Reserapport - KI-student
Lärosäte: Kobenhavns universitet
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Isabela Möller
E-postadress: isabela.moller@stud.ki.se

Innan avresa

Jag åkte till Köpenhamns Universitet (KU) under termin 9 och var där ca 3,5månader (jan-22 till april-22)och när jag valde mitt utbyte, så var det inte superviktigt för mig vart jag åkte. Det var mer viktigt att jag kom iväg på ett utbyte och få ett miljöombyte (ffa efter hela Covid-19 pandemin). Eftersom jag ansökte att åka under  termin 9 hade jag inte någon möjlighet att åka utanför Europa. Värdlandet kräver ofta att man kan språket på en viss nivå, och jag kände mig inte redo att plugga upp min spanska, så då hade jag begränsade valmöjligheter. Därmed kom jag på tanken att åka till något land i Norden, och då var Köpenhamn det mest attraktiva enligt mig! 

Fördelen med att åka till Danmark (och Norge) är att man inte behöver ta något språktest, och du behöver inte enbart läsa kurser som går för utbytesstudenter - utan du kan läsa med de danska studenterna, men då danska. 
Dessutom så behövdes inget visum, vaccinationer, eller ansökan för CPR-nr (danskans motsvarigheter till personnr) eftersom man rör sig i Skandinavien, otroligt smidigt!

När jag sedan hade blivit nominerad till KU från KI så la jag upp min studieplan. Handläggaren, både på KU och KI var supersnabba på mail och hjälpsamma. Tyvärr stötte jag på lite problem med kursansvariga på termin 9, men det löste sig till slut! Jag kunde inte läsa hela terminen på i Köpenhamn, men majoriteten. Det jag läste var Sinnen (ÖNH och ögon) samt Psykiatri. Neurokursen läste jag på KI i när jag kom hem. 

Ankomst och registrering

Kursstart var två veckor senare i Köpenhamn än i Stockholm, vilket gjorde att jag hade lite ledigt mellan terminsslutet på termin 8 och starten i Köpenhamn. Så jag passade på att åka ner till Köpenhamn 1,5vecka innan jag började för att orientera mig lite i staden och få en liten slow start. 

Vanligtvis brukar den medicinska fakulteten på KU arrangera en välkomstdag för ankommande utbytesstudenter, men det var fortfarande Covid-19 restriktioner när jag åkte ner så all den infon fick jag som en ppn på email istället. Dock så fanns det en fadderorganisation som man kunde gå med i (inbjuden via mail och rekommenderar att tacka ja) och de gav oss liknande instruktioner 1 vecka in från skolstart. Då fick vi också en rundvandring på campuset (som var sjukt fin med utsikt, se bild) och möjlighet att träffa alla andra utbytesstudenter. Sen hade fadderorganisationen en del event under våren och jag gick på några, framförallt om mina andra kompisar skulle gå, men det gav oavsett en bra möjlighet att lära känna andra studenter från den medicinska fakulteten. 

Inför kursstart var jag lite nervös, för hade knappt fått någon info. Bara ett schema där det fanns tid och plats på Rigshospitalet (deras motsvarighet till NKS). Men KU:s internationella handläggare var superhjälpsam med alla sådana frågor. 
Utsikten från Köpenhamns Universitet, campus Panum.

Ekonomi

Köpenhamn och Stockholm är ju rätt lika när det kommer till hur dyrt det är att leva där, förutom ölen som var billigare och boende som tyvärr är dyrare. 

Jag tog CSN som vanligt och fick Erasmusstipendie, och det gick hyfsat. Vill man göra mycket grejer, vilket jag gjorde, får man nog vara beredd på att ha lite besparingar så att det går runt! Man träffar många andra utbytesstudenter som är taggade på att hitta på saker och göra små äventyr, vilket är superkul, men tyvärr kostar det också. 

Mitt främsta tips för att hålla nere kostnaderna är boendet. Det är tyvärr dyrt med boende, framförallt om man vill bo själv. I Köpenhamn finns det dock gott om kollektiv, och är man ute i god tid och spanar kan man hitta både centralt och för en bra peng! Men man måste vara beredd på att betala ca 6000-8000kr för ett rum i centrala Köpenhamn. Annars så är det sedvanliga studentknep som man får ta till för att hålla kostnaderna nere; matlåda, hitta studentrabatter osv. 

Boende

Jag hade en väldig tur med mitt boende och är så otroligt nöjd med min boende situation! Jag bodde på Nørreport, vilket är att jämställa med Stockholms Odenplan. Du går till Nyhavn på 15min och till Rigshospitalet samt Universitet tog det 10min att cykla. När jag skulle någon annanstans var det ovanligt att det tog längre än 20min att cykla. 

Jag bodde i ett kollektiv med 4 andra danskar som var supertrevliga! Det var fräscht och ordnat. Dessutom hjälpte dem mig med danskan, framförallt i början av min vistelse då jag inte förstod någonting. Boendet hittade jag via Facebook - Svensk i Köpenhamn. Men det var inte helt lätt, jag skrev till många via olika Facebook-grupper innan jag fick napp, så det gäller att ligga på! Man kan också använda sig av boligportal.dk (och liknande hemsidor), men dessa var ej gratis så jag började på Facebook och tänkte att jag skulle gå vidare till hemsidorna om jag inte fick napp. 

Studier allmänt

Studierna var relativt lika det svenska. Jag upplevde lite mer herarki på sjukhuset, men det var en subtil skillnad. Exempelvis hade alla läkare (inklusive läkarstudenterna) rockar på sig hela tiden. De var kortärmade, men alla hade dem. Jag tyckte också att schemat var mycket luftigare. Inte lika mycket föreläsningar, seminarier och VFU. Dock var det lika mycket information så de danska studenterna läser nog generellt mycket på egen hand tror jag. I det stora hela var det väldigt likt det svenska systemet och jag upplevde det lätt att anpassa mig till studierna. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Sinnen (ÖNH och ögon)
Den här kursen var upplagd som lektioner 1gg/veckan i respektive ämne. Dvs lektioner 2 gånger i veckan totalt och sedan föreläsningar på fredagar. Lektionerna var vår motsvarighet till VFU och i gruppen var vi 12 stycken läkarstudenter, blandat med utbytesstudenter och danska studenter. På lektionerna hade vi ett tema varje dag, och började med lätt genomgång, för att sedan ta in patienter till oss studenter som vi turades om och undersöka. 
Vi testade även olika undersökningstekniker på varandra och presenterade anamnes på en patient inför klassen. Jag tyckte det var bra! Vi fick tyvärr inte gå på någon akutmottagning i respektive ämne men det gjorde inte mig något. Denna kurs pågick i 8veckor och avslutades med en klinisk examination där man skulle undersöka en patient, sedan presentera anamnes och status för läraren och slutligen svara på teoretiska frågor om ÖNH/ögon. Kursen var avsedd att kunna ta utbytesstudenter som inte kunde danska, så därför hölls lektionerna så mycket som möjligt på engelska. Undantaget var ju givetvis som patienterna inte kunde engelska. 

Psykiatri
Psykiatri läste jag med de danska studenterna och då var jag tvungen att adaptera mig helt till språket. Denna kurs liknande mer det svenska upplägget än Sinnen. Denna läste jag sist och den pågick i 5 veckor. En veckas föreläsningar och sedan 4 veckors praktik på Rigshospitalet. Jag hade även två pass på en psykiatrisk akutmottagning på ett annat sjukhus. Praktiken var blandat med avdelning (både låst och öppen avdelning), mottagning och eftermiddagsseminarier, seminarier hade vi varje dag så praktikdagarna var enbart innan lunch. Under de 4veckorna skulle man även ibland ta anamnes på en patient och sedan presentera en full anamnes+status på patienten inför de andra studenterna som var placerade på Rigshospitalet, tror vi var ca 9 personer. Tycker det var en mycket bra placering och jag lärde mig mycket! 

Språk och kultur

Danska kulturen är generellt väldigt lik det svenska. I Köpenhamn är dem lite mer lugna, och lite mer "ta det som det kommer" än i Stockholm tycker jag. Dessutom cyklar dem otroligt mycket och det finns massor av roliga ölbarer. Som svensk kommer man inte ha svårt att adaptera sig i det danska samhället - det svåraste är helt klart språket. 

Språkkurser erbjöds ej, men jag kände att jag inte behövde det. De första kurserna jag hade (Sinnen) var ju som sagt på engelska och då kunde jag under tiden träna danska med mina roommates som jag bodde med. När det var dags för psykiatri kunde jag första det mesta, problemet var snarare att danskarna inte fattade vad jag sa! 

Fritid och sociala aktivteter

Det som jag var med i var den fadderorganisationen som jag har skrivit om där uppe. I början gick jag även med i en stor What's app grupp för utbytesstudenter i Köpenhamn som jag använde mig av lite grann. Annars träffade jag nya vänner via plugget eller på annat håll. Jag roade mig ganska mycket med klättring under tiden jag var i Köpenhamn! 

Sammanfattning

Jag tror att jag fått lite perspektiv på utbildningen och hur det kan skilja sig på olika universitet runt om i Europa. KI har väldigt mycket VFU jämfört både med norska, danska och tyska universitet, detta efter ha pratat med de utbytestudenter jag lärde känna. Det var också bra för mig att komma iväg och känna att jag kunde sakna Stockholm och KI lite grann, på sätt har jag fått upp min studiemotivation inför sista året innan jag tar examen! Jag är otrolig glad att jag åkte iväg och rekommenderar varje student på KI att åka iväg om man har möjlighet!