Reserapport - KI-student
Lärosäte: Università di Bologna
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 20/21
Namn: Zusanna Bjurenfalk
E-postadress: zusanna.bjurenfalk@gmail.com

Innan avresa

När jag under första terminen på psykologprogrammet såg att möjligheten fanns för utbyte så visste jag direkt att jag skulle söka. Jag hade tidigare bott utomlands (Frankrike) och visste hur givande och utvecklande det kan vara att bo utomlands. Jag engagerade mig i diverse sammanhang i Medicinska Föreningen och försökte få bra betyg för att kunna få så bra poäng som möjligt i nomineringen till utbytet. Det gav resultat, när det var dags för utbyte kunde jag välja fritt vart jag ville åka!

Jag valde Università di Bologna av flera anledningar. För det första är det Europas äldsta universitet, bara en sån sak. Jag var också nyfiken på den italienska kulturen. Dessutom hade jag hört så bra om Bologna från tidigare års resenärer och det verkade vara en väldigt rolig studentstad!

Informationen om utbytesstudierna var tydlig och bra från både KI och Bolognas universitet (förkortat Unibo). Från KI fick vi information om utbyte kontinuerligt under terminerna innan utbytet. Unibo har många utbytesstudenter och det finns därför mycket information och hjälp på deras hemsida (se exempelvis https://www.unibo.it/en/international/incoming-exchange-students/before-leaving och https://www.unibo.it/en/international/incoming-exchange-students/during-the-exchange-period/during-the-exchange-period).

Inför utbytet finns såklart en del saker fixa. Då jag och mina kursare tyckte att det var rörigt att hålla koll på allt tog jag på mig uppgiften att sammanställa ett dokument innehållandes all administration som behöver göras före och efter utbytet. Maila mig så delar jag dokumentet vidare!

Kortfattat - inför utbytet:

  • Registrera sig på universitetets hemsida
  • Hitta boende
  • Boka resa
  • Välja kurser (https://www.unibo.it/en/teaching/course-unit-catalogue), motivera valen samt göra ett Learning Agreement
  • Söka CSN för utomlandsstudier
  • Lämna in några dokument till internationella handläggaren (om försäkring, uppföranderegler, Erasmus-stipendiet, m.fl.) 
  • Beställa EU-sjukförsäkringskort
  • Göra ett (engelskt) språktest via Erasmus+
  • Eventuellt träna på sin italienska (vill man gå italienskakursen som erbjuds (gratis) av Unibo behöver man göra ett språktest i början av januari och vid det testet behövde man ha A1-nivå) 
För oss var tiden före utbytet oviss. Pandemin var inne på en ny våg där i början av året och vi visste inte om vi ens skulle komma i väg till Italien. Vissa partneruniversitet ställde in sina utbyten och vi var oroliga att det skulle hända oss också. Som tur var valde Unibo att fortsätta ta emot utbytesstudenter! Jag och mina två kursare gjorde våra PCR-test, tog på oss ansiktsmaskerna och hoppade på ett plan mot Italien - utan någon som helst vetskap om hur terminen och pandemin skulle komma att utspela sig.

Villa Spada, en park som ligger på en av kullarna som omger Bologna.

Ankomst och registrering

Dagen vi landade i Italien ändrades restriktionerna i regionen Bologna tillhör (Emilia-Romagna) till det sämre. Restaurangerna hade endast öppet för take away, det var krav på munskydd överallt, det var utegångsförbud från kl. 22, förbud för resor utanför staden och Unibo bedrev all undervisning online. Institutionen för psykologi ligger i staden Cesena, ca 50-80 minuter (beroende på val av tåg) från Bologna. På grund av reseförbudet hade vi inte möjlighet att åka dit och vi fick därför registrera oss vid institutionen via ett online-möte med det internationella kontoret i Cesena. Vid registreringen behövde vi visa våra flygbiljetter och legitimation. I vanliga fall brukar registrering ske på plats på internationella kontoret i Cesena (adress: Via Montalti 69, se äldre reseberättelser för mer info). Vi kom till Bologna en vecka innan vår första föreläsning. Det var skönt att ha tid att bekanta sig med staden, men om det inte är något praktiskt (t.ex. boende) man behöver fixa på plats skulle jag säga att det räcker att ha en dags marginal (för att åka och registrera sig vid institutionen).

Det kan vara hjälpsamt att gå med i någon studentorganisation för att delta i Erasmus-aktiviteter. Det finns en stor organisation som heter "ESN". Dessutom finns två mindre studentorganisationer som heter ”IC Bologna” och "ESEG". För att gå med betalar man en liten summa och sedan får man delta i aktiviteter, resor, kan ta del av rabatter, med mera. För oss blev det aldrig av att vi gick med i någon studentorganisation eftersom deras aktiviteter var på paus under större delen av vår vistelse. För att få kontakt med andra Erasmus-studenter använde vi istället facebook-grupper för Erasmus-studenter i Bologna.

Gällande kollektivtrafiken är ett tips att skaffa busskort via Unibo’s hemsida (https://www.unibo.it/en/services-and-opportunities/studying-and-beyond/transport-and-mobility/subsidised-tper-public-transport-passes-for-students). Det kostar bara 10 euro för ett helt års bussresande i Bologna. Efter att ha lagt en beställning via "Studenti Online" (studentportalen) tar det runt två veckor för kortet att bli klart för upphämtning på Punto Tper (busskontoret i Bologna, adress: Via Guglielmo Marconi 4). Andra sätt att betala för buss är genom appen "Roger" eller genom att betala med mynt i automater på bussarna. Tågbiljetter kan köpas i Trenitalia-appen eller i automater på stationen. För att hyra cykel kan appen ”Mobike” användas. Gällande tågresor mellan Bologna och Cesena finns det möjlighet att köpa månadskort för runt 70-80 euro/månad (detta var dock inget vi gjorde, eftersom all vår undervisning bedrevs på distans).

Om man är i behov av läkarbesök kan man få (gratis) hjälp att boka ett läkarbesök genom partners till Unibo (unibo.it/en/services-and-opportunities/health-and-assistance/health-and-medical-assistance-in-bologna-cesena-forli-ravenna-e-rimini/healthcare-and-medical-treatment-in-bologna). För att boka ett besök ringer man till "ANT Foundation", beskriver sitt ärende och hämtar sedan upp sitt "recept" till läkartid hos dem (adress: Via Jacopo di Paolo 36).

Ekonomi

Kostnadsläget i Italien varierar beroende på region. Generellt sett är norra Italien dyrare medan södra Italien och Sicilien är billigare. Bologna ligger i norra Italien och prisläget där var någorlunda detsamma som i Sverige. Resande i Italien kostar ungefär lika mycket som i Sverige. Mat och restaurangbesök var däremot billigare! Likaså kan man lyckas få tag på relativt billiga boenden – särskilt om man kan tänka sig att dela rum. Med både CSN och Erasmus-stipendiet är det verkligen inga problem att klara ekonomin.

Boende

Innan utbytet gjorde jag en del research kring boende och kom fram till detta:
De senaste 6 åren har psykologstudenterna som åkt valt att bo i Bologna istället för Cesena (där studenterna bodde de första 3 åren). Som nämnt tidigare ligger institutionen för psykologi i Cesena och pendlingstid med tåg är mellan 50-80 min. Cesena är en liten stad medan Bologna är en stor universitetsstad med en stor andel studenter. Tidigare utbytesstudenter som valt att bo i Bologna hade inte ångrat det och vi valde därför också att bo i Bologna.

Tips för att hitta boende:
För boende i Cesena ska det finnas en studentorganisation som heter ”Analysis”.
För boende i Bologna finns en uppsjö av ställen att leta boenden:

  • Det finns organisationen Sais – Bussola (Via Zamboni 62/b, saisaccomodation.it)
  • Bussolacasa.it
  • DoveVivo (studentrum i kollektiv)
  • Easystanza.it
  • Airbnb
  • Vrbo (tidigare Homeaway, fungerar som Airbnb)
  • Facebook-grupper
  • The student hotel
  • Combo Bologna (ett hostel/hotell)
På grund av osäkerheten kring pandemin ville vi ordna boende på förhand och ha ett boende vi kunde lita på och säga upp med kort varsel. Därför valde vi att bo på ett hotell där det gick att hyra rum för månadshyra. Hotellet heter ”The Student Hotel” och ligger precis bredvid tågstationen. Det var visserligen dyrt, runt 680€/månad för enkelrum och runt 450€/månad för ett delat rum, men många bekvämligheter ingick. Vi delade ett stort kök med alla de andra gästerna och hotellet hade både studierum, gym, cyklar, pingisbord och pool! Många andra studenter bodde där, både internationella och italienare från andra delar av landet. Där träffade jag många av de som blev mina vänner från tiden i Bologna.

Mitt resesällskap i parken vid vårt boende (Parco di Villa Angeletti).

Studier allmänt

Utbildningssystemet är lite annorlunda i Italien jämfört med i Sverige. För det första läses inte psykologprogrammet som ett sammanhängande program. Istället läses en kandidat i psykologi och sedan en master med valfri inriktning (klinisk psykologi, arbets- och organisationspsykologi, socialpsykologi). Terminstiderna ser annorlunda ut jämfört med Sverige, både höst- och vårtermin börjar och slutar senare. Många tentor är samlade kring en tentaperiod i slutet av terminerna (mitten av juni) och omtentaperioden sträcker sig över sommaren. Vi hade dock turen att kunna sprida ut våra examinationer under terminen så för oss blev det ingen intensiv tentaperiod. Relationen mellan studenter och lärare är något mer formell än i Sverige, många tilltalar lärarna med ”professor”. På ett annat vis är lärarna mer avslappnade än i Sverige, det var ofta möjligt att påverka datum för examination och lektionerna började oftast 10-15 minuter efter avsatt tid. 

Vi genomgick all utbildning på distans. Mot slutet av vårt utbyte var det möjligt att ta del av viss undervisning på plats (genom att boka platser via Unibo's bokningssystem), men detta var inget vi hann utnyttja. Distansundervisningen fungerade bra överlag. Det största problemet var att raster gavs alldeles för sällan. Plattformen Microsoft Teams användes för undervisning och undervisningsmaterial var tillgängligt via "Virtuale" (https://virtuale.unibo.it/). Man hade också tillgång till studentplattformen "Studenti Online" (https://studenti.unibo.it/sol/welcome.htm) där man skötte administrativa saker som att ladda upp Learning Agreement, boka examinationer och beställa busskort. 


Platser att studera på finns gott om i Bologna, förslagsvis:

  • UNIone (Via Azzo Gardino 33)
  • La Scuderia (på piazza Verdi, går att sitta både ute och inne, är möjligt att både äta lunch och ha AW)
  • Serre dei Giardini Margherita (platser i växthus och utomhusplatser att plugga vid, bra för grupparbeten)
  • Parken som tillhör Dipartimento di Scienze Politiche e Sociali (Strada Maggiore 45, parken ligger gömd mellan husväggarna, gå över innergården och använd Unibo-kortet för att komma in)
  • Biblioteca dell'Archiginnasio
  • Biblioteket Santa Cristina/Complesso di Santa Cristina (en kyrka omgjord till bibliotek)

Studier utanför La Scuderia på Piazza Verdi.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

För att välja kurser använde vi Unibo’s kurskatalog (https://www.unibo.it/en/teaching/course-unit-catalogue). För vissa kurser fick vi maila de ansvariga lärarna för att få tag i scheman då de var långsamma med att publicera dem. Det var relativt svårt att få ihop tillräckligt med kurser från institutionen för psykologi som både var på engelska, som vi inte hade läst tidigare och som inte krockade med varandra. Därför läste vi även en kurs ifrån ingenjörsfakulteten. Totalt läste vi 24 hp. 


70244 - Clinical Applications of Positive Psychology, 6 ECTS
Den här kursen gavs två dagar i veckan och var inriktad på att lära ut sätt att använda positiv psykologi i kliniska sammanhang. Varje föreläsning fokuserade på ett specifikt område inom positiv psykologi och vi gick igenom konkreta verktyg att använda kliniskt. Läraren är väldigt passionerad i ämnet och inspirerade verkligen till att inkludera positiv psykologi i behandling. Examinationen skedde genom en tenta med flervalsfrågor. Jag tyckte om den här kursen då den gav insikt i hur positiv psykologi kan tillämpas vid behandling på en mängd olika sätt. 


85398 - Safety and Human Factors, 4 ECTS
Den här kursen gavs en dag i veckan och var inriktad mot olycksprevention inom arbets- och organisationspsykologi. De lärare vi hade var mycket kompetenta inom området och strukturerade i undervisningen. Vi examinerades genom en muntlig presentation, grupparbeten under lektionerna, en kort uppsats samt en muntlig tenta. Den här kursen var den mest krävande vi läste, då lärarna förväntade sig aktivt deltagande under föreläsningarna och förberedelser mellan föreläsningarna inför den nästkommande. 


93508 - Social Prejudice, 8 ECTS
Den här kursen gavs två dagar i veckan och hade framför allt ett socialpsykologiskt perspektiv. Kursen behandlade olika typer av fördomar och diskriminering samt mekanismerna bakom. Kursen examinerades genom en muntlig presentation och en hemtenta i form av en uppsats. Den här kursen hade potential att vara intressant men lärarna lyckades inte riktigt förmedla sin kunskap på ett bra sätt. Vi hade två olika lärare varav den första tyvärr var otrolig ostrukturerad. Litteraturen var bättre, men överlag är jag inte nöjd med denna kurs. 


73387 - Creativity And Innovation M, 3 ECTS
Detta var en kurs som gavs vid ingenjörsfakulteten men som även var öppen för studenter från andra fält. Vi hittade kursen genom att en tidigare utresande psykologstudent hade läst den (2014). Denna kurs var annorlunda jämfört med andra kurser jag läst. Den syftade till att lära ut mekanismerna bakom kreativitet och grunderna till en specifik metod för att tänka kreativt (kallad the DaV-IN-CI model). Kursen examinerades genom ett grupparbete som presenterades som en muntlig presentation. Läraren var otroligt passionerad och övertygad om att kursen skulle förändra våra liv till det bättre. Jag blev inspirerad av hans entusiasm och det var intressant att få lära sig en konkret modell för hur man kan öka kreativt tänkande. Det var dessutom roligt att studera med personer från andra fakulteteter och få deras perspektiv på saker. Detta var min favoritkurs i Bologna. 


82511 - AFP research project in psychometric (Erasmus), 3 ECTS
Den här kursen finns inte med i kurskatalogen. För att få läsa denna kurs behöver man maila kontaktpersonen vid institutionen för psykologi (det är även hon som ger kursen). Det var en statistikkurs som gick ut på att vi fick analysera några olika dataset och skriva rapporter kring våra analyser. Kursen innefattade endast tre lektionstillfällen (heldagar) och vi var bara fyra studenter. Läraren var mycket bra, pedagogisk och tillmötesgående. För att få ut så mycket som möjligt rekommenderar jag att man repeterar sina statistik-kunskaper innan kursens början. I kursen ingår vanligtvis ett studiebesök på en psykiatrisk mottagning men detta uteblev tyvärr på grund av pandemin. Examinationen skedde genom en muntlig presentation av en av de två rapporter vi skrev. 

Studier vid poolen på boendet.

Språk och kultur

Språket utgjorde inget hinder för oss då all undervisning bedrevs på engelska. Språkkurser i italienska erbjuds av universitet (gratis), men man behöver ha vissa baskunskaper för att bli antagen till dessa. Det finns också språkkurser att gå via studentorganisationerna (ej gratis) och Erasmus+ ger tillgång till webbaserade språkkurser i både engelska och italienska (gratis) då man gjort sitt engelska språktest. Man klarar sig dock bra i vardagen med engelska och enkla italienska fraser. 


Förutom det vackra språket gjorde italienarnas passion för mat samt deras avslappnade inställning till tid att jag förälskade mig i den italienska kulturen! En kulturskillnad vi märkte var att italienarna är mer avslappnat inställda till lagar och regler (på gott och ont…). Måltider äts vid lite senare tider än i Sverige, lunch runt kl. 13-14 och middag runt kl. 21-22. Mellan lunch och middag tar italienarna ofta en aperitivo, vilket innebär att man får snacks till drickan då man beställer något på en bar/restaurang runt kl. 18-20. En annan kulturskillnad är att italienarna är väldigt noga med var saker och ting kommer ifrån. Varje region i Italien har sina specialiteter man bör prova när man besöker respektive region. Emilia-Romagna (regionen Bologna ligger i) är känt för bl.a. balsamvinäger, ragù (bolognese), piadina, parmesan, parmaskinka, tortellini och lambrusco (mousserande rött vin). Ligurien är känt för bl.a. foccacia och pesto. Sicilien är känt för granita (en form av slush ice), cannoli och citroner. Amalfikusten är känt för limoncello, napolitansk pizza och även de för sina citroner. Och så här fortsätter det genom hela Italien!

Fritid och sociala aktivteter

Det är enkelt att få kontakt med andra Erasmus-studenter genom facebook-grupper eller studentorganisationerna. Det finns också appar där man kan lära sig språk av varandra, t.ex. ”Papaya”. Bologna är en mycket levande studentstad där en stor del av befolkningen utgörs av studenter. Det är därför mycket enkelt att träffa andra både italienska och utländska studenter. Vi träffade vänner genom facebook, parkhäng, på piazzor (torg), på gatan, via vårt boende och genom grupparbeten i kurserna. Staden har mycket att utforska och det finns många platser där man kan tillbringa sin lediga tid. Vanligt är att hänga i parker under dagtid och på olika piazzor under kvällstid.

Trevliga parker är: Parco 11 settembre (nära stationen och pluggstället UNIone), Giardini Margherita, Villa Spada, Ai 300 Scallini (park på ett berg ovanför Villa Spada, mycket fin utsikt över staden och San Luca) och Parco di Villa Angeletti (ligger på ”andra sidan” stationen, har ibland event, när vi var där hade de sommarfestival, visning av fotbolls-EM, pride-firande)
Populära torg är: Piazza Santo Stefano, Piazza San Francesco, Piazza Verdi, Piazza Aldrovandi och Piazza Scaravilli
Stora bargator är: Via Zamboni, Via Petroni, Via del Pratello och gatorna runt Piazza Maggiore. På Via del Pratello finns ett ställe med underbara mackor (Trivella Kitchen) och ett ställe med underbara drinkar och ambitiös aperitivo (Jiani’s Food & Beverage)! Billiga barer är exempelvis Salomè Salomè och Cucchiaio d'Oro.


Annat värt att utforska i Bologna:

  • Bologna har 7 hemligheter att googla och leta upp! 
  • Madonna di San Luca, som är en vacker kyrka på ett berg med fin utsikt
  • Parco di Villa Ghigi är en romantisk park som också är värd en tur, särskilt under tiden då alla de fruktträd som är planterade där står i blom. Eller framåt sommaren då frukterna är mogna, det är fritt fram för besökare att plocka körsbär och plommon av alla möjliga sorter. 
  • Vill man bada finns Parco della Chiusa 20 minuters bussfärd från Bologna. Parken har en flod som är möjlig att bada i på sina ställen.
För bad i havet rekommenderas Cesenatico eller Riccione. Stränderna är fina även om byarna är något turistiga. Missa inte den mysiga gatan i Cesenatico där fina gamla seglbåtar flyter i kanalen! Det går även att bada i Rimini men det anses inte vara lika trevligt där. Ytterligare ett alternativ är Ravenna som ligger 20 minuters bussfärd från havet. Ravenna har mycket kulturhistoriskt arv då det tidigare var huvudstad i västromerska riket.

Gällande övrigt resande besökte jag Verona, Parma, Florens, San Marino, Venedig, Cinque Terre, Tellaro, Lerici, Gardasjön (Sirmione), Comosjön (Varenna), Padova, Bergamo och Sicilien (Palermo & Cefalù).
Mina favoritplatser blev Lerici och Varenna! Platser som finns kvar på önskelistan är Dolomiterna, Modena (sägs vara som ett litet Bologna), Rom, Portofino, Amalfikusten (Sorrento, Postiano, Salerno, Napoli) och regionen Apulien.

San Marino

Sammanfattning

Utbytet blev en mycket spännande episod i mitt liv. Bara några veckor in på vår vistelse i Italien blev det lockdown och därmed utegångsförbud. Vi fick endast lämna hemmet för att handla. Under denna tid skedde dessutom ett covid-utbrott på hotellet vilket gjorde att vi alla sattes i karantän i 10 dagar. Vi fick inte lämna rummet någon gång och fick frukost, lunch och middag levererat utanför dörren. Det var tråkigt att inte få uppleva Bologna och det var konstigt att inte få röra sig utanför sitt rum, men jag tyckte att det var en intressant upplevelse då alla på hotellet var i samma situation. Tiden i karantän gjorde också att kontrasten blev större då det började öppnas upp och vi äntligen fick gå ut och göra saker! Gradvis blev situationen bättre, restauranger och barer öppnade, utegångsförbudet efter kl. 22 togs bort och det anordnades till och med storbildsvisning av fotbolls-EM i flera parker. Det var intressant att observera hur ett annat land hanterade pandemin och hur det samverkade med kulturen i landet. Och jag är tacksam över att vi till slut fick uppleva Bologna på riktigt! 


Jag tror att utbytesstudieperioden kommer att influera mig mycket. Förhoppningsvis kommer jag kunna ta med mig en annan inställning till mina fortsatta studier på KI. Det är möjligt att klara av uppgifter trots att exempelvis instruktionerna inte är självklara, och jag hoppas att denna lärdom får mig att lita mer på min egen förmåga. Tiden i Italien har även fått mig att inse hur mycket roligare vardagen blir om man prioriterar sitt sociala liv högre och försöker ha utrymme att vara spontan även under vardagar. I Bologna lärde jag känna människor från hela världen. Jag tror att möten med personer från andra kulturer gör en till en mindre dömande person, vilket är en otroligt viktig egenskap som psykolog. Förhoppningsvis har jag blivit en lite bättre version av mig själv och jag har definitivt haft en otrolig termin.
Tack KI för att ni gör utbytesstudieperioder möjliga!