Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 19/20
Namn: Isabelle Petrovic
E-postadress: isabelle.petrovic@stud.ki.se

Innan avresa

Jag var väldigt intresserad av att åka iväg på utbyte sedan tidigt in på mina studier på KI och valet för mig att åka var därför väldigt enkelt. Det kan kännas läskigt och skrämmande men att bo utomlands under en kort period är en upplevelse jag tycker alla som har möjlighet bör testa på. Nu hade jag turen att få åka iväg med två fantastiska klasskamrater som jag även hade chansen att bolla tankar och funderingar med, även under ansökningsstadiet. Om du har ett minsta intresse av att åka iväg på utbyte så uppmanar jag dig starkt att våga. Det är inte så farligt.

Jag har alltid tyckt om att resa och Australien var ett av länder som jag gärna ville besöka. Det kändes också tryggt att mina universitetsstudier skulle vara i ett engelsktalande land, samtidigt som det också kändes skrämmande i och med att nivån på engelskakunskaper då såklart skulle förväntas vara väldigt höga. 

Kommunikationen med representanter från Monash University var varm och välkomnande från start. Det intranät, Moodle, som de använder sig av är lätt att förstå och navigera sig i. En fick även snabbt svar på mail om en hade några funderingar vilket bidrog till känslan av trygghet av att studera där.

En policy som de uppdaterade det året vi skickade in våra ansökningar var kravet på bevis av engelskakunskaper. Det räckte inte längre med gymnasiebetyg ifall dessa var mer än 5 år gamla vilket mina var. Det var därför lite krångligt med detta i början då vi skulle skicka in våra ansökningar till Monash i och med att de alternativa lösningar vi gavs var antingen väldigt svåra att genomföra eller inte fanns möjlighet att göra under den korta tidsperiod som vi hade på oss att ordna det. Tillslut godtog Monash ändå ett intyg från representant på KI som bestyrkte att vi hade tillräckligt hög kunskapsnivå för att klara av studierna i Australien.

En annan viktig punkt jag vill lyfta är packningen!
Vi kom till australien i mitten på februari, då var det fortfarande sommar och varmt, men värmen försvann fort och då blev det ganska snabbt kyligt om kvällarna. Jag hade användning för mina sommarkläder under kanske en månad, resten av tiden behövde jag lite varmare kläder vilket jag inte riktigt hade räknat med. Det går ju alltid att ordna med att köpa där så som jag gjorde, men då blev istället resväskan för tung för att få med på planet hem så jag fick lämna bort en hel del till opportunity shops innan jag lämnade. Om du planerar att resa runt rekommenderar jag även att du tar med dig så lite som möjligt i din resväska. Du kommer INTE att använda allt du tar med dig, och om det är något du verkligen saknar går det att hitta där. Det är inte så roligt att släpa runt på 50 kg packning om du ska resa vidare inom landet - tro mig. 
Jag kan rekommendera att titta på youtube-videos om vad andra utbytesstudenter har packat med sig för sina utbyten ifall du känner dig osäker på vad som kan vara bra att ta med. Jag försökte tänka på allt jag använder mig av i dagliga livet, och bara packa ner det. 

Ankomst och registrering

Vi anlände till Australien precis innan Covid-19 hade brett ut sig fullt ut men situationen var tillräckligt allvarlig för att universitetet skulle skjuta upp orienteringen på campus en vecka. Tanken var från start att vi skulle ha två veckors obligatorisk orientering/introduktion på campus innan terminen skulle starta, men i och med den rådande situationen så uteblev denna introduktion helt och vi hänvisades till den information vi kunde hitta via webben. Det var därmed lite svårare i början att förstå vad som förväntades av en som utbytesstudent men jag kom snabbt in i arbetssättet de hade där och kände mig trygg med kontakten från Monash. 

Ekonomi

De bidrag och lån som jag fick beviljat av CSN var tillräckligt för att täcka de kostnader som utbytet innebar.
Det är ju självklart upp till en själv hur mycket pengar en vill spendera på mat, boende, och nöje under tiden där. I och med pandemin var i stort sett alla barer och nöjesliv nedstängt vilket underlättade valet för mig att leva lite snålare. En kväll på krogen fick bli en vinkväll hemma eller i parken, vilket blev lika härligt det. 
Jag valde även att vaccinera mig innan avresan, särskilt eftersom min plan då var att resa vidare i sydostasien efter terminens slut. Som ni förstår blev det inte riktigt som jag tänkt med det, men jag kunde resa runt inom Victoria och New South Wales i Australien och det gjorde jag det mesta utav. 

Boende

Jag och Matilde som jag åkte på utbyte med valde att dela på ett rum i en lägenhet i CBD, vilket fungerade superbra för oss. Vi betalade 900AUD (≈5900kr) var per månad vilket vissa kanske anser vara dyrt i och med att vi delade rum, men för oss var det viktigt att bo i en bra del av staden och leva gott under vår tid i Australien. Fördelen med att bo i en delad lägenhet är dessutom att du får chansen att lära känna nya människor. Vi bodde till en början tillsammans med en härlig Nya Zeeländare som arbetade som kock på en krog i närheten där vi blev bjudna över på drinkar och härligt häng (innan pandemin of course). När corona hit the fan så förlorade han som många andra sitt jobb, vilket slutade med att han fick resa hem till Nya Zeeland igen. Vi fick då hela lägenheten för oss själva och hade det så under resten av vår studietid. Det var inte helt fel, men såklart helt coincidental.
Jag kan däremot varmt rekommendera att välja boende utefter vilket område du tror att du kommer trivas i. Hellre en lite längre resväg till skolan än att behöva åka in till stan varje gång du vill ha liv och rörelse, enligt mig.
Jag kan även rekommendera att börja med att bo på lite airbnbs i Melbourne för att få en känsla för de olika förorterna. Vi letade långvarigt boende och gick på en hel del visningar under de första tre-fyra veckorna som vi då bodde på airbnbs i olika förorter. Det gav oss en chans att upptäcka mer av staden och bli hemmastadda väldigt fort.

Bra webbsidor att kolla boende:
www.gumtree.com.au
www.flatmates.com.au
www.unilodge.com.au
Facebook-market place
Gå med i facebook-gruppen "Fairy Floss Real Estate" på facebook, massvis med annonser läggs upp där men vi tyckte det var svårt att hitta boende via denna grupp, mycket lättare att ringa upp folk från annonser på gumtree eller flatmates istället. 

Liten snabb beskrivning av olika förorter i Melbourne:
CBD: Central Business District, innersta innerstan, tänk er norrmalm fast inte lika stökigt. Vi bodde vid Southern Cross vilket var nära till tåg, köpcentrum, butiker, restauranger, ja allt.
Carlton: mycket studentliv.
Fitzroy: hipster-vibe, massvis med second-hand butiker (men med dyrare priser). Härligt nattliv.
St Kilda: hippie-känsla. Stökigt med en del sketchy typer. 
Prahran: (utgår ifrån Chapel street) härligt nattliv, massvis med bra second hand butiker med bra priser. Inte fullt lika hipster som Fitzroy men ändå åt det hållet.

Studier allmänt

Jag tyckte väldigt mycket om det utbildningssystem som Monash använder sig av. Jag gillade speciellt att ha inspelade föreläsningar tillgängliga så en kunde gå tillbaka till dessa när som om en behövde höra något igen eller hade vidare frågor. Deras betygssystem var till en början lite svårt att förstå, men det går ut på att du får varje uppgift bedömd utefter en procentsats där 100% är felfri och 0% katastrofal. Du behöver 50% för att klara uppgiften. Uppgiften i sig utgör sedan en viss procent av ditt slutgiltiga mark, så säg att en uppsats motsvarar 20% av kursen, och du får 80% i betyg på denna uppsats, då har du samlat ihop 16% till ditt slutgiltiga mark för kursen. Du behöver 50% på hela kursen för att bli godkänd, men kan då såklart satsa på högre betyg ifall det är något du motiveras av. 

Under en rådande pandemi och helt online-baserad undervisning var jag däremot schysst mot mig själv och bestämde att godkänt i alla kurser är bra nog, särskilt eftersom högre betyg inte kan översättas till annat än godkänt i det svenska betygssystemet. Detta kan i praktiken betyda att du inte behöver genomföra alla uppgifter som ges under kursen, så länge du får ihop dina 50% utan poängen från denna uppgift. Förutsatt att uppgiften du vill hoppa över inte har ett så kallat 'hurdle requirement', det vill säga att det är obligatoriskt att genomföra. 

Denna information står i varje kurs Unit Guide, som är en väldigt utförlig kursplan för varje kurs du kommer att gå på programmet. Där finns all info om vilken procent varje uppgift utgör i kursen och det ger också en indikation på hur mycket tid och energi du bör lägga ner på en uppgift. Om en uppgift endast står för 10% av ditt slutgiltiga betyg behöver du kanske inte lägga ner för mycket arbete på den utan spara den tiden för större uppgiften, såsom en major essay på 40%. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag läste tre kurser på 6 credit vardera under min utbytestermin.
Notera att upplägget av kurserna som beskrivs nedan kan skilja sig från det vanliga kursupplägget i och med att undervisningen behövde anpassas för pandemin.

1.
Introduction to sociology
Kurskod: ATS1365
Rolig kurs som ger dig bra grundkunskaper inom sociologiska teorier och perspektiv. Denna kurs hade väldigt mycket obligatorisk litteratur att plöja igenom, men det var också intressant och lättsmält läsning som jag uppskattade väldigt mycket. Det bra med Monash University var att all kurslitteratur som jag behövde under mina kurser fanns att hitta via deras elektroniska bibliotek, och gick att låna eller ladda ner som pdf till din dator. 
Det smyger sig även in en hel del socialpsykologiska moment inom denna kurs och jag kände många gånger att det var en fördel att ha läst på psykologprogrammet för att hänga med i allt det som beskrevs under kursens gång. Under kursens gång examineras du i fyra olika online-quiz, en essay plan och en research essay. 
Att skriva en essay plan, det vill säga en mall för hur du ska utforma din research essay var något som krävdes inför alla stora essays på Monahs och var till stor hjälp för det kommande uppsats-skrivandet. I den får du i punktform beskriva hur uppsatsen kommer att vara uppbyggd, vad dina argument kommer vara och hur du kommer avsluta uppsatsen. Du får sedan feedback på denna plan och kan göra justeringar innan du faktiskt har satt igång med det tuffa jobbet att skriva på uppsatsen. Ett viktigt och lärorikt moment som jag kommer använda mig av även under mina studier på KI.

2. 
The complexity of crime
Kurskod: ATS1421
Jag valde att ta denna kurs i och med mitt intresse för forensisk psykologi. Värt att notera innan ni väljer denna kurs är däremot att det är en introduktionskurs i kriminologi och den går således igenom alla de tidiga och klassiska perspektiven och teorierna inom vetenskapen. Vissa av dessa teorier utgår ifrån mekanismer inom mänsklig psykologi, men många av de berör samhället och institutionella faktorer kopplat till brott. Jag tyckte det var hjälpsamt att läsa sociologi-kursen vid sidan av denna kurs då kriminologi-kursen också beskrev en hel del sociologiska modeller och teorier. 
Denna kurs utgjordes till 50% av online-quiz, och 50% av essay plan och en major essay. Jag tyckte om upplägget med ett flertal quiz under kursens gång då det gjorde att en hängde med i den veckovisa undervisningen och inte hamnade efter.

3. 
Trauma and memory in the modern world
Kurskod: ATS3956
Detta var en mer avancerad kurs än de andra två kurserna jag läste, vilket märktes i tiden jag behövde spendera för att ligga i fas under kursens gång. Det jag tyckte om med denna kurs var att den hade ett mycket mer filosofiskt perspektiv på trauma och minne i motsats till KIs väldigt vetenskapliga förhållningssätt. Här diskuterades inte definitionen av trauma utifrån DSM eller kognitiva mekanismer, utan från filosofiska texter av Caruth (influerad av Freud), Halbwach och Friedlander för att nämna några. Det kändes i början väldigt nytt och främmande att läsa och analysera dessa sorters texter men när en väl kommit in i det var det superroligt. 
Kursens upplägg var att vi varje vecka hade en till tre artiklar/texter som vi behövde läsa, som i vissa fall kunde vara väldigt mastiga, och sedan lämna in en kort respons på varje vecka för att visa att vi har läst. Det var också en veckovis quiz som utgick ifrån läsningen. 
Utöver detta skrev en två olika uppsatser, en mindre och en större, samt genomförde ett take-home test där en skulle svara i essay-form på två olika frågor rörande hela kursen.


Språk och kultur

Att studera helt och hållet på engelska på universitetsnivå var ibland väldigt utmanande och kämpigt, men också himla utvecklande. Din engelska förväntas vara på en väldigt hög nivå, och det var väldigt givande att på feedback på vad det var en behövde tänka på och kunde förbättra för framtida arbeten. 
Det erbjöds en intensiv språkkurs i engelska för utbytesstudenter, men platserna var väldigt få och tog slut fort. Om en är lite på hugget och kollar mailen ofta för ansökningslänken så kan en kanske hinna få en plats ändå. 
Kulturen var inte särskilt annorlunda än andra västerländska kulturer. Det som jag upplevde skiljde sig från att studera hemma i Sverige var att relationen med lärarna och föreläsarna var mycket mer professionell och det kändes inte som att det fanns utrymme att ifrågasätta undervisningen på något sätt. Exempelvis ett scenario där min synpunkt att en av frågorna i ett quizet vi fick i en av kurserna var otydligt formulerat bemöttes med auktoritet och rigiditet. Detta gällde förstås inte alla lärare på universitetet. 

Fritid och sociala aktivteter

I och med (ni vet vad jag kommer säga...) pandemin (!) så fanns det inga möjligheter för oss att träffa andra klasskamrater eller utbytesstudenter, anordnat av universitetet. Jag hade ingen kontakt med någon annan klasskamrat förutom den som jag bodde under samma tak med. Jag är otroligt gad och tacksam att jag hade Matilde med mig och att vi under dessa omständigheter bodde tillsammans så att jag hade någon att bolla tankar med kring studierna och även livet i övrigt.
Jag är vanligtvis inte så intresserad av studentfester och kår-aktiviteter, så för mig spelade detta däremot inte så stor roll. Det tråkiga var ju däremot att allt nöjesliv, alla museum och till sist även alla parker i staden behövde stänga ner. Som tur var lyckades vi hitta lite vänner som vi kunde umgås med som gjorde dagarna lite roligare under en total lockdown. 

Vi fick ändå chansen att utforska nöjeslivet i Melbourne en liten stund innan allt stängdes ner, och det bästa gatorna att röra sig på då enligt min upplevelse var Chapel st i Prahran eller Brunswick st i Fitzroy.

Sammanfattning

Jag är väldigt tacksam för min tid i Australien, trots omständigheterna. Jag är övertygad om att denna tid av mitt liv kommer bidra stort till min kommande yrkesroll både med hänsyn till den kunskap jag har lärt mig men också den livserfarenhet som denna resa har inneburit. 
Det har varit inget mindre än ett äventyr, och jag hade inte velat ha det på något annat vis.