Reserapport - KI-student
Lärosäte: Univerzita Karlova
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Katrin Bezuidenhout
E-postadress: KatrinHanouch@hotmail.com

Innan avresa

Att studera utomlands har alltid varit ett stort intresse från min sida dels att jag har gjort det tidigare under min hygienistutbildning som också varade i 3 månader och var en fantastisk tid. När möjligheten kom igen så fanns det ingen tvekan om att söka igen.
Valet över vilket universitet var inte självklart till en början, men jag och min klinikpartner beslutade att åka tillsammans. Det fanns flera spännande destinationer men efter att ha läst om olika universitet och städer var Prag rankad som top 3. Efter att ha läst om tidigare reseberättelser från studenter som hade skrivit om Charles University kändes det som ett spännande val att göra.
Inför resan var det obligatoriskt att va fullt vaccinerad med Hepatit B samt covid-19. 

Ankomst och registrering

Vi anlände 4 dagar innan skolstart, detta gjorde vi då vi ville landa och "settle in" i både stad och bostad. Under dem första dagarna passade vi på att utforska den fantastiska och charmiga staden, kollade upp hur vi skulle ta oss till skolan mha kollektivtrafik och självklart handla en massa så vi hade en fylld kylskåp! 
Introduktionskurs gavs innan vår ankomst och därför missade vi den, men vi möte upp skolans internationella koordinator samt tandläkaren som var ansvarig för utbytesstudenter. Dem välkomna oss gott och önskade oss en trevlig vistelse. Med koordinatorn fick vi praktisk information om bla hur vi ordnar studentkort medans tandläkaren visade oss runt i kliniken där vi skulle vistas och praktisera yrket. Han presenterade oss även för en av internationella studenter som var vår fadder samt att vi skulle gå bredvid i 2v för att lära oss skolans rutiner, dataprogram och var all material & instrument låg

Ekonomi

En av många anledningar till varför vi valde Charles University och Prag som stad är för ekonomin! Här kommer man billigt undan med många saker och är helt fantastiskt när man kommer hit som student från Sverige! Flera personer hade uppgett sen innan att det är billigt i Prag men blev överraskad när jag väl var på plats! 
Bara några exempel som är värt att ta upp är tex busskort i 3 månader kostade oss 600 sek, drinkar ca 70 sek, öl 25 kr, mitt favorit kebabställe för 62 kr och då fick jag kebab i pita + pommes + dricka ! För alla Uber fans så kan man åka långa sträckor utan att betala någon större kostnad. I början var vi så chockade över hur billigt det var så det blev en hel del resor. 
Vi insåg snabbt att där kan man även som student unna sig utan att känna plånboken blir snabbt tom. För att hålla kostnaderna nere så skulle jag säga att inte äta ute för ofta eller ständigt använda Uber, trots att det är billigt.  
Kostnad på boende var det dyraste slanten vi la under vår vistelse. Vi förstod att just boende var lite dyrare men var överens om att 3 månader är en lång period och då är det viktigt att trivas. Gym upptäckte vi också var dyrt att lägga pengar på. Vi misstänkte att efterfrågan inte är lika stor som i Sverige där var o varannan har ett gym kort (sen är det en annan femma om man faktiskt går på gymmet...). Vi hitta ett litet gym nära vår lägenhet och betalade ca 450kr för 1 månad. 

Boende

Angående boende ville vi ha ett nära skolan samt ha det fräscht. Dem studentbostäder som erbjöds och tipsade till oss var dels nära skolan och till en billig peng. Dock var det alltid delat kök och i många fall delat badrum. Bilderna visade heller inga fräscha rum så vi var båda överens om att inte bo där! Vi testade leta via airbnb och självklart fanns det många förslag och erbjudanden. Vi förstod att det skulle kosta oss mer men vi förhandla och fick ner priset till 4500sek/pers. Det kände vi var värt då vi fick en stor lägenhet med 2 rok samt egen tvättmaskin och torktumlare. Om du bestämmer dig för att välja boende via airbnb så ska du inte vara rädd för att pruta! Skriv till så många som möjligt och var ute i god tid. Lägenheten låg lite längre bort från skolan och tog oss ca 30min från dörr till dörr med spårvagn. Men vi som bor i Stockholm kan hålla med om att det inte är så farligt att pendla.

Studier allmänt

Skolans system i Prag skiljer sig en hel del från vad vi är vana med på KI. För det första så tilltalade man lärarna by Dr och därefter deras efternamn. Vidare är skolan väldigt oorganiserat, flera av materialen och instrument fick du leta efter/jaga från andra studenter eller helt enkelt fortsätta behandlingen utan. Detta var mycket frustrerande för oss då vi självklart var vana vid att allt är så strukturerat och finns på plats på KI! 
En annan grej som vi starkt reagerade på var deras hygienrutiner. Till att börja med såg vi ingen tvätta händerna innan klinikstart, handskarna tog dem inte av när dem gick ur båset, viss spritade handskarna istället för att byta samt använde dem för att rota i lådor och hämta instrument/material. Och inte nog med det så återanvände många sina gamla handskar och detta gäller även för lärare...
Skyddsutrustning var också väldigt begränsat, studenterna fick ta med egna munskydd som dem använde ett och samma under hela dagen. Hörselskydd och skyddsförkläde var inte tillgängligt, någon enstaka student och lärare använde visir. 
När det gäller rtg har dem sensor 1 och tog liggande bw. När vi studerade bw fick man sällan med bennivån eller samtliga molarer och premolarer. Vid apikala rtg bad dem patienterna hålla sensor på plats med deras finger... Där tipsade vi dem att använda hållaren för stående bw för att få med bennivån samt för apikala bilder och inte förlita sig på att patienten håller den på plats. 
Det som bla skiljde oss åt var att studenterna var väldigt duktiga teoretiskt men vi hade mer klinisk erfarenhet. Vi diskuterade mycket med dem och dem berättade hur deras examinationssystem såg ut. Dem har oralexamination och skulle bla kunna besvara över 200 tuffa frågor men endast 3 av dem kommer att utfrågas. Många upplevde att dem blev subjektivt bedömda och upplevde situationen som extremt pressad. Jag är så tacksam över examinationssystemet på KI !
Man började kl 9 med pat och sedan slutade man när man väl var klar med sin behandling, så vi slutade runt 12 och därefter hade man hela dagen att göra som man vill. Det var perfekt för oss som behövde plugga inför ort och ped tentan men också passa på att gå runt på stan och luncha.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Kurser som jag kommer ansöka tillgodo om är 2TL028, BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD, 22,5 hp, 2TL030, KLINISK ODONTOLOGI 5, 10,5 hp och 2TL026, ATT UTVECKLAS TILL TANDLÄKARE 4, 3,0 hp

Dem kliniska kurser som vi valde att ta del av kallades för "teaching hall" som innefatta all typ av dental behandling tex protetik, endo, sjukdomslära osv. Den andra kursen var oralkirurgi 2 och då befann vi oss i sjukhuset. 

Teaching hall: vi blev chockade över hur studenter slängs in i all typ av dental behandling fastän dem inte har slutfört deras preklin. Vi fick tex se när studenter genomförde endo behandlingar utan att riktigt veta samtliga steg dock blev vi fascinerade över hur snabbt dem lärde sig. Där har studenter mycket mera ansvar då lärarna släpper och litar på deras arbete. Patienter har alla möjliga problem och fanns så gott som all typ av behandling att utföra! Vi passade på att göra så mycket endo som möjligt för att få det tillgodo i Sverige. Andra kurskrav som vi fullgjorde var kliniska prov så som fyllnadsprov och cavumprep. I teaching hall har dem ett kö system på datorn som liknar skolans dock fungerade den sällan utan man får armbåga sig fram och ta tag i lärarna för att få hjälp. Lärarna på teaching hall var väldigt snälla och hjälpsamma, ibland lite för hjälpsamma och kunde utföra mycket av behandlingen. Vissa tandsköterskor får man ta med en nypa salt och ursäkta dem...

Oralkirugi 2: kursen bestod av 3 veckor. Första veckan fick vi vara med i akuten, det liknade vår joursystem i Sverige. Andra veckan bestod av operationer. Här fick man se all typ av fall tex käkfrakturer, ped.fall, ortognat kirurgi, cancerpatienter, omfattande extraktioner osv. Detta var det mest spännande delen!! Samtliga käkkirurger var så smidiga och duktiga på sitt jobb och oftast fick en student vara med och assa. Det var så fascinerande att se olika anatomiska strukturer som man har läst om och här får man verkligen varna för känsliga tittare!  
Tredje och sista veckan var omhändertagande av samtliga patienter som hade eller skulle genom gå operation. Behandling som vi fick genomföra var bla plåstra om patienter, ktr sårläkning, ktr occlusion, rengöra sår osv.
Lärarna på oralkirurgin hittade man vissa som var väldigt pratglada, välkomnande i operationssalen och berättade samtliga steg som skulle genomföras medan andra inte var så förtjusta i att prata. Även här får man ta vissa tandsköterskor med en nypa salt...

Språk och kultur

Det var inget språkkrav att resa till Prag dock var vi väldigt förvånade hur bristande engelska vissa studenter hade. Det var inte alltid lätt att kommunicera men vi var tacksamma över att många försökte. 
Vi blev erbjudna online kursspråk som vi inte deltog, däremot var vi snabba med att lära oss viktiga fraser och ord som god dag, hejdå, ja/nej, ont, hur mår du osv. Och jag kan säga att man kom väldigt långt med dem få orden vi kunde och många var imponerade och tacksamma över att vi ansträngde oss att lära språket =)
Många kunde upplevas som ohövliga och otrevliga. Fastän man sa att man inte förstod tjeckiska så fortsatte dem att prata och antog att man ändå ska förstå dem (?), andra gånger kan dem verka kalla mot en men det misstänkte vi pga att dem var osäkra på deras engelska och kände frustration kring att behöva prata. Det var inte lätt i början men man lärde sig att se förbi det och inte ta det personligt. 

Fritid och sociala aktivteter

Efter skolan kunde vi gå ut och äta, ta en drink, handla eller bara gå runt på stan. Vi hann tyvärr inte umgås så mycket med studenterna då vi kom under en period där flera hade sluttentor och behövde plugga. Det var väldigt tråkigt då många var så trevliga och fick bra kontakt med dem. Men vi hade som tur var varandra och även vänner o familj på besök från Sverige som vi tog ut och visade runt staden. Sen fick vi många tips från olika studenter på barer, caféer och restauranger att besöka.
Vi hade även planer på att besöka andra städer och länder men oj oj vad tiden bara rann iväg och vi hann tyvärr inte göra det.
Vi saknade dock aktiviteter och get together med studenterna som Intu kan anordna här på KI. Men det kanske berodde på att vi på Erasmus inte var så stor grupp.

Sammanfattning

Jag är så tacksam över denna upplevelse och så glad att jag valde att göra denna fantastiska resa. Det har öppnat till att se tandläkaryrket med nya ögon. Kunskapen och tips o råd vi fick av lärarna var till stor nytta. Eftersom att lärarna släppte mycket ansvar och litade på studenterna kände man sig omedelbart väldigt duktig som student. Självförtroendet växte och man började få kött på benen. Under min korta tid i Prag kan jag ärligt säga att jag har utvecklats både som person och student. Det är lätt att vara insnöad på ett viss läromoment och det var fantastiskt och se hur andra ser på problemet och tacklar det på ett annorlunda sätt. Det får en att bredda sina vyer och inse hur komplicerat, roliga och spännande tandläkaryrket är! 
Då vi endast hade klinik var det till en stor fördel att fokusera på det och hinna med att uppnå vissa kurskrav. Tyvärr rann bara tiden iväg och hann inte slutföra behandlingar som vi också hade planerat att göra.
Jag kan starkt rekommendera att våga söka utbytes och inte minst till Prag! Staden är helt fantastiskt och perfekt till studenter då det är billigt samt lätt att ta sig runt och kan promenera till många destinationer. Skolan har sina för- och nackdelar. Bland den största nackdelen skulle jag säga är desorganisationen i kliniken och största fördel är att man hinner utföra så mycket kliniskt arbete. Summa kardemumma så vägde fördelarna definitivt tyngre än nackdelarna!!