Jag förstod tidigt att utbytet och dess logistik i övrigt inte skulle vara en helt linjär och förutsägbar process. Det fanns en betydande risk att jag skulle komma att missa något som borde ha gjorts senast igår. Det jag kunde påverka var att se till att jag har boende för hela tiden där. Då kunde resten bero. Då är jag lugn. Eftersom jag hade hört om utbytesstudenter från KI som på grund av att dem var sent ute fick flytta flera gånger och betala multum var jag redan i september-oktober i jakt efter bostad. Och redan då hade en del bostäder bokats upp för hela våren. 
På min gata i stan'.

Studier allmänt

Det var helt otroligt hur snabbt universitetet ställde om till distansundervisning. Är fortfarande väldigt imponerad. Dock vet jag inte om det är möjligt att identifiera stora skillnader mellan KI och Unibo här, just i och med att jag aldrig förr har upplevt distansundervisning på KI. 

Kursen i Positiv psykologi hade ett kliniskt fokus vilket gjorde dess upplägg väldigt annorlunda det jag har läst på KI. Begrepp, teorier och dess historia inledde ofta föreläsningarna men en timme in tog läraren upp olika behandlingar och specifika frågeformulär, intervjutekniker och vi fick prova merparten på oss själva. I och med att det inte var stötvis utan jämnt utspridda formulär och tekniker under hela kursens gång var det aldrig för mycket förkortningar eller namn att minnas, utan dem blev ett naturligt komplement till den teoretiska kunskapen och inget att komma över och minnas efter en intensiv dag med alla möjliga instrument. Detta var för mig ett otroligt effektivt inlärningsverktyg, som gör att jag minns det mesta väldigt tydligt från den kursen. Jag hade önskat att den kliniska kursen vi läste under T4 hade kunnat vara uppläggd mer likt denna. Ha mer praktisk förankring, ta med dem vanligaste förekommande formulär/intervju-uppläggen vid en utredning av en specifik klinisk diagnos under dess föreläsning. Den praktiska tillämpningen på samtliga kurser gjorde lärandet väldigt lustfyllt. Det var en hel del terminologi och teorier att reda ut men tack vare att vissa lärare delade ut små uppdrag eller förhör då och då kunde kunskapen få sin tid att sjunka in under arbetet med dessa. 

En sak jag reagerade på var dock det här med pauser. Jag har allt som oftast tyckt att Karolinska 45 min vs 15 min paus är väl mycket slötid, och tyckt att man kunnat korta pauserna lite då och då. Men jag börjar väl förstå syftet med ramarna. Tre timmar in en, till en början, fantastiskt intressant föreläsning inom positiv psykologi, skriker hjärnan efter paus. Uppmärksamheten börjar alltmer frekvent segla iväg utanför skärm. Ingen säger något. Vi kommunicerar bara genom skrift, och oftast skrivs det inget. Förutom när föreläsaren till slut föreslår en fem-minuterspaus, då är samtliga jakande svar på chatten där på nolltid.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 1 på KI
1. Kliniska tillämpningar av positiv psykologi
Jag älskade innehållet. Klasserna är dock evighetslånga. I och med att allt skedde via Microsoft Teams, var det först efter ett par föreläsningar som hon införde en hela 10 minuter lång paus mitt i. 

Åter till kursinnehållet. Det var uppfriskande att få lära sig och till och med fokusera på subkliniskt lidande samt olika domäner av välmående, och vilka kända risk- och friskfaktorer som finns här. Med ett särskilt fokus på vilka strategier som har utarbetats för att främja friskfaktorer inom ramarna för klinisk behandling. Det bästa med kursen var dem olika terapiformerna som har utvecklats för att främja olika domäner viktiga för välmåendet. Dessa tog föreläsaren upp och visade olika forskningsprojekt som hade prövat dess framgång i subkliniska populationer; allt ifrån förskolor till äldreboenden. Föreläsaren tog med studier där dem har kombinerat vissa moment med "vanlig" KBT-behandling för ex. depression, vilket gjorde mig oerhört inspirerad. 

2. Safety & Human factors.
Mänskliga faktorer vid olyckor. Tung teorimässigt: vi fick lära oss fackliga termer ex. distinktionen mellan safety och security, samt accident och incident och vilka implikationer dem kan ha för en arbets- och organisationspsykologs sätt att arbeta. Det avhandlades flera teoretiska modeller, både aktuella och deras föregångare, som man kan tillämpa för att bygga en organisation där man mildrar dem aversiva konsekvenser mänskliga misstag eller tekniska felslut kan leda till. Jag uppskattade särskilt det historiska perspektivet där professorn väldigt pedagogiskt förklarade varför en modell, som vid en första anblick eller googling är aktuell, inte längre används. 

Professorn är h e l t.. Fantastisk. Jag har aldrig stött på någon så on point utan att vara forcerad, varenda ord han sa var fullmatat med information. Jag lärde mig personligen mycket utöver det klassen gick ut på, då professorn gick igenom några artiklar under klassens gång, och lärde oss olika, självklart otroligt effektiva, sätt att ta oss an vetenskapliga artiklar. Tips: förstå figurerna på förhand. Han kan komma att fråga just dig vad dem säger.

3. Self-Awareness & Consciousness
Klassen inledande veckor bestod av en historievandring inom ämnet; viktiga tänkare avhandlades, vändpunkter för forskningen samt viktiga utgångspunkter som möjliggör nutida studier av medvetandet (ledtråd: neurovetenskapens framväxt). Urval av frågeställningar: Vad definieras vårt medvetande av? Hur vet vi om en hund/groda/myra är medveten? Kan en Artificiell Intelligens ha ett medvetande likt vårat? 
Så intressant!  Höjdpunkten var när vi fick en gästföreläsare som hade specialiserat sig på att studera den neurala grunden för hur medvetandeupplevelsen hos människor med schizofreni vs dem som skattar högt inom "schizotypy" (hög grad av kliniska uttryck av symtom för schizofreni i normalbefolkning) vs. normalbefolkningen skiljer sig. 

4. ATP in Psychometricsatt 
En statistikkurs jag är väldigt tacksam över. Omöjlig att hitta information om dock. Tips: maila läraren och be henne bjuda in er på förhand, annars missar ni den. Tre föreläsningar, fokus på olika typer av statistiska metoder, inget nytt men en nyttig repetition. Sedan fick vi lyssna på en psykiatriker berätta om ett projekt dem har på deras heldygnsvård där dem mäter olika kognitiva variabler före, under och efter inskrivning av patienterna. Vi fick sedan tillgång till deras data och skulle sedan med hjälp av deras SPSS svara på en av tre frågeställningar gällande denna. Mycket hjälpsamt då föreläsaren är helt makalös på att förklara allt som rör statistiska metoder på ett otroligt pedagogiskt sätt. O-t-eroligt pedagogisk. Hon förklarar det på ett sätt som alla borde; drar statistiska modeller från dess teoretiska grund, historia, och begränsningar; vilka frågor dem kan besvara på en mer generell nivå, till dess praktiska tillämpningar och hänvisar då tillbaka till teorin. 


Utsikt från toppen av Villa Ghighi.

Språk och kultur

Språkkurserna som erbjöds började på B1-nivå, men vet ej om det alltid är såhär dock. Men ja, en pandemi gör väl att just denna delen av reseberättelsen är av begränsad användbarhet för framtida studenter.

Kulturskillnader:
Här lever man varje dag. Inte jobb måndag-fredag och sen dans. Utan efter jobb löses vardagliga problem över en aperitivo. Dem behöver inte påminnas om att carpa dagen genom snirkliga väggbokstäver, hela kulturen går ut på just det. En sak jag snabbt fick höra av italienare jag stötte på var att min gångtakt var lika med att vara ute och springa. Jag såg det som en utmaning jag gärna tog mig an. Nu, väl hemma, blir jag omgådd på gatan, och har märkt att det är ett väldigt effektivt sätt att få ner pulsen i vardagen. Lyckas förstås provocera folk lite här och var i Stockholm. Inte mig emot. 

Sonen i vår grannfamilj som var i vår ålder berättade att han och hans vänner inte behövde någonstans att hänga på, utan dem var utomhus allt som oftast. I Bologna fanns det naturliga mötesplatser på/vid Piazzorna, bland kullarna eller på gatorna. Överallt var bra ställen att vara social på. Tills karantänen kom, förstås.  

Kaffe: 
Du beställer inte cappuccino efter klockan 11 på förmiddagen. 
Favorittorget - Piazza Santo Stefano

Fritid och sociala aktivteter

Varje dag arrangerades sociala aktiviteter av något av dem två dominerande studentgrupperna ESN-Bologna och Erasmus-Bologna. Det var allt ifrån Salsaklasser, språk-tandem till ölprovningar. Ett tips: googla: "ESN-Bologna" och boka upp er på deras resor, vi fick tyvärr aldrig chansen att åka på en (anordnade egna istället), men har hört enbart gott om dem. 

Nu var det ju någon form av undantagstillstånd vi kom ner i, men en har ju föförstånd nog att göra något åt saken. Jag skrev ett inlägg i Erasmus-gruppen på Facebook om att jag gärna ses med några andra i samma sits. Och det fanns ju en hel del som var på detta initiativ. Många hade ju, som jag, åkt till just Bologna tack vare dess rykte som en social fjäril till stad. Sagt och gjort, jag drog med mig Sofia och det blev fikor, middag och till och med en utekväll hanns med. På måndagen efter nämnda utekväll firade vi en av tjejerna i gänget och Italien gick in i röd zon-läge under kvällen. Ett flashbulb-minne. Men under dem här ca sju veckorna av karantän höll vi kontakt och till slut öppnade det upp. Oh boy oh boy. Det var väl inte direkt kosläpp, men känslan i bröstet var inte långt därifrån.

Sammanfattning

Sammanfatta merparten av en vår där jag spenderade merparten av den i karantän? På grund av den första pandemin på hundra år? Jaha.

När jag kom hem i juni tog jag del av flera röster i nyhets- och informationsflöden som sade att dem hade blivit mindre lockade att flytta utomlands efter pandemin. Detta på grund av oro över att andra länders ledning eller folk inte verkar ta pandemin på allvar. Jag hörde förstås även andra röster vilka proklamerade det motsatta budskapet, men jag tänker hålla mig vid dessa förstnämnda. 

Lufthansa var nere på en procent av sin kapacitet i april medan många av sjukhusen runt om i världen jobbade med motsatsförhållande och en beläggning bortom det maximala 100. Huvudgator i storstäder ekade tomma, och bara råttor var tillåtna därute. Att individerna dem tidigare nämnda rösterna tillhörde hade som initiell reaktion att stega ut revir, identifiera vad som finns inom och värna om det är inget häpnadsväckande eller nytt. När alla rutiner och normer i allas kulturer sätts ur balans samtidigt. Psykologisk forskning har många gånger visat på individers instinktiva förmåga att hitta minsta gemensamma nämnare med någon, och då skapa en "in-group". Att det bidrar till trygghet och gillande. Exempel på minsta gemensamma nämnare under en pandemi kan vara vilka riktlinjer eller lagar som ledningen för nationen rådger eller tvingar sina invånare till. Du blir medlem genom att bara vara där du är. Annorlunda riktlinjer blir då lika med annan grupp. Outgroup. Misstänksamhet. 

Att befinna sig i ett annat land, i en annan kultur, med ett annorlunda sätt att försvara sig mot pandemin har berikat mig som person bortom vad som går att få ner i print. Att vara en tydlig del i mina närmaste vänners väldigt tydliga outgroup är minst sagt spännande. Att vara med om att ett samhälle hålls öppet, stänger ner och öppnar igen. Att sedan komma hem och känna en stark skepsis kring hur jag ser och hör människor bete sig och prata gällande den här pandemin. Som att den tog plats och drabbade folk i Indien, eller någon annanstans långt borta. 

Det är så väldigt lätt att göra och tycka det som är lätt. Minsta motståndets lag. Alla vet att svenskar är stora fan av social distansering. Alla vet också att rusningstrafik är det stora undantaget. Addera sedan att, vi alla vet, hur virus oftast sprider sig. Fortfarande, jag kom hem och såg inga ansiktsmaskar eller någon distans, varken i rusningstrafik, eller på uteserveringarna (du kan inte hålla svensken från solen). Att då samtidigt höra fölk vara misstänksamma mot andra länders agerande. När jag precis är hemkommen därifrån. Och där har hört invånare från just dessa länder vädra sina, "sitt folks" och deras experters kritiska åsikter mot Sveriges hanterande. Nog för att jag kände till naiv realism som tankefel tidigare, men det har sällan varit så kännbart som då. 

Jag har flyttat runt en del innan jag började studera. Och det blir aldrig så tydligt som under acklimationsprocessen på en ny plats att Kaj Pollack har rätt; det är i möten med andra du växer som människa. Det är då jag upptäcker sidor och reaktionsmönster som mina vänner ser som självklara och "typiskt mig". Dessa har troligtvis(/uppenbarligen) varit mitt sätt att bemöta, hantera och processera saker sedan länge. I och med den personliga upptäckten väcks frågor kring vem jag är och hur jag trivs med att vara. Frågeställningar som surrar på ett rätt bra tag efter denna tid är över. 

Jag säger inte att Italien gjorde rätt och Sverige fel. Det är irrelevant i detta sammanhanget. Det som däremot kan sägas är att denna utlandstermin blev en personlig påminnelse om att vi alla är av samma skrot och korn. Och att vi alla, inklusive jag själv, har att vinna på att distansera oss från våra tankar, mönster och rutiner ibland. 


Utsikt Villa Gighi.