Reserapport - KI-student
Lärosäte: Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 20/21
Namn: Isabelle Wemar
E-postadress: isabelle.wemar@stud.ki.se

Innan avresa

Att göra utbyte vid Heidelbergs universitet (HU) i Tyskland är smidigt. Tyskland tillhör EU och Schengen, så inga inresetillstånd eller visum krävs. Vidare gäller europeiska sjukförsäkringskortet. Ingen förberedande hälsokontroll eller vaccinationsintyg krävs. Inget bevis på språkkunskaper krävs heller (B2 rekommenderat) och man betalar inga avgifter i förväg. Du behöver inte tänka på att packa något särskilt heller, eftersom det mesta som finns i Sverige också finns i Tyskland. 


Förutsättningen för denna smidighet är dock att det inte pågår pandemi. 


Covid-19 var ett avlägset fenomen på andra sidan jordklotet när jag blev antagen till mitt utbyte i Tyskland vid Heidelbergs universitet (HU). Jag skulle läsa termin 9 på läkarprogrammet under HT20 i Heidelberg, men snart nog insåg jag att det skulle behöva senareläggas. Både KIs och HUs utbyteskoordinatorer var hjälpsamma i detta och jag kunde ändra min nominering till VT21 utan problem.


Istället skulle mitt utbyte ske under termin 10. Vårterminen på HU börjar oftast 6 veckor senare än den gör på KI. I vanliga fall brukar man som utbytesstudent kunna göra kliniska rotationer fram till kursstart i mars, men nu var det inte en möjlighet. Därför läste jag pediatrik först i Sverige och gynekologi i Tyskland. SVK i akutmedicin på T10 är svår att hitta en motsvarighet till, så den läste jag också i Sverige.


För att få ihop mina minst 90 dagar på Erasmusutbytet valde jag några blandade kurser att tillgodoräkna till termin 11.

Ankomst och registrering

Resan till Heidelberg från Stockholm är lätt. Det går dagligen direktflyg med SAS från Arlanda till Frankfurt och kostar cirka 800 kr enkelresa för personer <25 år och tar 2h 30 min. Från Frankfurt är det bäst att fjärrtåget Frankfurt Flughafen-Mannheim Hbf, därefter regionaltåget Mannheim Hbf-Heidelberg Hbf, det går på 30 min respektive 15 min.


På plats i Heidelberg måste man ordna:

  1. Intyg på sjukförsäkring. Man går till AOK i Altstadt, tar med sig EU-försäkringskort samt Kammarkollegiets försäkring.
  2. Immatrikulation vid HU på Seminarstrasse 2. Ta med dig antagningsbeskedet samt intyget på sjukförsäkring.
  3. Tillfälligt Campuskort. Kan lånas mot en pant på 5 EUR på Studierendenwerk Heidelberg.  
  4. Betala terminsavgiften på ca 200 EUR. Du får faktura när du immatrikulerats.

När du immatrikulerats får du ditt student-ID och uppgifter till e-läroportalen samt e-post.


Bor man mer än 3 månader i Tyskland måste man registrera sig i staden. Det är bara att gå till närmaste stadsförvaltningskontor (Bürgeramt).


PANDEMIRELATERAT: För att få komma in i Tyskland från Sverige krävdes negativt coronatest (PCR eller antigen) samt inreseanmälan 48h innan inresa. Utbytesstudier var ett godkänt skäl att komma in och vi fick intyg per mejl från HU.

Väl på plats behövde man sitta i karantän i åtminstone 5 dagar, varpå man kunde ta ett nytt coronatest (gratis) för att frikännas från karantänen. Coronatest mejlas till stadsrådet för hälsa som tar kontakt med en vid inresa. 

Ekonomi

Heidelberg är lite billigare än Stockholm. De flesta livsmedel, restaurangbesök och aktiviteter kostar 5-15% mindre än vad de skulle ha gjort i Stockholm. Dessutom får man resa gratis med lokaltrafiken varje dag 19-05, samt dygnet runt lördag-söndag samt helgdagar. Det kan vara väldigt prisvärt eftersom lokaltrafiken sträcker sig långt och det finns många fina småbyar omkring Heidelberg. Man kan då också resa gratis till de närliggande storstäderna Mannheim och Ludwigshafen.


Så fort du har fått din e-postadress från HU kan du registrera dig för VRN-Nextbike som är cykeluthyrning – det är smidigt och gratis de första 30 minuterna. Heidelberg och närområdet är cykelvänligt, så det rekommenderar jag starkt.


Du behöver inte göra matlådor i Heidelberg eftersom studentmatsalen (Mensa) erbjuder bra studentlunch för cirka 2,5 EUR. Under pandemin erbjuder Mensa take-away studentlunch. 

Boende

HU försöker ordna boende åt sina utbytesstudenter, men det är inte garanterat. De meddelar inte om man fått boende förrän ganska sent innan terminsstart – jag fick reda på det 1 månad innan jag skulle åka – så det gäller att ha is i magen och inte binda sig vid ett superdyrt Airbnb-avtal, som annars är ett alternativ om man inte får boende.


Studentboendet jag fick var för master-och PhD-studenter. Jag fick ett sovrum i en kollektivlägenhet (Wohngemeinschaft) som jag delade med en annan student, en så kallad ”2er-WG” - mitt på campus Neuenheim (där läkarprogrammet håller till). Det kostade bara 300 EUR/mån och byggdes för cirka 15 år sedan – bra standard. Mitt största klagomål var köket, som var två spisplattor och inget mer. Eftersom studenter ändå förväntas äta på Mensan så brukar inte tyska studentkök vara välutrustade.


En annan sak att ha i åtanke med HUs studentboenden är att de bara innehåller stora möbler – inga bestick, tallrikar, köksredskap, täcken, kuddar, bordslampor, städredskap, med mera, ingår. De kan vara ganska noggranna med utflyttningsstädningen så se till att ta bilder på alla skavanker i början av uthyrningen och städa ordentligt efter dig. 

Studier allmänt

Det tyska läkarprogrammet är 6 år och man får legitimering direkt efter examen. Som på KI läser man 2 prekliniska år, men den senare praktiken är inte integrerad i kurserna utan den måste läkarstudenterna själva ordna med på sina studielov. Egentligen tar kurserna slut år 5, år 6 kallas ”Praktisches Jahr” och då är man ute på sjukhuspraktik hela tiden.


Programinnehållet är jämförbart med KIs läkarprogram, men vid HU får studenterna välja ungefär i vilken ordning de vill läsa sina kliniska kurser. Kurserna betygsätts 1-5, där 1 är bäst och 4 är godkänt, men betygen spelar ingen roll annat än godkänt/underkänt för oss svenska studenter. 


Alla medicinkurser i Heidelberg är på tyska. Rekommenderad språknivå är B2, men jag skulle rekommendera en stark C1.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI
Gynekologi, 8 hp. Gynekologikursen jag läste i Heidelberg motsvarade KIs gynekologikurs i omfång och innehåll. Vi läste gynekologisk endokrinologi och onkologi, obstetrik och gynurologi samt akut gynekologi - precis som man gör på KI. Den största skillnaden var undervisningsformen. Heidelbergs universitet hade mindre klinisk träning men fler kliniska demonstrationer - vilket är normen bland icke-svenska utbildningar. Innehållsmässigt så gick vi lite mer in på detalj gällande behandlingar vid Heidebergs universitet, särskilt vad gällde gynekologiska maligniteter. 
Kurser motsvarande termin 11 på KI
De nedanstående kurserna utgjorde tillsammans en motsvarighet till kursen Hälsa i samhälle och miljö (12 hp) på termin 11. 

  • Arbets-, social-, miljö- och rättsmedicin (ASUR), 8 hp.
  • Epidemiologi, biometri och informatik (EBI), 4 hp.
  • Medicinens historia, teori och etik (GTE), 2 hp. 

ASU-delen av ASUR-kursen var sisådär. Lyssna på föreläsningarna, delta i det obligatoriska seminariet, gör några gamla tentor så klarar du dig bra. Försäkringsmedicin var en stor del av ASU och tyvärr är tyska försäkringssystemet väldigt annorlunda från det svenska så informationen är inte överförbar. I socialmedicinen ingår en uppsats, men den får man lov att skriva på engelska och är inte avgörande för slutbetyget. Rättsmedicinkursen var däremot jättebra! Vi hade onlineövningar i rättsmedicinska obduktioner som var supergivande och väldigt informativa föreläsningar, så jag skulle faktiskt rekommendera ASUR endast för den rättsmedicinska delen.

 

EBI var en svår men nyttig kurs. Epidemiologin var bra repetition av forskningsstudiedesign och hur smittspridning faktiskt fungerar, medan biometrin var en djupdykning i vad p-värden faktiskt betyder. På KI berör vi samma ämnen under VetU på termin 5 och på föreläsningarna under examensarbetet på termin 8, men EBI lyckades konsolidera kunskapen hos mig mycket bättre. I kontrast var informatikdelen av EBI ganska oanvändbar, men EB-delen gjorde kursen absolut värd att läsa.

 

GTE var en veckas kurs, kort, rolig men ganska substantiell. Man har en liten inlämningsuppgift, två obligatoriska seminarier samt en 4-sidors lång uppsats på tillämpad medicinetik som avgör slutbetyget. Den här uppsatsen var en pärs! Texten som måste analyseras i uppsatsen är på svår tyska, och själva uppsatsen måste också skrivas på tyska! Jag hade aldrig tidigare behövt skriva något så avancerat på tyska, så det var läskigt men också nyttigt. Föreläsningarna och seminarierna på kursen var väldigt bra och förmedlar samma budskap som Professionell Utveckling på KI...med större framgång. 

Språk och kultur

Heidelberg är en anrik studentstad som kan liknas vid Lund och Uppsala. Befolkningen är mer välbärgad, högutbildad och politiskt liberal än det tyska genomsnittet. I Heidelberg pratar man nästan bara dialektfri högtyska som är lätt att förstå. Invånarna är väldigt överseende och tålmodiga med bristfällig tyska, så det är en perfekt miljö för att förbättra sin tyska.


Heidelberg är en av de bäst bevarade gamla tyska storstäderna, så se till att njuta av Altstadt och den vackra arkitekturen längs floden Neckar.

Fritid och sociala aktivteter

I vanliga fall har HU ett bra utbud av aktiviteter för studenter. Hochschulsport är ett väldigt generöst och billigt sportutbud för studenter som erbjuder hela kurser, drop-in pass, simhall, styrketräningsgym med mera. Erasmus Student Network och AEGEE Heidelberg håller i många sociala aktiviteter riktade till internationella studenter. Universitetet har också flera fina bibliotek.


Heidelbergs stad ligger vackert i kullarna längs med Neckar och erbjuder trevliga fik, bra shopping och vackra naturområden. Skulle man tröttna är det bara ca 1h resa till storstäderna Frankfurt och Stuttgart i vardera riktning som båda är värda att besöka.


Tyvärr ägde mitt utbyte rum under en pandemi. Även om Heidelbergs smittspridning inte var så hög, var alla universitetsaktiviteter på distans, restaurangerna bara öppna för uteservering (i mars!) och alla butiker, förutom apotek och mataffärer, stängda.


Universitetet ordnade ett kamratprogram för utbytesstudenter som hade några nätbaserade träffar. Jag parades ihop med en väldigt trevlig tysk läkarstudent som jag umgicks med i person några gånger. I övrigt fördrev jag fritiden med att promenera och cykla omkring i Heidelberg (som man faktiskt inte tröttnar på så snabbt), träna utomhus och umgås med en nära bekant jag kände sedan tidigare. 

Sammanfattning

Att göra utbyte via KI kräver en massa pappersarbete före, under och efter utbytet. Du måste vara beredd på att göra slutexaminationerna vid KI även om du klarat motsvarande examinationer på utbytet. Dessutom måste du vara beredd på att tillgodoräknandet av dina studiepoäng kan dröja - särskilt om du kommer hem från utbytet under sommarlovet. Så är ett utbyte i Heidelberg värt det?


Ja.


Heidelberg är en fantastisk stad att bo i på våren. Klimatet är milt och optimalt för långvarig och färgsprakande vårblomning. Bara för omgivningens skull kan jag rekommendera ett vårutbyte på HU.


Universitetet håller god utbildningskvalitet (säger jag som bara kan jämföra med KI) och kursinnehållet stämmer överens med vad som lärs ut på KI. Därför är det inte så svårt att klara KIs examinationer efter du gjort HUs. 


Pandemin som innebar att alla kurser skedde på distans försämrade min upplevelse av plugget, men det var inte sämre att distansplugga vid HU än vid KI. Tvärtom var många fler av modulerna anpassade för distansplugg och gick inte bara live som KIs föreläsningar brukar göra. 


Jag vill varmt rekommendera ett utbyte vid HU till alla läkarstudenter på KI!


(alla bilder tagna av undertecknad)