Reserapport - KI-student
Stadshuset i Leuven
Lärosäte: UC Leuven-Limburg
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 21/22
Namn: Sofia Åhman
E-postadress: sofia.ahman@stud.ki.se

Innan avresa

Första gången jag fick höra om att man under biomedicinska analytikerprogrammet kunde få åka på utbyte var under internationaliseringsdagen termin 2. Detta var då något som jag inte tog till mig så mycket utav då jag redan bestämt mig för att ett utbyte inte är något för mig. Jag tror att detta beslut grundade sig i osäkerhet och en bekvämlighet, att inte våga ge sig ut på öppet vatten. När vi sedan hade ytterligare en internationaliseringsdag var det som att något hände. Studiekamraterna var peppade, det började bli högst aktuellt för oss att ta ett beslut och eventuellt börjar knåpa på en ansökan.


Med blandade känslor satte jag mig och skrev ihop ett motiveringsbrev och ett engelskt CV och skickade in min ansökan. Jag hade ju alltid möjlighet att tacka nej om jag nu mot all förmodan skulle bli nominerad. Sedan kom det där mejlet, där jag faktiskt hade blivit nominerad. Min instinktiva tanke var nej, jag vågar inte detta. Men efter konsulterande och peppande med och från familj och vänner insåg jag att när jag är en av de få som fått denna möjlighet, då kan jag inte bara sumpa den chansen. Jag såg nu denna möjlighet som ett sätt för mig att växa som människa och utvecklas både personligt och språkligt. Att jag även fick möjligheten att uppleva denna resa med en studiekamrat och nära vän var pricken över i:t. Jag tackade alltså ja, och nu i efterhand är jag evigt tacksam för att jag vågade och gjorde det!


Anledningen till att jag valde att åka till just UC Leuven-Limburg (UCLL) i Belgien var av flera anledningar. Först och främst tyckte jag personligen att 2,5 månads praktik lät mer lockande än att göra mitt examensarbete utomlands som man fick göra om man åkte till Dublin. En annan anledning var att jag var nyfiken på Belgien som land och att jag ville fräscha upp mina igendammade franskakunskaper. Ytterligare en anledning var att upplägget av sista terminen passade mig bättre, jag ville gärna även läsa kursen Global Hälsa och det hade krockat om jag valt att i stället åka till Dublin. Därför föll mitt val på Belgien.


I och med pandemin var det länge osäkert om vi ens skulle få komma i väg på vårt utbyte. Vi stod länge stand-by och väntande på att eventuellt få ett besked om att de beslutat sig för att inte ta emot utbytesstudenter. Det var jobbigt att inte riktigt kunna förbereda sig men det slutade ju som ni förstår med att utbytet blev av eftersom att jag nu skriver här. 


Jag upplevde informationen om utbytesstudierna från både KI och UCLL som bra och strukturerad. Från KI tycker jag att internationaliseringsdagarna var mycket informationsrika. Innan utbytet fanns även KI där vid frågor och kunde på ett bra sätt strukturera upp allt som till en början kändes väldig rörigt och överväldigande. För helt ärligt var det väldigt många grejer som skulle göras innan utbytet; registrering hos partneruniversitetet, studentkort, boende, flyg, dokument tex. Learning Agreement, merkostnadslån hos CSN, försäkringar, stipendium och språktest via Erasmus+ mm. Allt detta fick vi själva göra, men med stöd från universiteten. På UCLL:s webbplats; (https://www.ucll.be/international) finns mycket information som kan vara till hjälp under processen, även denna sida på KI innehåller bra och viktig information; (https://utbildning.ki.se/student/biomedicinska-analytikerprogrammet/internationaliseringsarbetet-pa-biomedicinska). 


Hälsointyget från KI anser jag var väldigt viktigt att få med sig, även sitt vaccinationskort så man kan visa att man tagit alla vaccinationer som krävs, bland annat Hepatit B. Något som vi dock stötte på som ett problem var att det var krav på Tuberkulin-test för arbete inom hälso- och sjukvård i Belgien. Detta var något som vi inte visste men det gick att ordna så att vi fick göra det på plats. Även labbrocken är viktig att inte glömma då du ska använda din egen under hela praktiken. Att ta med paraply och regnkläder tycker jag också kan sägas hellre en gång för mycket än för lite, Belgien är väldigt regnigt under hösten och förvintern.

Förväntade tjejer som precis börjat sin resa

Ankomst och registrering

Till skillnad från Sverige hade Belgien lite striktare Covid-19 restriktioner vilket var en omställning när vi kom ned. Till exempel så stängde restauranger, barer och butiker tidigt och man var tvungen att bära munskydd överallt där det vistades mycket folk. Någon vecka in så släpptes dock restriktionerna då smittoantalet hade minskat (tji fick dom sen då den plötsliga öppningen av samhället igen ledde till att Belgien blev de landet med mest smittade i hela Europa 2 månader senare). 


Jag och min studiekamrat flög ned till Belgien 2 dagar innan vår praktik började. Flygresan gick snabbt, ca. 2 timmar och den gick smidigare än förväntat trotts pågående pandemi. Vi fick göra en hälsodeklaration (PLF) och även visa upp vaccinationsbevis men sedan var det fritt fram att komma in i landet. Vi tog sedan en taxi från flygplatsen i Bryssel till vårt boende i Leuven, ca. 20 minuter resa. 


Att anlända 2 dagar innan tyckte jag kändes precis lagom, vi hann bosätta oss, utforska vårt närområde och landa lite innan vår första dag på praktiken. Då vi åkte i väg under pandemin så blev vårt utbyte totalt 10 i stället för 13 veckor. Detta då vi fick utföra venprovtagningen, som i vanliga fall brukar göras under utbytet, hemma i Sverige. Detta innebar även att vi missade terminsstarten och därmed universitetets introduktionsdag. 


Introduktionsdagen brukar i vanliga fall vara ett perfekt tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter men återigen i och med pandemin så ska den tyvärr ha varit väldigt avskalad och digital. Att vi missade denna dag tycker jag var en förlust eftersom vi inte fick möjlighet att möta några andra studenter under vår praktik på sjukhuset då de flesta studenterna håller hus på universitetet. Vi fick dock via partneruniversitetet kontakt med två studenter som läste motsvarande program och termin som oss i Belgien. Denna kontakt uppskattar jag mycket då dessa två studenterna visade oss vägen till vår praktikplats första dagen men även en del guldkorn i Leuven. 


Leuven är verkligen en studentstad men tyvärr har jag inte superbra koll på några studentorganisationer då jag själv inte var delaktig i någon eftersom allt var pausat pga. pandemin. Men man ska kunna vända sig både till Erasmus och UCLL för studentorganisationer och aktiviteter och ett annat tips för att få kontakt med likasinnade är att använda Facebook. Där finns många grupper som tex. ”International Students @ K.U. Leuven – Erasmus/ Exchange/Int’l Fulltime” där man kan få kontakt med andra utbytesstudenter. Erasmus håller även i vanliga fall en välkomstvecka en vecka innan terminsstart där du får möjligheten att träffa massa studenter, får medverka på aktiviteter och kan få hjälp med boende. Denna vecka har enligt tidigare studenter varit mycket roligt men tyvärr så anordnades den inte denna termin. 


Mottagandet på praktikplatsen tycker jag var toppen. Första dagen innebar mest en massa administrativt. Inskrivning, uppförandekod, kontroll av vaccinationer, studentkort, access till laboratorium mm. Sedan fick vi en rundvandring och fick hälsa på våra kollegor för de kommande 10 veckorna där alla mötte oss med öppna armar och var nyfikna på vilka vi var.

Bartorget "Oude Markt" är väl värt ett besök

Ekonomi

Ekonomin var något som jag oroade mig över innan jag åkte iväg. Jag ville kunna komma hyfsat billigt undan men ändå kunna få ut en maximal upplevelse av mitt utbyte. Jag upplevde att priserna generellt i Belgien är klass med prisläget i Sverige, kanske något billigare. Jag och min studiekamrat valde att dela på boende och att bo ganska spartanskt. På så sätt kom vi ganska billigt undan i boendefrågan och de kategorierna där det drog iväg mest pengarna var absolut nöjen, resor och måltider.


Mat

Ett bra tips för att hålla nere kostnaderna är att laga mat hemma, gärna storkok som räcker till lunchlådor på veckodagarna. Detta var något vi var väldigt duktiga på och vi höll på så sätt ner matkostnaderna på veckodagarna. Bra tips på matbutiker är "Match" på gatan Bondgenotenlaan där du som student får rabatt och ALDI är också ett annat bra alternativ. Då vi höll ner på matkostnaderna på vardagarna brukade vi på helgerna ofta lyxa till det och äta ute, men antalet restaurangbesök går såklart att minska om man vill komma billigare undan. Det finns restauranger i alla prisklasser men generellt skulle jag säga att maten och restaurangmåltider kostade ungefär som det gör i Sverige, eventuellt något billigare.


Resa

Vi åkte en hel del buss i Leuven, kollektivtrafiken var smidig och det gick bussar över hela staden. ”De lijn” var de som hade hand om bussarna och det var enkelt att köpa bussbiljetter via deras hemsida (https://www.delijn.be/en/) eller genom deras app; ”De lijn”. Vi använde oss av appen och köpte kuponger med 10 resor för €16. Leuven är också en väldigt bra cykelstad om man föredrar det. 


Vi utforskade Belgien men även närliggande länder med hjälp av tåg vilket jag anser var något billigare jämfört med resor inom och från Sverige. Tågbiljetter för våra tågresor köpte vi antingen via appen ”Omio” eller via automater som fanns på stationerna. Ett tips är att vara ute i god tid för då brukar biljetterna oftast kosta lite mindre. Tågbiljetterna till exempelvis Paris, Amsterdam och Köln kostade ungefär €100 tur och retur. Om man är sugen på att besöka Luxemburg som dock är en lite längre resa (ca. tre timmar enkel väg), kan man göra det för endast €20 tur och retur. Resorna var något som jag anser förhöjde mitt utbyte men är också något som är helt frivilligt och kan anpassas efter sin ekonomiska situation. 


Jag ska inte sticka under stolen med att det var en hel del pengar som gick åt under mitt utbyte men jag är glad över att jag valde att inte snåla. Resebidraget från KI, merkostnadslånet från CSN och Erasmus-stipendiet var en skön trygghet att ha i med sig i studentkassan. Ett tips är också att söka ytterligare stipendier!

Grand-place ("Grote Markt") i Bryssel

Boende

Jag upplevde boendefrågan som lite problematisk i Leuven. Då vi varken var där ett akademiskt läsår eller en hel termin så var inte boende det enklaste att lösa. Eftersom Leuven är en studentstad hyrde tyvärr universitetet och de allra flesta förmedlingarna bara ut just för helår eller hela terminer. Vi letade också efter boenden på Facebook. Vi sökte på ”accomodation”, ”flats” eller ”rooms” efterföljt av Leuven så dök det upp grupper med tips på boenden som vi gick med i. Det man måste vara försiktig med när det gäller Facebook är att det förekommer en del bedrägerier tyvärr, så regel nummer ett är att aldrig betala någon deposition eller liknande i förskott.


Efter gediget letande vände vi oss ändå slutligen till "Airbnb". Airbnb kändes som ett säkert kort där man har ett företag att vända sig till om något skulle hända eller vid eventuellt avbokning. Vi hittade inget boende för hela perioden borta utan det slutade med att vi hade ett boende första halvan av utbytet och ett annat den sista halvan. Jag upplevde det inte som ett problem med en flytt under tiden, jag tyckte att det fungerade bra. Vi stötte även på ett problem en vecka innan vår avfärd då vår värd plötsligt avbokade vårt första boende. Detta var stressigt men vi hittade ett nytt boende, en enrummare med våningssäng. Med det sagt, så löser sig alltid allt på något sätt oavsett om det inte blir som man tänkt sig från början. 


Standarden på våra två boenden var enkel men det fanns alla faciliteter man kan tänkas behöva. Badrum med dusch och toalett, sovplats och ett bra utrustat kök. Vi betalade ca. €600 per månad var för boendena vilket kändes helt överkomligt. Leuven är en ganska liten stad så boendena låg inte alls särskilt långt bort från varken centrum eller sjukhuset där vi hade vår praktik. Ena boendet låg en 20 minuters promenad från sjukhuset och det andra en ca. 15 minuters bussresa bort.

Belgiska våfflan!

Studier allmänt

Jag gjorde min praktik på UZ Leuven Gasthuisberg (https://www.uzleuven.be/en) vilket är ett av Belgiens största sjukhus. Under min praktik var jag på labbet måndag till fredag mellan klockan 08.00-16.30. Jag var tre veckor på klinisk kemi och sju veckor på patologen. Jag upplevde att standarden på laboratoriet i Belgien var densamma som i Sverige. De arbetade på liknande sett och hade många instrument som jag har stött på tidigare under vår utbildning och under arbete. Det som skilde sig ganska markant var att de endast använde labbrock, inga kliniska kläder och de använde också handskar väldigt sällan. Det finns också en stor skillnad gällande praktik under vår utbildning jämfört med i Belgien. Under vår utbildning har vi totalt sex veckors praktik under termin 5, motsvarande utbildning i Belgien har tre månaders praktik under termin 5 eller 6 - vilket är en ganska stor skillnad. Att vi därför fick möjligheten till 10 veckors praktik i och med vårt utbyte ser jag som en stor fördel. 


Både på klinisk kemi och patologen fanns det studentansvariga som hade hand om oss och som vi kunde vända oss till vid minsta oklarhet. Det fanns också en kontaktperson från partneruniversitetet som kommunicerade med sjukhuset. Universitetets studentportal heter "KU Loket" men då vi inte läste några kurser så använde vi inte den förutom när vi efter avslutat utbyte skulle ladda ned Transcript of Records. "Mobility-Online" var också en plattform som vi använde frekvent när de rörde de administrativa bitarna.

Mikroskoperande på klinisk kemi

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Min praktik på UZ Leuven Gasthuisberg (klinisk kemi och patologi) motsvarar totalt 15 ECTS (hp) och tillgodoräknar därmed Tillämpad biomedicinsk laboratorievetenskap 2 (1BA153) 7,5 hp och valbar kurs 7,5 hp (i mitt fall transfusionsmedicin (1BA180)). Jag behövde under utbytet inte utföra några skolarbeten utan det var praktiken som var huvudfokuset. Vi skulle däremot skriva en blogg under tiden och den får ni jättegärna läsa för ännu mer detaljer och bilder; (https://sallysofiainleuven.wordpress.com)


Klinisk kemi

Här fick jag cirkulera runt bland de olika stationerna och instrumenten på laboratoriet. Jag fick t.ex. följa med på stationer där blod-, urin- och fecesprover analyserades. Jag fick också bland annat vara på stationerna protein, autoimmunitet, virus, hematologi, koagulation samt covid-19. Det var väldigt lärorikt att se hur många analyser de faktiskt gör på labbet, få möjligheten att följa provets väg och lära sig mer om metoderna. Mindre bra var att jag anser att tre veckor var för kort tid på ett så komplext och stort laboratorium. Det blev stressigt att hinna gå igenom allt och man fick ibland inte lära sig så djupt om metoderna. Det förekom ingen examination utan man skulle bara vara delaktig och kunna utföra metoderna på ett korrekt sätt. 


Patologi

På patologen fick vi följa organ och biopsier från att de kom in till labbet till att de var sektionerade och färgade på ett objektsglas. Vi fick skära vävnader i mindre bitar, bädda in dessa i paraffin, snitta med en mikrotom och se färgning av preparaten. Det som var bra på detta labb var att vi fick träna på vår teknik gällande att skära upp vävnader på rätt sätt, bädda in dessa och även öva på vår snittningsteknik. Det som var mindre bra var att det ibland kändes som att de mer utnyttjade vår arbetskraft än att vara villiga att visa oss hur de arbetar. Vi fick t.ex. under en ganska stor del av vår tid här smälta paraffin och sortera klossar för lagring. En stor anledning till att det blev på detta sätt grundar sig i brist på personal p.g.a. Covid-19. Här skedde inte heller någon riktig examination utan antalet snittade preparat samt kvalitén av dessa bedömdes. 

Snittning på patologen

Språk och kultur

Belgien har tre officiella språk flamländska, tyska och franska. Beroende på vart i Belgien du befinner dig så dominerar olika språk. I Leuven pratar de flesta flamländska medans i Bryssel dominerar franskan. Vi kommunicerade på engelska både till vardags och med samtliga av våra kollegor och handledare. Språket anser jag inte var ett hinder och det gick bra att följa undervisningen. Vissa var bra på engelska och vissa mindre bra men med hjälp av Google Translate eller att testa ordet på flamländska alternativt svenska (ja ibland var det i princip samma ord på bägge språken) så förstod vi varandra. En hel del löstes också genom att peka och gestikulera. De flesta dataprogrammen var på engelska men en del var på flamländska och där fick man helt enkelt bara memorera hur man skulle gå till väga. 


Ett tips är att lära sig lite enkla fraser på flamländska som man kan imponera med, det uppskattades av belgarna. ”Duolingo” är ett exempel på en bra app om man vill lära sig enklare fraser och ord. Sedan så får man även tillgång till gratis språkkurser på flera olika språk online av Erasmus+ i appen ”OSL” , detta efter att man gjort det obligatoriska språktestet i engelska innan utbytet. Jag stötte dock aldrig på några problem med att kommunicera på enbart engelska både på praktiken och i vardagen.


Jag tycker att Belgien på många sätt påminner om Sverige. Kulturen, folket och även modet gav på något sätt lite hemmakänslor. Jag kände mig ganska direkt hemma i Leuven, kanske just för att staden är så intim och studentvänlig. Jag upplevde belgarna som ett väldigt gästvänligt, socialt och trevligt folk. Det som däremot var en ganska stor kulturskillnad var maten. Framför allt vad man åt skilde sig en hel del mot det vi är vana vid. Lunchrasterna var alltid ett nöje, belgarna äter kall mat till lunch vilket oftast innebär en macka och när vi då kom med våran varma lunch så uppstod många undrande blickar och skratt. 


När man är i Belgien tycker jag att man ska testa på några av deras specialiteter, t.ex. moules-frites, belgiska våfflor, stoofvlees (köttgryta), vol-au-vent (smördeg med stuvning) och balletjes (köttbullar i tomassås). Belgien är också såklart kända för sin choklad och öl. Det kända ölet Stella Artois bryggeri ligger faktiskt till och med i Leuven. Vi insåg också att belgarna verkligen älskar att fritera saker, de fanns speciella ställen kallade "Frituur" där de köpte friterad mat som snack. På en Frituur kan man hitta belgiska frieten (som absolut inte får förväxlas med french fries enligt dom själva!), friterade köttbullar (boulettes), bitterballen och friterad frikandel (viandel) mm. Ytterligare ett tips om man någon gång vill beställa hem mat är apparna ”Deliveroo” och ”takeaway.com”.

Jag och min studiekamrat vid den 102 m höga Atomium i Bryssel (det var ljusshow i atomen!)

Fritid och sociala aktivteter

Leuven är en perfekt studentstad där majoriteten av befolkningen faktiskt består av just studenter. Det märks tydligt då det på vardagarna, både dag och natt, är fullt av liv i staden. Men på helgen däremot lämnas staden tyst och öde då alla belgiska studenter åker hem till sin hemstad. Som nämnt tidigare så brukar det i normala fall arrangeras sociala aktiviteter för oss utbytesstudenter där man ska kunna skriva upp sig på olika utflykter, sporter och kulturupplevelser, men detta ordnades tyvärr under terminen jag var där.


Leuven är litet men det finns mycket att utforska under sin lediga tid och det är smidigt då allt ligger nära till hands. Då staden som sagt är en studentstad finns det gott om pubar och barer. Oavsett om man är intresserad av att festa eller inte så rekommenderar jag ett besök på torget Oude Markt som är ett torg fullt med en massa klubbar och barer, här finns också Europas längsta bardisk. Andra ställen som jag rekommenderar att besöka är Grote Markt med sina restauranger och det maffiga stadshuset. Ladeuzeplein är också värt ett besök där man kan se en speciell konstkonstellation och det vackra biblioteket. Den botaniska trädgården, Kruidtuin Leuven är också väl värd ett besök. Om man är intresserad av shopping så rekommenderar jag Diestsestraat och för en trevlig middag så rekommenderar jag restauranggatan Tiensestraat där man bland annat kan äta goda musslor på "De Valck", tapas på "Baracca" eller Ramen på "Umamido". Den restaurang som däremot kom att bli vår absoluta favorit med dess mysiga atmosfär och goda mat var "Pronto Tapas" på Muntstraat som vi besökte vid flera tillfällen. 


Om man åker på utbyte till Belgien på höstterminen så kan jag även varmt rekommendera att besöka julmarknader och kolla på julbelysningar som börjar dyka upp när december och julen är på intåg. Hela stadshuset i Leuven blir julpyntat! Våra jämnåriga kollegor visade oss även deras jultraditioner som bl.a. inkluderade att äta friterad deg (smoutebollen) eller frukt i friterad deg (beignets) på Grote Markt. Det arrangerades även en del ljusshower som var otroligt häftiga att titta på. 


Om man vill utforska mer av Belgien så kan jag rekommendera att besöka Brygge. En supermysig stad med gamla byggnader och en flod som rinner igenom staden som ligger 1,5 timme med tåg från Leuven. Självklart ska man också försöka hinna med en tur till Bryssel och bl.a. kika på deras stolthet Manneken Pis. Bryssel ligger endast en halvtimmes tågresa bort som kostar ca. €16 tur och retur. Jag rekommenderar också verkligen att besöka grannländerna om ekonomin tillåter. Belgien ligger perfekt till och det går att ta sig med tåg till alla grannländer bara över dagen och för ett bra pris. Vi besökte Amsterdam, Paris, Köln och Luxemburg och jag anser att det verkligen blev det lilla extra att göra dessa utflykter under min tid i Belgien. Så länge man hade ett giltigt vaccinationspass gick det fint att pendla mellan gränserna trotts pandemin.

Amsterdam

Sammanfattning

Jag ser tillbaka på mitt utbyte som en riktigt härlig tid och jag tror och vet att min utbytesperiod har utvecklat mig både på ett personligt plan och språkligt. På det personliga planet så har jag fått ett stärkt självförtroende, insett att jag klarar mer än jag tror. Jag har också språkligt utvecklat mina engelskkunskaper, fräschat upp mina franskakunskaper och lärt mig små ord och fraser på flamländska. Dessa egenskaper kan jag även applicera på mina studier vid KI. Mitt stärkta självförtroende gör att jag tror på mig själv i mina studier och mitt framtida yrke. Mina språkkunskaper har jag också nytta av då jag exempelvis valt att skriva mitt examensarbete på engelska vilket jag antagligen inte gjort om jag inte hade haft min period utomlands. Jag har även fått massor med praktisk erfarenhet och ny kunskap inom min profession vilket jag kommer ha stor nytta av ute i arbetslivet. Mitt utbyte fick mig också att inse att man inte mitt uppe i alla studier får glömma bort att vara spontan, uppleva saker, resa och träffa nya människor. 


Så med detta sagt, våga kasta er ut och lämna den trygga hemmaplanen; vardagen, familj och vänner. Den finns kvar när du kommer hem igen och tiden flyger i väg. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte på utbyte, denna upplevelse kommer jag bära med mig för resten av livet, tack KI för att jag fick denna möjlighet! 


Så jag säger, kör! Och jag svarar även mer än gärna på frågor och funderingar om ni går i tankarna att själva åka i väg.

Hejdå Belgien