Reserapport - KI-student
Första dagen i Leuven, Belgien! Här ser vi stadshuset i centrala Leuven för första gången, det var strålande sol och varmt i luften och vi hade fjärilar i magen!
Lärosäte: UC Leuven-Limburg
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22
Namn: Sally Fallström
E-postadress: sally.fallstrom@outlook.com

Innan avresa

Jag sökte utbyte då jag älskar utmaningar och bland det bästa jag vet är att resa. Jag ansåg att detta var en once in a lifetime chans och passade på att ta den när KI erbjöd den. 
Jag valde att åka till Leuven,Belgien då jag var mer intresserad av att utföra praktik utomlands, än alternativet där man gör examensarbete i Dublin, Irland. 
Jag tycker att skolan satsat väldigt mycket på internationaliseringen och jag fick upp ögonen för utbytesmöjligheterna redan första veckan i termin 1 när de berättade att möjligheten fanns. Sedan växte mitt intresse allt efter som då vi varje år hade internationaliseringsdag och de berättade ytterligare om denna möjlighet. Jag skrev ett motivationsbrev om varför just jag skulle få åka samt skickade in mitt CV och några veckor senare fick jag mejl om att jag blivit antagen. Det var en känsla av skräck blandad förtjusning och jag trodde absolut inte att jag skulle bli antagen då jag inte varit aktiv i kåren. Men sagt och gjort, jag tackade ja till platsen och ett halvår senare satt jag på flyget ner till Belgien för att stanna 10 veckor. 
Efter antagningen var det hyffsat mycket att göra gällande att söka till partneruniversitet. Men till hjälp hade vi handledarna på KI som hjälpte till i varje steg och stöttade och såg till att vi fyllde i rätt blanketter gällande försäkring och ERASMUS stipendiet osv, så det underlättade verkligen och allt blev bra till slut. Att göra var att skicka in passbild, söka stipendie, söka merkostnadslån, fylla i ansökan till UCLL (skolan i Leuven) samt så behövde vi vaccinera oss mot Covid och fixa vaccinationsbevis. 

Inför resan behövde vi göra ett obligatoriskt engelskatest via ERASMUS som ej skulle granskas på något sätt men som visade oss vilken nivå vi låg på för att kunna jämföra med ett test vi gjorde när vi kommit hem igen. 

Första dagen i Leuven, vi hade precis lämnat väskorna i vårat boende och tog en promenad till centrum.

Ankomst och registrering

Vi anlände till Leuven drygt 2 dagar innan vi skulle vara på plats på labbet på sjukhuset Gasthuisberg. Under denna tid han vi bekanta oss med området och landa lite i att detta skulle bli våran verklighet de kommande månaderna. Inför första dagen hade UCLL försett mig och personen jag åkte tillsammans med en varsin "study buddy" som bjöd ut oss en av kvällarna på en klassisk belgisk öl på ett stort torg med enbart barer och klubbar. Första dagen på labbet följde de även med oss visade oss runt på sjukhuset och såg till att vi kom till labbet. Detta var mycket uppskattat då det var kul att få träffa lokala människor. Inför resan så gick jag även med i massa grupper på facebook för internationella studenter i Leuven då det bokstavligt talat kryllade av dem i staden.  I dessa grupper var det lätt att hitta människor att umgås med då alla satt i samma sits och var nya i en främmande stad. 
Första belgiska våfflan, den var magisk!

Ekonomi

Bidrag och stipendie

Ekonomiskt upplevde jag att jag hade mer pengar under utbytet än vad jag skulle haft om jag stannat hemma i Sverige. Dels så fick vi 3000 kronor av Karolinska Institutet, och utöver det fick vi ett stipendie av ERASMUS på ca 17 000, vi fick 80% innan resan och 20% efter. Allt detta fick vi rakt ner i fickan, det var alltså inga lån osv. Vi kunde även i samband med utbytet söka ett merkostnadslån hos CSN som av oss några tusen extra i månaden utöver lånet. Det fanns även flera 100 stipendier att söka, bla ett som enbart kan sökas av kårmedlemmar på KI. 
Boende
Belgien var generellt lite billigare än Sverige. Vi hittade boende via AirBnB, vi bodde på två ställen under vistelsen av olika omständigheter. Jag ich personen jag åkte med ville gärna bo själva och ha eget kök och badrum (alltså inte korridor) och därför blev boendet lite dyrare för oss. Vi betalade ca 15 000kr var för boende för 10 veckor. Då bör det tilläggas att vårat första boende var mitt i centrum på stora shopping gatan, 3 minuters promenad från stora torget. Så alltså kan man få boende mycket billigare om man hittar ett rum i studentkorridor. 
Mat
På veckodagarna lagade vi all mat hemma och gjorde matlådor och tog med till praktiken för att spara pengar. En storhandling som fyllde kyl och skafferi för en vecka kunde landa på ca 700/800kr för två personer, då handlade vi på de större matkedjorna som ALDI eller carrefour. 
Resor
Att åka buss kostade enkelresa 20kr och vi köpte 10 resors klippkort som kostade 200kr ca för att kunna ta oss till sjukhuset varje dag. Tåg var också billigt, en resa till Bryssel med tåg kostade drygt 150kr, vi åkte även tåg till andra länder, Tyskland, Frankrike, Holland och Luxemburg och vi betalade allt mellan 300kr till 1000kr, Paris var dyrt att åka till men vi var även dåliga på att boka i tid. Vi upplevde att appen Omnio gav bra priser på tågresor och vi använde den för alla våra resor. Ett tipps att komma billigare undan är alltså at boka biljetter långt i förväg och inte några dagar innan som vi gjorde. 

Restauranger och uteliv 

På helgerna lyxade vi alltså till det med utlandsresor och mycket utemat och drinkar. Det fanns restauranger i alla prisklasser, framförallt i Leuven som ju ändå är en studentstad. 

Under helgerna reste vi mycket, här ser ni stora torget i Bryssel, huvustaden som låg 20 minuter bort med tåg.

Boende

Vi fick som studenter själva hitta boende, vilket var en utmaning då de flesta som hyr ut är intresserade av att hyra ut till folk som stannar en hel termin eller ett läsår. Vi upplevde att det försvårades pga att vi enbart skulle hyra 10 veckor mitt i en termin. 
Vi sökte boende via hemsidan, som även finns som en app, AirBnB. Där fanns det många alternativ och prisklasser. 
Vårat första boende var i ett hus fullt med så kallade buisness flats, som hyrdes ut av ett företag. Denna lägenhet låg centralt på en stor shopping gata. Boendet i sig var helt okej, vi sov i våningssängar då det bara var ett rum, vi hade litet kök utrustat med kyl, häll, micro och de flesta redskap man kan behöva.  Badrummet var fräscht och hade dusch. Standarden kändes inte långt ifrån svensk. 

Vårat andra boende var en lägenhet i ett radhus där vi hade en stor trädgård vi kunde sitta i. Ett väl utrustat kök samt badrum och en varsin säng, dock inte egna rum. 

Staden Leuven är ca 2km i diameter, alltså en otroligt liten stad. Stadens centrum finns inom en cirkel väg och inom denna cirkel var allt möjligt att nå till fots. Båda våra lägenheter låg med gångavstånd till centrum, skolan och sjukhuset. 
Vårat andra boende låg lite utanför centrum men hade ändå gångavstånd precis överallt.

Studier allmänt

Labbet vi praktiserade på liknande mycket de svenska labben. Samma standard på instrument och mycket vi kände igen från våra egna studier på KI och vad vi lärt oss. 
Vi var placerade 4 veckor på kemi labbet och 10 veckor på patologi labbet. På båda ställen fanns student ansvariga som gjorde scheman åt oss och såg till att vi lärde oss så mycket som möjligt. Vi hade även en handledare från skolan i Belgien (UCLL) som var mellanhanden mellan oss och labbet på sjukhuset, som försåg oss med all info vi behövde samt såg till att vi trivdes. 

Vi var på labbet varje dag mellan 08-16:30. Vi behövde ta med oss våra egna labbrockar från skolan för att ha under praktiken. Det vi reagerade mest på var att de inte arbetade i sjukhuskläder, utan hade sina privata kläder under labbrocken. 

På kemilabbet fick vi vara på alla deras stationer för att se så mycket som möjligt, bland annat hematologi, flödescytometri, cobas, elforeser, LC-MS/MS osv. 

På patologi fick vi lära oss att snitta på mikrotom, vi fick skära i olika organ för att tillverka block och vi fick även se en hel del färska organ som kommit till labbet direkt från operation. 

På bägge labb upplevde jag att de var duktiga på engelska, jag kände aldrig att det var en språkbarriär och folk var inte rädda för att prata engelska med en. 
Ett utav labben på sjukhuset där vi praktiserade.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Vi missade kursen BML 2 och en valbar kurs motsvarande 15 HP på Karolinska. Vi kommer kunna tillgodoräkna alla poäng utan att behöva komplettera någonting. 

Vi behövde under utbytet inte utföra några skolarbeten överhuvudtaget, vilket många av våra klasskamrater var väldigt avundsjuka på. Det enda obligatoriska var att blogga under resans gång, men det var lite som en dagbok och var bara kul att göra ! 

Överlag kände jag att jag kom hem med en ökad förståelse för BMA yrket. Jag lärde mig massor under dessa veckor och fick även en inblick i yrket utomlands och hur det varierar från hur det funkar i Sverige. 
Bryssel

Språk och kultur

I Belgien pratar de tre språk, nämligen franska, flamländska och tyska. I staden Leuven pratar de främst flamländska medans i Bryssel var det franska som gällde. 
Flamländska är ett mycket knepigt språk som lånar ord från både tyskan och franskan, men som även går att tala i Holland då det är väldigt likt deras språk. Jag upplevde att mycket av orden var likt svenskan, framförallt medicinska termer som var relevanta på labbet var precis samma som på svenska, vilket underlättade mycket. Flera gånger om vi hade svårt att förklara vad i menade var det lättare att ta till svenska eller flamländska än att leta upp det engelska ordet. Men överlag var alla väldigt duktiga på engelska. 

ERASMUS erbjöd språkkurser inför och under resan där man kunde förbättra sin engelska men även lära sig franska och flamländska. 

Rent kulturellt så var det inte mycket som skiljde sig från svensk kultur. Folk älskade att umgås och barerna var alltid fulla med folk (trots corona). Folk var pratglada och öppna mot främlingar och det var aldrig ett hinder att man var utländsk student i deras ögon. Jag trivdes helt enkelt väldigt bra. 

Jag och min vän framför Atomium i Bryssel.

Fritid och sociala aktivteter

På grund utav Corona så anordnades inga aktiviteter för utbytesstudenter det året jag åkte, men normalt brukar de ha en hel vecka med aktiviteter för att lära känna staden och varandra. 
Men som sagt, skolan i Leuven försåg oss med en varsin "study-buddy" som vi hade kontakt med under hela vistelsen och de visade oss runt och fick oss att känna oss välkomnade. Annars fanns det massvis av grupper på facebook för internationella studenter där man lätt kunde lära känna människor. 

Staden Leuven är en liten, bekväm och levande stad med allt nära till hands. Mycket restauranger och barer och otroligt vackra byggnader. Då staden är en studentstad så anordnas mycket stora fester och aktiviteter för studenter flera gånger i veckan om man var intresserad. Allt ifrån sittningar till disco till löpar tävlingar. 

På min fritid så passade jag på att utforska Belgien samt de närliggande länderna då Belgien ligger väldigt centralt i  Europa.
Under mina 10 veckor besökte jag Paris, Amsterdam, Köln och luxemburg samt flerastäder i Belgien, där Bryssel var en av de ställena jag åkte mest till. Alla sessa ställen låg så pass nära att det gick att bara åka över dagen om man inte ville lägga pengar på boende. Det enda som krävdes av mig var uppvisandet av Covid-pass för att få passera dessa gränser. 

På kvällar och helger umgicks vi även med folk i våran ålder som jobbade på labbet, vi gick bla ut och åt middag, drack drinkar och de visade oss deras jultraditioner när julen närmades sig. 
Resa till Paris!

Sammanfattning

Jag är så otroligt tacksam att jag blev erbjuden denna möjlighet utav KI då jag genuint känner att det är bland det bästa och roligaste jag gjort i mitt liv. Jag har utvecklats inom min profession men framförallt har jag utvecklats som person. 
Jag känner mig mer självsäker som person rent arbetsmässigt, att jag valt rätt yrke och att jag dessutom är bra på det. Men även personlighetsmässigt, jag har utsatts för utmaningar som gjort att jag vet vad jag vill och att jag klarar av så mycket ! Att åka ensam till ett nytt labb, nya miljöer och nya människor som dessutom talar ett främmande språk var otroligt läskigt, men jag lyckades finna min plats även här, jag lärde känna människor som jag förhoppningsvis kommer ha kontakt med i flera år. Och jag har fått se och göra saker som jag kommer bära med mig i resten av mitt liv. 

Att påstå att allt var guld och gröna skogar kan jag dock inte göra. Att åka iväg såhär pass lång tid är en utmaning i sig och hemlängtan var absolut ett faktum. Efter några veckor blev allt som var nytt och spännande till vardag och man började sakna sin egna säng och jag saknade framförallt min sambo. Att corona spridningen i Belgien ökade kraftigt hjälpte inte heller den stora saknaden man kände. Men dessa känslor kom drygt en månad in i vistelsen och varade några dagar, och sen kändes allt bra igen. Jag tror man får påminna sig själv om att det enbart är en kort period av sitt liv man är borta, men att tillåta sig denna lilla dipp är helt okej och jag tror att många känner såhär när spänningen och pirret har lagt sig. 
Men bli inte avskräckt utav detta, se det som en chans att lära känna dig själv, en möjlighet att få resa och upptäcka och att få en upplevelse du aldrig kommer glömma. 

SÖK SÖK SÖK är allt jag har att säga! Om du känner dig tveksam, sök ÄNDÅ och följ magkänslan om du skulle bli antagen. 
Från en resa till staden Brygge i Belgien.