Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 19/20
Namn: Vilmer Lång
E-postadress: vilmerlang@hotmail.com

Innan avresa

Utbyte 2020

Mitt utbyte blev allt annat än planerat. Det som skulle bli en termin blev till 5 veckor. Jag flög hem dagen innan Melbourne gick in i lockdown och slutförde studierna från Sverige.

(De två citat ni ser i min reseberättelse är ett axplock av inlägg från en Facebook-grupp jag skapade för familj/släkt).

Att åka eller inte åka?

För mig var det inte ett lätt beslut. Tankarna gick fram och tillbaka men till slut landade jag i att åka iväg. Framförallt för att det (troligtvis) är det smidigaste sättet att få pröva på att bo i ett annat land, uppleva dess kultur och allt vad det innebär. Något som också bidrog till mitt beslut var att få åka till ett engelsktalande land och bli mer bekväm i min engelska. Av de länder som fanns att välja på var Australien det självklara valet.

Inför utbytet

Information om utbyte finns på KIs hemsida. Under programmets gång kommer även information och informationsträffar. Inför utbytet satt jag mycket tillsammans med mina reskamrater och gjorde det som behövde göras (vilket jag varmt rekommenderar andra att göra). Det är en hel del att ta tag i men det mesta går relativt snabbt och smidigt. För oss blev det en del krångel då vår ansökan på något vis tappades bort vilket resulterade i att vi mot deadline fick mycket att göra på kort tid. Ett tips kan vara att ta reda på viktiga datum i ansökningsprocessen, det innefattar datum förr:
  • Ansökan till KI

  • Stipendium - tips Carl-Erik Levin, stiftelsen AAA samt doktor Felix Neuberghs stiftelse)
  • Val av kurser -Ta dig tid att leta genom Monash enorma kurskatalog. De kurser du väljer ska sen godkännas av KI. 

  • Ansökan till Monash - Information och ansökningsformulär ska komma från Monash runt starten på höstterminen (det var detta som krånglade för oss och vi fick det långt senare). Till det behövs bland annat ett intyg på engelskakunskaper. Jag använde mina gymnasiebetyg (engelsk version) som intyg vilket jag fick genom att kontakta min gymnasieskola.
  • Kammarkollegiet försäkring (görs tillsammans med handläggare på KI)
  • Visum (fixas efter antagningsbesked från Monash)

Ankomst och registrering

Vi kom till Melbourne ett par dagar innan orienteringsveckan skulle dra igång. För att lyckas med det var vi tvungna att åka innan ArbOrg var helt klar. Det som var kvar av kursen gjorde vi klart från Australien. Orienteringsveckan som skulle utgöra vår första tid på campus blev tyvärr inställd. Det vi istället gjorde var att utforska staden på egen hand samt fixa alla småsaker som behöver göras.

Innan vi kom till Australien hade terminsstart skjutits upp p.g.a. Covid-19. Inte långt efter att vi kommit till Australien sköts den upp ytterligare för att sedan gå över till enbart distans-studier. Det blev alltså inte en enda dag på Campus för vår del.

Ekonomi

Utgifter täcktes för min del av stipendium och CSN.

Priser i Australien var relativt lika de i Sverige med undantag för boendekostnader som för mig var nära det dubbla.

Boende

Innan avresa bokade mina resekamrater och jag ett airbnb (i närheten av Albert Park) för första veckan. Planen var därefter att hitta något att hyra under en längre period men det visade sig vara svårare än vi trott. Vi bokade ytterligare en vecka airbnb (den här gången i CBD: central business district) och fortsatte leta. När den veckan gick mot sitt slut och vi fortfarande inte hittat något valde jag själv att hyra ett rum på ett studentboende (UniLodge Lincoln House) i centrala Melbourne. Trots väldigt höga priser var det värt varenda öre. Boendet var oerhört fräscht och liknade ett hotell för studenter. I princip alla där var väldigt öppna, tillmötesgående och måna om att lära känna nya människor. Jag hittade många nya vänner som jag än idag har kontakt med. Det kändes också väldigt värdefullt att bo i centrala Melbourne då det gav bättre möjligheter att se och uppleva staden, framförallt då inget hände runt campus (som ligger en bit utanför stan).

"Jag stortrivs i nya boendet. Jag har ett rum på våning 9 med pangutsikt över Melbournes skyline (bild 1 & 2). Vi delar på kök och toalett/badrum. Mycket fräschare än alla motsvarigheter jag har sett i Sverige (städas av ”proffs” 2 gånger om dagen). Och mycket trevligare. Första personen jag träffade i hissen tog min instagram efter 10 sek, den andra tog mitt telefonnummer och så har det fortsatt. Det jämfört med mina snart 4 år på studentboende i Sverige, där grannar knappt utbyter en enda blick med varandra.

Första kvällen hade vi infomöte, rundtur och gemensam matlagning. Därefter partaj på takterrassen.

De som bor här kommer från vitt sprida delar av världen: Dubai, Indien, England, Pakistan, Tyskland, Zimbabwe, Botswana, USA, Kina med mera (och givetvis Australien)".

Studier allmänt

Till skillnad från KI så var schemaupplägget på Monash likadant varje vecka. Jag hade endast en (inspelad) föreläsning i veckan. Varje kurs hade ett seminarium i veckan. Jag som studerade från Sverige fick dock ersättningsuppgifter istället för att närvara på seminarium på nattetid (p.g.a.tidsskillnaden). De få planerade undervisningstillfällena varje vecka innebar ett större ansvar på egenstudier: mer läsning och fler inlämningar.

En av de faktorer som gjorde terminen mest krävande var att jag aldrig hann träffa någon kurskamrat och därav inte hade någon att kommunicera med.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag passade på att läsa kurser relaterade till främjande och förebyggande arbete, ett område som intresserar mig och något vi inte får jättemycket av på KI.

Kurserna jag läste var:

Health Promotion and disease prevention

I kursen presenterades grundläggande teori och riktlinjer för främjande och förebyggande arbete. Det innefattar allt från utveckling av lagar till att utveckla individer och samhällen. Examinationer skedde bland annat genom muntlig presentation, utveckling av poster och skriftlig rapport.

Introduction to Communicating Health

En kurs som var rätt i tiden. Kursen, som namnet avslöjar, kretsade kring kommunikation av hälsa. Vad kommuniceras och hur, till vilken publik. Vi övade kommunikationsfärdigheter: skriftliga, visuella och verbala. Vi analyserade hälsokampanjer, dess styrkor, svagheter och effekter. Examinering skedde bland annat genom en poster, muntlig presentation och en rapport.

Introduction to sociolgy

Kursen var uppdelad i två moment. Det första "the foundations of sociology" och det andra "gender and society". Det här var den minst krävande av de tre kurserna. Betygen grundades bland annat på ett antal quiz och en avslutande uppsats.

Språk och kultur

Jag upplevde att Australiens kultur är relativt lik den i Sverige, inga större skillnader. Människor är allmänt lite artigare. Den kanske största skillnaden jag upplevde mellan Stockholm och Melbourne var den på studentboendet. Där jag bor i Stockholm hälsar folk knappt på varandra. På boendet i Melbourne var det en helt annan inställning. Många ville prata, byta kontaktuppgifter, umgås, etc. Det går nog inte helt att förklara med Australiensk kultur då det var en stor andel utbytesstudenter från alla möjliga delar av världen på boendet.

De personer med den grövsta australiensk dialekten kunde till en början vara svåra att förstå, framförallt när de pratade i rasande takt. Jag vande mig relativt snabbt och upplevde sen inga svårigheter med språket. Trots att det inte blev en så lång vistelse för mig så bidrog studentboendet till att jag kunde utveckla min engelska. Där fanns inga svenskar och allt jag kunde göra var att prata engelska.

Fritid och sociala aktivteter

Melbourne är, trots min relativt korta vistelse, en av få städer jag kan se mig själv bo i. Jag älskar kombinationen av storstad med närhet till vatten och bad (och det varmare klimatet). Eftersom att livet på campus inte blev av har jag inte mycket att komma med i relation till det. Som jag förstått det erbjuder de vanligtvis en massa aktiviteter: sporter, föreningar, sociala evenemang, fester, etc.

Innan pandemin riktigt nådde Melbourne anordnades ett par kul och spännande event, några av vilka jag hann besöka. Däribland en indisk vårfest (Holi), en vattenfestival, en stor internationell matmarknad med livemusik (the night market på Queen Victoria Market) och en stor studentfest på Crown Casino.

Sammanfattning

Mitt sista dygn på utbytet var minst sagt händelserikt:

"1. Mitt flyg blev inställt när jag stod i receptionen redo att checka ut.
2. Inga andra flyg fanns att boka.
3. Jag skriver en kommentar om mitt inställda flyg under ett inlägg i Facebook-gruppen ”Svenskar i Melbourne”.
4. Jag inser att det är kört, betalar mer hyra och flyttar in i mitt rum igen.
5. 5 minuter efter att jag är tillbaka i mitt rum får jag ett samtal av en tjej som har sett min kommentar och befinner sig på flygplatsen. Hon säger att flyget nyss har ändrat info, det är inte inställt utan flyger tidigare istället (om 1.5-2h). Ingen info skickas ut om detta.
6. Jag tar mitt pick och pack och springer in i en taxi som i raketfart kör mig till flygplatsen (en väldigt trevlig somalisk chaufför som har studerat en termin i Stockholm). Allt detta gör jag med tandborsten i munnen och en blöt handduk över axlarna.
7. På flygplatsen går allt bra. Jag kommer snabbt till gaten och flyget blir något försenat så jag har tid att ta det lugnt och köpa mat. Jag träffar dom trevliga tjejerna som ringt mig och håller ihop med dem hela resan.
8. Anledningen till att flyget blev inställt var att Singapore flygplats gått ut med att de ska stänga flygplatsen 00:00. Vi landar i Singapore för en snabb transit, vårt plan lyfter 23:55.
9. Nästa stopp är Dubai. Direkt vi kommer dit gör jag klart två plugg-uppgifter och skickar in dem med 10 samt 20 minuters marginal till deadline. Flyget jag tar är det sista som går mellan Dubai-Stockholm.
10. Jag är HEMMA"

Jag vet ännu inte vad eller hur mycket jag kommer ta med mig av de 5 veckor jag spenderade i Melbourne. Det var verkligen tråkigt att det blev som det blev och jag önskar att jag hade fått uppleva ett "vanligt" utbyte. Jag känner att jag tog rätt beslut i att åka hem. Då restriktionerna efter att jag åkt snabbt blev väldigt strikta kändes det skönt att istället vara på rätt sida av jorden, nära familj och vänner.