Reserapport - KI-student
Lärosäte: Aarhus Universitet
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22
Namn: victor svedberg
E-postadress: victor.svedberg@stud.ki.se

Innan avresa

Man kan ge olika värdering i varför man vill söka utbyte. För mig så var det primärt två saker som drev mig. Dels för att jag inte ville skriva en kandidatuppsats, dels för att det är ett bra tillfälle att besöka ett nytt ställe och få nya unika upplevelser. 
Det var också drivande för mig att ta mig ikapp med olika kurser som jag hade låtit släpa lite för länge. Men en bra morot som belönades. 

Valet av universitet var för mig ganska lätt. Jag tittade på delar av kursutbudet och sökta ig till de univseritet som jag fann hade mest intressanta studier. Detta ledde mig till Århus universitet som andrahandsval för att studerare eyewitness memory and investigative interviewing. Minnet har vi lärt oss om, men detta var en möjlighet att gå lite mer på djupet i området. 

Eftersom jag hamnade i Danmark så är det inte överdrivet mycket man behöver tänka på. Att ta sig till danmark är lätt och smidigt, språkmässigt är det hyfsat nära och Engelska fungerar lika bra i som i Sverige. 

Århus är en trevig liten studentstad, och jämfört med Stockholm är det ganska likartat i prissättning. Århus är också den enda platsen i Danmark som inte är platt, så om man söker boende är det bra att kolla på resvägen innan man åker. 
Men cykel är ett utmärkt transportmedel och det finns en bra hyresförättning där man kan hyra både vanlig och eldriven cykel.

Ankomst och registrering

Danmark. Det finns en del bra saker att göra innan man kommer till ett nytt land, vilket även gäller för Danmark. 
Kolla upp hur man ska ta sig till boendet, hur man köper biljett till t.ex bussen, vilken väg man ska ta. 

Jag gjorde inget av detta, men Danmark är likt Sverige i många avseenden, så mobil och internet löser de flesta problemen,

Boka ett tåg, åka ner till köpenhamn och hitta tåget till Århus och sen ta en buss till hyfsat där man ska bo. 
I århus kan man generellt ta sig överallt genom att gå elelr cykla, så att skaffa en hyrcykel via Swapfiet är för det mesta det bästa alternativet för att ta sig runt. 

Ekonomi

Ekonomi är en stor del. Priserna för boende i Danmark ligger på en närliggande nivå som i Sverige. 
Dock viktigt att kolla upp valuta kursen, vilket jag missade i ett tidigt skede. Jag trodde valutan var snarlik den svenska, men en Dansk Krona (DKK) var för mig värd 1.4 SEK, så jag hade gjort vissa smärre beräkningar på t.ex hyran, som blev något dyrare än jag hade beräknat. Ett misstag som är värt att undvika. 

Boende

Boendet är viktigt och bra att kolla upp närmare i förväg. Jag sökte boende via Århus universitet som erbjuder delat boende i lägenhet och studentkorridor. Dock så hade de till följd av pandemin färre antal platser att erbjuda. Normalt har de ett större antal platser reserverade åt utbytesstudenter, men av naturliga skäl hade flera av dessa gått åt inhemska då covid hindrade många utbyten. Så kolla med det universitet du ska till för att se hur det ser ut i dagsläget. 
Århus är en relativt liten stad, med bra transportmöjligheter. Cykel finns att hyra billigt, men Århus är byggd på de enda kullar som finns i hela danmark. Jag hyrde en elcykel för runt 500DKK i månaden. Väldigt smidigt och lätt att ta sig runt, men att bo lite mer lokalat hade nog varit att föredra.

Studier allmänt

Studierna i Danmark är väldigt mycket baserat på självstudier. Generellt har varje kurs ett seminarium i veckan där närvaro och aktivt deltagande är obligatorisk. Övriga tiden får man själv ansvara att läsa studiematrialet och göra de tilldelade uppgifterna. Väldigt mycket ,så består litteraturen av artiklar som finns tillgängliga på biblioteket eller online. närvaro och deltagande på seminarium är även till stor del betygsgrundande och beroende på vilken nivå man läser på så tillkommer uppsatsskrivning. 

Klasserna kan vara blandat mellan master och bachelor -studenter, med olika betygskrav beroende på vad deras universitet säger. Från KI så är kravet pass/fail grades, så de flesta kurser på bachelor blir närvaro och någon uppgift i klassen för att få godkänt. 


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Alla kursers upplägg ser ut på samma sätt. 
Det är ett seminarium i veckan, till den ska man ha läst ett antal artiklar, och ha fokuserat på en särskild. Det kommer vara gruppdiskussion och en krotare presentation av artikeln för resten av klassen. Resten av tiden är det självstudier. 
Examination består av närvaro på saminarium, en uppgift som ofta är någon form av poster eller powerpoint presenation, samt i vissa fall en uppsats. Om det är uppsats eller inte och dess omfång beror på om man läser kursen på bachelor- eller master-nivå. 

oavsett vad så är klassen blandat. Det är mycket självstudier vilket kan ses som bra, det lämnar tid över för att utforska olika studiemiljöer i Århus. 


Jag läste kurserna memory and "imagionation in the treatment of emotional disorder" samt "what happened? eyewitness testimony and interviewing". Det är två tunga kurser, men väldigt intressanta som gavs på master nivå. kurserna är upplagda på samma sätt, och ges uppsatsskrivning som examinerande moment. 

Språk och kultur

Språkmässigt är Danskan väldigt likt den svenska. Det skrivna språket har många likheter och är generellt inget större problem att förstå sig på. 
Engelskan är också väldigt spridd, så man kommer ganska långt utan närmare studier av danskan. 
Det talade språket innehåller dock vissa stereotypiska svårigheter. Att det låter som man har en potatis i munnen och att de inte uttalar alla bokstäver är en sanning som ibland blir irriterande och gör att man behöver fokusera för att snappa upp allting. Men jag kunde ta mig igenom de flesta strapatser (skaffa dansk personnummer(CPR), danskt bankID (NemID)) med bara några förtydliganden på engelska. 

Fritid och sociala aktivteter

Om man utforskar så finns det mycket man kan göra på fritiden. På skolans bibliotek finns flera olika sysslor som kan avgöra välförtjänta avbrott i studierna. Det finns massagestolar, playstation, pingisbord och ett väldigt fint cafe. Det finns flera olika aktivterer som arrangeras av studentförbundet i Århus samt ett aktivt internationellt liv utanför själva universitetet.
Från århus är det också relativt enkelt att ta sig ut till olika delar av Europa. 

Rekommenderar att ha en bra vindjacka, då Danmark som land är väldigt platt och det blåser en hel del. Regnskurar är inte ovanligt att det kommer ganska regelbundet.

Sammanfattning

Utbytet i Danmark var lärorikt och bitvis väldigt underhållande. Det finns många likheter med Sverige och hur studiekulturen är, så det finns en bekväms igenkänningsfaktor i allting. Samtidigt så gör likheterna att skillnaderna märks av desto mer. Vissa kulturkrockar kan bli svåra att ta till sig först, medans andra känns som en uppenbar förlängning av ett hälsosamt samhälle. Danmark kommer vara en erfarenhet jag alltid kommer ha med mig, det har dock inte påverkat  mig i min kommmande yrkesroll. På det stora hela är det en erfarenhet jag kan rekommendera om man har den viljan. Det är påfrestande att göra utbyte, med flera extra faktorer som behöver ordnas, med valuta, boende, studieansökan osv, så man ska inte udnerskatta arbetet som krävs. Men ntar man sig igenom det så kan det vara värt det.