Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus Mundus
Termin: Vårtermin 19/20

Innan avresa

Min flickvän och jag hade kompissökt med näst lägsta meriten på LINK-skalan och blev erbjudna varsin plats i Tromsö. Eftersom vi skulle åka under termin 6, vilket är den andra terminen på medicinkursen, pratade vi med kursledningen på Huddinge sjukhus i början av termin 5. Vi fick göra stora rockader i schemat då vi inte fick tillgodoräkna oss kardiologen, reumatologen, akuten, akutvårdsavdelningen, primärvården eller geriatriken. Det visade sig senare vara mycket vettiga begränsningar från kursledningen, men i stunden var det helt fruktansvärt. Dessutom, då vi minst skulle vara borta i åtta veckor för att över huvud taget få åka på utbytet, behövde vi antingen läsa hudkursen eller infektionskursen i Tromsö. Tack vare generositeten från kursledningen för hudkursen, fick vi tillgodoräkna oss hudmomentet i Tromsö och med flexibiliteten som erbjöds från infektionskursens sida, kunde vi läsa infektionsmomentet med elever från Södersjukhuset och stuva om i vårt schema. Efter mycket frustration och total omläggning av schemat löste sig till slut tillgodoräknandet och vi skrev på en "learning agreement".

Några dagar innan ankomst, fixade vi MRSA-tester. Även ett utdrag från brottsregistret beställdes innan avresa. Slutligen fyllde vi i diverse formulär med bland annat resehistorik för att värdera riskerna av att man skulle vara smittad med tuberkulos.

Ankomst och registrering

Vi landade en söndag, fixade administrativa ärenden (e-tjänstekort, rundvisning och underskrifter) på måndagen och var på kliniken på tisdag morgon. Fadderorganisationen hade erbjudit någon typ av inspark någon vecka eller två tidigare (norrmännen börjar tidigare i januari än vad vi gör), så vi missade alla insparksaktiviteter. Däremot fanns det en emailtråd som ständigt uppdaterade oss om nästkommande aktiviteteter under hela våren (de skickar fortfarane nyheter med allt som finns att göra trots att terminen sedan länge är över och corona härjar).

Ekonomi

Dyrt. Norge är dyrt -- Tromsö är dyrt, till och med för norrmännen. När vi ankom, gick vi till Kiwi, som hade sin vanliga butik stängd och i stället höll ett utrymme stort som en etta (eller låt oss säga mini-tvåa) öppet under titeln "Söndagsbutiken", vilket i själva verket översattes som "Här-kostar-allt-extra-mycket-butiken". På grund av misstankarna att inköp där i praktiken var ett rån och lättjan att slippa laga mat, bestämde vi oss att inte fixa matlåda för morgondagen. På sjukhuset vägde de maten man hade på brickan, så att en portion kostade ca 160 kr (norska kronor - när den fortfarande var stark). Med det perspektivet framstod varken "Söndagsbutiken", den vanliga Kiwi-butiken eller de andra varianterna, Rema1000 eller Spar, som så fruktansvärt dyra. Billiga var de inte heller, och hur man än betedde sig, uppgick matkostnaderna till ungefär det dubbla av det man betalar i Sverige. I slutet av vårt utbyte upptäckte vi en studentmatsal på universitetet intill sjukhuset (med studentrabatt), och där åt vi ordentliga (varma!) måltider för ca 60 kr (och nu hade dessutom norska kronan börjat försvagas). Utöver maten, kostade såklart även boendet och alla aktiviteter sin slant (så till den grad att man ofta värderade om det faktiskt var värt att göra aktiviteteterna över huvud taget). Det relativt nyöppnade Tromsöbadet var dock både trevligt och prisvärt. Och naturen, såklart -- den är gratis och fantastisk! Lyckligtvis fanns inga kostnader som rörde studierna eller studentlivet.

Boende

Vi var 24 år gamla vid det laget, och eftersom studentbostäder endast ordnas till dem som är under 23 år, var det bara att ge sig ut på den fria marknaden. Helt fri var den nog inte, utan liknade mest ett slags oligopol, där ett fåtal hyresvärdar dikterade skyhöga hyror. Min flickvän hittade dock en sutteränglägenhet i Fagereng (som är ett elegant villaområde) via någon privat förmedlare för endast 12000 norska kr/måndad. Visserligen var det lite småkallt på toaletten på grund av den dåliga isoleringen, men läget var bra.

Studier allmänt

Läkarprogrammet i Norge är sex år långt, men i övrigt är det ganska likt det på KI. Generellt, verkar det som om man dock har aningen lägre akademiska ambitioner för sina elever och mer kliniska. Detta är för mig personligen lite tråkigt, eftersom jag tycker att vetenskapen är både intressant och viktig. Många avdelningar som vi besökte hade enbart någon enstaka forskande kliniker, och i övrigt var de allra flesta som både hade höga positioner och stort undervisningsansvar inte disputerade. De besatt väldigt mycket kunskap, men "varför"-momentet fattades ibland. Trots detta, brukade flera avdelningar ha journal clubs eller undervisningsmoment någon dag i veckan för att utveckla kliniken efter senaste forskning. Generellt var de som hade lite forskningserfarenhet mer benägna att undervisa studenter, något som på KI inte alltid är fallet, så kanske finns det andra incitament till att göra en akademisk karriär parallellt med den kliniska i Tromsö än vad det finns på KI.

Hierarkin är ungefär som i Sverige, om inte ännu mindre pretentiös, trots att många läkare envisades med att bära läkarrock -- som trots sina halvkorta ärmar ändå säkert tog med sig ett och annat från fikabordet till patienten. (Egentligen är det dock nog Sverige som är överdrivet på denna punkt i jämförelse med de flesta andra länder, däribland Norge.)

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Den enda kursen vi läste var "MED-3008" som är åtta veckors kliniska placeringar på tre valfria avdelningar. Vi valde samma placeringar: två veckor dermatologi, fem veckor kardiologi och en vecka lungemdicin.

De två veckorna dermatologi räckte för att få hudkursen tillgodoräknad, förutsatt att vi gjorde en typ av examination. Eftersom de kunde fixa en typ av online-tenta som även eleverna i Tromsö brukade skriva efter avslutad kurs (och som alla också skulle göra i Sverige senare under våren), räckte detta. Den kliniska undervisningen bestod av medsittning på mottagningen (hud/venereologi) och avdelningen där patienter låg inne. Eftersom Tromsö har ett så stort upptagningsområde, kan man se helt spridda diagnoser -- till och med tropiska sådana -- vilket gjorde placeringen väldigt lärorik. Läkarna var väldigt måna om att vi skulle få se alla möjliga diagnoser och behandlingsmetoder, så vi fick nog se mycket mer än eleverna i Stockholm. Utöver klinisk praktik, fanns det även fantastiska seminarier för sistaårseleverna, som vi var med på. Där övade man att ha mottagning med en patient, vars historia och hudåkomma är okänd, och där man ska förslå diagnos och handläggning. Kul!

Vi insåg redan första veckan att fem veckor på kardiologavdelingen var lite väl långt. Det fanns ganska lite utrymme på kontoren och de flesta läkarna hade inte lika stort intresse som på hudkliniken av att handleda oss. Vi hittade diverse andra möjligheter, så som att vara en del på intensiven (blandad kirurgisk och medicinsk) som var helt fantastiskt lärorikt, ta oss in på akuten, och spendera mycket tid på att titta och lära oss (i teorin) hur man utför diverse elektrofysiologiska ingrepp på hjärtat. Placeringen riskerade att bli halvtråkig, men tack vare att ingen heller nitiskt tog vår närvaro, kunde vi ta chansen att se allt det vi önskade. Jättekul!

Lungveckan var ur ett utbildningsperspektiv bäst organiserad (och mest trevlig socialt), där varje dag innehöll ett eget moment: mottagning, avdelning, lungfysiologi, onkologi, etc. Vi fick skriva in egna patienter och lyssna på många lungor; efter denna vecka kan jag höra det mesta på lungorna. Värt för framtiden!

Språk och kultur

Norska förstår man redan andra dagen (om man inte gjorde det första). Ingen undervisning behövs. Kulturellt är det ganska likt Sverige, men eventuellt är patienterna aningen mer tåliga (eller så uttrycker de inte samma lidande till oss utbytesstudenter som till den ordinarie personalen). vad som också skulle kunna klassas som kultur är de fåniga kalla mackorna som äts framför skrivbordet som lunch; läkarna i Tromsö får betald lunch, så därför hetsar man i sig någonting kallt. Det är såklart lite trist, men vi gick ofta och åt i studentmatsalen utan att någon kommenterade.

Fritid och sociala aktivteter

Tromsö är fantastiskt när det gäller natur. Men det är också mörkt i januari, så det var rätt svårt att komma igång ändå. Efter två veckor lånade vi dock skidor genom "Turbo" som är ett utlåningsprogram för Tromsöbor så att de som inte har skidor ändå kan åka ibland. Utanför vårt hus fanns det upplysta skidspåret "Ljuslöpan" som sträcker sig från den södra till den norra änden av ön. Längsmed detta spår åkte vi några hundra meter och kände oss hurtiga. Eftersom det vid spåret även fanns en slalombacke vars lift brukade vara stängd på kvällen, åkte vi stjärtlapp nedför den, vilket vi intalade oss var minst lika hurtigt som skidorna. Utöver skidåkningen, var vi på ett spa på en båt, vilket var jättetrevligt och avslappnande (men hiskeligt dyrt). En annan ekonomiskt förödande men samtidigt minnesvärd aktivitet var när vi sov en natt i en samekåta. Vi engagerade oss knappast i studentlivet.

Sammanfattning

Jag tror att perioden i Tromsö bara är början på en internationell karriär där jag kommer att få se flera sjukhus och sjukvårdssystem. Det är både roligt och bökigt att lära sig nya rutiner, så som journalsystem eller jargong. Däremot skulle jag inte vilja säga att Tromsö var så fruktansvärt annorlunda än Stockholm och därför kanske det heller inte är den ögonöppnare som mer exotiska platser skulle kunna vara.