Reserapport - KI-student
På äventyr i Skerries!
Lärosäte: University of Dublin - Trinity College Dublin
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Liza Azad Nasir
E-postadress: Lizaazad@gmail.com

Innan avresa

Vad kul att du har hittat dig in till just min reseberättelse. Jag misstänker att du är intresserad av att testa dina vingar och åka iväg på ett utbyte, kanske t.om till Dublin? Jag hoppas att kunna hjälpa dig på bästa möjliga sätt. 

När man funderar på att göra en utbytestermin utomlands finns det en del saker att fundera på. Varför vill du åka? Vad för typ av utbyte är du intresserad av? Hur ligger du till med dina studier hemma på KI? mm.
Personligen ville jag åka på ett utbyte av två anledningar; 1. Tvinga mig själv utanför min så kallade "comfort zone" samt för att se hur tandvården funkar i andra länder.
Ingen anledning är bättre eller mer rättfärdigad än den andra. Kanske vill du bara resa? Byta miljö eller lära känna nya människor? 

När jag valde vilket universitet jag ville söka till, visste jag inte mer om Dublin/Irland än gemene man. Däremot hade jag hört väldigt mycket gott från andra studenter och lärare på skolan. Jag gjorde min research genom att läsa tidigare utbytesstudenters reseberättelse och tyckte mig ha hittat hem! Liksom de flesta andra och kanske du, ville jag få göra mycket mer patientbehandling. Dublin gav intrycket av att vara ett dental sjukhus som tog emot många olika typer av patienter med stor variation i behandlingsbehov. Dessutom tyckte jag det verkade extra spännande då jag läst att de gör mycket kirurgi. 
Med det sagt valde jag Dublin endast utifrån skolan och tänkte inte speciellt mycket på staden, kulturen, kostnader, möjligheter till resande mm. 

Något annat som är viktigt innan avresa är såklart hur man ligger till i sina studier hemma på KI. Förutom att skolan har krav på att man ligger bra till med tentor och kurskrav, är detta även något som du borde lägga stor vikt i. Även om man såklart hoppas på att göra mycket behandlingar under utbytet så tycker jag inte du ska räkna med att ha fått ihop några kurskrav. Så se till att du ligger bra till och planera hur du ska klara av dina kurskrav när du kommer hem! 

INNAN AVRESA:
Efter att man har gjort sin ansökan och blivit antagen av KI att åka på utbyte, måste man även göra en ansökan till DDUH. Man behöver skicka in en del dokument, kopia av pass, blodprov för Hepatit B antikroppar, se till att man har ett pass som är giltigt minst 6mån efter hemkomst mm. Det är bra att göra allt detta så snart som möjligt för att slippa stressen som för de flesta är oundviklig. Själv är jag en sista minuten person...
Vico bath! Mer om detta fina ställa under "fritid".

Ankomst och registrering

En tidig lördags morgon anlände jag till Arlanda med 3 månaders packning och stor förväntan. Utresan var i samband med att många länder börjat släppa på covid-19 restriktionerna och flygplatsen var packad med människor. Flygresan till Dublin var ca 2 timmar lång, SAS erbjöd även under denna period frekventa direkt flyg och ungdomsbiljetter till ett förmånligt pris. 

Jag anlände 2 dagar innan våra intro dagar skulle börja och passade då på att utforska området jag skulle bo i, äta god mat och vara i så kallat "semestermode", vilket jag kan rekommendera. Tidigare än så behöver man inte anlända om man inte har specifika planer för de dagarna. 

Vår första skoldag/intro dag träffade vi Dr Clarke, som är lärare och ansvarig för Erasmus studenter, och Mrs Nolan som är den internationella koordinatorn på DDUH. De första 3 dagarna var ganska lugna. Mestadels av tiden spenderas med att bekanta oss med kliniken, journalsystem, sociala ytor och att lära sig orientera sig runt i byggnaden. Som förväntat var det ganska mycket information på en och samma gång och det kändes svårt att komma ihåg ens en 1/5 del av allt, men inom de första 4 veckorna faller allt på plats - så stressa inte upp dig!
Trinity Collage of Dublin

Ekonomi

Vi studenter som beger oss till Dublin får det högsta Erasmus stipendiet av alla utbytes studenter. Med det sagt så är levnadskostnaderna generellt ganska höga i Dublin, varför vi får ett högre stipendium. Den största boven är boendekostnader, jag betalade 260euro/veckan för ett rum.. Jag upplevde å andra sidan att livsmedelkostnader, resturang besök/lunch var snäppet billigare än här i Stockholm. Eftersom att jag hade Lidl runt hörnet handlade jag för det mesta där. Däremot tyckte jag Dunnes hade bättre utbud och även bra priser. 

Andra kostnader som kan tillkomma är transportkostnader. Det går mycket bussar och spårvagn genom city och man kan ta sig runt med hjälp av de, ska man längre ut så har de tåg man kan åka med. 
Eftersom att jag bodde ca 25 min gång avstånd till skolan så promenerade jag alltid till och från skolan, vilket gjorde att jag inte behövde spendera så mycket pengar på kommunal trafiken. Däremot skaffade vi alla ett student "leap card" under våra intro dagar, vilket motsvarar ett SL kort. Man laddar på det med pengar och kan sedan resa runt i staden med buss, tåg och spårvagn till ett rabatterat pris. 

En utgift som man har innan utbytet är under ansökningsperioden när b.la man tar blodprov. Jag fick betala strax över tusenlappen för det och sökte mig till en privat klinik i Solna eftersom jag behövde resultat ganska omgående.

Boende

Boende situationen i Irland, och framförallt i Dublin är inte den bästa. Det är ganska svårt att hitta boende och man får betala stora summor för lågkvalitativa boenden. Vi var två studenter från KI som åkte tillsammans och letade i början efter ett gemensamt boende att hyra i 3 månader. Det var väldigt svårt eftersom i princip ingen ville hyra ut under en sån kort period. Däremot finns det ett stort utbud av student bostäder som ägs av privata företag. Dessa kan man ansöka till efter att man blivit antagen av DDUH/TCD och fått ett student nummer. De erbjuder olika typer av rum med eget badrum/toalett och ett gemensamt kök/vardagsrum.

Stället som jag bodde på heter Aparto - Binary hub. Själva företaget, Aparto, har fyra olika komplex runt om i staden och är man ute i god tid kan man med stor sannolikhet hitta ett boende hos de eller andra aktörer i Dublin. Jag betalade 260 euro/vecka, vilket är ett ganska bra/normalt pris för Dublin. 

När vi letade efter lägenheter att hyra kollade vi på hemsidorna Daft.ie, rent.ie, Airbnb, facebook market och facebook grupper. Det är väldigt viktigt att vara försiktig då det är vanligt med bedrägeri! 
Ankomsten till mitt nya hem i 3 månader!

Studier allmänt

Undervisningen på DDUH skiljer sig i stora drag ganska mycket från den vi är vana vid på KI. Studenterna där har i princip inga eller väldigt få föreläsningar då mesta dels av utbildningen görs via praktik, alltså klinik tid, eller via den så kallade PBL undervisningen. 

PBL, står för "Problem based learning" och är seminarium tillfällen som de har en gång i veckan där de får två olika fall som de diskuterar ihop och presenterar veckan efter. Fallen som de fick var uppdelade i två olika block, ena var mer odontologiska fall som berörde tex protetik, medan det andra blocket var mer oral medicinsk. Dessa pass var i princip valfri för oss att delta i eftersom att vi endast var där på klinisk rotation, men jag rekommenderar att man deltar vid 1-2 tillfällen för att testa på. PBL är en rolig lärandeform som jag personligen önskar vi hade haft på KI. Däremot uppfattade jag det som att studenterna på DDUH var ganska trötta på det och önskade ha mer föreläsnings tillfällen. 

Den praktiska delen upplevde jag ganska besvärlig till en början. Vi blev kastade in i deras klinik och rutiner med endast en halv dags intro av själva kliniken. Rutinerna och strukturen skiljer sig lite från det vi är vana vid på KI. Samtidigt har eleverna en helt annan frihet med sina patienter och får göra mycket mer behandlingar, i antal, än vad vi får göra. Klasskamraterna är helt underbara och var alltid där när man behövde hjälp med att hitta något, skriva sina journalanteckningar, debitera osv. 

Något annat som skiljer sig väldigt mycket från KI är hierarkin på skolan. Samtliga lärare ska tilltalas vid deras formella titel, Dr, Mr, Professor osv samt efternamn. Personligen tyckte jag om detta i början och uppskattade att det skapar en sorts distans och respekt mellan lärare och elever, då vi hemma ibland kan vara alldeles för "chill". Däremot fanns det en del lärare som kunde vara nästan nedlåtande, vid sånna tillfällen kändes den mer hierarkineutrala miljön på KI mer bekväm. 
Vidare fanns det lärare på skolan som kallades för House Officers. Dessa är ny examinerade tandläkarstudenter, många har själva gått på DDUH, som nu jobbar på skolan och roterar mellan de olika klinikerna. Relationen till dessa var mycket mer vänskaplig, trots att de hade en typ av lärarroll. 
Här sitter vi samlade efter ett klinikpass, 8 pers över en dator, för att diskutera olika patientfall vi mött under dagen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Eftersom att utbytet endast gällde den praktiska delen var vi i Dublin på så kallad klinisk rotation. Det betyder att vi närvarade på alla deras kliniska pass där vi bla hade egna patienter som vi diagnostiserade och behandlade. Den teoretiska utbildningen för T8 gjorde vi parallellt med våra kära klasskamrater hemma i Sverige. Detta betyder såklart att vi missade alla föreläsningar och seminarier och fick skrapa ihop material inför tenta plugg på egen hand. Vi skrev tentorna i PED och ORT i Dublin. Tentorna skickades till den internationella handledaren på DDUH och vi blev under tentamens dagen placerade i ett rum med en tenta vakt och fick skriva samtidigt som våra kursare i Sverige. Även tentamen i OSK skrevs från Irland, men eftersom att den var digital hemtenta fick vi skriva den på egen hand hemifrån men fick ledigt från skolan den dagen. 

De kliniska kurser som vi deltog i på DDUH var:

Advanced Restorative & Integrated Patient Care

Dessa pass motsvarar våra ”Protetik/sjukdomsbehandlings” pass och var tillfällen då vi fick behandla våra egna patienter. Vi fick då i princip göra alla typer av behandlingar, från ENDO till protetik. För de irländska studenterna var det lita annorlunda och de behövde planera sina pass/behandlingar beroende på om det fanns någon specialist på sal eller ej, detta för att kunna få sina kurskrav.

 

Vi hade 3 pass i veckan om 3 timmar/pass. Till en början bokade vi endast in 1 patient per pass, men med tiden fick även vi, liksom de irländska studenterna, boka in fler patienter om vi ville. I slutet av varje pass blev vi betygsatta i hur vi presterat, som vi sedan kunde ta del av i samma journalsystem som vi arbetade i.

Vi blev vid ankomst tilldelade 4 patienter var och kunde be om nya efter halva utbytet hade passerat. Dock kunde jag ändå ofta uppleva att jag hade brist på patienter och behandlingar. Detta framförallt eftersom protetiska behandlingar ofta tog lång tid då de skickade många av sina labbjobb tilll Hong Kong. Vilket gjorde att jag var tvungen att remittera vidare en del patienter då jag ej skulle hinna avsluta arbetet.

 

Något som jag saknade generellt under tiden på DDUH var Lardok. I Dublin fanns inget sånt system utan man fick ställa sig i kö och följa efter handledaren när man behövde hjälp. Däremot jobbar man i mycket mindre grupper, ofta 8 elever per handledare, vilket gjorde att väntetiderna ofta var kortare än hemma på KI.

 

 

Child Dental HealthSom du säkert förstår motsvarade detta KI’s kliniska kurs i pedodonti och hölls 1 gång i veckan. En stor skillnad från Sverige är att kursen börjar på preklin där studenterna får lära sig att preparera för olika typer av kronor, utföra pulpektomi enligt Cvek, splinta tänder mm. Efter den prekliniska kursen så får man börja jobba på sal med patient i par. Personligen upplevde att det var en stor brist på patienter, mycket uteblivande, jämfört med Sverige.

 

Orthodontics

Vi hade ortodonti en gång varannan vecka och även här jobbar man i par. Det var enormt stor brist på patienter till de irländska studenterna vilket gjorde att vi utbytesstudenter inte riktigt prioriterades. Jag hade aldrig egna patienter utan fick om jag hade tur assistera min klinikpartner, men även hon var ofta ”patientlös”. På de få patienter de har utför de interceptiv behandling men även behandling med fast apparatur. De interceptiva behandlingarna görs inte alls i lika stor utsträckning som vi lära oss på KI, vilket jag tyckte var synd eftersom det är det vi kan göra med vårt leg som allmän tandläkare.

 

Accident and emergency

Motsvarar vår kurs I akuttandvård. Vi spenderade en hel del tid här när resterande av studenterna var på påsklov och trivdes väldigt bra. Här fick vi göra behandlingar som cementera lossade kronor, temporära lagningar men framförallt extrahera tänder.

Efter påsklovet började även de irländska studenterna med denna kurs som hölls 1 gång varannan vecka.

 

LA Clinics

Är en extrationskurs som gick 1 gång varannan vecka och hölls i halvgrupp om 4-5 elever. Man delades upp i par och fick behandla så många patienter som var inbokad just denna dag, vilket alltså kunde variera. Men även här upplevde jag en stor brist på patienter och inte allt för sällan fick vi sitta och träna på suturer i väntan på att bli tilldelad en patient.

 

Oral Surgery

Denna kurs var helt ny för oss och väldigt lärorik. Under dessa pass blev vi tilldelade patienter som remitterats till DDUH från olika delar runtom i landet. De led av olika orofaciala tillstånd, alltifrån besvärliga visdomständer till misstankar om orla cancrar. Vi gjorde våra utförliga undersökningar/uppföljningar på de patienterna vi blev tilldelade, ibland i par men ofta ensamma. Sedan kom en lärare in, Oral kirurg eller maxillofacial kirurg, ställde frågor om patienten och vad vi misstänkte att det var/behandling, för att slutligen göra sin egen bedömning.

Vi fick även vara med och ta någon enstaka biopsi. De som ska behandlas skickas antingen vidare till James Hospital ifall det kräver mer avancerad behandling, annars görs även en hel del ”enklare” kirurgiska behandlingar på skolans Day Theater.

 

Oral Medicine

Denna kurs skiljer sig inte mycket alls från Oral Surgery och har egentligen samma typ av upplägg. Man blir tilldelade en patient som man undersöker/följer upp och sedan presenterar för läraren när de kommer förbi ens bås. Under denna kurs fick vi vittna alltifrån Trigeminus neuralgi till olika typer av slemhinneförändringar. Vi avslutade alltid passen med en liten kort föreläsning som gärna följdes av frågor och diskussion.

 

Day theatre

Under påsklovsveckorna var vi placerade antingen på A&E eller här på Day Theatre. På denna klinik sker det olika typer av dagkirurgiska behandlingar, alltifrån implantat istallationer, OPEX, MRONJ mm. Vi studenter fick askultera och med lite tur även hjälpa till med någon rotrest eller sätta några stygn.

Patienterna kommer ofta från Oral Surgery kliniken där de först varit på undersökning.

Här är vi utbytesstudenter samlade på kliniken där vi behandlar våra egna patienter.

Språk och kultur

En av mina största utmaningar när jag kom till Irland var språket, eller rättare sagt dialekten. Trots att jag anser mig pratar bra engelska så var dialekten ganska svår att anpassa sig till i början. De pratar otroligt snabbt men med en väldigt charmig dialekt och har såklart deras egna slang som var främmande för mig. Man vänjer sig dock väldigt snabbt och plötsligt hörde jag mig själv använda en del irländska uttryck.
Vidare har de en väldigt stark och härlig kultur på Irland. Människorna är i regel varmare och mer öppna än vad man är van vid som svensk. Vi blev varmt välkomna av både lärare och elever från alla årskurser när vi anlände på skolan, vilket minst sagt hjälpte lätta på nervositeten! 
Under våra första klinikpass på en helt ny klinik, med annorlunda material, nya termer och ibland nya tillvägagångssätt hjälpte det otroligt mycket med alla kursare som ständigt kom förbi ens bås för att se om det gick bra och ifall man behövde något. 

Eftersom klassen vi hamnade i, var likt oss, en "corona kurs", saknade vi den sociala delen väldigt mycket. Tyvärr upplevde vi inte att det fanns så mycket tillställningar för studenterna på DDUH som önskat. Däremot fanns mycket riktigt den där obligatoriska "fredagspuben" som vi läst gott om i tidigare reseberättelser - vilket var starkt uppskattat. 
När det nalkades vår flyttades våra fredagspubbar ut fotbollsplanen utanför skolan.

Fritid och sociala aktivteter

Som jag nämnde tidigare saknade vi studentlivet och sociala aktiviter på DDUH. Vi hamnade i en corona drabbad klass som till skillnad från oss hade haft totalt lock down och under perioder inte haft möjliheten att gå ut alls. 
Däremot blev vi 4 utbytes studenter otroligt tighta och spenderade våra lediga dagar väl. 

Dublin är en otorligt mysig stad och har mycket att erbjuda. Alltifrån mat, dans, pubbar, shopping, museum osv. Däremot är staden relativt liten och vill man ha ett fullspäckat schema ska man definitvt utforska även utanför Dublin. 
Hade vi någon enstaka dag ledigt så passade vi på att åka ut till olika orter nära Dublin, dessa kunde man ta sig till enkelt via tåg eller bil om man har det. 
Ex på ställen att besöka nära Dublin:
Bray: Ligger söder om Dublin. Vi kom hit en dag för att njuta av havet och vandrade vidare till Greystone(slutsation) igenom ett fantastiks landskap längs kusten. 
Howth: Ligger nordöst om Dublin och är kända för att ha den bästa Fish and chipsen, vilket jag kan instämma på. Här finns även en fantastisk, men blåsig, cliffwalk som man inte får missa. 
Skerries: Är en ort norr om Dublin som bjuder på en mysig små stadskänsla med mysiga restauranger längs hamnen. 
Portmarnock: Ligger också strax norr om Dublin och har en fantastiskt lång och fin strand som man absolut besöka när solen väljer att titta fram. 
Dalkey: Även det än mysig liten ort i södra Dublin. Hit begav vi oss en solig dag i slutet av vårt utbyte i specifikt syfte att ta ett dopp i de Irländska haven. En 20 minuters promenad bort från stationen finner man "Vico baths" som vi blev starkt rekommenderade av våra kursare att besöka, och som jag vidare rekommenderar dig att göra! 

Vi passade även på att besöka Cork, en stad i södra Irland där det skulle hållas en årlig tandläkarmässa samt fest, likt vår rikstämma. 
Galway är Irlands näst största stad och finns på västkusten. Har man möjlighet att hyra en bil till denna resa ska man göra det. Trots att det är vänstertrafik som lyder där är det värt ansträngningen. Man får se helt fantastiska landskap och ha möjligheten att stanna vid olika krogar på vägen. Annars finns det gott om olika turistbyråer som anordnar resor till ett mycket bra pris. Glöm inte att besöka "Cliffs of Moher" när ni är där. 
Wicklow montains nationalpark rekomenderas för den som vill njuta lite av friluftslivet. 
Kilkenny är en liten stad längre in på fastlandet med mycket historia och kultur. Här kan man passa på att se ännu ett slott, av alla hundra, på Irland. 

Landskapen i Irland är helt fantastiska. Här är vi och vandrar i Wicklow Mountain nationalpark.

Sammanfattning

Avslutningsvis vill jag säga att ett utbyte är inte enbart ett glädjefyllt äventyr. Det är av just den anledningen som jag tror att det är givande. Jag har under mitt utbyte fått kämpa med att dras från familj och vänner samt den trygghet och bekvämlighet som det innebär. Tiden i Irland var stundvis väldigt tuff för mig, men till störts del fyllt med lycka och lärdomar. 

Får du chansen att åka, tveka inte på att ta den! 
Vi hade turen att få uppleva den världskända St Patricks day's paraden.