Reserapport - KI-student
Här blickar jag ut över Valencia från Mirador de Garbi, som nås på bara en timme (+en timmes hike upp till toppen…) med tåg från Valencia.
Lärosäte: Universitat de València
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 20/21
Namn: Hanna Sallmén
E-postadress: hanna.sallmen@gmail.com

Innan avresa

Hösten efter att jag gått ut gymnasiet studerade jag ett år i Philadelphia, USA. Jag fullkomligen älskade känslan av att känna mig hemma i en annan kultur och att spendera alla mina dagar med nya vänner från hela världen. Det året kom att bli det mest berikande året dittills i mitt liv, så redan från starten på psykologprogrammet hade jag siktet inställt på att komma iväg under termin 6. Ansökan om utbytesstudier, som gjordes under termin 4, inföll för min del efter nästan en termin av onlinestudier på grund av covid-19. Att komma iväg och se något annat än mitt vanliga promenadstråk kändes därför ännu mer suktande. Anledningen till att jag valde Valencia var främst deras 300 soldagar per år i kombination med en kilometerlång sandstrand, men jag drogs till Spanien också för att fräscha upp mina då djupt nedgrävda kunskaper i det spanska språket.

Ankomst och registrering

Terminen börjar 1 februari och då börjar lektionsundervisning för de flesta kurserna. Jag skulle rekommendera att vara på plats några dagar innan lektionerna drar igång, för att hinna med praktiska göromål och att landa i att vara på en ny plats. Ett par praktiska saker vi behövde göra vid terminsstart var dels att registrera ankomst till Valencia, dels att gå till banken och betala in en avgift på 7 €. Vi fick via mail noggrant beskrivet för oss om hur vi skulle gå tillväga, så det var inga oklarheter. En annan anledning till att komma några dagar innan terminsstart är att fakulteten anordnar en rundvandring för nya studenter, vilket kan vara bra för att göra sig hemmastadd på campusområdet. 


Innan jag kom till Valencia blev jag kontaktad av en fadder från psykologfakulteten i Valencia. Även om jag inte drog nytta av denna kontakt så kändes det bra att veta att det fanns någon att fråga.

Ekonomi

Det är betydligt billigare att bo och leva i Valencia än i Stockholm. Ett rum i en delad lägenhet kostar mellan 200–300 euro i månaden, exklusive el och vatten som brukar landa på ca 400 kr/månad. Precis som hemma i Sverige går det att hålla kostnaderna låga genom att laga majoriteten av maten själv, men jag vill flagga för att det går att komma billigt undan även på restaurang. I Whatsapp-grupper gavs många tips på studentvänliga restauranger och barer.


Jag åkte på många dagsutflykter med olika erasmusorganisationer (bland andra Soyerasmus, Happyerasmus, Erasmusmundo och Valencia language exchange). Dagsutflykter som anordnas av de olika organisationerna kostade vanligtvis mellan 15-20 €. Att anordna dagsresor med kompisar blev några euro billigare, men jag upplevde erasmusorganisationerna som prisvärda då allt man behövde anordna med själv var att komma i tid till mötesplatsen på morgonen.  

Boende

Det vanligaste och billigaste boendealternativet är att bo i en delad lägenhet någonstans i närheten av Blasco Ibanez (gatan som psykologiska fakulteten ligger på). Det finns massvis med hemsidor att hitta bostäder på, bland andra flats2enjoy, uniplaces, badi och spotahome. Jag kan även varmt rekommendera att gå med i Facebookgruppen för erasmusstudenter i Valencia, då denna grupp kan användas till att hitta ens framtida lägenhetskamrater och eftersom det varje dag inför en utbytesperiod läggs upp förslag på boenden i gruppen. För att hitta ett boende var det vanligt att lägga upp en kort beskrivning av sig själv och typ av önskat boende, för att sedan tillsammans med de personerna hitta en lämplig lägenhet. De områden jag upplevde var de bästa och mest populära att bo i var Blasco ibanez, Mestalla, Ayora och Ciutat Vella (Gamla stan). Jag bodde i en delad 3-rumslägenhet långt ner på Blasco ibanez, mittemellan skolan och stranden. Där trivdes jag väldigt bra!

En kompis till mig hade tillgång till denna magiska takterass! Hon bodde i en delad lägenhet precis intill Mercat central i Gamla stan, som hon hittade via Badi.com.

Studier allmänt

Det spanska studieupplägget skiljer sig en del från det svenska. I Valencia läser man flera kurser parallellt under terminen, precis som på gymnasiet i Sverige. I likhet med Karolinska institutets plattform ’Canvas’ använde vi i Valencia en liknande plattform som även den fungerade smidigt. Kurserna i Valencia tenteras i slutet av terminen, vilket jag upplevde positivt då man inte behövde ligga i alltför hårt under terminen. Dock hade mina kurser en del material som skulle lämnas in under terminen, både enskilda arbeten och grupparbeten, så det blev inte mycket tid över till att plugga inför tentor i slutet av terminen. 


Lärarna jag hade var måna om att vi skulle förstå lektionsinnehållet och uppmuntrade till att ställa frågor under lektionerna. Jag upplevde även att det var tydliga instruktioner för enskilda arbeten och grupparbeten och i de fall det var några oklarheter upplevde jag att lärarna var mycket behjälpliga. Eftersom min utbytestermin inföll under corona-pandemin var majoriteten av lektionerna online, vilket jag tror bidrog till att lektionerna inte blev så givande som jag hade trott. Då det inte fanns någon regel om att ha webbkameran på, så blev läraren den enda som hade kameran på. Brist på interaktion mellan studenter och lärare tror jag bidrog till att online-lektionerna överlag blev enformiga och att det hade varit mer givande att vara mer på plats!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Jag läste två kurser under utbytet, ’Human Resources’ och ’Interventions and Treatment’. 


Human Resources (4,5 hp): Denna kurs var den absolut minst krävande av mina kurser. Jag tyckte att kursen var en bra påbyggnad av de kurser i Arbets- och organisationspsykologi som vi har läst på KI, då vi lärde oss mer om ämnen som vi innan bara lärt oss ytligt om, t.ex. rekrytering. Kursen i Human Resources handlar, precis som namnet antyder, om allt som rör personal på en arbetsplats. I kursen går man igenom vad som utmärker HR-personal, hur rekrytering och urval går till, vilka faktorer som påverkar hur personal presterar på arbetsplatsen m.m.Kursen har 3 stora grupparbeten utspridda över terminen. Om man lämnar in och får godkänt på dessa 3 grupparbeten så slipper man att skriva tentan i slutet. Jag tror att alla grupper i min klass valde att göra grupparbeten istället för tentan. Utöver det hade vi små individuella eller gruppuppgifter som gavs under lektionen och skulle lämnas in innan lektionstiden var slut. Dessa små uppgifter fick vi ungefär varannan eller var tredje lektion. Jag upplevde att både de större gruppuppgifterna och de små inlämningsuppgifterna var mycket enkla, då de baserades nästan enbart på de informativa PowerPoints som läraren lade upp på kursplattformen.

Sammanfattningsvis var det en intressant och väldigt enkel kurs! 


Interventions and Treatment (9 hp): Denna kurs var poängmässigt dubbelt så stor som Human resources, men jag är ganska säker på att jag lade ner 4 ggr så mycket jobb på den. Kursen löper över två terminer stället för en termin; den sträcker sig alltså från september till juni. Man läser 3 hp under första terminen och 6 hp under andra terminen. Eftersom vi började kurserna i Valencia i februari så innebar det att vi behövde ta igen 3 hp från föregående termin. För att komma ikapp fick vi i princip göra exakt samma uppgifter som de andra studenterna redan hade gjort.I kursen går läraren igenom olika former av terapier. Han går bland annat igenom humanistiska terapier med fokus på personcentrerad terapi och gestaltterapi, kognitiv terapi, beteendeterapi och psykoanalys. Under hela kursens gång hade vi individuella inlämningsuppgifter baserade på föreläsningarna om terapierna. Inlämningsuppgifterna handlade mycket om att reflektera över de terapierna: att sammanfatta dem och berätta vad vi tyckte var utmärkande för dem.Kursen avslutades med två tentor, en som avsåg höst- resp. vårtermin, som skrevs under samma tentatillfälle. Båda tentorna bestod av majoriteten flervalsfrågor, men även några korta caseuppgifter.

Sammanfattningsvis var det en hel del jobb i denna kurs men jag lärde mig mycket. Det var framför allt kul att lära sig mer om sådant som vi inte lär oss på KI!

Språk och kultur

Jag valde att ta båda mina kurser på engelska, vilket jag är glad att jag gjorde. För att ta kurserna på spanska bör man vara i princip flytande i språket, annars krävs det en hel del ansträngning för att hänga med. Istället tog jag en språkkurs Centre d’Idiomes via University of Valencias hemsida. Språkkursen, som börjar i januari och pågår till i mitten av juni, är 2 timmar, 2 ggr i veckan och erbjuds på alla nivåer. Kursen kostar 65 € och obligatoriska kursböcker ca 30 €. Om man inte är erasmusstudent kostar kursen 370 € - det är alltså en ordentlig rabatt för erasmusstudenter! 


En kulturskillnad jag fick uppleva är inställningen till tid och punktlighet. Det var inte ovanligt att läraren kom mer än 15 min sent och det gjordes ingen stor grej av det.

Fritid och sociala aktivteter

Jag upplevde att det var ett enormt utbud av aktiviteter, både under veckodagar och helger. På University of Valencias hemsida finns de flesta typer av sportaktiviteter. Jag bestämde mig snabbt för att jag ville testa surfing, så jag bokade tillsammans med några klasskompisar upp mig på surflektioner via University of Valencias hemsida: https://www.uv.es/uvweb/servicio-educacion-fisica-deportes/es/esports/surf/surf-1285945494443/Esport.html?id=1285945482501&plantilla=Sesport/Page/TPGDetaill&p2=2-1

För 4 surflektioner (2 timmar/vecka i 4 veckor) betalade vi 60 €. 


Andra organisationer som jag uppskattade under mitt utbyte var Soyerasmus, Happyerasmus, Erasmusmundo och Valencia language exchange. Dessa organisationer erbjuder massvis med aktiviteter; alltifrån dagsturer till längre resor och aktiviteter såsom ridning, yoga på stranden och beer pong – utmärkt för att träffa nya vänner! Varje vecka publicerar dessa organisationer på sin Instagram vilka resor de planerar att göra under helgen, så håll utkik där vilka spännande utflykter som finns. Jag åkte varje helg på dagsturer med inriktning vandring och bad! Valencia language exchange upplevde jag och många av mina vänner hade högst standard av dessa organisationer, främst med tanke på att deras guider var strukturerade och hade bäst tidsplanering. Ha dock inte för höga förväntningar om att bussen tillbaka till Valencia anländer den tid som står angiven i programbladet - den är nästan alltid en timme sen.


Värt att nämna är att Valencia har en fantastisk infrastruktur och att det därför är enkelt att ta sig runt i staden. Jag blev väldigt positivt överraskad av deras citycyklar kallade ’Valenbisi’. I Valencia finns 275 Valenbisi-stationer, vilket innebär att man aldrig behöver gå mer än 5 min för att hitta närmaste Valenbisi-station. En årsprenumeration (finns ingen kortare prenumerationsperiod) kostar 30 € och då kan du cykla hur mycket som helst! För att få tillgång till Valenbisi köper man ett s.k. ’Mobilis’-kort på närmaste tobaksaffär. Mobiliskortet har en särskild kod som man sedan registrerar online vid köp av Valenbisi-prenumeration på Valenbisis hemsida. Mobiliskortet kan även användas för att ladda på biljetter för tunnelbana – användbart kort med andra ord! 


Något jag verkligen uppskattade med Valencia är dess enorma park ’Turia’. Turia är en 9 km lång park som löper längs Valencias stadskärna. Här kan man cykla (finns väldigt bra cykelväg längs hela parken), springa, läsa en bok under ett vackert träd eller varför inte testa på broderi med ett gäng andra studenter?

Instagramkontot ’Craft garden Valencia’ styr upp kreativa handarbets-event i Turia varje helg! Vin är inkluderat i priset som för nästan alla event ligger på 10 € :) Här på bilden sitter vi framför Oceanographic som är Europas största akvarium.

Sammanfattning

Tiden i Valencia bjöd (förutom plugg såklart :) ) på massa sol, resor, vänner för livet och förbättrade spanskkunskaper! Kurserna jag läste fördjupade mina kunskaper i psykologi och jag är glad att jag fått chansen att lära mig om saker jag inte kunnat läsa på KI. Jag är otroligt glad att jag åkte och skulle inte tveka att åka om jag fick chansen att bo där 4 månader till. Att åka på utbyte och lära känna människor från olika delar av världen tror jag är nyttigt för alla!

Här kan en eftermiddag i Valencia spenderas i slutet av april.