Reserapport - KI-student
Shark Valley, Everglades National Park FL
Lärosäte: Nova Southeastern University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 21/22
Namn: Alexandra Wittborg
E-postadress: alexandra.wittborg@stud.ki.se

Innan avresa

Att få uppleva fysioterapi och studier utanför Europa kändes väldigt lockande för mig då jag dels inte haft möjligheten att resa så långt förut men också för att jag har fått intrycket av att yrket skiljer sig angående många aspekter mellan Europa och övriga världen. 

Så kom Covid19-pandemin när jag gick i termin 2. Mars 2020 ställdes all undervisning på Karolinska om till distansstudier över en natt och drömmen om att få åka utomlands kändes plötsligt väldigt avlägsen. Så kom tiden för ansökan och jag tänkte att det skadar inte att ansöka även om det inte blir av. Detta var i termin 4 och pandemin hade lett till UD's råd om totalt reseförbud. Jag nominerades till utbytet och i Termin 5 inleddes dialogen med Nova Southeastern University (NSU) inleddes från Karolinskas sida men jag ombads att inte få för höga förhoppningar då både Australien och Chicago redan nekat utbytesstudenter. I november kom äntligen det glädjande beskedet att NSU beslutat att ta emot mig och utbytesperioden sattes till mars 2022!

Helt plötsligt blev det ganska bråttom med att boka boende, ansöka om visum och allt annat praktiskt som skulle vara på plats innan utbytet inleddes. Ett möte bokades med VFU-samordnaren som hanterade utbytet från NSU's sida, detta var en intervju där VFU-samordnaren dels bedömde mina språkkunskaper i engelska men också för att förbereda mig inför den process som nu startade och alla dokument som skulle komma att komma. Min upplevelse av det hela var att det var väldigt rörigt allting. Troligtvis för att handläggare var nya på sina positioner på båda lärosätena samt att det varit ett 2 års långt uppehåll i utbytesprocesserna. Dokumentet "Learning agreement" hade jag och den akademiska internationella koordinatorn fyllt i och undertecknat i förväg, detta dokument behövs senare för tillgodoräknande av del av kurs. För mig var det del av kursen "Tema hälso- och sjukvård - Fysioterapi fördjupning" som jag kunde tillgodoräknas 6 av 9 högskolepoäng i. Detta dokument behöver sedan undertecknas av VFU-samordnaren på NSU eller den kliniska handledaren för att tillgodoräknande ska kunna ske. 

För att ansöka om visum (J1) behövdes ett dokument som kallas DS-2019 från NSU och för att de skulle kunna skicka detta behövde de följande information: 
  • För-, mellan- och efternamn
  • Födelsedatum
  • Svenskt telefonnummer
  • Födelseort och -land
  • Information om tidigare J1-visum om en hade haft ett
  • Om man reser ensam eller med anhöriga (sambo, barn etc) 
  • Kopia av CV, Pass, tidigare DS-2019 (om sådant finns)
  • "Exchange Visitor attestation of insurance" (dokument som skickas från Nova för underskrift)
  • Adress i Sverige 
  • Adress i Florida
  • Källa för ekonomiska medel samt bevis! (Jag skulle uppvisa minst $2 761, 64)
Så detta skickades direkt till VFU-samordnaren på NSU för att sedan få dokumentet DS-2019 av deras Office of International Affairs. Efter detta dokument erhållits sker visumansökan i följande steg: 
  1. Beställ personbevis-120 med alla relationer från skatteverket
  2. Betala SEVIS-avgift (Form I-901)
  3. Fyll i DS-160 på ambassadens hemsida 
  4. Betala ansökningsavgiften 
  5. Boka intervju på ambassaden 
Det var många dokument att hålla reda på så jag skapade en mapp-struktur i min dator där jag kunde spara och organisera allt. Det underlättade enormt! 

När visumet var godkänt (vilket man får reda på direkt på ambassaden) så behölls mitt pass några dagar för hantering och skickades sedan via rekommenderad post (i kuvert med rek-sedel som jag fått ta med till intervjun). 

Jag bokade direktflyg Arlanda-Miami i båda riktningar och hyrde bil i Miami. Detta var något som VFU-samordnaren uttryckt med tydlighet, man tar sig inte runt i Florida utan bil och det var verkligen sant. Detta innebar att jag hade behövt spara en större summa pengar för att ha råd med utbytet, något som kommer gås in på i detalj senare i denna reseberättelse. Utöver kostnaden för bil så är det också viktigt att ordna med ett internationellt körkort, går att ordna vi till exempel Riksförbundet M Sverige: https://rms.upright.se/ikkstart.aspx
Detta är viktigt eftersom även om det svenska körkortet är giltigt i USA så är det inte ett krav att polis eller andra ska förstå eller erkänna ditt körkort som ID-handling på plats. Det internationella körkortet är en officiell och erkänd översättning av ditt svenska körkort som används tillsammans med körkortet för att slippa hamna i problem vid poliskontroller eller ålderskontroll på restaurang eller så.

När allt detta var klar kom även information från Nova om obligatoriska vaccinationer, bevis om immunitet samt läkarundersökning. För mig blev detta en tajt tidsram då informationen kom först 6 veckor före avresa och en av vaccinen som krävs är full vaccination mot Hepatit B. Jag smittades av Covid i slutet av Januari och tvingades isolera mig under en vecka vilket gav mig ca 5 veckor att få en full vaccinationsserie för Hepatit B (2 sprutor) som ska ges med absolut minst 21 dagars mellanrum. Utöver detta skulle vaccination mot säsongsinfluensa, uppdaterad dtap-vaccin mm kunna bevisas. Det blev många sprutor på kort tid för mig men det gick! Allt detta laddades upp i NSU's datasystem Exxat som också användes för utvärdering senare. Exxat fick jag tillgång till tidigt och det framgick med tydlighet från Nova vad som skulle fyllas i och laddas upp i Exxat och det var ett användarvänligt system så det kändes skönt. 

Jag fick information ganska tidigt om vilken klinik jag skulle vara på samt informerades per mail angående klädkoden på kliniken men mycket mer än så framgick inte före avresa. Jag blev lugnad av VFU-samordnaren vid NSU och av den akademiska internationella koordinatorn vid Karolinska att handledaren på kliniken var van att ta emot studenter från Sverige, är väl insatt i vår kunskapsnivå och att det bedömningsinstrument som används i USA på ett adekvat sätt motsvarar de krav som ställs på svenska studenter här hemma. Detta var väldigt skönt för mig att få höra eftersom jag ändå visste att jag skulle "bedöma" enligt amerikansk standard och deras "PT's" blir kliniska doktorer och har en mycket djupare och tyngre utbildning än vi har i Sverige. Så det kändes skönt att få veta att jag inte behövde oro mig för att underkännas på grund av bristande teoretiska kunskaper eller dylikt. 

Som kanske kan utläsas av denna berättelse så präglades tiden före utbytet för mig av ovisshet, stress och snabba beslut. När jag väl satt på planet mot Miami kunde jag knappt förstå att det hände på riktigt. Jag var faktiskt på väg till mitt efterlängtade utbyte!

Ankomst och registrering

Jag anlände till Miami på kvällen torsdagen den 3e mars 2022 och praktiken skulle starta måndag morgon. Jag valde att pausa mitt svenska mobilabonnemang på grund av att kostnaden för surf, samtal och sms var skyhög i USA med min operatör. Detta var stressande när jag anlände till hyrbilsfirman, med ett helt nytt kreditkort som inte fungerade. Det fanns ingen möjlighet för mig att kontakt banken och jag kände mig plötsligt för första gången i hela processen väldigt utlämnad och väldigt ensam. Jag hade inte sett de potentiella problemen med att resa själv innan detta problem uppstod. Efter mycket om och med samt en mycket hjälpsam personal på hyrbilsfirman som delade sin WiFi med min telefon så löste sig till slut hela situationen och jag kunde hämta ut min hyrbil och köra den timme det tog på amerikansk motorväg att ta sig till Weston där jag bokat mitt boende via AirBnB. Jag välkomnades av värdinnan för boendet trots att jag kom sent på kvällen och hon såg till att jag kom iordning ordentligt.

Jag hade ett möte bokat med VFU-samordnaren på NSU samt Office of International Affairs dagen efter ankomst. VFU-samornaren välkomnade mig väldigt väl och jag fick en rundtur på campus innan vi tillsammans gick till Office of International Affairs för ankomstregistrering. Här behövdes också DS-2019 samt en kopia av from I-94 som bevisade min "immigration status". Detta laddades enkelt ner från https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home under "get most recent I-94". Detta gick inte att göra förrän man är förbi tullen i USA så jag gjorde det när jag kommit fram till boendet på kvällen och skickade det till en tjänsteperson på Office of International Affairs per mail före mötet. Jag var så orolig för byråkratin i USA innan jag åkte men både VFU-samordnaren och Office of International Affairs var så hjälpsamma igenom hela processen så det gick mycket smidigare än vad jag hade trott med alla papper och dylikt. Under mötet med Office of International Affairs skulle jag kunna uppge ett amerikansk telefonnummer men det hade jag inte hunnit ordna än och när jag meddelade att jag behövde ordna med ett SIM-kort och så efter vårat möte så kom en annan tjänsteperson direkt med ett SIM-kort som dessutom hade en månad förbetalt abonnemang, det var en lättnad att en sak till togs från mina axlar på bara en sekund.  

Efter mötet och rundturen på campus bjöd VFU-samordnaren ut mig på lunch innan vi sedan åkte över till kliniken så jag visste vart jag skulle på måndagen samt fick en chans att träffa handledaren i förväg. Det kändes väldigt bra att få ett så strukturerat välkomnande, det kändes väldigt tryggt.

Det tog ett tag att få ordning på mitt "SharkCard" det vill säga id-kortet som används för att få tillgång till campus och allt som hör campus till. När jag väl var inlagd i systemet så gick det fort, då åkta jag till SharkCard Services på campus, det finns två platser, där jag tog en bild och fick mitt SharkCard på en gång. 
NSU Shark Fountain

Ekonomi

Utbytet som helhet blev väldigt dyrt. Bara de fasta kostnaderna som flygbiljetter, boende, hyrbil, visum och alla läkarintyg/vaccinationer gick på över 60 000 kronor. Det är tufft att åka ensam på utbyte rent ekonomiskt eftersom man vanligen delar på boende och bil när man åker två. Jag var dock beredd på detta och hade sparat pengar en längre tid. Väl på plats så är det flesta priser ungefär som hemma vad gäller matvaror och så. Jag är inte ensamboende så jag hade inte den dubbla kostnaden för boende och dylikt här hemma, det är också något att ta hänsyn till inför ditt utbyte. 

Tips för att komma ner i pris är att se över alternativ för hyrbil istället för de traditionella hyrbilsfirmorna, finns många privatpersoner som hyr ut bilar idag via olika tjänster/appar. Boka flygbiljetter i tid och välj gärna att resa dagar som andra inte gärna reser. Jag lyckades boka direktflyg till Miami tur och retur för cirka 6000 kronor tack vare att jag flög hem mitt i påskhelgen som exempel och jag var ute i god tid!

Jag ansökte om utökat lån och bidrag från CSN för utlandsstudier för perioden då jag var borta och detta upplevde jag ändå räckte för "dagligt liv". Jag valde att äta ute nästan varje helg eftersom jag då var runt på lite olika äventyr. Att äta ute kostade ungefär som hemma men alkohol ute var något billigare. Amerikanerna tyckte att bensinen var väldigt dyr under tiden jag var där men trots det var det halva priset/ liter jämfört med hemma så det är förhållandevis billigt att köra bil i USA. Jag körde mycket på helgerna och jag bodde ca 20-25 minuter bilresa från praktiken men tack vare att bilen jag hyrt hade så bra bränsleekonomi så tankade jag nog bara 3 eller 4 gånger under hela vistelsen och det kostade ca 400 kronor för en full tank. 

I övrigt så är det samma ekonomitips som man kan ge här hemma, handla smart, gör matlådor etc. Överallt finns en matvarukedja som heter Publix som är lite som Ica Maxi här hemma, där går det att handla för rimliga pengar och få bra kvalitet på mat. Åker man och handlar på ställen som Whole foods eller Trader Joe's så kan man köpa mer ekologiska och lokala varor med lite högre kvalitet på vissa saker men priset följer därefter. Vill man spara ännu mer så ligger både Wallmart och Target bara någon tvärgata från praktikplatsen så där kan man handla matvaror i bulk men även färskvaror och så för billigare peng. 

Boende

Jag hyrde boende via AirBnB och bodde inneboende i ett stort hus i Weston som ligger en halvtimme väster om Fort Lauderdale. Det var ett gated community vilket kändes väldigt skönt för mig som åkte själv att ändå kunna ta en kvällspromenad utan att känna mig orolig. Däremot är det lite obehagligt att hyra in sig i någons hem och annonsen var inte helt sanningsenlig. Hade jag gjort om resan hade jag bokat hotell de första två nätterna så jag hade tryggheten när jag kom fram och sedan hyra helt boende eller åtminstone till exempel poolhus eller så resterande del av vistelsen. Detta främst för att kunna ha egen plats i kylskåp för matlådor och inte behöva känna att man delar badrum och så med andra. Detta var sånt som inte framgick av annonsen, i den framgick bara att det var värdinnan och jag själv som skulle bo i huset men när jag kom fram fick jag veta att det var ytterligare två inneboende i huset varav en jag delade badrum med. Så tänk en extra gång, praktikdagarna är långa och intensiva så det är viktigt att boendet är en plats där du kan koppla av och återhämta dig, det kände inte jag att jag kunde där jag bodde. 

Det kan vara värt att höra med de som arbetar på kliniken samt med VFU-samordnaren på NSU om de har kontakter eller själva kanske vill hyra ut ett rum för att komma billigare undan. Nova erbjuder tyvärr inte boende i studentkorridor men kanske att de vet om någon eller något där du kan få hyra mer överkomligt än via AirBnB.
Solnedgång i Weston

Studier allmänt

Det är ganska stora skillnader att studera till fysioterapeut i USA mot här hemma i Sverige. Några av det viktigaste skillnaderna är att när du läser till fysioterapeut i USA läser du en klinisk doktorsexamen, detta innebär att när de är färdiga är de "Doctors of Physical Therapy (DPT)". Kraven för att få läsa utbildningen är bland annat att du redan har en kandidat från ett erkänt universitet samt en hel del andra akademiska och professionella meriter. Är du intresserad kan du läsa mer här: https://healthsciences.nova.edu/pt/dpt/admissions_requirements.html

Studierna sker sedan över 3 år med 3 terminer per år så det är högre tempo men samma tidsperiod, NSU har 3 eller 4 veckor ledigt över sommaren och när jag beskrev hur det ser ut för oss i Sverige blir många lite avundsjuka på det långsammare tempot, inget krav på nationellt kunskapsprov för legitimation samt den långa sommarledigheten.

Under mitt utbyte läste jag inga kurser utan det var 6 veckor lång praktik på kliniken OrthoSport i Davie, ca 5-10 minuter bilresa från NSU campus. Jag tänkte lyfta lite saker som jag tyckte var intressant och annorlunda och vissa saker som jag hade tyckt varit skönt att veta innan jag åkte. 

Schema 
Schemat man går efter är handledarens schema, det är inte som hemma där jag haft eget schema med egna patienter utan allt bokas och läggs på handledaren. Såhär såg en vanlig vecka ut: 
Måndag 7.45-17.00
Tisdag 7.45-19.00
Onsdag 7.45-19.00 
Torsdag 7.45-12.00 
Fredag 7.45-17.00 

Den första patienten är 8.00 och därför förväntas man vara på plats en kvart tidigare. Däremot är det ingen ombytestid och så att ta hänsyn till eftersom man arbetar i privata kläder (piké och beigea eller svarta byxor). Vissa dagar kunde man komma ifrån tidigare om det inte fanns patienter och varannan måndag hade man "tidig" dag vilket innebar att man i teorin skulle sluta vid 15.30 men du kan inte lämna den sista patienten så det är när hen är klar som du då kan gå för dagen. 

Patientarbetet 
Jag fick mycket beröm för min goda engelska och jag tyckte att det kändes väldigt naturligt att prata engelska med patienter, andra studenter och handledaren. Patientarbetet är väldigt annorlunda mot hemma. Dels finns behandlingsbänkar ute i gymdelen av kliniken där mycket behandling sker. Kliniken har också 3 behandlingsrum men det är i princip bara om patienten ska få mjukdelsbehandling eller elektrisk stimulering på rygg/skuldror/nacke som de användes samt vid nybesök, då tog man bara ett rum som var ledigt. Du stänger dock aldrig dörren till behandlingsrummet, för din och patientens säkerhet samt för att undvika risken för stämning för något som skett bakom stängda dörrar.  

För det mesta skedde behandlingen ute i gymmet. Alla patienter börjar med att få ett "moist heat pack", det vill säga ett omslag som legat i hett vatten, lindat kring den skadade kroppsdelen i 15 minuter. Efter det behandlas patienten med mjukdelsbehandling eller andra manuella tekniker, därefter är det träning/övningar för att sedan få 15 minuter behandling med "Game Ready" på den skadade kroppsdelen. Game ready är en maskin som ger kompression och kyla. Detta innebär att varje patient kan vara på kliniken i upp emot 2 timmar men att mans om fysioterapeut behandlar patienterna omlott. När den ena är på värme tränas den andra och då kan en tredje få kompression och kyla. Elektrisk stimulering (IFC) användes regelbundet, detta va helt nya maskiner för mig och det är bra att repetera indikationer och kontraindikationer för elektrisk stimulering och laser. Laser användes vid några tillfällen, främst om patienten hade stora blåmärken eller upplevde obehag kring operations ärr eller senfästen efter operationer. Mjukdelsbehandling är väldigt vanligt och det sker främst i cirkulationsbefrämjande syfte, vissa vill gärna att man jobbar ut triggerpunkter eller andra stelheter i muskulatur och då får man ta i lite. Man får helt enkelt känna in och lyssna till patienten vad det är de vill få ut av den delen av behandlingen och vad de tolererar. Viktigt dock att komma ihåg att det är du som är behandlande personal, alltså är det ditt beslut om mjukdelsbehandling ska ges alls för det är inte en massage som patienten kan önska.  

Nybesök var ovanliga när jag var på kliniken, troligtvis på grund av att efterdyningar från pandemin fortfarande hängde kvar och många undvek vårdenheter överlag, det märktes även på ett i allmänhet lågt patientflöde under praktikperioden. De nybesök jag fick vara med vid skiljde sig inte markant från hur det går till hemma, anamnesen är något kortat och mer skadefokuserad, undersökningen är mer ett in-status eftersom de flesta kommer med en diagnos från läkare med ordinering om fysioterapi. Det är i detta jag upplevde det tydligast att man arbetar gentemot försäkringsbolag, det är nämligen de som kräver ordination av läkare för att de ska betala för behandlingen. Av den anledningen är det också viktigt att ha kvantitativa mått på förbättring så allas ledrörlighet mäts med goniometer så det skadar inte att repetera det lite innan du åker!

Jag hade en dialog med handledaren om de långa behandlingssessionerna och allt det extra som patienterna fick och frågade om detta var standard för den amerikanska fysioterapin eller om det var mer standard för just OrthoSport. Han svarade att de flesta privata kliniker, som OrthoSport, har mer tid och möjlighet att ha patienterna hos sig längre sessioner. Däremot berättade han att de företagsägda klinikerna som är mer som kedjor fungerar lite mer som fysioterapin i Sverige, där patienten kommer in tränar och går hem och varje besök är ca 30-40 minuter eller så. Det var lite intressant för mig att diskutera detta med handledaren för det gav mig en lite annan syn på den svenska modellen. 

Försäkringsbolagen
Som jag skrev ovan så var det främst i kravet att patienten ska ha besökt läkare som ordinerat fysioterapi som jag upplevde att det märktes att fysioterapeuten arbetar gentemot försäkringsbolag. I övrigt handlar det mest om att lägga till behandlingar i journalföring på liknande sätt som vi ska använda åtgärdskoder i journalsystemen hemma. Så jag upplevde inte att det kändes som en markan skillnad att arbeta mot försäkringsbolag eller i regionen hemma. Det är också på grund av försäkringsbolagen som en legitimerad fysioterapeut måste signera journalerna, så alla antecknignar skrivs i handledarens namn som sedan signerar journalen när du är klar. 

Journalföring 
Journalföring skedde i ett datasystem på internet under handledarens inloggning. Detta system loggar du in på på en egen enhet så har du en surfplatta med tangentbord är det bekvämt om du har med det. Själv använde jag min laptop under hela vistelsen och den fick snabbt smeknamnet "the monster" på kliniken för att den är stor och otymplig i jämförelse till alla andras nätta surfplattor. För mig gjorde det inget, jag lät datorn stå i gymmet och gick fram och tillbaka till den när jag behövde skriva istället för att bära med mig den, det var främst vid nybesök som det kändes av att den va stor och otymplig. Journalsystemet är väldigt enkelt, användarvänligt och intuitivt så det är otroligt behagligt att föra journal på praktiken. Mycket är redan inlagt och det är bara att skriva in mått och modaliteter och så. Varje journal inleds med "subjective" där man fyller i det patienten säger. Här skriver man saker som "patienten uppger ökad smärta efter föregående behandlingstillfälle" eller "patienten upplever ökad svullnad i knät". Varje journal avslutas sedan med "assessment" och denna del var det som tog längst tid att lära sig hur man skulle skriva. Här skulle man använda sina "big boy or girl words" som handledaren sa, det är i den delen som du som fysioterapeut bevisar för försäkringsbolaget att du är värd pengarna de betalar. Här skrevs saker som "patienten uppvisar ökad styrka i nedre extremitet" eller "patienten presenterar med nedsatt balans sekundärt till nedsatt styrka i höftabduktion". Handledaren var dock väldigt tålmodig och pedagogisk och hjälpte en framåt hela tiden med journalanteckningar. Handledaren försäkrade mig också flera gånger om att han inte förväntade sig att mitt språkbruk skulle vara perfekt utan huvudsaken var att den rutan innehöll adekvat och relevant information sen kunde han hjälpa till med den korrekta medicinska formuleringen. 
Behandlingsbänkar i gymmet (plus terapihunden Kelsey)

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Den kurs som jag tillgodoräknade mig praktikperioden från var Tema hälso- och sjukvård - fysioterapi fördjupning, 9hp. Kursplan: https://utbildning.ki.se/course-syllabus/1FY047 

Kursen består av 6 hp VFU och 3 hp teoretisk examination och det var alltså de 6 VFU-relaterade hp som jag kunde tillgodoräkna mig. Utöver praktiken som också var 2 veckor längre än för de svenska studiekollegorna skulle jag också skriva ett fördjupningsarbete inom valfritt område inom fysioterapi. Under praktiken görs en så kallad "in-service" i USA vilket är en 10-15 minuter lång presentation om ett valfritt ämne relaterat till fysioterapi och jag gjorde det enkelt för mig och valde samma ämne för båda dessa uppgifter. Detta tycker jag var lite tråkigt då jag annars hade kunnat göra en in-service som reflekterade skillnader och likheter i fysioterapeutisk praktik i Sverige och USA men nu fick ta något mycket mer "generellt" att presentera. Min förhoppning är att den akademiska internationella koordinatorn och kursledaren för fysioterapi fördjupning kan hitta ett sätt att låta framtida studenters in-service verka som den teoretiska examinationen för kursen. 

Språk och kultur

Jag upplevde att det gick väldigt bra att prata engelska, jag fick beröm för mitt vokabulär och fick också feedback på att mina goda kunskaper i engelska syntes i min dokumentation. Med det sagt så förväntas man inte kunna skriva journal på perfekt engelska utan får hjälp av handledaren. Många gånger tar man sig fram bra med latinska termer eftersom det är nära de engelska vad gäller delar och rörelser och så. Vissa saker gick till och med att säga på svenska så förstod handledaren och kunde hjälpa en fram till rätt engelska uttryck. 

Vad gäller kulturen så är människor öppna på ett helt annat sätt och väldigt inkluderande. Amerikanska studentkollegor på praktikplatsen bjöd gärna med mig på olika aktiviteter på helgerna, vi gick ut och åt och åkte till stranden och en del annat. Det är lätt att småprata och patienter pratar öppet på ett helt annat sätt än hemma. Det är svårt att riktigt sätta ord på och konkretisera skillnader mellan den svenska och amerikanska kulturen och ännu hellre generalisera amerikansk kultur baserat på vad man upplevt i en liten del av landet. Det jag upplevde var den största skillnaden var i alla fall öppenheten hos folket, man hälsar på varandra på gatan och man kan småprata lite i kön på Publix eller vid frukten såna saker som kan kännas olustigt här hemma. 


Fritid och sociala aktivteter

På vardagarna var jag alldeles för trött och fylld av intryck från praktiken för att riktigt orka med något annat än att träna, springa eller promenera för att sedan vila upp mig inför nästa dag. Något som var skönt var att med mitt SharkCard fick jag tillgång till NSU's stora RecPlex som är en anläggning med gym, klättring, bollplaner med mera. Det ska även finnas tillgång till gruppass och simning men jag gav mig inte in på att undersöka saken närmare eftersom det tog ett par veckor att få mitt SharkCard så jag utnyttjade bara det väldigt välutrustade gymmet. Annars så sprang jag en del eftersom omgivningarna i Weston var så fantastiska, en liten park låg väldigt  nära där jag bodde och ville jag så fanns det över 4 parker till inom bara några minuters bilfärd bort. 

Under min rundvandring på campus första dagen så träffade jag personal från enheten för idrottsmedicin som erbjöd mig biljetter till basketmatcher och andra sportevenemang på campus om jag vill gå. Jag tog inte upp erbjudandet men uppskattade verkligen gesten. 

Jag fick inte möjligheten att träffa andra studenter på NSU, antagligen för att det var VFU-samordnarens första utbyte som hon handlagt och det föll lite mellan stolarna. Hon bad så mycket om ursäkt för detta när perioden var över och uttryckte hur hon hade velat inkludera mig mer i aktiviteter på campus så detta blir säkert genomfört med kommande utbytesstudenter. Jag hade ju dock studentkollegor på praktiken, dock kom alla 3 från Unicersity of St Augustine i Miami så de var inte från NSU. Däremot var det några studenter från NSU som arbetade som så kallade PT Aids, de kom in efter skoltid och hjälpte till att sätta upp patienter med heat packs och game ready samt hjälpa till och städa och dylikt. Så jag upplevde ändå att jag hade ett utbyte med studenter från USA även om jag inte var involverad i aktiviteter på campus. 

På helgerna åkte jag på lite olika äventyr. Jag var på renässansfestival, jag besökte Naples på västkusten och gick även på deras city zoo, jag var in till Fort Lauderdale och åkte med sightseeing-båt och mycket mer. Jag försökte att hitta på saker som gjorde att jag kunde se så mycket som möjligt under en dagstur. Det häftigaste var nog ändå att besöka Shark Valley i Everglades National Park. Det är en cykelslinga på drygt 2 mil i Everglades där jag det gick att se en stor variation av fåglar, naturen och såklart MASSOR av alligatorer. Vill man inte cykla eller gå så fanns det även guidade bussturer i SharkValley men cykel gick att hyra på plats för en ganska billig peng och så länga man hade keps, solskydd och gott om vatten så var det en ganska behaglig runda att cykla. Plan mark genom hela slingan. 

Sammanfattning

Hur sammanfattar man en sån här resa? Jag har lärt mig otroligt mycket om mig själv och om yrket. Jag blev väldigt väl omhändertagen på kliniken och kände mig aldrig utelämnad eller ensam. Mycket kring begreppet "evidens" har landat hos mig under det här utbytet på ett sätt som det kanske inte hade gjort hemma i Sverige. Hur vissa behandlingsformer kan fylla fler syften än bara den rent fysiologiska och hur mycket bättre relation man kan få med patienter när behandling kan få ta tid. Jag tycker om konceptet att arbeta med flera patienter samtidigt men det är en skör balans mellan att bara ha en massa patienter i ett gym och att varje patient ska känna sig sedd och behandlad. Det löste de på ett väldigt bra sätt på OrthoSport och många patienter var väldigt nöjda med att behandlas där. 

Kostnaden för utbyte kan jag inte säga har varit värt så försök att hitta rimligare alternativ för boende och hyrbil än vad jag lyckades med men jag kan inte påstå att jag ångrar att jag åkte. Att ha bevisat för mig själv att jag klarar av att sätta mig på ett plan till ett främmande land för att praktisera helt själv, det har varit en otrolig utveckling att kliva så långt utanför den egna bekvämligheten. Får du möjligheten att åka, åk! 
Från vänster: Min handledare, jag, klinikens andra DPT, receptionisten Tagen på den sista fredagen, på fredagar har alla blå jeans!